Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
17 фев 2017, 18:00

Служебният финансов министър не можел да провери работата на синдиците на КТБ

От Дневник
Последна промяна в 19:47 на 17 фев 2017, 3102 прочитания, 37 коментара
Министърът на финансите не можел да извърши проверка на работата на синдиците на КТБ /н/. Защото органът, който има пълните правомощия да осъществява контрол над синдиците, е Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Законът, наистина, давал право на финансовия министър да предлага на ФГВБ да смени синдици, ако не си вършат работата, но законодателите не предвидили ред, по който министърът да следи дали си изпълнява задълженията.

Това става известно от отговора на финансовия министър Кирил Ананиев, с който "Дневник" разполага, до председателя на "Движение Да, България" Христо Иванов на писмото, изпратено до президента Радев, служебния премиер Герджиков и финансовия министър Ананиев. От "Да, България" призоваха на 31 януари за пълна ревизия на дейността на синдиците на КТБ (н) заради съмнения, че с действията си създават рискове за вторично разграбване на активите й и увреждат интересите на кредиторите.
Днес от "Да, България" повториха призива си, като добавиха и питане защо в отчета на синдиците липсват данни за авоари на КТБ в чужбина. "Да, България" настоя също и президентът Радев да разсекрети стенограмата от заседанието при президента от 29 юни 2014 г., посветено на КТБ.
Документ

Писмото на министър Кирил Ананиев

Изтегляне"Министърът на финансите не разполага с правомощия да упражнява контрол върху дейността на фонда и съответно не може да назначава проверки за дейността му, да дава указания на управителния съвет или да изисква текуща отчетност", се казва в отговора на финансовия министър., който препраща към ФГВБ.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама