Цацаров и двама министри с план срещу насилието на лекари: паник бутони, джипиеси и връзка с охранители

Вътрешният и здравният министър Валентин Радев и Николай Петров бяха на работна среща при главния прокурор Сотир Цацаров - на преден план. На нея присъстваха и директорите на най-големите болници в София.

© Анелия Николова

Вътрешният и здравният министър Валентин Радев и Николай Петров бяха на работна среща при главния прокурор Сотир Цацаров - на преден план. На нея присъстваха и директорите на най-големите болници в София.Главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният и здравният министър Валентин Радев и Николай Петров обсъдиха и набелязаха мерки срещу насилието над медицински лица. На срещата присъстваха и директорите на най-големите болници в София.


Здравният министър заяви, че предвижда всички мобилни медицински екипи да бъдат оборудвани с паник бутони, джипиес системи и гласова връзка с охранителни фирми и полиция.


След като представи статистика за сигналите и досъдебните производства за насилие над лекари, медицински сестри или санитари, Цацаров заяви, че превенция за пропуските в разследването не е само наказателната политика, а и директорите на болниците трябва да поемат своята отговорност.
Според статистиката за 2014 г. са образувани пет разследвания за посегателство на медицински лица. От тях осъдените са четирима - един с ефективна присъда, един с условна, един на пробация и един на глоба. За 2015 г. са извършени четири досъдебни производства, в резултат на които един е осъден на глоба. Разследванията за миналата година са били две. Те са завършили с четирима осъдени - двама условно и двама на глоба.


Министър Петров заяви, че само от началото на тази година са регистрирани 52 случая, което не представлявало цялата действителност. Главният прокурор не можа обаче да посочи колко разследвания са започнали за същия период. Тъй като по думите му част от тях не стигали до знанието на полицията или прокуратурата. Той само коментира, че действията на държавното обвинение след последните инциденти показвали работата му.


Цацаров заяви, че това, което ще предприеме прокуратурата е да даде указания на административните ръководители на районните прокуратури в страната да определят нарочен обвинител за връзка с директорите на болниците със спешни приемни отдели. Причината - трябва да се създават добри връзки между болниците, полицията и прокуратурата, за да се обезпечи незабавната реакция в такива случай.


Въпросът какво не е сработило, след като и при предишния здравен министър Петър Москов е имало такива срещи, а инцидентите не са спрели, главният прокурор препрати към извършителите на нападенията. След това дообясни, че очевидно е необходима "една идея по-твърда наказателна политика" и по-добра координация заедно с директорите на болничните заведения и полицията.


"Ако не осъзнаем, че национален приоритет са и лекарите, и пациентите е излишно да провеждаме каквито и да е срещи." По думите му корените са други - обучение, възпитание, социална среда, отношение към лекарите, което няма да стане с работни срещи. Но може да се направи нещо с мерки, за което могат да помогнат и медиите, допълни той.


Вътрешният министър Валентин Радев заяви от своя страна, че оглавяваното от него ведомство е само част от веригата и не е единственият отговорен за тези инциденти. Отговорни са директорите на болниците, както и охранителните фирми, които ги обслужват. Той заяви, че МВР ще направи обследване и ще разпише предписания на всички заведения със спешна помощ за подсигуряване на охрана. Радев посочи и примерен срок - до началото на следващата година. По думите му няма значение колко ще струва, това трябва да се извърши. Цацаров пък в изказването си призова към разум, тъй като бюджетите на болниците не са безкрайни и трябва да се прецени какво да им се възлага.


Според Радев трябва да бъде изработен стандарт за охрана, след което ще се проверяват болничните заведения дали са го спазили в ситуации на нападения над лекари. По думите му трябва да се сложат телефоните на районните управления на табло в сградите на болниците, за да имат дежурните бърз достъп до тях.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Пусти цацаронко брей!?! От както страхуваше Сашето в ЦУМ и се разчу- нещо много загрижен стана за гражданите на републиката?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на jessony
  jessony
  Рейтинг: 417 Неутрално

  "План срещу насилието" ??? Дебили мазни с вратовръзки!

 3. 3 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  ако бяха набили 52 ма съдии или прокурори ,дали щеше да има само един осъден ,а другите да имат усрловни присъди или да се подписват ,що да не ги накажат и с мъмрене пред червеното знаме ,едно време имаше и такова наказание

 4. 4 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#2] от "jessony":

  плана срещу насилие е приравняване на лекари и медици на първа линия към полицаи ,разрешаване на лично оръжие ,разрешение за ползването му при самоотбрана и проблемите ще се разрешат на поне 90% .

 5. 5 Профил на Ф.Нинов
  Ф.Нинов
  Рейтинг: 2973 Неутрално  След време пациентите ще трябва да натискат паник-бутони с надеждата да дойде лекар.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3461 Гневно

  Има по-умни начини, другари политици. ама нямате потури на дедите ни !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 1797 Гневно

  Достатъчно Ви плащаме бе наглеци такива, колко пари искате още за да свършите нещо, като хората? Гривни, джи пи еси, колко още?

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3461 Гневно

  До коментар [#7] от "hope":

  има 128 000 000 за усвояване за бърза помощ !!!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4425 Неутрално

  Насилниците изобщо не мислят бе и тъпите ви паник-бутони няма да ги спрат, докато дойдат полицаите побоят (дано да е само това!) ще е приключил отдавна.
  Я да имаха по един пистолет със стоп патрони!

  Мултигруп и подобните и бяха нужни на ЦК на БКП за да охраняват от конкуренцията активите, които в последствие управляващата клика придоби през приватизацията
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4425 Неутрално

  След време пациентите ще трябва да натискат паник-бутони с надеждата да дойде лекар.
  —цитат от коментар 5 на Ф.Нинов


  Ако продължава така.....

  Мултигруп и подобните и бяха нужни на ЦК на БКП за да охраняват от конкуренцията активите, които в последствие управляващата клика придоби през приватизацията
 11. 11 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Ако имаше поне десет ефективно осъдени от 52-та регистрирани случая(а колко ли са нерегистрираните?!), то ефектът щеше да е силно възпитателен.
  Обаче, има едни милиони за усвояване, така че ще заключа: поредните безобразия на лица тотално затънали в корупция и некадърност.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8467 Неутрално

  И колко време ще им трябва на лекарите, да повикат помощ. Дотогава ще са им дръпнали по един бой..

 13. 13 Профил на Elka Parusheva
  Elka Parusheva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Насилието наД лекари. Четете ги тез работи, бе...

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3461 Разстроено

  До коментар [#12] от "Роси":

  то ако е само бой ....

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 638 Неутрално

  А мерки срещу малцинството което бие лекари и сестри кога ???

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3461 Разстроено

  До коментар [#9] от "Храбър":

  защо стоп ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3461 Весело

  До коментар [#15] от "praseta_mezeta":

  друг път. сега ще се усвоява !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Всичко друго, само не и повече ефективни присъди. Отсега е ясно, че тези палиативни мерки няма да подобрят особено проблемът с насилието.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията.
 19. 19 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Некадърници на държавна издръжка с предложение.

  Българската прокуратура не само се проваля в борбата с корупцията, а е източник на корупция!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Сбъркана работа! Няма да хванат и затворят вагабонтите, а ще действат плахо. Трябва да се борят срещу престъпниците, а не да създават на лекарите още проблеми. Какви са тия "ръководители" маааму дръта?!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Какви паник бутони, направо на лекарите да им раздават по един "Макаров" и да се защитават. Първо ще гръмнат нападателя, а после може и да му дадат първа помощ. Защото Цацата точно това им казва - законът е безсилен, държавата не може да ви опази. Затова спасявайте се поединично. Кой как може. Кой с паник бутон, кой с лопати. В държавата на циганските закони няма място за българи.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9484 Неутрално

  Ако за 30 линейки в София не могат да осигурят 90 полицаи. Срам и позор за тази държава...

 25. 25 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Баси ненормалниците. Паник бутони, бла бла. Има си закон; поне в случаите, придобили гласност, е напълно ясно кой е извършителят. Колко време и какви усилия са нужни той да получи 15 години ефективна присъда, както е по закон? Осъдете трима такива в рамките на месеци след инцидентите им и няма да ви трябват никакви други простотии....

 26. 26 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  Празна Мара тъпан била. Поредните изцепки в соц.стил.
  Докато прогнилата съдебна система пуска на свобода убийци, нищо няма да се промени. И крайно време е да се премахне в НК понятието "лека телесна повреда" за побой.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Начи, 60К дебили и хрантутници и още десетки хиляди охгранители не могат да опазят петдесет болници, така ли?

  А заплатки искаме, нали?

 29. 29 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Камери за аудио-визуален запис 24/7 в /около линейката нещо като "черна кутия"+ газов пистолет или спрей за шофера и шокова палка за фелшера или доктора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах