Време е за революция

Време е за революция

© Юлия Лазарова



Здравословна, прясна и вкусна храна в детските градини и училищата - кой родител не би се подписал под такова искане? И въпреки това, според статистиката, България е на 5-о място по затлъстяване при децата в Европа, а една трета от учениците у нас всеки ден изяждат нещо сладко и тестено и изпиват поне една безалкохолна подсладена напитка.


И тъй като кампаниите и разработваните от държавата програми за въвеждане на здравословното хранене в детските градини и училищата засега не дават удовлетворителен резултат, група доброволци опитват да променят нагласата на обществото като популяризират у нас инициативата на световноизвестният британски готвач Джейми Оливър "Революция в храненето".


На 19 и 20 май те ще се включат в Световния ден на революцията в храненето (Food Revolution Day) в опит да привлекат към здравословното хранене деца, родители и учители и да обърнат вниманието на обществото към проблема с приемането на вредна и преработена храна, предизвикваща наднормено тегло, затлъстяване, диабет тип 2, хиперактивност и метаболитен синдром. Денят е отбелязван вече два пъти у нас, но за първи път излиза извън рамките на столицата и ще стигне до повечето големи градове в страната.



Световният ден на революцията в храненето




Световният ден на революцията в храненето - 19 май, се отбелязва от 2012 г. насам по инициатива на Джейми Оливър - готвач, телевизионна звезда, автор на поредица от продавани готварски книги и една от най-популярните личности на Великобритания.


Оливър става известен през 1997 г. благодарение на документален филм на Би Би Си за прочутия италиански ресторант The River Cafe на брега на река Темза във Фулъм. Изявата там като помощник главен готвач му носи поредица от предложения за телевизионни участия. Първото му собствено шоу - "Голият готвач" (The Naked Chef), в което показва на публиката достъпни за всяко семейство ястия, става хит и е последвано от дълга поредица успешни телевизионни проекти.


Вкусът към непретенциозната вкусна храна, чарът и непосредствеността на Джейми Оливър, както и привързаността му към семейството, го превръщат в любимец на британците, а той използва популярността си, за да привлече внимание към важни социални проблеми, един от които храненето в училищата.


С телевизионната серия Jamie’s School Dinners през 2004 г. Оливър започва безпрецедентна кампания за "качествена и готина храна" за учениците и обявява, че така ще извърши най-голямата гастрономическа революция във Великобритания. Година по-късно революцията се прехвърля и в САЩ, като му носи неведнъж проблеми с официалните власти, но постига поредица от "малки победи", като това да спре подслаждането със захар на млякото, получавано за закуска.


В деня на революцията всяка година Джейми Оливър готви с деца и ги учи как да изпитват удоволствие от здравословната храна, а шоуто му се излъчва по цял свят и има огромна аудитория. Според данните на основаната от готвача Food Revolution Foundation в кампанията вече участват над 120 страни, а в уроците по здравословно хранене се включват повече от четвърт милион деца.


Революцията в България


Зад отбелязването на световния ден у нас тази година стоят група доброволци, които са станали официални посланици на Food Revolution Foundation. "Писна ми да гледам какви гадни неща дават на детето да яде в училище и реших, че е време да направя нещо" - така един от тях - Наталия Александрова, обясни пред "Дневник" мотивите си. Статия в кулинарния блог на Маги Пашова "довела" доброволци от различни градове и така инициативата неочаквано бързо се разраснала до всички краища на страната. По ирония на съдбата тази година денят ще бъде отбелязана 19 май навсякъде по света, но не и във Великобритания, където е отложен заради изненадващо обявените предсрочни парламентарни избори, обяснява Александрова.


Кампанията е насочена към децата между 3 и 15 години и техните родители.

Видеото показва рецептата, която участниците в ателието в "Музейко" ще приготвят в петък.


Акцията ще започне в петък, когато в петък научния център "Музейко" децата ще могат да засадят плодове, зеленчуци и подправки, както и да приготвят храна от пресни продукти. Ателиетата, участието в които става с билет за центъра, а за готварските упражнения - и с предварително записване.


В събота в София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Добрич, Монтана, Севлиево, Казанлък, Кърджали и Момчилград ще има безплатни кулинарни работилници, в които малчуганите ще се учат да готвят или ще правят картини от храна, докато обсъждат ползите от това да предпочетат плодовете и зеленчуците пред шоколадите и подсладените закуски. Акцент в програмата е работилницата в София, която ще бъде водена от един от най-титулуваните готвачи в страната - шеф Жоро Иванов, президент на неправителствена организация "Евро-Ток България", обединяваща най-добрите кулинари у нас. Къде ще са работилниците виж тук.


Участниците в "Революцията" са поканени да се включат и в национален конкурс за детска рисунка, който ще завърши с награди.


Организаторите очакват тази година в инициативата да се включат около хиляда деца от цялата страна. Интересът към работилниците ги е изненадал и повечето места вече са ангажирани. Въпреки това призовават желаещите да не се отказват да се включат в световния ден и препоръчват: "Отбележете деня и пригответе заедно с децата си нещо вкусно и и здравословно". А за следващата година се подготвят за повече събития с повече свободни места.


Време е за революция

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2749 Весело

    Ква революция бре ?!

    Дечинята са пристрастени към всякакъв джънк фудс от рода на МакШит'с и гледат с присмех на "Зеленчуци който не яде..." !!!

  2. 2 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9305 Неутрално

    А? Едно от любимите ми места е Ривър кафе, но не знаех историята му :)

  3. 3 Профил на znaya
    znaya
    Рейтинг: 498 Неутрално

    Идеята на Оливър е, че с неголеми разходи и повече желание от приготвящия може да се постигне здравословно и вкусно меню. И разбира се нововъведението на южняшкия тип хранене - продължително, в приятна компания и закачки. Това което сте показали на снимките е скъпо или нехарактерно аз нашата кухня и аз поне не виждам предимствата му пред традиционни у нас аналози. Тези батати дето са 10-15 пъти по-скъпи от картофите, да имат чудесен кестенов привкус, но не говорим за гастрономия, картофите пък имат по-добър белтъчен състав - важно, инсулиновия отговор им е сравним, а разликата във витамин А можем да компенсираме в комбинация с морков.
    Минимоцарела, вместо бяло сирене, спанак вместо марулка, боровинки и чушки извън сезона - нищо от добрите идеи не е останало.

  4. 4 Профил на mr. wonderworld.
    mr. wonderworld.
    Рейтинг: 1386 Неутрално

    Здравословно, непретенциозно и достъпно, т.е. евтино и възможно и за по- бедните хранене в нашите условия означава да е приготвено с български продукти.
    Не съм сигурен, че тази "революция" е способна на това!

    Слава Богу, плодородната ни земя ни дарява щедро с богат избор плодове и зеленчуци!

    In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
  5. 5 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1239 Неутрално

    Малко извън темата се сещам за една реплика на главен герой от роман, а именно "че още не се е родил мъж, който може да промени вкуса на една жена." Ставаше дума за обличане, но защо не и по други показатели. Аз преди време с изумление разбрах от жена ми, че нашите щерки, вече семейни и майки, не ядат агнешко, шаран с орехи, а голямата и телешко варено. За революция е силно да се говори. Също така и за ползата или вредата от това или онова. В едно детско заведение с много деца, каквато и революция да правиш, не можеш и да се гръмнеш да угодиш на вкуса на всички. Един иска чай, друг не пие мляко щото има каймак и т.н. Родителите приемат тия неща, но децата...Всеки помни общите столови хранения от детската градина, стола на работата на нашите, после казармата, мензата и пр. Да не говорим, че напоследък излизат много противоречиви новини за храните, например за консумацията на сол, мазнини и др., в смисъл, че не са толкова вредни. Дълга тема, а Дж. Оливър е неотразим.

  6. 6 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2272 Неутрално

    До коментар [#3] от "znaya":

    Поздравление за чудесните коментарии.
    Браво на Оливер, че от позицията на известен готвач обръща вниманието на хората, но аз, който много рядко съм гледал негови предавания, съм виждал да предлага толкова нездравословни неща, дето се вика на ниво Макдоналс, че в случая за него това си е нормална ПР история.
    За хората, които сериозно се интересуват и грижат какво ядат децата им, а и самите те, може и трябва освен в световния ден, ежедневно да внимават, да гледат да ядат местни и адекватни към сезона неща, като и да се внимава с количеството.
    Всичко друго е ала-бала +реклама.

  7. 7 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 2129 Весело

    Чудно, но само да не се мине в другата крайност, та да се стигне до "орторексия нервоза" (обсебеност от здравословното хранене), защото пак не е добре.

    https://www.theguardian.com/society/2009/aug/16/orthorexia-mental-health-eating-disorder

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  8. 8 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 3634 Неутрално

    До коментар [#2] от "penetrating":

    Ривър Кафе е било основано от Роуз Грей и Рут Роджърс (съпруга на арх. Ричард Роджърс), но Роуз умря през 2010 от рак на гърдата.

  9. 9 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 3634 Неутрално

    Показателно за катастрофалното и перверзно състояние на днешния свят е фактът, че говорим за ''революция в храненето'', под която се подразбира храненето с нормална, естествена и здравословна храна! Докъде сме стигнали! Или по-точно - докарани от ламтежа за все по-високо печалби на хранителната и свързаните с нея индустрии.

  10. 10 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 3634 Неутрално

    ''Здравословна, прясна и вкусна храна в детските градини и училищата - кой родител не би се подписал под такова искане?''

    Доста малко родители - та нали именно те тъпчат собствените си деца с всякакви боклуци, водени от криворазбрана родителска любов, безпринципност, невежество, нехайство и мързел? Дори и родителите, които съвсем целенасочено се занимават с правилното хранене и отглеждане на децата си, срещат трудности и често са безсилни пред пагубното влияние, оказвано от околните, рекламата и медиите. Затова подобни кампании като тази са обречни на неуспех - те не подхождат към решаването на пробелема комплексно и всеобхватно, а се залавят за негови отделни, повърхностни аспекти.

  11. 11 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 3634 Неутрално

    ''Здравословна, прясна и вкусна храна в детските градини и училищата - кой родител не би се подписал под такова искане?''

    Доста малко родители - та нали именно те тъпчат собствените си деца с всякакви боклуци, водени от криворазбрана родителска любов, безпринципност, невежество, нехайство и мързел? Дори и родителите, които съвсем целенасочено се занимават с правилното хранене и отглеждане на децата си, срещат трудности и често са безсилни пред пагубното влияние, оказвано от околните, рекламата и медиите. Затова подобни кампании като тази са обречни на неуспех - те не подхождат към решаването на пробелема комплексно и всеобхватно, а се залавят за негови отделни, повърхностни аспекти.

  12. 12 Профил на xcheffo
    xcheffo
    Рейтинг: 320 Неутрално

    Вегани от всички страни, изяжте се!

  13. 13 Профил на Antoaneta Ardashes
    Antoaneta Ardashes
    Рейтинг: 1480 Неутрално

    За каква храна може да става въпрос.Моята зодия е известна с това,че обича вкусотиите,но това което обичам вече не смея да го ям,защото е пълно с фалшивост.
    Картофи обелени без вкус,а другите пълни с химикали.Ориз всякакъв,но няма упътване от къде е пристигнал с камъни и кал. Откакто един учител каза,че там торят ориза и зеленчуците с човешка тор и това ми се отяде.Та къде са естествените здравословни вкусотии?Най -големите шарении за деца не са за деца.Какво да им се дава.Мисля,че кучешката храна е по-здравословна от нашата.

  14. 14 Профил на nodamncat
    nodamncat
    Рейтинг: 530 Неутрално

    До коментар [#13] от "Antoaneta Ardashes":

    Зодиите не определят нищо (освен интелектуалното ниво на вярващите в тях). Ако толкова ви харесва яжте кучешка храна, аз ще изям ориза със зеленчуци.

  15. 15 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9305 Неутрално

    До коментар [#8] от "princess_x":

    :) Благодаря. Ще се разровя за още. Минавал съм и на други места в други държави в Ривър кафе. Едва ли е франчайз или верига.

  16. 16 Профил на Xumpomo name
    Xumpomo name
    Рейтинг: 2284 Неутрално

    До коментар [#3] от "znaya":

    то хубаво, но кои са пресните зеленчуци в сезона октомври-март?

    Birds of a feather flock together.
  17. 17 Профил на Antoaneta Ardashes
    Antoaneta Ardashes
    Рейтинг: 1480 Неутрално

    До коментар [#14] от "nodamncat":

    Да бъде според вярата Ви и приятно ядене.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах