Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
16 фев 2017, 19:22

"Караул без пушка не е караул" или за уроците по военна дисциплина на деца пред паметника на Левски

От Лиляна Шапкаджиева Всички статии на автора
Последна промяна в 15:53 на 17 фев 2017, 4582 прочитания, 50 коментара
"Не са само хубавите униформи, ние носим Левски и българския дух в сърцето си", казва Таня Цонева. Тя е 12-ти клас от Пазарджик. Но днес е водач на караула. Облечена в копие на униформата на Първа българска легия, с която през 1868 г. Левски е сниман в Букурещ. Държи пушка и гледа строго.

Таня иска да стане софтуерен инженер, но в четвъртък по обяд е една от многото, които тази седмица се сменят, за да пазят паметника на Васил Левски в София. Инициативата е във връзка с годишнината от обесването на Апостола и се организира от общобългарски комитет "Васил Левски".

Таня е горда да командва караула. И споделя, че всички се чувстват много добре. Не се притеснява от студа, топло й е, иска да даде пример на другите. Говори притеснено, но с усмивка.

За нея инициативата е хубава. "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си", цитира Левски и казва, че "децата трябва да се възпитават в родолюбие".

За родолюбие, уважение към апостола на свободата Васил Левски, елементарни понятия от военна дисциплина, ред, отдаване на почит и носене на униформа и оръжие - това са нещата, които са водили инициаторите на идеята. Тяхната цел е всеки ден от тази сряда до края на годината паметникът ще бъде обграден от деца в различни периоди на деня и по този начин да се възпитат в родолюбие.

Това заяви за "Дневник" полковник Станчо Джуналиев, който е обучавал децата и днес съпроводи няколко смени пред паметника. Той е председател на национално дружество "Традиция", което от дълго време работи съвместно с "Общобългарски комитет "Васил Левски", чийто председател Васил Василев е идеен и организационен двигател на инициативата.

"Днес българските деца не ходят в армията редовно и поне тези елементарни представи трябва да имат - от дисциплина, ред и оръжие", коментира Джуналиев. Той обясни, че след като Василев измислил идеята, се е свързал с различни училища в страната като от миналата седмица са започнали тренировки с децата. Дрехите тогава били вече ушити и от вчера са започнали най-малките да стоят на пост пред паметника на Левски в София.

Деца обаче идват от цялата страна - Пазарджик, Монтана, Плевен и др. Разходите за униформите, пушките и пътят им се поемат от комитета, който се финансира с дарения.

Всички те са включени в движение "Млади възрожденци" към комитета, който има 225 клуба в страната и един в Чикаго, заяви Силвия Калпакова, която е координатор на децата. В движението членували общо 3 500 деца. Тя обясни, че те ще стоят на караул до 19 февруари и после всеки месец по два дни до края на годината, за да може всеки клуб да се включи. Вероятно щяло да се избират съботи и недели за тази цел. В зависимост от броя на децата всеки ден те сменят караула до различен час. Днес бяха на пост до 13 ч., а утре ще бъдат почти целия ден. Тези, които са в гимназия дежурят по 30 минути, а по-малките по 10, каза Калпакова и допълни, че всичко е подсигурено и децата са топло облечени.

"Ми те са мънинки, има и тригодишни, толкова сладки", намеси се в разговора Джуналиев. "Ето такива бяха вчера", казват и двамата, а в този момент пред паметника идва група от десетина малки деца между три и шест години. Дошли да видят по-големите, които стоят на караул.Калпакова заяви, че всички деца се придружават от учител или ръководител, както и от членове на комитета. Те са подготвили и документите за извинението им от училище по време на "дежурство" на паметника. Родителите им пък са попълнили декларации за съгласие. Уведомена е била и общината.По думите й и най-малките много добре знаят кой е Васил Левски, "така хубаво разказваха децата от детска градина "Веселото гардже", те ни бяха първият караул". Тя била изумена какви неща знаят за Левски. Тук мъжът я прекъсна и казва колко невероятно обясняват и изпълняват всичко, дори и най-малките. А жената продължи - "знаят как е умрял, за какво се е борил, знаят какво значи герой, идол, знаят, че това е къщата на Левски". Всичките си познания те демонстрирали по детски, но много адекватно. Мъжът отново я прекъсна, за да каже - "много добре са подготвени".

И двамата са единодушни, че караул без пушка, не е караул. Затова децата имат пушките - истински и автентични, разбира се не заредени. "Учим ги да са патриоти - това е истината", обяснява още Калпакова. "Да си знаят миналото, да са родолюбци, да знаят каква е била историята на България. Да се гордеят, да съхраняват традициите, да ги предават на своите деца. Да не се загуби българщината, защото в днешно време информацията е много, но стойностите ги няма. Това са деца на доброволен принцип, никой не ги кара на сила да участват", допълва тя.

Обяснява, че има много желаещи да членуват в движението "Млади възрожденци" като всеки ден то създава нови клубове. "Имат нужда, защото има вакуум в това пространство - за децата, за младежите. Няма такива родолюбиви организации, които да ги обгрижват, да ги стимулират, насърчават и в наше лице - на комитет Васил Левски виждат съмишленици".

Иначе от Държавната агенция за защита на детето казаха, че когато децата и родителите им са съгласни, проблем няма и те не се намесват. Сезират се само ако сметнат, че по някакъв начин са нарушени правата на децата, но в случая нарушение нямало.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама