Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
17 фев 2017, 12:31

Президентът Радев още разчита Тръмп и Путин да се разберат за санкциите

От Дневник
Последна промяна в 15:11 на 17 фев 2017, 8848 прочитания, 419 коментара

Президентът Румен Радев продължава да разчита Доналд Тръмп и Владимир Путин да се разберат за облекчаване на санкциите срещу Русия и това според него ще е определящо за позицията на България и Европейския съюз по този въпрос.

В интервю за "Евронюз", което е взето на 28 януари и излъчено късно в четвъртък, журналистката Изабел Кумар го пита: "Ще има вот за удължаване на санкциите на ЕС през юли - ще гласува ли България против това продължаване?". На което Радев отговаря с въпрос: "Има много време до юли. Ситуацията се променя буквално всеки ден. Да си представим една интересна ситуация. Когато администрациите на президента Тръмп и президента Путин се споразумеят да подобрят диалога, доверието се увеличи и конфронтацията се намали през призмата на санкциите, как ще реагира Европа?"

Преди този въпрос на констатацията на Кумар, че "вие сте защитник на облекчаването на санкциите и намаляването на напрежението с Русия", президентът казва "Да, категорично мисля, че санкциите не носят ясни ползи - те по-скоро нанасят щети на икономиките на Русия и Европейския съюз".

Журналистката напомня, че санкциите са наложени заради действията на Русия в Крим и пита: "Ако някой отмени санкциите, означава ли това, че пренебрегваме международното право?"

"Разбира се, че анексирането на Крим е нарушение на международното право и България твърдо подкрепя всички принципи на международното право", отвърща Радев. След което добавя: "Големият въпрос е колко дълго Европа ще остане разделена от санкции, подкопаващи доверието - 5 години, 10 години, 50 години?"

Президентът избягва пряк отговор на въпроса "Когато ви избраха, някои казваха, че сте кандидат на Москва и победата ви е загуба за Европа. Казвате, че ще опитате и ще прилагате балансиран подход, но възможно ли е да се служи на двама господари - Москва и и ЕС?"

"Честно казано, не разбирам този въпрос", отвръща Радев. "Завършил съм две военни академии в САЩ и съм организирал и командвал много учения на НАТО тук в България на двустранна и многостранна основа."За произхода на терористите

Румен Радев не дава пряк отговор и на въпроса "дали споделя позицията на президента Тръмп, че има връзка между бежанците, миграцията и тероризма". "Както вече видяхме, имаше случаи на терористични атаки и те бяха доста сериозни. Ако те зачестят, какво ще означава това за Европа?"

Кумар отвръща, че "някои твърдят, че това е погрешно интерпретиране на фактите, защото много терористични атаки в действителност са дело на граждани на тези [европейски] страни".

"Някои от тези терористични нападения бяха извършени от второ или трето поколение мигранти. Това е много сериозен въпрос", казва президентът. "От друга страна, имаше терористични атаки, извършени от хора, дошли с потока мигранти, това се случва в момента, така че това е значителна смес от заплахи и поради това, когато говорим за тероризъм, не бива да пренебрегваме нито една заплаха, ако наистина искаме сериозно да обсъждаме сигурността на европейските граждани."

За бежанците и имигрантите


Изабел Кумар пита и как Радев успява да съчетава несъгласието си с преместването на бежанци и квотната система на ЕС с твърдението си, че България е страна, проявяваща съчувствие към нуждаещите се от закрила.

"Много лесно", отвръща президентът. "В България правим всичко възможно да помагаме на бягащите от ужасите на войната, но трябва да видим и разликата между бежанци и нелегални имигранти. Какви са критериите за успешна интеграция? Мисля, че Европа има проблем с това. Не е ясно колко финансови ресурси ще са нужни, какъв ще е ефектът върху социалните системи, колко хора Европа може да приюти и на каква цена."

Защо България е в такова състояние

Началото на разговора е посветено на имиджа на България 10 години след приемането на страната в ЕС и как той може да се промени. "Защо България не успява да се справи след толкова много години?", пита Кумар.

Мисля, че трябва гледаме обективно на проблемите на България като част и в пакет в проблемите на ЕС, отвръща Радев. "Разбира се, остават някои проблеми като бедността, усещането за отсъствие на справедливост, демографската криза е огромен проблем за България - решаването им изисква решителни действия от ръководителите [на страната]."

Журналистката изрично повдига въпроса за корупцията и напомня за скорошните предупреждения от Европейската комисия и индекса на "Прозрачност без граници", в който е посочена като най-зле представящата се в ЕС. "Какво ви кара да смятата, че ще успеете там, където вашите предшественики се провалиха?"

"Да, има корупция в България, но не бих казал, че България е най-корумпираната страна в ЕС", отвръща президентът. "България полага усилия в борбата с корупцията и съм убеден в необходимостта от още по-големи усилия, събрали институции, партии, граждански организации и цялото общество в борба с корупцията и престъпността."

Радев приема тезата на Кумар, че политическата нестабилност, олицетворена от нуждата от три правителства за 4 години, пречи на справянето със сериозните проблеми в България. Според него това поражда проблеми в икономиката и правораздаването.

Запитан дали отсъствието на опит в политиката му пречи пред толкова много предизвикателства, президентът отвръща, че в това "има и плюсове, и минуси". Според него именно липсата на политически опит може да бъде "огромно предимство в политиката в наши дни, в която се изисква безпристрастност и обективен поглед, както и хора, които не мислят за самата политика или за интересите на политически партии, а за интереса на народа и в това аз имам такова предимство."

Бел.ред.: Преводът на цитатите е на "Дневник" от англоезичната версия на интервюто.

  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама