Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Оценките от олимпиадите по природни науки ще важат при кандидатстване в НПМГ и в останалите математически гимназии

От Здравка Андонова Всички статии на автора
Последна промяна в 12:30 на 10 яну 2017, 5718 прочитания, 15 коментара
Оценките от областните и от националните олимпиади по информатика, физика, химия и биология ще се включват в балообразуването при кандидатстване в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) "Акад. Любомир Чакалов", математическите и природо-математическите гимназии. Около това решение са се обединили ръководството на Министерството на образованието и науката (МОН) и няколко гимназии, обясниха от ведомството пред "Дневник".

От тази година приемът след седми клас ще става с точки, тъй като резултатите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика ще бъдат в точки, а не - в оценки по шестобалната система (максималният резултат е 100 точки - бел. авт.). С влизането в сила на новия училищен закон отпада възможността гимназиите да могат да въвеждат допълнителен изпит за прием. Това доведе до протести от страна на НПМГ в София, където досега имаше вътрешен изпит за кандидатстване. Ученици и родители дори изразиха опасения, че след отпадането му ще падне нивото.

"Вътрешният изпит отпада, но НПМГ, както и останалите математически гимназии, ще могат да ползват оценката от някоя от областните или от национални олимпиади при балообразуването по природни науки", обясниха от просветното министерство. От там допълниха, че тъй като има национално външно оценяване по математика, оценките от олимпиадите по математика няма да се вземат предвид.

От там допълниха, че общинският кръг по олимпиадата по физика, който е насрочен за 14 януари, ще бъде отложен със седмица и ще се проведе на 21 януари. Олимпиадата по химия е предвидена за 22 януари, по биологията ще се проведе до 31 януари, по географията - до 22 януари. В София-град общинският кръг на олимпиадата по география ще е на 21 януари.

Оценките от олимпиадите ще дават до 100 точки

Максималният брой точки за вход в гимназиите т.г. ще бъде 500, като 400 от тях ще идват от резултатите от изпитите за национално външно оценяване, а 100 - от балообразуващи предмети от дипломата. Първоначалната идея бе математическите и природо-математическите гимназии да могат да утрояват точките от теста по математика, като максималният брой бъде 300. А резултатът по български език и литература да се включва само веднъж в бала.

"Сега ще се даде възможност резултатът по математика да се удвоява, а като компонент в балообразуването да бъде включен и резултат от олимпиада по информатика, физика, химия и биология и вероятно география. Олимпиадата по математика няма да се включва, тъй като има външно оценяване по математика", обясниха от МОН. Тепърва ще се мисли как оценките от олимпиадите ще се превръщат в точки, но се очаква техният максимален брой да е 100.

Директорът на НПМГ Даниела Шопова заяви, цитирана от БТА: "В бала за прием ще бъдат използвани резултатите от областните и от националните кръгове на олимпиадите по биология, химия, физика, география. Балът в паралелките с математически профил в НПМГ ще бъде формиран от резултатите от националното външно оценяване по математика, а няма да се използват резултатите от олимпиадата по математика".

Новите правила ще важат и за Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет – София (ТУЕС), където се набляга на информатиката и информационните технологии.

Националната природо-математическа гимназия запазва името си

Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" ще запази "национална" в името си. Това важи и за останалите училища с такива имена.

Според новия закон всяко училище може да се бори за статут "национално". Едно от условията е в него да учат и деца от други градове, а друго - да изпълнява "национално отговорни задачи", възложени от образователния министър.

Притесненията на НПМГ, откъдето организираха протест във фейсбук под наслов "Не пипай моята гимназия", бяха, че ще бъде отнет статутът на гимназията. От просветното ведомство обясниха, че и по новия закон НПМГ вероятно ще отговаря на изискванията за "национална гимназия".
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама