Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
17 фев 2017, 14:45
Тази статия е част от темата "Фалитът на КТБ".

"Да, България" отново поиска Радев да разсекрети стенограмата за КТБ

От Дневник
Последна промяна в 15:11 на 17 фев 2017, 5404 прочитания, 72 коментара
"Движение Да, България" отново поиска от президента Румен Радев да разсекрети стенограмата от заседанието за КТБ, провело се при държавния глава на 29 юни 2014 г. с парламентарно представените политически сили.

Това става известно от писмо, разпространено от пресцентъра на партията и изпратено до Радев, служебния премиер Огнян Герджиков и служебния финансов министър. Повод са данните от ревизиите в министерствата, назначени от Герджиков, и отчетът за януари на синдиците.

"В този отчет особено впечатлява ниската стойност на постъпилите през януари суми - 257 520 лева", пишат от "Да, България". Те заявяват, че се потвърждават опасенията им, че синдиците, контролирани от Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките (ФГВГБ), не предприемат своевременни действия за попълване на масата на несъстоятелността на КТБ (н).

"Да, България" ви призова още на 31 януари 2017 г. да бъде разширен обхватът на проверките с пълна ревизия на дейността на синдиците на Корпоративна търговска банка (н). Нашият аргумент е, че с бездействия и ненавременни действия те създават рискове от вторично разграбване на активите на фалиралата банка и увреждат интересите на кредиторите й. Все още не сме получили отговор на нашето искане", се казва още в позицията.

От "Да, България" се съмняват дали ще бъде достигната и консервативната прогноза на "Аликс партнърс" за 15% събираемост на активите на КТБ (н). "Наред с това експерти на "Да, България!" не откриха в публикувания отчет и анализ на синдиците данни за авоари на КТБ в чужбина", пишат от партията.

Те смятат, че отчетът страда от сериозни непълноти, и отново настояват за проверка на дейността и санкции при констатирани нарушения - както за синдиците, така и по отношение на управителното тяло на ФГВБ.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама