Антибиотици при отглеждането на животни не означава антибиотици в месото, успокоиха здравни експерти

д-р Ангел Кунчев

© Анелия Николова

д-р Ангел Кунчев



Количеството продадени антибиотици за ветеринарни цели не означава, че то автоматично се пренася и консумира заедно с месото. Антибиотиците за животните, също както и за хората се изхвърлят от организма след шест, осем или дванайсет часа и у нас се спазва правилото да не им се дават вещества преди клането. През миналата година проби са показали наличие на антибиотици само в три пуйки от една и съща ферма.


Това коментира по БНТ тази сутрин проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, след като вчера се разпространи новината, че България е осма в Европа по използване на антибиотици пи отглеждането на животни за месо.


Впоследствие Агенцията за безопасност на храните заяви, че в България не се злоупотребява с антибиотици за угояване на животни и че редовните контролни проби не показват отклонения от нормите с единични изключения. А днес по националните телевизии темата коментираха д-р Кантарджиев, националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и представители на месопреработвателите, отново с уверение, че българското месо е безопасно.




В Доклада на Европейската агенция по лекарствата, в който са сравнени продадените количества антимикробни субстанции за ветеринарни цели с количеството произведено месо за страната, полученото число за България е 121 мг на килограм живо месо. За сравнение, в седемте страни преди България количеството е: Кипър - 434 мг/кг, Испания - 402 мг/кг, Италия - 322 мг/кг, Унгария - 211 мг/кг, Белгия - 150 мг/кг, Полша - 138 мг/кг, и Португалия - 134 мг/ кг. В средата на класацията са Германия с 97 мг/кг, Франция с 70мг/кг, Чехия с 68.1 мг/кг. И най-малко количества са измерени в скандинавските държави - само 2 мг/кг в Норвегия, 5 мг/кг в Исландия и 11 мг/кг в Швеция.


Проф. Тодор Кантарджиев

© НЦЗПБ

Проф. Тодор Кантарджиев


"В доклада на ЕМА не се казва, че в месото, което си купуваме, има антибиотик, а казва, че животните по време на своето развитие са били третирани с тези количества антибиотици", коментира проф. Тодор Кантарджиев. Според него, освен че се спазват правилата антибиотици да не се дават преди клането на животното за месо, се спазва също и това да не се слагат във фуражите за увеличаване на биомасата. "Вече не се дават антибиотици на животните както през 60-70-те години, за да качват тегло и месото да е по-евтино за производство", казва той.


Заплахата от прекаляването с антибиотици при отглеждането на животни е в това, че могат да доведат до резистентни бактерии, които не подлежат на убиване от медикаменти. Много малка е вероятността обаче тези бактерии да достигнат и до човек, ако ги има, защото месото се обработва термично и е препоръчително то винаги да се обработва възможно по-добре, поясни специалистът.


Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю по "Нова телевизия" днес също увери, че крайният продукт няма антибиотици. Той определи като сериозен проблем прекомерната употреба на антибиотици в глобален мащаб и ефекта, който тя причинява - антибиотичната резистентност на бактериите, обаче заяви и "отговорно твърдя, че в крайния продукт, в месото, антибиотици няма". Годишно се правят над 500 проби на месото, произведено в България, и установяването на антибиотици е в единични случаи.


Д-р Кунчев припомни и че преди няколко години е забранена със закон употребата на вещества за растеж, а антибиотици се ползват, когато животните са болни. Възможно е да се прилагат и от "неразумни стопани профилактично, защото лошата хигиена се замества с дизенфектанти", но те не достигат до крайния продукт, повтори здравният инспектор.


Според д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателните, отново по Нова телевизия, на животните не се дават антибиотици превантивно, защото това е прекалено скъпо. "Когато животните са болни и се налага да приемат антибиотици, има карантинен срок. През това време нито млякото се използва, защото антибиотикът потиска развитието на млечно-киселите организми и не може да се произведат кисело мляко и млечни продукти, нито се колят животни", обясни тя.


По думите на Попова месото е най-контролираната суровина в България, защото и кланиците и държавата налагат проверки и контрол. Колкото до ниските стойности на антибиотици, които докладът е отчел в скандинавските страни - това лесно може да се обясни с различния климат, много по-малка популация на животни и различни заболявания. По думите й по-скоро трябва да се сравняваме със страни като Италия и Испания, които са на сходни географски ширини, а там потреблението на антибиотици за ветеринарни цели е много по-високо.


Кунчев потвърди, че по на юг, където сме ние, има доста по-голям набор от заболявания сред животните.

Коментари (39)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2802 Любопитно

    Изберете българското?

  2. 2 Профил на hamiltonf1
    hamiltonf1
    Рейтинг: 3643 Весело

    "И най-малко количества са измерени в скандинавските държави - само 2 мг/кг в Норвегия, 5 мг/кг в Исландия и 11 мг/кг в Швеция..."


    Как оцеляват без антибиотици скандинавските прасета?! Сигурно са калени от студа...

  3. 3 Профил на Deemer
    Deemer
    Рейтинг: 477 Любопитно

    "Вече не се дават антибиотици на животните както през 60-70-те години, за да качват тегло"

    Ама разбира се, те бройлерите от чистият въздух стават по 2 кила за три месеца.

    Щом организма се изчиства до 12 часа от антибиотиците, защо всички фармацевтични компании ми рекламират пробиотици, за употреба по една седмица след използването на антибиотик? Я вземете се разберете кой лъже и тогава давайте експертно мнение!

    Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
  4. 4 Профил на jalal_al_din
    jalal_al_din
    Рейтинг: 438 Весело

    сигурно антибиотиците отиват в мозъка...на здравният мин. затова говори глупости :)

  5. 5 Профил на ijj
    ijj
    Рейтинг: 1600 Неутрално

    "Антибиотиците за животните, също както и за хората се изхвърлят от организма след шест, осем или дванайсет часа и у нас се спазва правилото да не им се дават вещества преди клането."

    Но това все още не означава, че тези антибиотици изчезват напълно от храната. След като бъдат изхвърлени от организма на селскостопанските жуивотни, те попадат в торта и след наторяването може да попаднат в селскостопански кутури. При проучване в САЩ например е било открито съдържание на антибиотика сулфаметазин в картофи, царевица и марули, които са били наторявани с подобен естествен тор:

    https://www.babycenter.com/0_antibiotics-in-meat-what-you-need-to-know_11356.bc

  6. 6 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2980 Неутрално

    Антибиотици при отглеждането на животни не означава антибиотици в месото
    ___________
    Не означава, не ознаава ама момченцата хапвали повече пиленца им растат гърдички и това е видимо! Агенцията за безопасност на храните не са читави и традиционно при тях работят на каишка слуги на едрите производители ,вносители и търговци на месо.
    Нищо чудно ,че се напълни с вегани!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  7. 7 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3525 Неутрално

    ... Годишно се правят над 500 проби на месото, произведено в България ...

    Че това са по-малко от 2 проби на ден!

    ... д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателните, отново по Нова телевизия ... По думите на Попова месото е най-контролираната суровина в България, защото и кланиците и държавата налагат проверки и контрол...

    Баф!
    К'во ли е при тея с не толкова строг контрол?
    Сигурно по порба на месец?


  8. 8 Профил на BohrMottelson
    BohrMottelson
    Рейтинг: 712 Неутрално

    До коментар [#3] от "Deemer":

    Яко си се объркАл. Не всички антибиотици се изчистват за 12 часа. Откъде е тази информация?

    BohrMottelson
  9. 9 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 3723 Неутрално

    Защо ли нещо не вярвам на тези здравни експерти?!

  10. 10 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 761 Неутрално

    Някой от ЕС може ли да ми обЯсни защо разликата между Норвегия и Кипър е 20 000 % (демек, 200 пъти) !!! Сигур кипърските телета боледуват 200 пъти повече от норвежките ???
    ... И защо е изключително важно морковите и чушките да са прави навсякъде в ЕС, а пък химията в говедата да е от Х мкг. до ХХХ мкг. ???
    ... А относно нашите специалисти и агенции - ние си ги знаем. Те и за яйцата бяха непоколебимо сигурни, че в "изберете българското" няма и не може да има фипронил, докато не ги накараха да си свършат работата, за която им се плаща.

  11. 11 Профил на marks_nazi
    marks_nazi
    Рейтинг: 1273 Неутрално

    да бе !!!яжте антибиотици с месото тъкмо ще сте здрави като животни!!!!!

    Долу рушистите и фашистите
  12. 12 Профил на Deemer
    Deemer
    Рейтинг: 477 Неутрално

    До коментар [#3] от "Deemer":Яко си се объркАл. Не всички антибиотици се изчистват за 12 часа. Откъде е тази информация?
    —цитат от коментар 8 на BohrMottelson


    Ами от статията по-горе, цитирам експерта!

    Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
  13. 13 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 911 Неутрално

    До коментар [#2] от "hamiltonf1":
    До коментар [#10] от "Булаир":
    Най-на север бактериалните щамове се развиват най-трудно, освен това там се оглеждат малък брой животни на голяма територия.
    Ветеринарните програми препоръчват използване на повече антибиотици там, където е по-топло, има повече животни и площта е по-малка. Логично е, най-малко антибиотици да се употребявят в студени, рядко населени страни с малко животни като Норвегия и Исландия и най-много - в топли страни с много животни като Испания и Италия, както и Кипър ( където всичко тово е на малка територия)

  14. 14 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 761 Неутрално

    До коментар [#2] от "hamiltonf1":До коментар [#10] от "Булаир":Най-на север бактериалните щамове се развиват най-трудно, освен това там се оглеждат малък брой животни на голяма територия. Ветеринарните програми препоръчват използване на повече антибиотици там, където е по-топло, има повече животни и площта е по-малка. Логично е, най-малко антибиотици да се употребявят в студени, рядко населени страни с малко животни като Норвегия и Исландия и най-много - в топли страни с много животни като Испания и Италия, както и Кипър ( където всичко тово е на малка територия)
    —цитат от коментар 13 на kumcho___valcho


    До коментар [#13] от "kumcho___valcho":

    ... и резултатът е 200 пъти разлика ?!?!?
    По същата логика в Испания, на глава от населението трябва да се продават 200 пъти повече антибиотици отколкото в Норвегия ... само, че не съм чул подобно нещо.

  15. 15 Профил на ZEN
    ZEN
    Рейтинг: 267 Неутрално

    От години вече, когато някой "отговорен" се изкаже, рефлекторно не вярвам.
    Това, на което вярвам е съдържимото м/у ушите, а то ми подсказва, че тези са точно като онези, който "отговорно" следят за качеството на СМР при строителството на магистрали и други ГЕРБАВИ хранилки.

  16. 16 Профил на hamiltonf1
    hamiltonf1
    Рейтинг: 3643 Неутрално

    До коментар [#14] от "Булаир":

    Лидерите в Европа при хората - Черна гора, и то с какви "резултати":

    Били са предписани и изпъленни 6 милиона и 200 хиляди рецепти, което означава, че всеки гражданин на Черна гора е взел десет рецепти и е изпил по 20 кутии с лекарства

  17. 17 Профил на миро родозов
    миро родозов
    Рейтинг: 392 Неутрално

    > е веган
    > мисли си, че не е безмерно тъп безмозъчен идиот
    точно безмерно тъпи необразовани кретени сте драги вегани

  18. 18 Профил на hamiltonf1
    hamiltonf1
    Рейтинг: 3643 Неутрално

    До коментар [#13] от "kumcho___valcho":

    При хората се запазва класацията (почти), като класиране. А на първо място с огромна преднина е не кой да е, а Туркия:
    https://clubz.bg/30607-antibioticite_gubqt_bitkata_s_bakteriite

  19. 19 Профил на mitko11
    mitko11
    Рейтинг: 2046 Весело

    До коментар [#13] от "kumcho___valcho":

    Затова внасяме яйца от слънчева Полша, защото е на север и там не се отглежда нищо....Тя Полша е от типа " студени, рядко населени страни с малко животни"....

    «Все, что русские взяли от православия – перекреститься перед тем, как зарубить тебя топором». © Ф.М. Достоевский
  20. 20 Профил на BohrMottelson
    BohrMottelson
    Рейтинг: 712 Неутрално

    До коментар [#12] от "Deemer":

    Още в първия параграф:-). Грешката е моя.

    Пурфесуръ се е изказал неподготвен (ако деиствително думите му са предадени точно от Дневник)

    Азитромицинът има полу-живот 3-4 дни, доксициклинът 16-20 часа.

    BohrMottelson
  21. 21 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
    б_еко - върнете стария Дневник
    Рейтинг: 627 Неутрално

    " България е осма в Европа по използване на антибиотици пи отглеждането на животни за месо."
    "Той определи като сериозен проблем прекомерната употреба на антибиотици в глобален мащаб и ефекта, който тя причинява - антибиотичната резистентност на бактериите"

    Проблема е в прекомерната употреба на антибиотици в глобален мащаб и ефекта, който тя причинява - антибиотичната резистентност на бактериите.
    Не си купувайте месо и особено преработени продукти като луканка например. Луканката е натъпккана с вякакакви боклуци и ни я продават като деликатес на супер дебели цени. Доколкото ми е известно, преработените месни "деликатеси" се правят с месо от стари или болни животни, от месо с изтичащ срок на годност, и от 20 годишно замразено месо.
    Животните живеят при ужасни условия и страдат от лошо отношение. Колкото по-рядко купувате месо, толкова повече намалявате търсенето. Така инвестистирате в здравето си и спомагате за ограничаването на бизнеса със смърт.

    До коментар [#3] от "Deemer":
    "Ама разбира се, те бройлерите от чистият въздух стават по 2 кила за три месеца."

    Доколкото ми е известно, производствения цикъл е 6 седмици, т.е. месец и половина.

    Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
  22. 22 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 761 Весело

    До коментар [#14] от "Булаир":Лидерите в Европа при хората - Черна гора, и то с какви "резултати":Били са предписани и изпъленни 6 милиона и 200 хиляди рецепти, което означава, че всеки гражданин на Черна гора е взел десет рецепти и е изпил по 20 кутии с лекарства
    —цитат от коментар 16 на hamiltonf1


    До коментар [#14] от "Булаир":

    Е, то и ние сме лидери по продажби на нови автомобили ... такива ми ти работи.

  23. 23 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 3673 Неутрално

    "Много малка е вероятността обаче тези бактерии да достигнат и до човек, ако ги има,"

    Само една бърза справка в Pubmed доказва точно обратното.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4388096/

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  24. 24 Профил на qfd21380936
    qfd21380936
    Рейтинг: 5 Неутрално

    Какво ви бърка българското месо ?Месото ,което се преработва е много повече от животните . Че то в магазина е 30-40 годишно, от Великобритания,
    минало през Аржентина примерно - конкретно антибиотиците му са изчезнали отдавна...

  25. 25 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 911 Неутрално

    До коментар [#14] от "Булаир":
    Ами ако чуя някой да отглежда десетки хиляди испанци в едно помещение, в което ходят до тоалетна и се хранят и пият от общи съдове, ще ти кажа колко антибиотици му трябват

  26. 26 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 911 Неутрално

    До коментар [#23] от "Lady Zeppelin":
    Резистентните бактерии от месото могат да стигат до човека, ако оцелеят и месото не е приготвено както трябва. Но по-често се разпространяват не от изяденото месо, а от други хора, които са били в контакт с животни или животински продукти и не са спазили добра хигиена.

  27. 27 Профил на rossen4i4o
    rossen4i4o
    Рейтинг: 396 Неутрално

    ахъ , с няколко ;експертни; мнения ще се защитава наложения модел на пълно доверие към ;свойте хора; , естествено щом са дотирани по няколко програми с по няколко милиона /голяма част от които е заминала към родата/ им е осигурен безпроблемен достъп до търговската мрежа , как и от кой ще бъдат проверявани и санкционирани ? потупване по рамото и плика с ;картички с лика на алеко константинов; вършат работата

  28. 28 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 911 Неутрално

    До коментар [#3] от "Deemer":
    Ти да не си представяш, че като спре действието на антибиотика, чревната ти микрофлора по магичен начин веднага се възстановява на предишните нива

  29. 29 Профил на Мухльо
    Мухльо
    Рейтинг: 513 Неутрално

    До коментар [#14] от "Булаир":Ами ако чуя някой да отглежда десетки хиляди испанци в едно помещение, в което ходят до тоалетна и се хранят и пият от общи съдове, ще ти кажа колко антибиотици му трябват
    —цитат от коментар 25 на kumcho___valcho


    Испанците са с най-голямата продължителност на живота в Европа и от водещите и в световен мащаб.

  30. 30 Профил на truly
    truly
    Рейтинг: 741 Неутрално

    До коментар [#21] от "б_еко - върнете стария Дневник":

    Коя луканка е натъпкана с всякакви боклуци и какви са боклуците? Ако може поименно. Понеже виждам, че сте много осведомен. И за да допълня знанията ви за сурово-сушените продукти, има прошуто крудо за 10 евро/кг, и такова за 50 евро/кг. Ако си купувате луканка за 10 лв/кг, предполагам сте наясно, че лъжете себе си.

  31. 31 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 683 Неутрално

    Въобще не ме притесняват антибиотиците , които бодат на животните .Ако е в повече , организма ги изхвърля .
    Същото не може да се каже за растенията и химията , която поемат от почвата !

  32. 32 Профил на Адекватно мислещ
    Адекватно мислещ
    Рейтинг: 492 Неутрално

    До коментар [#3] от "Deemer":

    Никой не лъже, просто ти си необразован.

  33. 33 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8135 Неутрално

    Освен антибиотиците, кой знае още колко вредни боклуци им дават и с какво ги хранят.

  34. 34 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
    б_еко - върнете стария Дневник
    Рейтинг: 627 Неутрално

    До коментар [#30] от "truly":

    Чудесно, купете си прошуто крудо за 50 евро/кг. Добър апетит.

    Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
  35. 35 Профил на mitko11
    mitko11
    Рейтинг: 2046 Весело

    До коментар [#34] от "б_еко - върнете стария Дневник":

    Предпочитаме пържола "Кобе"....

    «Все, что русские взяли от православия – перекреститься перед тем, как зарубить тебя топором». © Ф.М. Достоевский
  36. 36 Профил на truly
    truly
    Рейтинг: 741 Неутрално

    До коментар [#34] от "б_еко - върнете стария Дневник":

    Не, купувам си луканка. Има продукти родно производтсво, които не отстъпват с нищона вносните. Затова не приемам лозунги от типа на "не купувайте луканка".

  37. 37 Профил на Deemer
    Deemer
    Рейтинг: 477 Неутрално

    До коментар [#3] от "Deemer":Ти да не си представяш, че като спре действието на антибиотика, чревната ти микрофлора по магичен начин веднага се възстановява на предишните нива
    —цитат от коментар 28 на kumcho___valcho


    Аз не, професора така го е казал. Аз не съм лекар или фармацевт.

    Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
  38. 38 Профил на Deemer
    Deemer
    Рейтинг: 477 Неутрално

    До коментар [#3] от "Deemer":Никой не лъже, просто ти си необразован.
    —цитат от коментар 32 на Адекватно мислещ


    Моля, г-н гении просветлете ни. Аз просто използвам непросветената си логика.
    Относно образованост, можем да си поговорим, но не смятам че тук е мястото за това!

    Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
  39. 39 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 3673 Неутрално

    До коментар [#26] от "kumcho___valcho":
    Проблем е самото създаване на резистентни бактерии с масовото използване антибиотици.
    После те се разпространяват чрез директен контакт, храната, предаването на създадената резистентност в генетичния фонд на бактериите помежду им.
    Положението е доста по-сложно и опасно от опростенческото изказване на здравния инспеkтор.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах