Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
11 яну 2017, 18:38

Около 30% от децата участват тайно в игри със залагания

От Спас Спасов Всички статии на автора
Последна промяна в 18:38 на 11 яну 2017, 2048 прочитания, 22 коментара
От 194 анкетирани сред близо 300 души, излежаващи различни присъди във Варненския затвор, 85 са заявили, че страдат от зависимост към хазарта. Това показва изследване на неправителствената организация "Алтруист". То е проведено в рамките на проект за превенция и лечение на хазартната зависимост и социално отговорна реклама. Финансирането е осигурено от Държавната комисия по хазарта.

"Анкетираните са около 50% от всички, затворници във Варна, казва Албена Кръстева, председател на "Алтруист". Според служителите в затвора около половината от нарушенията на реда там са извършвани именно в следствие на хазартна зависимост".

Кръстева цитира данни, които показват, че нарушеният на правилата в местата за излежаване на наказания, извършени в следствие на зависимост от хазарта, заемат второ място след тези, свързани с употреба на наркотици.

"Това е проблем, който придобива епидемичен характер, твърди председателят на "Алтруист". Всички смятат, че "хазарт" са само игрите на рулетка и "Блек Джек". Никой не слага в това число лотарийните билети, които вече могат да се купят дори и в кварталните бакалии".

Изследването на "Алтруист" обхваща и ученици, като анкетни карти са били раздадени в четири елитни варненски гимназии и едно среднообразователно училище. Данните от допитването, проведено там също са тревожни.

Около 30% от анкетираните деца са отговорили положително на въпроса: "Залагат ли пари при участието си в някакъв вид игра?". Други близо 23% са отговорили, че участват в онлайн залагания, а 84% твърдят, че родителите им не знаят какво точно правят докато сърфират в интернет.

"Проблемът с детската зависимост от хазарта е много тежък, тъй като се оказва, че той е следствие от подражание на примера, който родителите и дори бабите и дядовците дават на децата", казва Кръстева.

Изследването на "Алтруст" показва също, че дори хора на възраст над 65г. не смятат за хазарт Спортния тотализатор и различните лотарии.

"Това е твърде сериозно като се има предвид, че за формирането на подобно мнение огромна роля играе и телевизионната реклама, казва Кръстева. Според българското законодателство хазартните игри не бива да бъдат представяни като източник на средства за решаване на битови и социални проблеми. Най-беглия мониторинг на рекламата, която тече по телевизията обаче, показва, че се прави точно обратното".

В рамките на проекта, финансиран от Държавната комисия по хазарта, през миналата година са били организирани 48 сесии за овладяване на хазартната зависимост. В специална програма близки на зависимите са били обучавани в техники, които могат да помогнат за справяне с проблема.
Трета част от обучителните дейности по проекта на "Алтруист" са били насочени към овладяването на хазартната зависимост при лишените от свобода.

"В България хазартът не е престъпление, но много от престъпленията се извършват с цел набавяне на средства за участие в хазартни игри, казва Албена Кръстева. Точно това мотивира всички усилия за справяне с проблема на зависимостта".
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама