Да търсиш газ в нива, или какво се случва с 21 дка земеделска земя край Генерал Тошево

Сонда за шистов газ. Архивна снимка.

© Associated Press

Сонда за шистов газ. Архивна снимка.Областната и общинските администрации в Добрич и Генерал Тошево не са упражнили контрол върху начина, по който дружеството "Русгеоком БГ" е извършвало проучване за наличие на нефт и газ в земеделски имот край добруджанското с. Рогозина. Това твърди в сигнал до "Дневник" общинският съветник в Генерал Тошево Николай Костов (Земеделци и Реформатори). Според него предназначението на имота, отдаден под аренда на "Русгеоком БГ", на практика вече е с променено предназначение и след приключване на сондажите ще е негоден за селскостопанска дейност.


Бетон в нивата


Според документи, предоставени на "Дневник", след решение на Общинския съвет в Генерал Тошево през октомври 2009 г. кметът на града е разпоредил на "Русгеоком БГ" да бъде отдаден под аренда земеделски терен с площ 21 дка. Той е част от по-голям земеделски имот с обща големина 37 дка. и начин на трайно ползване "нива".


Съгласно сключения договор за ползване на терена, той е арендован за период от три години (удължаван няколко пъти след това), а наемната цена е определена на около 58 лв. на декар за първата година със заложено увеличение от 50% за всяка следваща.
Според текста на същия договор "наемателят няма право да променя предназначението на имота". Въпреки това Николай Костов твърди, че това на практика вече се е случило след като в нивата са изградени бетонна площадка, басейн и сонда.


"Направил съм лично проверка за състоянието на имота. Големи части от него са бетонирани и замърсени, казва Костов. При това положение той никога повече няма да може да бъде ползван за добив на селскосторанска продукция".


Кой контролира контролиращите?


След констатациите си съветникът неколкократно е отправял въпроси до общинската администрация в Генерал Тошево за това кой и как упражнява контрола върху изпълнението на договора, подписан с "Русгеоком БГ". Получените отговори обаче препращат към други институции и не съдържат никаква конкретна информация.


"Според действащото в момента законодателство, строежът на сгради и съоръжения върху земеделски терени се допуска само ако това е свързано с ползването им по предназначение, казва Николай Костов. Строителните книжа за това се издават при условията и реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и на Закона за устройство на територията.


Проверките, които до момента съм извършил в документацията по този случай, показват, че такива строителни разрешения не са издавани. Въпреки това строителството е извършено", обяснява той.


Пак според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, промяна в предназначението на селскостопански терени се допуска само след решение на Комисията за земеделски земи към Министерството на земеделието. Такова решение обаче до момента не е издавано, твърди Костов.


"Освен това застрояването на терени, предназначени за селскостопански нужди, е допустимо само ако е влязъл в сила Подробен устройствен план след промяна на предназначението на земята, казва той. Това изискване на Закона за устройство на територията също не е спазено от общинската администрация в Генерал Тошево".


Бягство от отговорност


Направените констатации Николай Костов изпраща с въпроси до тогавашния кмет на общината Димитър Михайлов (БСП) още в края на 2012г. Получените отговори издават по-скоро опит за бягство от отговорност. Според писмо, подписано от Михайлов и заместника му Ивайло Манушев (ГЕРБ, племенник на депутата от партията Пламен Манушев), още с подписването на договора с "Русгеоком БГ" е било ясно, че той ще се ползва за провеждането на геолого, гео-физични и сондажни проучвания, а не като нива".


Справка с текста да договора показва, че там действително не е упоменато дали сондажите ще са свързани с търсенето на нефт и газ, което предвижда използването на специални технологии, крие рискове от замърсяване на околната среда и изисква договарянето на специални условия за работа.


Според отговорите на Михайлов и Манушев информация, свързана с това може да бъде търсена единствено от Министерството на околната среда и водите. За информация, касаеща контрола по изпълнение на програмата за търсене на нефт и газ край с. Рогозина двамата препращат към Министерството на икономиката. А разрешенията за строителството, извършено в нивата, съветват да бъдат търсени от Областната администрация в Добрич.


"От всичко това излиза, че след отдаването под наем на земеделския терен от 21 дка. край с. Рогозина общинската администрация вече не се интересува какво се случва там", казва общинският съветник Николай Костов.


На собствен терен


През 2015 г. Ивайло Манушев е вече зам. областен управител на Добричка област, а кмет на Генерал Тошево става Валентин Димитров (ГЕРБ). Въпреки това опитите на Костов да получи информация за ставащото върху земеделския терен, на който "Русгеоком БГ" търси газ, не се увенчават с по-голям успех.


Междувременно общинската земя от общо 37 дка, на която и в момента работи по проекта си за добив на газ вече е собственост на "Русгеоком БГ". Тя е продадена от местната администрация в Генерал Тошево след постъпило искане от компанията и решение на общинският съвет в Генерал Тошево. Цената на сделката е 115 хил. лв.


Дневник изпрати до Областната администрация в Добрич въпроси, относно издадените строителни разрешения на "Русгеоком АД" за нивата край Рогозино. До приключването на работата върху този текст отговори не бяха получени.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 258 Неутрално

  От цялата статия става ясно,че общинския съветник е търсил отговори на въпросите си не където е трябвало.

 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Единственото което се разбра от статията е, че ни съветника , ни Дневник разбират нещо от материята. Но много искат да рекламират риформаторите. Поне да бяха споменали каква е цената на земята там. Щото едва ли е над 3 хилки на декар.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Като цена за отдаването на земята, нещата си изглеждат много добре, особено ако се е спазвало клаузата за повишението - доходите би трябвало доста да надвишават средната цена за отдаване шпод аренда за селскостопански цели.
  Едно не ми стана ясно, защо ако се прекрати този договор, тези 21 декара да не могат отново да се използват като селскостопански цели - дори и да има някакъв бетон, той не е няма как да бъде върху цялата площ, да не говорим че е въпрос на договор или финансиране рекултивирането на някаква, според мен ограничена площ. площ

 7. 7 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Цената на селскостопанската земя е 2-3 пъти по-ниска, но така ли се правят проучвания за нефт и газ в България? Или на Сашо Дончев всичко му е разрешено?

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  Добруджа трябва да си остане земеделска земя. Точка. Никакви сондажи за никакъв газ на родна земя.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията.
 9. 9 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  "... През 2015 г. Ивайло Манушев е вече зам. областен управител на Добричка област, а кмет на Генерал Тошево става Валентин Димитров (ГЕРБ)..."!

  Само това да прочетеш и може да разбереш, че статията е пълна глупост, а нейния автор, даже и няма идея, за какво става въпрос в Генерал Тошево!
  Първото, което трябва да се поправи е, че кмета на Генерал Тошево (Валентин Димитров) не е от ГЕРБ, ами е от БСП. Манушев беше зам.областен, но съвсем за малко и сам напусна поста, защото отиде да работи и живее извън България.
  По интересното е, че Манушев като човек на ГЕРБ, беше зам.кмет на предходния Генерал Тошевски кмет, също от БСП...!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...!
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":

  Недейте така с рогата напред. Трябва да има начин и земята да си е земеделска, и газ ако се намери да се добива. След като заводът за преработка на отпадъците на Виена се намира в центъра на града......

 11. 11 Профил на Messerschmitt
  Messerschmitt
  Рейтинг: 3275 Любопитно

  Значи поне 5 институции в България са знаели за намерението на Русгеоком да търси газ и петрол в Добруджа!Оставете месните лапачи....фирмата има надлежно разрешение от Министерсво на икономиката и разрешение от Министерство на екологията и водите!По-натам всички приказки са прах в очите на хората.Ясно е че у нас добив на шистов газ не може да има.....Просто клановете в енергиината мафия се ритат по-кокалчетата!!!основният капитал в Русгеоком идва от ...руска банка

  До истината се достига с познание!
 12. 12 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  Ха...! Чак сега видях, че автор е г-н Спасов... Но, трябва да си проверява информацията и да отиде на място, не да пише това, което му казват общински съветници, които не знаят колко е часа в момента...!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...!
 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1597 Любопитно

  А чия е тази компания "Русгеоком"?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 14. 14 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  "...Само това да прочетеш и може да разбереш, че статията е пълна глупост, а нейния автор, даже и няма идея, за какво става въпрос в Генерал Тошево!Първото, което трябва да се поправи е, че кмета на Генерал Тошево (Валентин Димитров) не е от ГЕРБ, ами е от БСП.
  —цитат от коментар 9 на tww09306483


  Спас обикновено не знае за какво става дума. Просто изпълнява поръчки. Напиши че кмета бил от ГЕРБ, пък кой ще седне да проверява че бил от БСП.

 15. 15 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  малко под вола теле се търси.
  въпросът е не дали наìнът на ползване
  е нива, а каква е категорията.
  до 4та категория, само земеделие и не може да се променя.
  след 4та може.
  до 11та са нивите.
  а ако са бетонирали нещо, могат да си го
  разкъртят бетона.
  нещо като симулиране на дейност от
  тоя съветник ми мирише.

 16. 16 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Значи поне 5 институции в България са знаели за намерението на Русгеоком да търси газ и петрол в Добруджа!Оставете месните лапачи....фирмата има надлежно разрешение от Министерсво на икономиката и разрешение от Министерство на екологията и водите!По-натам всички приказки са прах в очите на хората.Ясно е че у нас добив на шистов газ не може да има.....Просто клановете в енергиината мафия се ритат по-кокалчетата!!!основният капитал в Русгеоком идва от ...руска банка
  —цитат от коментар 11 на Messerschmitt


  да ама пеевски и борисов се набълбукаха със
  заеми за терени, през които минава южен поток
  и сега искат да избият парата с тоя малоумен
  хъб. и за да го напрвят, трябва да отстранят
  конкуренцията и започват със рекето от
  разни инспекции.

 17. 17 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Сондажи на дълбочина 2100-5000 метра са САМО шистови! С много химия! КОито замърсяват подпочвените води на много голяма площ! Виждал съм на видео-водата по водопровода е запалима и ГОРИ! Това заради химикалите по добив на газ в САЩ! Франциа забрани шистовият добив. ХОландия ограничи добива на офшорен газ, заради земетресения! Н

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7340 Неутрално

  Добруджа трябва да си остане земеделска земя. Точка. Никакви сондажи за никакъв газ на родна земя.
  —цитат от коментар 8 на Читател


  Значи само руснаците могат да добиват и продават газ, тъй ли?! Да ви .. в смотаните продажници!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":

  Чудя се на капацитети сложили ти минуси, дали и веднъж са си появявали носа из нашия край в Добричко и знаят ли каква част от БВП то се генерира там и колко са свързаните индустрии.
  Но е много лесно да си залюхан партиен трол, разхождащ се по Витошка и философстващ , колко е хубаво из чистата гръцка природа докато бориш Путинската газ с фирма, кръстена от някакви дебили с руско име.

 20. 20 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz2":

  Ако се бориш за чиста природа, значи си продажник:))))) Да ти имам логиката, моля твърдо Ицко и Радан да пуснат една декларация в подкрепа на фирмата с руското име:))), че май и 2.96 процента им бяха много.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7340 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz2":Ако се бориш за чиста природа, значи си продажник:))))) Да ти имам логиката, моля твърдо Ицко и Радан да пуснат една декларация в подкрепа на фирмата с руското име:))), че май и 2.96 процента им бяха много.
  —цитат от коментар 20 на Moxito


  Айде стига с тези лозунги бе комуне! 45 години ни научиха, че са лъжа и измама!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Значи против проби за шистов газ има протест и обикалят паравоенни организации да плашат населението, а против Русгеоком - не.
  СЛОЧАЕНОС?

 23. 23 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Добруджа трябва да си остане земеделска земя. Точка. Никакви сондажи за никакъв газ на родна земя.
  —цитат от коментар 8 на Читател


  Защо слагате минуси на човека? Руски дебили!

 24. 24 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Дали това е сондажът при който Русгеоком са заклещили сондажната глава и 6 месеца наливали вода и киселини, за да си я извадят? Може и да е друг сондаж с този случай - там си е понадупчено положението и все по швейцарско ще става. Въпрос за заклещената сондажна глава и наливанетона киселини бе зададен от гражданин при обществените обсъждания на ДОВОС, но фирмата не е отговорила.

 25. 25 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Когато в Трън отхвърлиха на референдум златодобива, тук всички групово цинцирикаха одобрително. Но когато става въпрос за добив на шистов газ в Добричко, ние добричлии нямаме право на мнение, на всичкото отгоре ни обвиняват и в продажничество.... защото искаме да си защитим земята, затова сме продажници... най-плодородната почва в цялата страна, житницата на България, нашето богатство... В същото време защо нито един трол не се запита "абе, джанъм, какво става с проучванията в Черно Море?!"... защото там нефт и газ има, ама не е като да се се разбързали да го вадим, а?!
  Шистов газ в Добруджа няма да се добива! ТОЧКА

  I shave with Occam's razor
 26. 26 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Никакво добиване на шистов газ в България, че поради некадърност на държавна администрация и очевдина липса на контрол, ще ни оакат от всякъде.

 27. 27 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Голям праз да се търси газ на някакви си 37 дка земеделска земя! Чудя се с какви глупости се занимават в дневника! Много по-ценно е, ако се намери газ на тази територия, вместо да се садят житни култури. Статията намирисва на чиста политическа поръчка.

 28. 28 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz2":

  Явно си много прост щом искаш от най плодородната почва в Европа да направят това което сториха на България за последните 70г. разните гнусни комунисти и русофили..

 29. 29 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Голям праз да се търси газ на някакви си 37 дка земеделска земя! Чудя се с какви глупости се занимават в дневника! Много по-ценно е, ако се намери газ на тази територия, вместо да се садят житни култури. Статията намирисва на чиста политическа поръчка.
  —цитат от коментар 27 на Vassco


  Поредния лумпен мислиш само с двете си клетки..." Много по-ценно е, ако се намери газ на тази територия, вместо да се садят житни култури."

 30. 30 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 626 Неутрално

  И Добруджа ли ще на*ерете бе австралопитеци фейсбукови ?!

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9126 Неутрално

  Странно, не виждам нищо смислено в действията и двете страни. А държавата е отсъстващия в стратегията, контрола и развитието на проучването, добива и концесионирането на газ и нефт.

 32. 32 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#26] от "Chubachubs":

  Откъде ви напълниха главите с тоя шистов газ? Ако има добив от въпросния сондаж или наоколо в района, газа ще си е най-обикновен природен газ...! Както и досегашните проучвания са си по напълно стандартен метод...!
  Пускат ви една гола кука и кълвете, като шарани!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...!
 33. 33 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7340 Неутрално

  До коментар [#26] от "Chubachubs":Откъде ви напълниха главите с тоя шистов газ? Ако има добив от въпросния сондаж или наоколо в района, газа ще си е най-обикновен природен газ...! Както и досегашните проучвания са си по напълно стандартен метод...!Пускат ви една гола кука и кълвете, като шарани!
  —цитат от коментар 32 на tww09306483


  Бе те пускат голата кука, да кълвем ние! Ама не щем и си умират от яд!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 34. 34 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  В случая най-вероятно и 2-те страни са се изхитрили или просто от нашата страна са идиоти. Имало изградена сонда... Еми как се проучва за нефт и газ?!? С лопата копаш 1 километър надолу и ако не намериш външен кенеф правиш... Просто да видят кой подписал договора, една проверка на банковата сметка в тоя период и ще стане ясно на всеки всичко...

 35. 35 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Няма никаква газ там или и да има е минимална и не става за нищо.

  Руснаците нямат технологии за фракинг и скоро няма и да имат и си дупчат конвенционално без да пускат никакви отрови в земята.

  Иската да правят хранилище за газ хората.

 36. 36 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Доколкото знам добивът няма да е шистов, но това не гарантира че
  няма да има замърсявания !!!

 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#17] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":
  Млъкни бе червена заразо! Виждал, какво си виждал, видео, филм.... идиот такъв.
  Хора, обречени сте за роби на Русия. Бягайте....тук вече е Крим-2.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 38. 38 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Разсипаха индустрията на България, унищожиха плодородната земя на България, ликвидираха голяма част от младежите с наркотици, хазарт, проституция, развратиха ги с бързи кредити. Най- голямото ни национално богатство е плодородната земя. Най- прекрасната част от България е Дунавската равнина, която беше напълно пренебрегвана през последните 30 години. Не трябваше магистрала "Тракия да минава през плодородните поля на Тракийската низина , а да се реализира проекта за магистрала през подбалканските полета. Не бива да се позволяват никакви добиви на каквото и да било чрез опасни за природата методи.

 39. 39 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 869 Неутрално

  В Добруджа и в България трябва да се добива шистов газ, шистов петрол, злато и каквито и други полезни изкопаеми има.Това естествено трябва да става по-най високите екоизисквания.България трябва да намали зависимостта си от вносни енергоизточници и да развива своите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах