Цацаров иска повече спецпрокурори и по-голяма сграда за тях

Цацаров иска повече спецпрокурори и по-голяма сграда за тях

© Николай Дойчинов

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска 47 магистратски бройки за специализираното обвинение - прокурори и следователи, както и 34 щата за служители. Освен това той настоя за част от сградата на Националното следствие, която първо да бъде основно ремонтирана. Това стана известно на заседанието на прокурорската колегия днес.


Ремонт трябвало да се направи въобще на територията на цялото следствие. Цацаров поясни, че искането му не е за нови щатни бройки, а в него е съобразен броят на незаетите в спецпрокуратурата места. Другите ще се допълнят от преместване на незаети щатове в някои прокуратури в страната.


Преди време прокуратурата обяви обществена поръчка за ремонт на Националното следствие на стойност почти половин милион лева, която включваше ремонт на паркинга, промяна на водопровода и канализационната система, обособяване на помещения за архив и библиотеката. Договор по тази поръчка е сключен през август с врачанската фирма "Ситистрой-2000"




Членовете на колегията приеха за сведение с десет гласа "за" искането на главния прокурор. Окончателното решение е на пленума на ВСС.


Повод за искането на Цацаров станаха влезлите в сила тази седмица изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за корупция по високите етажи на властта бяха прехвърлени на спецправосъдието. По тази причина главният прокурор очаква наплив от дела към разследващите от специализираното правосъдие.


Цацаров не предостави данни за това колко нови дела очаква, но обясни, че информацията на Софийския градски съд (СГС) за делата за корупция не е вярна. В края на октомври от съда показаха статистика, според която за последните близо три години са били образувани 26 първоинстанционни дела за корупция срещу лица, заемащи високи държавни постове, и срещу магистрати. Или по около 7 дела на година.


Главният прокурор обясни, че има образувани 23 наказателни производства срещу магистрати и само пет са във фаза на разследване, а всички останали са по съдебните инстанции, и то не са само в градския съд.


В началото на ноември и председателят на специализирания наказателен съд Георги Ушев поиска нови 15 щатни бройки за магистрати.