Албот - пътуващите с бебе на борда

© Семеен архив

Семейство Албот - естествено на пътТе са Анна, Том, Хана и Мила Албот. И наричат себе си семейство без граници. В момента четиримата са на обиколка между океаните – от Мексико в Централна Америка до Панама. Пътешествието им започва на 18 октомври 2011 г. и вече е стигнало до Хондурас.


Приключенията на тази фамилия събират все повече почитатели от цял свят и блогът, в който са описани премеждията им, вече е номиниран за най-добър блог за пътешествия за 2011 г. от "Нешънъл Джиографик". Ако се чудите с какво толкова Албот се отличават от всички останали влюбени в пътуванията - ето го и отговорът: Ана и Том пътуват с двете си невръстни дъщерички - малката Мила е родена през януари 2011 г., а каката Хана е родена през август 2009, т.е. вече е на цели две и половина.


За нея обаче това не е първото пътешествие, защото още докато е на половин годинка, родители й тръгват на 6-месечно пътешествие около Черно море. И естествено – с бебето. Обяснението на Ана и Том - това е начинът на живот, за който винаги са мечтали.
© Семеен архив

Тати и Хана в Грузия


Кои са Албот


Анна е от Полша, а Томас е германец. Запознават се в Брюксел на международна конференция за млади журналисти. В началото пътували заедно до различни места, но после осъзнали, че трябва да прекарат живота си заедно и Анна се премества при Томас в Берлин, където живеят и сега. Във всекидневието си използват три езика – полски (Анна с Хана и Мила), немски (Томас с Хана и Мила) и английски (между Анна и Томас).


Анна е вестникар и членува в Европейската организация на младите журналисти European Youth Press и е в основата на организирането на различни събития в цяла Европа, с което обяснява и защо има толкова много познати в различни държави. За себе си казва, че все още не е наясно дали предпочита повече да се изявява като организатор на различни събития, или да пише.


Томас е съдружник в берлинска компания за уеб дизейн, а освен това е и фотограф. Той също е сред активистите на European Youth Press и е работил за различни медии в Германия.


Каката Хана пък може да се похвали, че още неродена е посетила Македония, Косово и Сърбия, а в началните месеци от живота си – Полша (естествено), Австрия, Белгия и Италия. Мила пък е зачената по време на първата обиколка на семейството около Черно море, вероятно някъде в Украйна. Но първата й ултразвукова снимка е от Грузия. Така че тя също може да се нарече опитен пътешественик още преди раждането си през януари 2011 г.


© Семеен архив

Колата


Защо Черно море


Албот споделят, че още от началото им е било ясно, че първото голямо пътуване с малката Хана трябва да е с кола. И така двете раници, с които преди това Анна и Том пътували, се трансформирали в удобна семейна кола, пълна с памперси (които заемали почти цялото място), бебешка храна, бебешки дрешки и кошара за Хана. Това трябвало да осигури максимално спокойствие и сигурност на детето по време на пътуването.


Ей така от стопаджии Анна и Томас се превръщат в хора, които вече могат да взимат други на стоп. Освен това трябвало да изберат не особено далечна посока, така че при нужда да се върнат възможно най-бързо до дома. А пък и на двамата им било по-инресно да разгледат Източна вместо Западна Европа.


Държавите от ЕС стават все по-еднакви, смятат Анна и Том – витрините по магазините, облеклото на хората... И така - погледнали на картата, а маршрутът около Черно море сякаш сам изплувал – такъва хубава, завършена обиколка, пише в блога на семейството Анна. Освен това един от нас вече беше посещавал почти всичките девет държави, разположени по черноморския маршрут и говори някои от местните езици - руски, полски, украински, обяснява тя. Освен това – морето, не е ли то, което напомня, че човек е на почивка?


Вероятно заради това втората обиколка на Албот вече минава по маршрут между цели два океана - в Централна Америка. Началото е в Мексико, после Гватемала, Белиз, Салвадор, Хондурас. Остават още Никарагуа, Коста Рика и Панама.


© Семеен архив

Така се чертаят маршрутите


Подготовката преди тръгването


Има различни начини човек да се подготви за дълго и далечно пътуване, пише Анна в блога на семейството. Някои стоят с часове пред картата и планират всеки отделен ден от пътуването си, други четат ли четат, трети пък купуват билет за първата им попаднала дестинация и просто заминават надалеч. Е, Албот са някъде по средата.


И няма как иначе – когато човек е с деца, отговорността е много по-голяма и подготовката изисква повече внимание. За пътуването си около Черно море семейството решава три месеца по-рано. Обаче за това до Централна Америка идеята се ражда цели девет месеца по-рано.


И все пак - първото и най-важно нещо е да набележиш маршрута си, споделя Анна. След това трябва да провериш дали наистина е възможно да изминеш цялото разстояние с кола – дали границите са отворени, къде и какви визи са нужни. И за проверката на всеки от тези детайли Анна използва познатия журналистически метод – да бъде проучен от различни източници.


Сигурността на всяко едно пътуване е доста относително нещо, пише още Анна. Така например при първото им пътуване около морето, повечето им познати все ги питали дали не се страхуват да посетят Грузия и Нагорни Карабах заради военните действия, които се водеха там. Е, това бяха най-хубавите и най-приятните места от тази наша обиколка, твърди Анна. Обаче семейството така и не се осмелило да стигне до Дагестан с малката Хана.


Друга голяма опасност са болестите, напомня Анна на любителите на пътешествията. Затова и много често изборът на определена дестинация води след себе си до поставянето на ваксини и запасяването със задължителни лекарства. Може и да е досадно, но е просто наложително. В същата задължителна графа влизат и различните видове застраховки и осигуровки, включително и за колата.


Част от подготовката на Албот за пътешествието е и набирането на спонсори. Това зависи от факта доколко си известен или изобретателен, чаровен или пък е просто въпрос на късмет. И още нещо, което не е маловажно – дайте апартамента си под наем за времето, през което планирате да отсъствате, съветва Анна. Това може да съкрати разходите ви или да ви спести известно количество пари.


© Семеен архив

Новите приятели на Хана в Гватемала


Да хапнем заедно супа


Това е поредната напълно неочаквана среща, пише Анна в последната си (засега) публикация в блога от 2 март. А срещата на семейство Албот е с 14-членна майска фамилия – майка, баща и 12 деца. И едва три от тях ходят на училище. Защо ли? Защото нямат пари за училищни униформи, разказва блогът на Албот. Историята продължава с разказ за това как малката Мила се заиграва с момченца на своята възраст, как Хана изчезва в къщата на местните и Анна приготвя супа с помощта на три от другиге момиченца в семейството - още едно от местата, което пътуващото семейството би искало да посете отново и още хора, с които не би искало да се раздели.


Споменът от България


България ни посрещна с познати брандове и полуголи момичета. След Грузия и Турция на Томас просто му се завиваше свят от голи тела навсякъде – на плакатите, по улицата, по крайбрежните булеварди. Освен това усетихме и рязка смяна на отношението спрямо децата – тук никой не обръщаше внимание на малката Хана. В кафенетата никой не се опитваше да откликне на опитите й да привлече внимание. Трябва да призная, че това, което много ни хареса и на двамата Кавказ и Турция, беше, че независимо от възрастта си, хората просто знаеха как да се държат с деца, споделя в блога Анна. В Европа не е честа гледка да видиш тийнейджър да си играе с малко дете, това не е особено престижно за младежите. Но в Грузия, Армения, Азербайджани Турция е тъкмо обратното. Там хората често живеят в големи къщи, населени с различни поколения, които се подкрепят взаимно в отглеждането на децата. Момчетата и момичетата знаят как да си играят с малките, внимателни са и отзивчиви към тях, пише още Анна.


В България направихме най-дългото си спиране. Бяхме на къмпинг Арапя. Точно на това място Томас е прекарвал дълги ваканции с родителите си, когато е бил на 5 и на 6 години. И за него беше много мило да открие "собствения си" бряг и "собствените си" камъни. Освен това за нас България беше голямото завръщане в Европа след месеците, прекарани в Кавказ – Грузия, Азербайджан и Армения, а също и Турция. Донякъде се чувствахме като у дома си, а освен това успяхме да се видим с близки приятели в Бургас и София. Беше много хубаво, но едновременно с това бяхме наясно, че наближава краят на пътуването ни, спомнят си Анна и Томас.

© Семеен архив

Мама и Хана в България


Наученото от пътуванията


Хората са добри! И обичат деца! Без значение на етноса, стандарта си на живот, цвят на кожата или косата, хората обичат да помагат и да показват гостоприемството си. Така Анна и Томас отговориха на въпроса на "Дневник" какво да научили досега от пътуванията си.


Любимите плюшени мечета на децата, листове за записки, добри пътни карти, камера и диск за съхранение на снимките и подаръци за бъдещи приятели са нещата, които пътуващата фамилия задължително взима със себе си за всяко пътуване. Този път имахме и страхотни спонсори, така че имаме е много добра екипировка (палатка, спални чували, самари за деца, съдове за готвене, ножове и т.н.


Най-страшното преживяване досега е първият ден в Гватемала, защото не бяхме свикнали с гледката на въоръжение мъже, която виждахме навсякъде, споделят още Албот. За някои неща може да си подготвен на теория, но е различно, когато го преживееш.


За нас винаги е било неочаквано и изненадващо как страхотно реагират хората спрямо нас и децата, как искат да споделят всичко, което имат, дори когато имат по-малко и от нищото – в Грузия, Хондурас или Приднестровието. Има много хора, с които поддържаме връзка и след пътуването, споделя семейство Албот.


За Хана най-трудно беше да се раздели с маймунките, а ние предпочитаме да не казваме никога "Довиждане", а "Ще се видим някой ден", казват Анна и Томас. Интересно е колко малък е този свят и как с някои хора се срещаш отново и отново, и то в най-неочаквани моменти от живота си.


Сега сме много развълнувани, защото искаме да достигнем до Панама, а никога не сме посещавали държавите, включени в презокеанската обиколка.


За Том най-приятните спомени от детството са свързани с ваканциите със семейството. За Анна пък това е като цяло топлият уют на семейството, независимо къде се намира домът. Щастливи сме, че нашите деца вече знаят, че маймунките спят по дърветата и то не от книжките, а благодарение на семейна разходка през джунглата. А като разглеждаме снимките си, ще се опитаме да запомнят поне малка част от преживяното, казват пътешествениците.

© Семеен архив

Подготовка за пътуването

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кур Деликуртев
  Кур Деликуртев
  Рейтинг: 367 Весело

  Ние няма защо да пътуваме - имаме си гватемалци на една ръка разстояние.

  c
 2. 2 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 725 Неутрално
 3. 3 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Не бих имал смелост да го направя, затова двоен респект за хората, които гонят мечтите си.

 4. 4 Профил на amras
  amras
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аз бих имал смелостта, ама нямам парите...

 5. 5 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1232 Любопитно

  Голямо БРАВО на това семейство...!!! "Не е важно,какво си видял,важно е какво ИСКАШ да видиш"...!!! ЖЕЛАНИЕТО - това е МОТОРЪТ на живота...

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 6. 6 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 550 Неутрално

  винаги е приятно да прочетеш история която много наподобява твоята собствена...

 7. 7 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Щом са направили най-дългия престой в България, значи им е харесало тук, при нас.

 8. 8 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 624 Неутрално

  .. моята мечта..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 9. 9 Профил на Muu
  Muu
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Това бяло петно в морето от България близо до брега дали е от канализационна тръба?

 10. 10 Профил на Леонор
  Леонор
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Прекрасни млади, толкова мъдри и всеотдайни родители! Всичко е планирано,с грижа за децата, без риск, макар и с огромна доза авантюризъм. Изглеждат много щастливи, заради това което правят и го правят ЗАЕДНО с децата си. А малките сладури вече са "обогатени" толкова от родители си, че дори и да не видят повече широкия бял свят, вече са заразени с вируса на пътешествениците.

 11. 11 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Супер е! Между другото има и българи с такива пътешествия с малкото ми детенце, водят си и те блог и са големи сладури, сега са в Ямайка.
  http://thebigmanana.blogspot.com/

 12. 12 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Малка грешка -исках да напиша "малкото им детенце".

 13. 13 Профил на nadeto
  nadeto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да, хубава история и евала на хорицата... Само ще помоля да се оправят правописните грешки в статията, че не са една и две.

 14. 14 Профил на Елена Ангелова
  Елена Ангелова
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Модерно Албот. А има и подобни българи както научаваме от Алекстан по горе. Радост за очите и душата.

  Елена
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах