"Малка книжка за Коледа" на Ирина Катеринска омайва предпразнично

"Малка книжка за Коледа"

© Димитър Катерински

"Малка книжка за Коледа"



Когато четеш рецептите в блога ѝ, неминуемо изпадаш пред дилемата да продължиш да четеш нататък или да изтичаш в кухнята, за да сготвиш последното изкушение, за което си прочел.


Защото пише толкова омайно, а гозбите ѝ изглеждат толкова привлекателно, че не можеш да прецениш коя точно е по-голямата ѝ стихия – готвенето или писането.


Ако питаш нея самата, ще каже, че се чувства несигурна и пред печката, и пред клавиатурата. "Когато пиша, никога не съм напълно уверена накъде ще потече идеята на текста, както и докато готвя съм винаги готова за изненади и промени в последната секунда. Мисля че това е най-интересната част и на писането, и на готвенето", казва Ирина Катеринска, която читателите на "Детски Дневник" познават от вкусните рецепти за родители и деца всяка неделя.




Сега изкушението, което предлага, е 17 пъти по-голямо: в първата ѝ книжка с рецепти – "Малка книжка за Коледа", на издателство "Ентусиаст" – са скрити 17 празнични рецепти за 12 вида сладкиши и за пет постни ястия за Бъдни вечер.


Идеята идва преди няколко месеца и след трепетно напрежение, посипан със захар, брашно и ядки под и множество тави в печката, книжката е готова малко преди Коледа – точно, когато настроението за джинджифилов сладкиш и меденки е дошло.


Еспресо звезди

© Димитър Катерински

Еспресо звезди


"Коледа е най-празничното време за моята кухня. Всяка година си правя дълъг списък с идеи за изпробване и печенето започва още в средата на ноември. Така че моментът някак сам ни намери, привлечен от обичайното ми вълнение, високата производителност на фурната ми и любовта ми към коледните сладкиши", разказва Ирина за това защо точно сега е решила да издаде книжка.


Разгръщайки я, няма как не ти дойде коледно настроение. Захаросани портокалови корички, потънали в прегръдките на горчив шоколад, апетитни кюфтенца от леща, изненадващи сладки с черен пипер и горещ шоколад, който се крепи на дървена клечка, се борят за вниманието на читателя, който се чуди от коя рецепта първо да започне.


"Харесвам рецепти, които всеки може да си направи лесно сам и които, в повечето случаи, не изискват специални умения или трудно откриваеми съставки. Харесвам рецепти, които предизвикват любопитството на вкуса и ме карат да се усмихвам от изненада след първата хапка", представя Ирина книжката си.


Дрезденски щолен

© Димитър Катерински

Дрезденски щолен


Няма как да се пропусне и приносът на фотографа – Димитър, който е съпруг на Ирина. Освен че прави снимките и дизайна на "Малка книжка за Коледа", той е "смел дегустатор, който критикува градивно", казва Ирина. "Не знам как, но винаги успява да оправи ситуацията, особено в моментите, когато по пода и в косата ми има повече брашно, отколкото на кухненската маса", допълва тя.


И въпреки че книжката изглежда повече от професионално, Ирина никога не си е представяла, че може да направи нещо подобно. Готвенето за нея е най-вече удоволствие за сетивата, с което може да зарадва и себе си, и близките и приятелите си. Когато готви сладкиши, например, прави в двойна или дори тройна доза, защото обича да ги подарява.


"Затова и за мен книжката не е точно готварска, а по-скоро подарък и моят начин да споделя празника с колкото се може повече хора, за да ни е вкусно заедно", обяснява тя и ни оставя с надеждата, че вече обсъжда идеи за бъдещи такива подаръци.


Постни сарми със стафиди

© Димитър Катерински

Постни сарми със стафиди


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    От моя опит...когато приготвям някакво ястие за специални случаи обичам да добавям и семена.Например към сармите с лозв лист най -подходящи са семената на копъра.За сладкиши семена от сусам,мак или кокосови стърготини.Понякога експериментирам,не спазвам точната рецепта или комбинирам от няколко рецепти.

  2. 2 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1401 Весело

    "Когато готви сладкиши, например, прави в двойна или дори тройна доза, защото обича да ги подарява."

    А у нас - защото до фурната стига само една малка част . Най-тежко е положението със сладкишите, които трябва някак си да оцелеят до следващия ден... дори тези, които чак след няколко часа в хладилника добиват пълноценния си вкус...

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  3. 3 Профил на SStan
    SStan
    Рейтинг: 697 Неутрално

    Интересна е фамилията на фотографа – Димитър Катеринска!!!

  4. 4 Профил на studentka
    studentka
    Рейтинг: 887 Неутрално

    Поздравявам Ирина, честичко чета за готварските й приключения, защото снимките винаги ме грабват. Не съм много по готвенето, но тя действа вдъхновяващо. Много се радвам на хора, които успяват да се занимават професионално с хобитата си. Поздравления!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах