Есенна салата с червено цвекло

За да се запазят всички полезни съставки на цвеклото е добре да не се подлага на дълга термична обработка – най-добре е да се консумира сурово или приготвено на пара

© Ирина Катеринска

За да се запазят всички полезни съставки на цвеклото е добре да не се подлага на дълга термична обработка – най-добре е да се консумира сурово или приготвено на пара



Червеното цвекло ухае на сладост, земя, есен и предстоящ зимен хлад. Децата биха били привлечени от наситения му цвят и ако до момента този полезен кореноплоден зеленчук не е част от менюто им, с тази салата успешно бихте привлекли вниманието им.


За да се запазят всички полезни съставки на цвеклото е добре да не се подлага на дълга термична обработка – най-добре е да се консумира сурово или приготвено на пара. Ябълката в рецептата придава на салатата приятна свежест, а ако се добавят към нея парче сирене и едно сварено яйце се превръща в идеален енергиен обяд не само за децата, но и за възрастните.


За направата й са нужни: 1 средно голямо червено цвекло, 1 зелена ябълка, 250 г булгур, сокът на 1 лимон, 2 с.л. зехтин, половин връзка магданоз, сол на вкус




Булгурът се сварява според указанията на опаковката. Цвеклото се измива и обелва, след което се настъргва на едро ренде (ако ще се ползва сурово) или се нарязва на кубчета и се сварява на пара (ако го предпочитате за консумация след термична обработка). Ябълката се настъргва на едро ренде.


В купа се смесват булгурът, цвеклото и ябълката. Магданозът се накълцва на ситно, смесва се с лимоновия сок и зехтина и с дресинга се залива салатата. Подправя се със сол на вкус и се сервира охладена.  


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1685 Неутрално

    Това е най-интересната статия в тоя вестник от известно време насам.

    Предразсъдъците са за ограничените.
  2. 2 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 328 Неутрално

    Цвеклото май че е най вкусно варено и нарезано на кубчета, след което подправено със сол, оцет, олио и чесън.

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  3. 3 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 328 Весело

    [quote#2:"дедо Андро"]най вкусно[/quote]
    най-вкусно, разбира се, с тиренце

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  4. 4 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 7690 Неутрално

    [quote#1:"Нефертити"]Това е най-интересната статия в тоя вестник от известно време насам.[/quote]
    Има жълт код за валежи и журналята са се изпокрили.

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  5. 5 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 2461 Весело

    До коментар [#3] от "дедо Андро":
    е тя и малка препечена не е за изпускане . тази свежест и витамини дори и едно 400/450 градуса могат да неутрализират

  6. 6 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 2461 Любопитно

    До коментар [#1] от "Нефертити":
    естествено . има напоследък толкова новини които трябва да бъдат "пропуснати "..

  7. 7 Профил на Lazarus
    Lazarus
    Рейтинг: 294 Неутрално

    Ето допълнение от мен. Цвеклото се обелва и нарязва на кубчета, по същия начин се добавят моркови и чесън. Това всичко се вари в подсолена вода. Готово е, когато е поомекнало. Добавят се зехтин и лимон. Консумира се с лъжица, със сока - като студена супа.

  8. 8 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1685 Неутрално

    До коментар [#4] от "lz2":

    Може да са отишли да цункат бежанците...

    Предразсъдъците са за ограничените.
  9. 9 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1685 Неутрално

    До коментар [#6] от "deribeev":

    И такива, които трябва да бъдат написани нарочно.

    Предразсъдъците са за ограничените.
  10. 10 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 2461 Неутрално

    До коментар [#9] от "Нефертити":
    +++++++

  11. 11 Профил на mentra65
    mentra65
    Рейтинг: 1038 Весело

    [quote#2:"дедо Андро"]

    Цвеклото май че е най вкусно варено и нарезано на кубчета, след което подправено със сол, оцет, олио и чесън[/quote]

    До коментар [#2] от "дедо Андро":

    А ракийката къде забрави.

  12. 12 Профил на afrodita1
    afrodita1
    Рейтинг: 498 Неутрално

    Полезна рецепта наистина

  13. 13 Профил на forum_terrorist
    forum_terrorist
    Рейтинг: 529 Неутрално

    До коментар [#7] от "lazarus":

    Уточнявай де. Прави се, когато ти е невъзможно по никакъв друг начин да повърнеш

    You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
  14. 14 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3091 Неутрално

    [quote#2:"дедо Андро"]Цвеклото май че е най вкусно варено и нарезано на кубчета, след което подправено със сол, оцет, олио и чесън. [/quote]
    Това е класическата рецепта. Дневник ни предлага да я разнообразим, макар че булгурът леко ме притеснява... отива малко на арабска пролет.... или есен.

  15. 15 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3177 Неутрално

    [quote#2:"дедо Андро"]Цвеклото май че е най вкусно варено и нарезано на кубчета[/quote]
    [quote#11:"mentra65"]А ракийката къде забрави. [/quote]
    Хубавите домати вече свършват започват продажбите на изродените пластмаси с "ген рин" , за туршията още е рано и салатите с цвекло са най-подходящи според сезона!


    Libertarianism is just anarchy for rich people
  16. 16 Профил на 4itatel
    4itatel
    Рейтинг: 776 Неутрално

    Прекрасна рецепта, знам я от баба си и е традиция у нас. Традициите са въпрос на култура.

  17. 17 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2394 Неутрално

    За салата предпочитам суровото цвекло. Има характерен вкус. Ще го пробвам и с булгур. Авторът разчита на нашата интелегентност и затова е оставил ракията по избор на всеки.

  18. 18 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 7690 Неутрално

    [quote#17:"stedim"]Авторът разчита на нашата интелегентност и затова е оставил ракията по избор на всеки.[/quote]
    Имам двама приятели- французин и испанец.., които със сядането на масата започват с вино. Мъча се да ги науча да почват с ракия, ама не мога. И съм ги виждал да пият виното със салата. Явно сме различни култури! Пък един швед беше изненадан, когато му сервирахме шопска салата с печени чушки! Той не виждал салата с печени чушки! Чак по телефона се хвалеше на приятели, каква хубава салата ял!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  19. 19 Профил на mrtoyaga
    mrtoyaga
    Рейтинг: 386 Неутрално

    Ситно настъргани сурови червено цвекло и моркови, лимонов сок, зехтин, смлян чер пипер, сол. (може да се добавят и настъргани ябълки и печени орехи)

  20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3964 Неутрално

    До коментар [#2] от "дедо Андро":

    Точно така !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  21. 21 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9754 Неутрално

    Хубава салата и най важно - здравословна за сезона. Да ви е сладко.

  22. 22 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 328 Весело

    [quote#11:"mentra65"]А ракийката къде забрави. [/quote]
    Аааа, не съм я забравил, бе! Даже знам едно сръбско стихотворение за нея:

    Ој, ракијо, рако,
    ја те волим јако,
    ал' ти мене, рако
    у јендек полако.

    Убеден съм, че не ти трябва помощ да си го преведеш.
    Само една подсказка - јендек е същото като хендек - пълен с пластмасови бутилки, хартии, кал и тям подобни гадости.

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  23. 23 Профил на tokkay
    tokkay
    Рейтинг: 1669 Неутрално

    До коментар [#2] от "дедо Андро":

    Вместо оцет изцеждам лимонов сок, вместо олио - зехтин, а като се сложи и малко захар става изключително балансирано и вкусно. Плюс малко магданоз.

    No Pain No Gain
  24. 24 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 328 Весело

    До коментар [#23] от "tokkay":

    Прекрасно! Но чесъна не забравяш, нали?

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  25. 25 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1621 Неутрално

    [quote#2:"дедо Андро"]Цвеклото май че е най вкусно варено и нарезано на кубчета, след което подправено със сол, оцет, олио и чесън. [/quote]
    Въпрос на вкус Предпочитам го сурово, настъргано на ренде като добавка в зимните салати. ще го опитам И с ябълка, след тази статия, ( без булгура), ама много цапа кухненския плот.

    Нещо като следната рецепта, ама без сол, с добавка Балзамико
    [quote#19:"mrtoyaga"]Ситно настъргани сурови червено цвекло и моркови, лимонов сок, зехтин, смлян чер пипер, сол. (може да се добавят и настъргани ябълки и печени орехи) [/quote]

    До коментар [#19] от "mrtoyaga":


    До коментар [#2] от "дедо Андро":

    П.С. КОЕ озлобено нищожество цъка минуси И в тази симпатична статия на безобидните коментари?!?

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  26. 26 Профил на tokkay
    tokkay
    Рейтинг: 1669 Неутрално

    До коментар [#24] от "дедо Андро":

    От готвача Серж Маркович ("Рыбалка и охота" се научих да го слагам почти на всичко (без десертите).

    No Pain No Gain
  27. 27 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4425 Неутрално

    [quote#3:"дедо Андро"]най-вкусно, разбира се, с тиренце[/quote]
    А "нарЕзано" разбира се с "я".

    Мултигруп и подобните и бяха нужни на ЦК на БКП за да охраняват от конкуренцията активите, които в последствие управляващата клика придоби през приватизацията
  28. 28 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4425 Неутрално

    [quote#25:"Мойше! Толкоз!!!"]..ще го опитам И с ябълка, след тази статия[/quote]
    Ябълката е много съществена прибавка! Непременно я сложи!

    Мултигруп и подобните и бяха нужни на ЦК на БКП за да охраняват от конкуренцията активите, които в последствие управляващата клика придоби през приватизацията
  29. 29 Профил на Хриси
    Хриси
    Рейтинг: 1652 Неутрално

    До коментар [#2] от "дедо Андро":

    И настърган хрян

    If I had a tail, I'd swat the flies.
  30. 30 Профил на gast
    gast
    Рейтинг: 471 Неутрално


    До коментар [#18] от "lz2":

    По повод шопската салата - синът ми работи в БАТ ( British American Tobacco) и един ден отишъл да обядва в техния стол, гледа в менюто - шоп салат... Беше възхитен, даже снимки правил и ми прати, е салатата била без печени чушки, ама толкова могат немските готвачи
    Колкото до цвеклото - нищо лошо не искам да кажа, всички знаем, че е полезно, ама въпрос на вкус. Нашето семейство изпитва единодушно отвращение към цвекло и червено зеле. Немските ни приятели (живеем в Байерн, тукашните са големи фенове на цвеклото) толкова години не можаха да ни научат да го ядем това нещо. Както пък и ние не можахме да ги научим на българската традиция ракия и салата. Те почват с бира и това е.

  31. 31 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 699 Весело

    Сок от цвекло лекуваше нещо , не помня какво , май гнойна ангина ......
    Относно салатата - нищо полезно няма в нея ,не се заблуждавайте .Въглехидратите са вредни .
    Ще броя невежите по броя на минусите

  32. 32 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 699 Неутрално

    От март месец 2009 г. e онлайн редактор в Dnevnik.bg. Обича хубавата музика, хубавия театър, хубавите книги и хубавата храна.
    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>....

    Катеринска , това което се сготвила не е хубава храна , а и не е сигурно че е храна !

  33. 33 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 328 Неутрално

    [quote#29:"Хриси"]И настърган хрян[/quote]
    О, да, разбира се!

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  34. 34 Профил на pur6ing
    pur6ing
    Рейтинг: 259 Неутрално

    Това е така наречената "подуенска салата" дето се прави в едно магазинче на Иван Асен - по нагоре по улицата, след Промаркета. Много вкусна става, идете и си поръчайте...
    Евтино и вкусно

  35. 35 Профил на tokkay
    tokkay
    Рейтинг: 1669 Неутрално

    До коментар [#34] от "pur6ing":

    Да, при Жак Таджер има такава салата.

    No Pain No Gain
  36. 36 Профил на Гаргамел
    Гаргамел
    Рейтинг: 5070 Неутрално

    Интересно е да четем всяка неделя за нещо вкусно, но сега съм разочарован, мразя цвекло както и да е приготвено

  37. 37 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1621 Весело

    [quote#36:"shileto"]Интересно е да четем всяка неделя за нещо вкусно, но сега съм разочарован, мразя цвекло както и да е приготвено[/quote]
    Следвата неделя ще има статия за свински пръжки, търпение
    До коментар [#36] от "shileto":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  38. 38 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 7690 Неутрално

    [quote#37:"Мойше! Толкоз!!!"]Следвата неделя ще има статия за свински пръжки, търпение [/quote]
    В почивните дни май дежурят само кулинарните редактори.

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  39. 39 Профил на Гаргамел
    Гаргамел
    Рейтинг: 5070 Весело

    До коментар [#37] от "Мойше! Толкоз!!!":
    Търпение, ама сърце юнашко за пръжки не трае

  40. 40 Профил на staska
    staska
    Рейтинг: 1179 Неутрално

    До коментар [#2] от "дедо Андро":
    [quote#2:"дедо Андро"]Цвеклото май че е най-вкусно варено[/quote]
    Освен това ... водата, в която е варено цвеклото се препоръчва при хора със сърдечни проблеми или претърпели хирургическа намеса. Разбрах го по лошия начин, за жалост.

    "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
  41. 41 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1800 Неутрално

    Булгурът и цвеклото са безвкусни и не ядими, без подправки, както и нарязването на кубчета превръща тези състави в безукорен БУЛАМАЧ.
    Никъде и никой не би направил или поднесъл подобно съчетание, приготвено за изхранване може би на...симпатични малки прасенца!

  42. 42 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1800 Неутрално

    Червеното цвекло най-добре с понася нарязано на едри шайби с много вържин олав ойл (зехтин) и оцет!
    Не с лимон, защото му трябва по-твърда киселина, а не свежеста на лимонената.
    Чесъна е по желание на лакомниците!

    Защото предложената салата от шеф Катеринска е направена по подобие на "руската", може би за да засили ефекта на кашавата консистенция, а и най-вече и името с кърваво червеното.

  43. 43 Профил на modus operandi
    modus operandi
    Рейтинг: 275 Неутрално

    До коментар [#42] от "convince":

    Въпрос на вкус

  44. 44 Профил на gdobranov
    gdobranov
    Рейтинг: 328 Неутрално

    Съществена поправка - цвеклото се вари както е цяло на пара (или ако е твърде голяма главата се реже на две), СЛЕД което се бели и нарязва на кубчета. Така е много по-лесно - след сваряването цвеклото може да се обели и направо с ръце. Нарязването също е много по-лесно. И още една идея - лимона не се изстисква в салатата, а се нарязва на тънки кръгчета, които се наситняват на ситни парченца заедно с кората, и това се изсипва в салатата. И копър!!

  45. 45 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 3709 Неутрално

    До коментар [#37] от "Мойше! Толкоз!!!":

    "бяло месо"?

    בני אתה אני היום ילדתיך
  46. 46 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 3709 Неутрално

    До коментар [#41] от "convince":

    чак пък толкова. цвеклото е чудесна есенна храна, сурово, с варено, с орехи, с лимони, с мед, с лимон, с ябълки, както падне.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  47. 47 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1621 Весело

    До коментар [#45] от "abdelhaqq":

    Ти май си бая добре запознат в тънкостите на израелската кулинария и ресторантьорство

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  48. 48 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 3709 Неутрално

    До коментар [#47] от "Мойше! Толкоз!!!":

    имам си доверените източници, да.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  49. 49 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4151 Весело

    До коментар [#42] от "convince":

    "руската" салата в Русия е "оливие", по името на французина предложил я за първи път; вариантите на "винегрет" дискутирани тук са основно от еврейската кухня на източна Европа и Русия.
    Дотук добре, само дето не ви е срам, някои сме още на работа.

  50. 50 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4151 Весело

    До коментар [#45] от "abdelhaqq":

    Расизъм и в салатата?

  51. 51 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1800 Неутрално

    До коментар [#50] от "daskal1":

    ДАСКАЛЕ, начи руснаците са вече отделна , 5-та раса, нещо специално, специална раса...
    Затова сме на това образователно ниво, още отдавна, заради, някои червени даскали, като цвекловия соц.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах