Канелените кифлички на Карлсон

© Димитър Катерински



Може ли някога да се забрави обаянието на един наистина "красив, умен, прилично дебел мъж в разцвета на силите си", който освен това има и перка на гърба, и живее на покрива на съвсем обикновена сграда в Стокхолм?


Онзи палав, непослушен и противоречив Карлсон, който омайва детското въображение и понякога дразни това на родителите с явното си нежелание да следва правилата, готов да извърши всякаква пакост и да излапа колкото се може повече канелени кифлички.


Докато той си похапва от любимото лакомство, възмутен, че в него няма достатъчно канела, безброй малчугани, четящи и слушащи историите на Астрид Линдгрен си представят вкуса им – колко ли са пухкави тези кифли, как ли ухаят на масло...  Почти усещат как се пресягат да грабнат една от тавата, опарват си пръстите, докато я разчупват нетърпеливо, а ноздрите им се пълнят с омайващ аромат на канелена захар. Преглъщат замечтано миг преди да заспят и сънуват пътешествия из облаците над заспалите къщи. 



Днешната неделя е идеалният ден да се съберете всички в кухнята и да изненадате децата, като оповестите, че имате рецептата на майката на Дребосъчето и е дошъл моментът да приготвите заедно мечтаните кифли. Дори и у дома да не сте от най-големите почитатели на Карлсон, няма как да не ви допадне вкуса им – мек, топящ се и  ухаещ уютно на приключения. 


© Димитър Катерински


За направата на тестото са нужни: 3 ч.ч. брашно + 2-3 с.л. за доомесване, ¼ ч.ч. захар, 1 пакетче суха мая, ½ ч.ч. топло прясно мляко, 1/3 ч.ч. топла вода, 1 яйце, 2 с.л. разтопено масло.


За плънката: ½ ч.ч. кафява захар, ¼ ч.ч. меко масло, 1 и ½  с.л. канела на прах


За глазурата: ¾ ч.ч. пудра захар, 3 ч.л. прясно мляко


Започва се с направата на тестото – в купичка се сипват топлото прясно мляко, топлата вода, маята и щипка захар, всичко се разбърква и се оставя за 10 мин., за да шупне сместта. 


В голям съд се смесват брашното и захарта, в средата се прави кладенче и там се изсипват разтопеното масло, разбитото яйце и готовата мяна смес. Омесва се меко, леко лепнещо тесто. Ако лепне много се добавят още 2 – 3 с.л. лъжици брашно. Готовото тесто се намазва с малко олио, слага се в купа, покрива се  с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си. 


През това време се приготвя плънката – мекото масло, захарта и канелата се разбъркват до получаването на гъста, хомогенна каша. Втасалото тесто се разточва на тънък правоъгълник, намазва се с канелената смес (най-лесно става с ръце, а и на децата ще им хареса или пък със силиконова сладкарска четка), навива се на руло и се нарязва на парчета с дебелина около 2 см.


© Димитър Катерински


Готовите рулца могат да се изпекат по два начина – в тава за мъфини с отделни гнезда или в обикновена тава, наредени едно до друго. Предимството на първия вариант е, че кифличките не се слепват при печенето. В зависимост от избрания вариант, формата се намазнява и набрашнява, нареждат се рулцата и се пекат на 180 градуса, докато при проверка с клечка в тестото тя излезе суха, а отгоре придобият приятен цвят. 


Докато те са във фурната се забърква глазурата – пудрата захар и прясното мляко се разбиват с вилица или телена бъркалка. 


Готовите канелени кифлички се оставят да се охладят, след което се намазват с глазурата. Излапват се почти веднага, но все пак някой малчуган може и да отдели една-две, които да остави на перваза на прозореца с чаша мляко. За Карлсон, ако случайно реши да намиме през нощта и да ги оцени подобаващо. Защото в тях има достатъчно канела. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 3141 Весело

    Ех, че вкусно изглежда ...

    Предразсъдъците са за ограничените.
  2. 2 Профил на kuku032
    kuku032
    Рейтинг: 664 Неутрално

    Ммм, това сигурно е много вкусно! Могат да се добавят и орехи.

  3. 3 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Калорийна бомба!
    Look Up! INCOMING!

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  4. 4 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 4193 Весело

    Благодаря!Досега не ми се мислеше за ядене,но от как захладня може да помислим за тази вкусотия!

    М И С Л Е Н Е му е майката!
  5. 5 Профил на Бегемот
    Бегемот
    Рейтинг: 795 Любопитно

    Благодаря! ...някога, когато откриваха Макдоналдс и КФЦ, на бул. "Мария Луиза" имаше сладкарница за канелени сладки - до кино "Модерен театър". Някой спомня ли си как се казваше?

  6. 6 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 8046 Весело

    Прекрасна възможност да се заинтригуват нечетящи книжки деца ! Първо, приготвяте заедно вкусотийките, обяснявате защо трябва да остави на прозореца от тях и му подавате книгата за Карлсон... към другите книги на А. Линдгрен детето само ще посегне...и като се започне...

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  7. 7 Профил на Irina
    Irina
    Рейтинг: 1391 Весело

    Любима книга + любими кифлички= ммм

  8. 8 Профил на foo_fighter
    foo_fighter
    Рейтинг: 242 Неутрално

    [quote#5:"Бегемот"]Някой спомня ли си как се казваше?[/quote]
    Cindy's Cinnamon Rolls (канелени рулца Синдис)

  9. 9 Профил на baxter
    baxter
    Рейтинг: 1124 Неутрално

    Страхотно! Ще се пробвам да ги направя.

  10. 10 Профил на miss4
    miss4
    Рейтинг: 8 Неутрално

    и на "Витоша" имаше,бяха страхотни!

  11. 11 Профил на ticino
    ticino
    Рейтинг: 395 Весело
  12. 12 Профил на Weingro
    Weingro
    Рейтинг: 813 Весело

    До коментар [#5] от "Бегемот":
    До коментар [#8] от "foo_fighter":

    Ммм, вярно, много вкусно място беше. Не е изключено там да съм качил някой и друг килограм, хехе.

    Колкото до калориите от тях и от сладките, за които иде реч тук, както казва самият Карлсон - Спокойствие и само спокойствие! (И редовно спортуване )

  13. 13 Профил на BohrMottelson
    BohrMottelson
    Рейтинг: 672 Неутрално

    " Пази се! В твоите безсрамно скъпи кифлички би трябвало да има повече канела"

  14. 14 Профил на Бегемот
    Бегемот
    Рейтинг: 795 Неутрално

    До коментар [#8] от "foo_fighter":

    благодаря, сър



За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах