Мързелива баница

Мързелива баница

© Димитър Катерински



Домашно приготвената закуска през уикенда е една от есенциите на доброто настроение по време на почивните дни. Палачинки, мекици, милинки, бухти, банички, кекс или просто обикновени сандвичи – на всеки са му любими различни неща, които събират цялото семейство дружно около масата. Това е и времето, когато никой не бърза за никъде (родителите не закъсняват за работа, а децата за училище или детска градина) и винаги заслужава да има нещо вкусно.


Варианти и рецепти за такива протяжни закуски има много, но една от най-бързите и лесни е тази за мързелива баница. Може би защото в нея няма никакви кори за баница (но за сметка на това масло, яйца и сирене), в някои краища на България се нарича бърз тутманик, а в други солен кекс.


Проста и вкусно похапване за начало на деня, ако в съставките се добавят нарязан колбас, подправки като чубрица или риган, гъбки, царевица или зеленчуци, лесно се превръща и в бърза вечеря. Във всички слуаи децата могат да я направят почти изцяло сами, с малко помощ от мама и татко.




Обичайно мързеливата баница се пече в дълбока правоъгълна тава, но за разнообразие може да се направи в продълговата или кръгла форма с дупка за кекс. Сърцевината й винаги остава леко влажна, но все пак е важно да се пече на ниска температура, малко по-дълго време, за да придобие приятна плътност и тънка, хрупкава коричка.


Идеална е за сервиране, нарязана на големи парчета, с много кисело мляко, може с мед, а също и със сладко.


За направата й са нужни: 3 яйца, 100 г разтопено масло, 400 г кисело мляко, 100 мл прясно мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 280 г брашно, ½ ч.л. сол, 250 г натрошено сирене (или повече по желание).


Яйцата и разтопеното масло се смесват и разбъркват добре с миксер. Добавят се прясното и киселото мляко и продължава да се бърка. Отделно се пресява брашното, към него се изсипват солта и бакпулверът, размесват се добре и всичко се добавя на няколко пъти към течните съставки.


Бърка се с миксера, докато се получи гъсто, хомогенно тесто. Накрая се прибавя натрошеното сирене и сместа се разбърква с лъжица.


Готовото тесто се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тава с високи стени (при печене се надува) и се пече на 170 градуса около 40 мин. или докато при проверка с клечка в средата, тя излезе суха.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3773 Неутрално

    чудесна рецепта ! само моля да се публикуват в събота, за да си направим за закуска в неделя . Да ви е сладко !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на sisiliya6
    sisiliya6
    Рейтинг: 717 Весело

    Златната коричка добре..........очебийно малко суровичка е останала баницата !

  3. 3 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3923 Неутрално

    До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Соленият кекс обещава освен лесен, да е и вкусен . мисля, че, освен за закуска, става и за лека вечеря с по чаша айрян!

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  4. 4 Профил на khaleesi
    khaleesi
    Рейтинг: 552 Неутрално

    Махнете прясното мляко. Ползвайте само киселото с малко сода за хляб (не повече от 1 кафена лъжичка). Ако искате да стане наистина вкусно, ползвайте сирене Дунавия. За 30 мин се получава превъзходна закуска. Аз я пека около 20 мин на по-силна фурна.Като деца ядяхме баницата със сладко от череши. Няма такава закуска, казвам ви!

  5. 5 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Също така й викат бърза баница...

    Много народ тук се е взел на сериозно! :)
  6. 6 Профил на Dragoslava
    Dragoslava
    Рейтинг: 948 Любопитно

    Любимата ми баница, става бързо и издържа дълго. Чудесна закуска за училище.

  7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3773 Весело

    До коментар [#3] от "domakinq":

    така е, но все пак тестено не е най- добрата вечеря ! особено ако е топло печивото както се предполага !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  8. 8 Профил на desen
    desen
    Рейтинг: 594 Весело

    До коментар [#6] от "Dragoslava":

    За другият ден нищо не остава, но това зависи от 'челядта'.
    Ако все пак ще остава, добавете в сместа 1-2 капки оцет.
    Следващият път си намокрете ръката и 'погалете' парчетата отдолу и отгоре и поставете в микровълновата за 1 минута.
    Стават пухкави и ухаещи.
    А сега отивам да приготвя салатата, защото онова нещо във фурната започна да цвърчи.
    Приятен обяд на всички, но бавно и с весело настроение.
    Все пак е неделя, а и времето е чудесно за последваща разходка.
    Наздраве!


  9. 9 Профил на Pepee
    Pepee
    Рейтинг: 395 Неутрално

    Супер баница,мерси ''Дневник''!

    BRİDGE TOGETHER!
  10. 10 Профил на pamela
    pamela
    Рейтинг: 578 Неутрално

    И аз я правя само с кисело мляко. Освен това трябва да е на тънък пласт в тавата тъй като наистина отвърте остава мека.
    Освен това може да се поръси отгоре със сусам преди печене.

  11. 11 Профил на TAC
    TAC
    Рейтинг: 631 Весело

    До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

    По принцип си прав,ама нали знаеш,че най-готините неща в живота или са на границата на морала,или от тях се пълнее

    rock n' roll is king!
  12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3773 Весело

    До коментар [#11] от "TAC":

    или са забранени ! ++++++

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  13. 13 Профил на TAC
    TAC
    Рейтинг: 631 Весело

    До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Точно

    rock n' roll is king!
  14. 14 Профил на Pow
    Pow
    Рейтинг: 950 Неутрално

    Хм, а ние за днеска със съквартиранта сме си направили бутерки Приятно неделно похапване на изключени телефони

    Give a man a mask and he’ll tell you the truth
  15. 15 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 810 Неутрално

    Бях позабравила тази чудесна не само заради вкуса, но и заради леснотата и бързината на приготвянето закуска. Навремето често я правехме с децата, но също без прясното мляко. Даже, ако е малко по-гъсто тестото, може да се изсипва с по-голяма лъжица на отделни купчинки в тавата и така стават малки мързеливи банички.
    Благодаря за спомена и идеята!

  16. 16 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1391 Весело

    Ха, вчера се бях сетила за тази "мързелива баница" и бях решила днес да я приготвя за закуска...
    Сутринта, обаче, открих в хладилника забравено от коледните дни, парче тиква и "мързелът" ми отиде по дяволите...направих чуден тиквеник с орехи и канела...

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  17. 17 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3923 Весело

    До коментар [#16] от "galla":

    "мързелът" ми отиде по дяволите..

    За мене изминалата седмица беше тежка, затова днес си мързелувам и изпекох дюли, много вкусно !

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  18. 18 Профил на Polusa
    Polusa
    Рейтинг: 616 Неутрално

    Даденото й име, "Мързелива баница", не е нито афтентично, нито логично.
    Мързелива е ако е правена от мързелив човек, или НЕ Е ХУБАВА!
    Или нещо й липсва.
    Баницата изглежда хубава, ЗАЩО ДА Е МЪРЗЕЛИВА?

    Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
  19. 19 Профил на Ще върнем България в Европа
    Ще върнем България в Европа
    Рейтинг: 1744 Весело

    [quote#10:"pamela"]Освен това трябва да е на тънък пласт в тавата тъй като наистина отвърте остава мека. [/quote]
    Така се получава когато не спазва рецептата и не се пече по-дълго време. Ако се прави в по-обемната форма за кекс, за да не се разпадне трябва след изпичането да се остави в нея докато изстине, без да се покрива и след това се обръща, внимателно, изважда се и се нарязва. Само с търпение, любов и чувство се прави изкуство, а гъбките и царевицата могат да се заместят с кисели краставички.

  20. 20 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 680 Неутрално

    Ел класико "Мързелива Баница" за уикенда е ледено студена бира
    с горещо шкембеси чорбаси и/или с ракия .

  21. 21 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1391 Любопитно

    До коментар [#17] от "domakinq":

    Честно казано, с дюли правя всякакви вкуснотии, но само "за буркани"...как точно се пекат...

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  22. 22 Профил на SStan
    SStan
    Рейтинг: 637 Неутрално

    Често, често я правя, но без прясно мляко!!! С чаша топло прясно мляко през зимата, или айран през лятото е много вкусно!!!

  23. 23 Профил на gallnare
    gallnare
    Рейтинг: 2052 Любопитно

    Ммм!!! Добре ни подсещате.

    Вариант: може да се превърне в мързелив тутманик, като й добавим зехтин/олио, повече сирене и махнем прясното мляко и балпулвера...

  24. 24 Профил на TAC
    TAC
    Рейтинг: 631 Весело

    До коментар [#20] от "the_fat":

    Е,това не е ли за неделя сутрин?!Айде,не за сутринта,ами за когато успееш да се надигнеш и усетиш,че конницата на хан Аспарух препуска на воля в главатати!

    rock n' roll is king!
  25. 25 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 609 Неутрално

    И аз дълги години я правех само с кисело мляко, така имам и рецептата от своята баба . Но опитайте и с малко прясно мляко - става по-пухкава. Вкъщи се харесва по-дебела, затова я пека на ниски градуси и отвътре остава съвсем леко влажна, но в никакъв случай сурова. Всичко е въпрос на вкус, но на мен не ми допада тънка и "суха". Хубава неделя на всички и се радвам, че рецептата ви харесва!

  26. 26 Профил на desen
    desen
    Рейтинг: 594 Неутрално

    До коментар [#21] от "galla":
    Извинете за намесата, но ако позволите - опитайте така:
    Измивате дюлите, почиствате конусно от двете страни, но не много надълбоко и в полученото от страната на дръжките гнезденце запълвате със смес от захар и канела/може и без едната, или и от двете съставки - въпрос на вкус/. В подходяща тавичка/колкото да побере дюлите, добавете мъничко водица, подпомагаща омекването и опаковайте с алуминиево фолио. Бутнете в предварително загрята до 200 градуса фурна и след 15 минути намалете на 150. След още 15 мин. разопаковайте и допечете.
    П.П.: Вместо захар, след като поизстинат, може да ги полеете с малко медец.
    ---
    В микровълновата стават по-бързо, но дюлите предварително трябва да се нарежат или набучат добре с вилица или метален шиш, за да не се превърнат в бомбички. Може да използвате и функцията за комбинирано готвене, ако микрото Ви има и грил. Ако ли не, пак са вкусни, макар и без приятният златисто-кафяв загар.
    Бон апети!


  27. 27 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3923 Неутрално

    До коментар [#26] от "desen":

    Моята рецепта е почти същата, след като махна фолиото поръсвам с малко ароматен алкохол. Не използвам канела, защото ароматът на дюлите за нашето семейство е достатъчен. Но, разни хора, разни вкусове .

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  28. 28 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Интересно ми е дали би се получило вкусно със омесени в нея ситни парченца маслини...

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  29. 29 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#26] от "desen":

    Благодаря за предложението, непременно ще опитам.

    А ето една моя рецепта за зимна неделна вечеря

    Нарязана глава лук, 3-4 едро нарязани картофа, 1-2 моркова на шаиби, чаена чаша замразен или стерилизиран грах, 1-2 нарязани на парчета замразени чушки, няколко кубчета замразен патладжан, чаена чаша доматен сок, 1/2 кг шарено свинско месо или друго, по избор, сол, чер пипер на зрънца, червен пипер, чубрица, 1-2 нарязани скилидки чесън, всичко това се поставя в глинен гювеч, сипва се вода да покрие продуктите, последно се добавят 1-2 лъжици олио, поставя се капакът и се пече 2-2,5 часа във фурната на 220 градуса...

    Да ви е сладко!

    ПП: рецептата и приложима и без някои от продуктите...въпрос на вкус и желание.

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  30. 30 Профил на sapka6
    sapka6
    Рейтинг: 609 Весело

    Абе мързеливата баница си хубава, ама защо не си точите една хубава домашна баница ,събота и неделя.....сте в къщи? Да угодите на .......... си, не само бабите точат .!

  31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3773 Неутрално

    До коментар [#29] от "galla":

    месото по -тлъстичко или по-сухо ?

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  32. 32 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 561 Неутрално

    До коментар [#18] от "Polusa":
    По-известна е като "солен кекс". Само с кисело мляко и сода в него, не бакпулвер. Аз го пека на малко по-слаба фурна, иначе остава сурово вътре.

    'Let light surround you' Dream Theater
  33. 33 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    [quote#31:"КМЕТ В СЯНКА"]месото по -тлъстичко или по-сухо ?[/quote]

    Въпрос на личен избор...аз предпочитам по-чисто.

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  34. 34 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 561 Неутрално

    [quote#25:"Ирина Катеринска"] Но опитайте и с малко прясно мляко - става по-пухкава.[/quote]
    Ще опитам непременно И с масло вместо олио.

    'Let light surround you' Dream Theater
  35. 35 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3923 Неутрално

    До коментар [#28] от "Десен":

    Моят "прочит" на рецептата би бил: Да се намали маслото и добави зехтин, една идея риган / аз не харесвам босилек / и сушени домати. Вече не е същата бърза баница, но пак би се получило вкусотия, която "плаче" за чаша розе .

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  36. 36 Профил на Ogiigo
    Ogiigo
    Рейтинг: 1206 Неутрално

    Това не е мързелива баница, но въпреки това изглежда вкусно! Струва си да се направи и да се опита!

    Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
  37. 37 Профил на plamenhristov5
    plamenhristov5
    Рейтинг: 600 Неутрално

    лесно, бързо и вкусно

    plamenhristov5
  38. 38 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1520 Неутрално

    До коментар [#18] от "Polusa":

    Зщото не се точат кори... Сега е лесно с готовите, ама си спомням баба ми как точеше около 40 кори и ги постилаше на вестници из цялата кухня да поизсъхнат. Ако не ме мързи и аз си точа. Е, по-груби, разбира се, ама е много по-вкусно с тях. А пък тестото го правя в машината за хляб. Често правя с това тесто тутманик или милинки. Като имате предвид, че брашното си го меля сам от жито, представете си колко са вкусни!!

  39. 39 Профил на Cassi
    Cassi
    Рейтинг: 4028 Неутрално

    Аз я правя същата, но в моята рецепта е даже с олио. Хубаво, че я публикувахте тази рецепта, за да я пробвам с масло, а аз съм голям фен на готвенето с масло.
    В къщи предимно вечеряме с мързелива баница, любимо печиво на цялото семейство!

    Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
  40. 40 Профил на mariqna_t
    mariqna_t
    Рейтинг: 395 Неутрално

    До коментар [#35] от "domakinq": страхотно предложение! обаче това е детски дневник, да не забравяме ))

  41. 41 Профил на _plamen_
    _plamen_
    Рейтинг: 725 Неутрално

    [quote#36:"Ogiigo"]Това не е мързелива баница[/quote]
    Точно така. Мързеливата баница е с начупен стар сух хляб.

    Winora forever
  42. 42 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3923 Весело

    До коментар [#40] от "mariqna_t":

    Mea culpa. Забравих за децата, за тях - сок или айрян.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3773 Неутрално

    До коментар [#35] от "domakinq":

    + малко бекон или прошуто ! аз правя такъв хляб !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  44. 44 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1670 Весело

    Те това е моята рецепта вече!

    Предразсъдъците са за ограничените.
  45. 45 Профил на Orchid
    Orchid
    Рейтинг: 944 Весело

    Звучи много лесно и вкусно! Още довечера я правя за утре сутринта!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах