Конкретни мерки за урана във водата ще има следващата седмица

© Анелия Николова

Министър Илко СемерджиевДнес се очаква да е готов окончателният доклад за ситуацията с превишените нива на уран във водата на Хасково и по него конкретен план с мерки ще бъде изготвен следващата седмица. Това обяви служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев от трибуната на Народното събрание, по време на първото изслушване в новия парламент. Той отново увери, че към момента здравен риск за хората не съществува.


Министрите на здравеопазването, на регионалното развитие и на околната среда и водите от служебния кабинет бяха извикани в Народното събрание за изслушване по проблема за урана във водата на Хасково от "БСП за България". В становище преди началото на въпросите, говорителят на БСП Елена Йончева обвини предишния кабинет на ГЕРБ за неглижирането на проблема, а след края председателят на партията Корнелия Нинова заяви, че "служебният кабинет замита следите на предишното правителство".


Какво е предприето
От трибуната Семерджиев обясни, че от 2011 г. поетапно се въвеждат по-консервативни норми за показателя "естествен уран" и кратковременната употреба на вода с отклонения над новите занижени прагове не крие непосредствена опасност за здравето.


Вчера са били изпратени инструкции до Центъра за оценка на риска по хранителната верига и Националния център за обществено здраве и анализи да събират статистически данни с цел анализ на болестност и заболеваемост от бъбречни и онкозаболявания, каза Семерджиев. Питейната вода в Хасково в момента се доставя от водоноски от помпена станция "Воеводово", чистота на водата и дезинфекцията на водоноските се контролират, увери той.


Новосформираната междуведомствена група с експерти от здравното министерство и здравните инспекции, министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие, ВиК и агенции към ведомствата, подготвят междинен доклад, който ще съдържа конкретни препоръки за засилване на проверките и контрола над водоизточниците - особено тези в близост до закрити уранови мини, както и препоръки за допълнителен контрол върху тях. Ще има и предложения за актуализиране на нормативната база за подобряване на лабораторния капацитет на органите на държавния здравен контрол и другите компетентни институции. За експертна помощ са поканени и представители на Световната здравна организация.


© Анелия Николова

Министър Ирина Костова


Засега няма административни наказания


Служебните министри увериха, че за завишените стойности не се е знаело по-рано. По думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов през 2016 г. са взети над 500 проби на водата и не е имало притеснителни данни. За пръв път в РЗИ-Хасково данни за проблем с водата са получени на 4 април т.г с писмо от Басейнова дирекция "Източно-беломорски район"-Пловдив, повтори и Семерджиев.


Докато тече проверката на прокуратурата, в Басейновата дирекция не се предприемат действия по уволняване на служители заради урана в Хасковско, каза служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова. По думите й на 11 април е била назначена вътрешноведомствена група, "която да направи проверки какво се е случвало в уведомяването при получаването на тези резултати".


По думите й показателите алфа активност и уран се правят веднъж годишно от МОСВ, като след това се оповестяват на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда. Тази година те са били предоставени на 19 януари.


© Георги Кожухаров

Елена Йончева, депутат в 44-то Народно събрание


Кой е виновен


Вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ - министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева, смята Елена Йончева от БСП, която инициира изслушването по темата. Според нея завишени стойности на урана са се отчитали и в предишни години и Министерство на здравеопазването е имало достъп до тази информация, но не е предприемало мерки. По думите й спирането на помпени станции поставя реална опасност от режим на водата в Хасковско.


В края на двучасовото изслушване Корнелия Нинова обобщи, че новият парламент е тръгнал "по установеното русло - много приказки и никакво решение". За урана във водата все още не се знае какъв е ефектът върху здравето, не се знае източникът, не се знае какво да се направи, коментира тя.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7914 Весело

  Хайде сега някой хитър търговец да патентова хасковска енергийна напитка Уранжада!

  karabastun@abv.bg
 2. 2 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ще вземат мерки. Малко плутоний във водата и после всеки ще има АЕЦ в къщи

  Колкото повече - толкова повече
 3. 3 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 4757 Неутрално

  Дано повече името на И. Семер. не се чуе в управленските среди...

  Слави Ангелов: "Защо е недосегаем ромът милионер със 176 000 симкарти?"
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 9534 Неутрално

  Проблемът не е нов и дълго време се е премълчавало за съществуването му. Фактът, че МОСВ извършва само веднъж годишно анализ за уран и алфа активност е достатъчен

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Не разбрах какви ще са конкретните мерки.
  Само с комисия и препоръки не става.
  А извинението за по-консервативни норми е колкото и смешно толкова и трагично и страшно.
  За съжаление този случай показава безсилието на държавата да се справя с проблеми.

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Да пиеш 4 пъти над допустимите норми вода с уран ...три години !!!! Много добри видими неща за Хасково. Не светят ли вече нощно време? Поне ще икономисат ток :) Не че България не пие 3 пъти повече вода с азбест. Водопроводната система е изградена през гадното време на комунизма 1950 до 1980. През последните 30 години се подмениха едва 2-3 % от тръбите. Иначе те си остават в 98% нитернитови с загуби на вода в рамките на 50%-66%. Ако нещо "комунистическо" трябваше да се унищожи ,това бяха тези водопроводи. Те вече са с отдавана изтекъл амортизационен срок. Всички ВиК са на загуба ,поради горните обстоятелства. Понеже винаги държавата плаща ( без вода не може) , това е една система пълна с Герберски активисти.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7356 Неутрално

  "За пръв път в РЗИ-Хасково данни за проблем с водата са получени на 4 април т.г с писмо от Басейнова дирекция "Източно-беломорски район"-Пловдив."
  Абе друго си е Елена Йончева да прочете едно патетично слово, как от години в Хасково пият радиоактивна вода и как някой нарочно иска да ги умори. И това естествено са министрите от предходния кабинет.

 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  йончева е права ,но от това нищо няма да последва

 9. 9 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Аз предлагам всички които за знаели за урана във водата (начело с доктор Менгле) но са си мълчали да минат на 2 годишна диета с вода от Хасково (и виски които мислях че това не е проблем също)

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 10. 10 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":

  "Публикувано във факти.бг:

  Още от 2015 година, бившият министър на екологията Ивелина Василева и бившият министър на здравеопазването Петър Москов, са знаели за проблемите с водата в Хасково и нищо не са предприели. Това се разбра от днешния парламентарен контрол.

  През февруари 2015 е констатирано първото замърсяване на водата с уран в Хасково. Следващото контролно замерване е проведено през април 2016 година. И след него няма никаква реакция от Василева и Москов. Кумулативният (натрупващ ) ефект с увеличени в пъти нива на замърсяване, са установени и на 04.04.2017 г. Тоест в продължение на над 2 години десетки хиляди в това число деца и възрастни (най уязвимите) са тровени с радиоактивност. Никой все още не може да каже, какви ще са пораженията върху здравето на хората и последващите поколения. "

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Доскоро в Хасково. Вече и в други градове.
  Демокрацията не отне способността на властта да крие информация.

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4243 Весело

  Ха-ха!
  А до тогава хората ще карат на....лимонада!

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  До коментар [#11] от "zhivko6461":

  Това дето комбината БСП/ГЕРБ/ДПС се опитват да ни пробутат в никакъв случай не може да се нарече демокрация!

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 14. 14 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 692 Весело

  До коментар [#2] от "mitakadm":

  Сигурно на това руснаците му викат да пикаеш вряла вода.

  I had a dream, Joe
 15. 15 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":
  До коментар [#10] от "vinetu":

  До коментар [#7] от "Роси":"Тоест в продължение на над 2 години десетки хиляди в това число деца и възрастни (най уязвимите) са тровени с радиоактивност. Никой все още не може да каже, какви ще са пораженията върху здравето на хората и последващите поколения. "
  —цитат от коментар 10 на vinetu

  Всъщност вероятно десетилетия са си пиели такава вода, но от 2015 г. са въведени по-високи показатели на питейните води вследствие на приета евродиректива. Рестриктивната норма за уран като химичен елемент става 0,03 микрограма на литър - два пъти по-ниска от действащите до 2015 година (0,06 микрограма на литър), а за общото ниво на алфаактивност е въведено контролно ниво от 0,1 бекерела на литър (предишното ниво е било 0,5 бекерела на литър или пет пъти повече).
  И откъде всъщност разбрахте, че са тровени с радиоактивност? Правите ли разлика между нормите за уран като химичен елемент (това е същото като например колко желязо трябва да има във водата) и за уран като радиоактивен изотоп. До момента не ми е известно да са съобщили данни за превишаване на радиоактивността, досега съобщават само за минимално превишение на урана като химичен показател.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах