Колко хора са нужни, за да се засади туфа лавандула

© Анна Христова

Лавандулата започва да цъфти в края на май. Бере се към началото на юли, когато прецъфти към 85% от цвета и има най-много масло.



"Богати от нея няма да станем, достатъчно е да ни издържа", казва Димитър Христов, докато преглежда стройните редове лавандула край близкото до Бургас село Косовец. Между житните ниви, сгушени по ниските склонове на Стара планина, има лилави "кръпки". Две от тях са на негови.


В последните години България стана най-големият производител и износител на лавандулово масло в света. Стопаните се възползват от евросубсидиите и непретенциозността на културата и възстановяват традициите у нас за отглеждането й, като само за няколко години години площите с ароматното растение се увеличават в пъти. Чрез парна дестилация от дъхавите цветове се извлича маслото, използвано широко в парфюмерията, фармацевтиката и изработката на козметика и перилни препарати.


На различни места - предимно в Северна България, вече има големи масиви, обработвани машинно. Христов е от другия тип производители, които също са се увеличили - има две малки полета по 10 декара, обработва ги сам и продава добитото масло. Заложил е на биопроизводството - без пестициди и изкуствени торове, и разчита на високо качество, а не на големи количества. Избрал земята в Косовец, за да е на чисто и заради близката дестиларна отвъд полето.




© Анна Христова

Димитър Христов


С аромат и без претенции


Отглеждането на лавандула далеч не е първото предприемаческо начинание на Димитър Христов, който е завършил "Международен туризъм" в Бургас и е работил години в барове и ресторанти. След промените е имал туроператорска фирма, бизнес с авточасти, магазин за храни, гледал е домати...


Стигнал до лавандулата преди четири години, защото преценил, че вероятно ще може да изхранва семейството си, а в същото време няма да изисква големи физически усилия, които биха се отразили на здравето му: "Тя е по-лесна за гледане от много други култури - най-малкото, защото се засажда веднъж и изкарва 30-35 г.".


Обяснява, че и брането не е толкова специфично като при розите, чиито цветове се прибират преди изгрев, за да не пада качеството на суровината: "При нас е обратното - събирането е след 10 ч., за да напече слънцето и маслото да се качи в чашката на цвета".


© Анна Христова


Нов в бранша


Христов е от типа стопани, срещу които големите производители имат принципни възражения: амбициран за успешен бизнес, но неопитен в областта. Положил обаче доста усилия да овладее занаята и изглежда, че е успял. Казва, че учи постоянно - с питане, с четене, с ровене в Google... Хвали се, че макар да не е от най-едрата, лавандулата му дава добро количество масло. Освен на сорта, това се дължало и на песъчливата почва.


Нещата, които може, прави сам. За другата работа наема хора. Най-много са при брането, тъй като трябва цялата суровина да се събере за един ден и да се занесе в дестиларната за преработка. От днешна гледна точка, може би най-сериозният проблем, с който се е сблъскал, е липсата на универсални работници. За прекопаването са подходящи едни хора, за рязането - други, не мога да намеря някой да се справя с всичко, обяснява Христов.


За засаждането викал хора от другата страна на Балкана. За да има една туфа в земята, работят трима души - единият прави в почвата дупка с т.нар. садило, втори поставя връзката от 50 коренчета разсад, а трети трамбова с шило, за да не останат корените във въздуха и да изсъхнат, описва той технологията.


© Анна Христова

Най-активната работа по насажденията е от април до началото на юли. След кратка почивка през есента идва време за разораване.


Повече съм подарил...


В първата и втората година, откакто започнал да ги отглежда, насажденията очаквано не дали достатъчно цвят. Миналата година достигнал до 30-40% от очаквания добив, а през тази очаква полетата да дадат първата си пълноценна реколта. Ако това стане и успее да продаде маслото, разчита да изравни разходите и приходите. Досега превес са имали вложенията: лични средства и скромна - по думите му - субсидия за биоземеделие.


Трудно му е да прогнозира колко ще изкара, защото миналата година, например, свръхреколтата довела до рязък спад в изкупните цени и за литър масло производителите взели 60 лв срещу 120 лв в предишната кампания. "Обикновено научаваме цената малко преди да започнем да жънем", казва Христов и уточнява, че малките производители като него нямат шанс да възразяват - продават маслото на предложената от производителите на маслото цена, защото няма какво друго да го правят.


В България пазарът не е голям: основните клиенти са салоните за масаж и магазините за биопродукти. "Повече съм подарил, отколкото съм продал", обобщава опита си досега. Затова докато се надява на най-изгодния вариант - добри изкупни цени за цялото количество, планира да разширява и продажбите на дребно.


© Анна Христова

Плюс е и фактът, че няма нужда от специално напояване - напротив, по-сушавата година носи цветове с повече масло.


Тук вече в семейния бизнес в ролята на пиари се включват и дъщерите му, макар и да живеят в София. Направили са и поддържат страница на лавандуловите полета във "Фейсбук" и в специализирана онлайн платформа за продажби. Грижат се за етикетите и листовките, които придружават всяко шишенце масло, отговарят на въпросите на клиентите. Заедно с това разработват и нови идеи като ароматни възглавнички, напълнени със сушен лавандулов цвят.


Димитър Христов все още разчита основно на заплатата от друга работа, на която е нает. Надява се обаче при наближаващото си пенсиониране да успее да засее още 20-ина декара лавандула и да е по-спокоен за бъдещето.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на atropin
    atropin
    Рейтинг: 675 Неутрално

    Евала за ентусиазма, ма верно ли със сърп жъне!? Това е каторжен труд! Що не се обединят няколко производители и да си купят техника?

    That's what I do - I drink and I know things
  2. 2 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3040 Неутрално

    До коментар [#1] от "atropin":

    Това, със сърпа е само за снимката...! :)
    Иначе, има си косачки и за лавандулата. Не, че не иска много ръчен труд, ама много. Естествено, по селата хора вече почти няма... Това е проблема...
    Много от гледащите лавандула, тази година едва ще си покрият разходите. Просто, цената ще е много ниска, заради огромното предлагане. Част от гледащите лавандула, се прекараха да засадят и маточина, подмамени от високата цена на маслото. Но, при високи разходи и символичен добив, загубата е сигурна или поне 3-4 годишно избиване на инвестицията...
    Това, което са написали, че лавандулата изкарва 30 години е пълна глупост...! Ама пълна! При добро отглеждане, максимума е 7-8 години. Това е тревисто растение, не е дърво.

    Искам да съм негър, в щата Алабама...!
  3. 3 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 1907 Неутрално

    Отнасям се с уважение към такива хора, които с много труд произвеждат каквото и да е.

  4. 4 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7870 Неутрално

    Вместо тютюн, лавандула. Там е бъдещето на някои райони.

  5. 5 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10056 Неутрално

    Предпроиемаческия дух е важен. Браво на човека! Добре е, че е на години и опитва...

  6. 6 Профил на PavelCZ
    PavelCZ
    Рейтинг: 2056 Неутрално

    Полетата са много красиви и дъхави, като нацъфти лавандулата.
    Дано имат успех хората.

    E PLVRIBVS VNVM
  7. 7 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 655 Неутрално

    До коментар [#2] от "tww09306483":

    Вземи да прочетеш малко повечко преди да коментираш. Растенията действително достигат до 30 години. Друг е въпросът че добивите падат след 10-та , 15-та година. Проблемите с реализацията на етеричните масла винаги е съществувал.В крайна сметка борсова стока

  8. 8 Профил на Nikolay
    Nikolay
    Рейтинг: 439 Неутрално

    Продължавате да пишете глупости за неща, от които не разбирате. Какви 30-35 години? 7-8 години дава добиви, после падат. Изобщо този романтизъм няма общо с реалния бизнес. Жъне със сърп. Направо му дайте и един чук да сбъдне някоя картинка от соца поне.

  9. 9 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 3147 Неутрално

    Като всяко нещо за което се чуе в България , че дава хубав лев - куцо , сляпо и сакато се юрва за бързи печалби и накрая не вярва на очите си - свръх производство и печалба йок !!!

  10. 10 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3040 Неутрално

    До коментар [#7] от "naskom44":

    Май..., не съм аз тоя, дето трябва да чете...! :)
    Така, като ти чета размишленията, даже и лавандула не си виждал на живо...! :)

    Искам да съм негър, в щата Алабама...!
  11. 11 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1362 Неутрално

    До коментар [#5] от "penetrating":

    +++! Ако всеки от нас опита по нещо дето го бива, нещата ще потръгнат.
    Учудвам се как не се е сетил да сложи наоколо няколко кошера. Лавандуловия мед се търси много, особено в Германия!! Ще има допълнителен доход.

  12. 12 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 1896 Неутрално

    Моите адмирации към всички които опитват и
    постигат нещо. Трябва и работа, само със
    писане по форумите не става !!!

  13. 13 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9430 Неутрално

    Хубава инициатива, дано да успеят и техника да си закупят за всички операции.

  14. 14 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10056 Неутрално

    До коментар [#11] от "charlesdegaulle":

    Чудесна идея, още повече, той казва, че районът не е замърсен и продукцията му от лавандула е еко или био ... :)

  15. 15 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1362 Неутрално

    До коментар [#14] от "penetrating":

    +++!

  16. 16 Профил на deymus
    deymus
    Рейтинг: 1943 Неутрално

    Хубава инициатива, дано успее. А че няма да е лесно, е ясно - успех им пожелавам.

  17. 17 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2711 Неутрално

    Истина е че само с писане по форумите и мрънкане, няма как да се успява и браво на човека, желая му успех.

  18. 18 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 655 Неутрално

    До коментар [#10] от "tww09306483":

    Виждал съм и преработвал , пък ти вярно попрочети.. Няма да ти навреди

  19. 19 Профил на nbf23355870
    nbf23355870
    Рейтинг: 35 Неутрално

    До коментар [#10] от "tww09306483":

    Кратко уточнение - Lavandula angustifolia при добри земеделски практики ( поддръжка и без свръхторене) може да е до 30 години макар да имаше тест до с. Веселиново с лавандула сята през 1959г. , която същестуваваше до 2009г. без подновяване. Подновяването става чрез орязване след косене до тува ( или до 8см над основата). За конвенционалната цикъла на живот в алкална почва ( бели и/или глинести) е 8-10 години, при био практики и торене с миск от оборска тор + ензими и ротация на минерални торове през 2 години и зелено торене първите проби показаха 10-12 години цикъл. Уточнявам, че Франция има подобни земелдска практика, но над 1 подновяващ цикъл идва тежко на растението и не се препоръчва повече от 1. Добивите тази година за сега са с спад от 20 до 30% в Северна и малко под 10 % за Южна България. Същото е и в Румъния и Гърция като в Гърция компонетното качество е по силно, но заради често срещаният микс с лавандин ( Lavandula officinalis/hybrid L.), но то си личи по нивото на camphor в маслото. Иначе браво на човекът, добавил си е допълнителен доход, но само да уточня, че цените са малки заради спекула от купувачите, а реално за 179 тона произведени миналата година масло ( реални към 140 ) всичките се изкупиха до Февруари 2017 и имаше недостиг и не на последно място - при среден разход 60 лв/дка дали био или не, при продажни цени от 90-110 лв/кг. масло и среден добив - 5-7 кг/дка Южна и 10-15 кг/дка Северна, никак не е толкова зле... и сега добавете субсидиите по СЕПА и Агриекология и т.н. ...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах