Сегашното разузнаване прикрило агента за убийството на Георги Марков

Националната разузнавателна служба (НРС) е прикрила следите на агента, изпратен през септември 1978 г. в Лондон да неутрализира писателя Георги Марков. Този и други неизвестни досега факти разкрива новата книга на журналиста от в. “Дневник” Христо Христов “Убийте Скитник”, чиято премиера ще бъде на 15 юни в София. "Дневник" ще публикува откъси в следващите две седмици. Документалното разследване проследява подробно българската и британската държавна политика по случая с Георги Марков и е изградено на базата на проучването на множество секретни архиви и на британски дипломатически документи.

Спешното преустановяване на работата с италианеца с датски паспорт Франческо Гулино, работил 18 години за Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) под псевдонима “Пикадили”, е било превантивна мярка, породена от опасенията контролът върху разузнаването да не попадне в ръцете на опозицията след изборите през юни 1990 г. и дейността на агента да бъде разкрита. Последната среща с "Пикадили" е проведена от неговия водещ офицер полк. Мичо Генковски на 7 април 1990 г. в Будапеща. През 1978 г. Генковски ръководи отдела в ПГУ, отговарящ за “вражеската” емиграция, в който е водена разработката “Скитник” срещу писателя

От досието на “Пикадили” в разузнаването се разбира, че в края на 1977 г. със санкция на зам.-министър ген. Стоян Савов, отговарящ за ПГУ, на агента е поставена единствена задача да работи за неутрализирането на “Скитник” - псевдоним, под който разузнаването разработва писателя. Прикриването на агента през април 1990 г. от НРС е последната стъпка за заличаване следите на престъплението, след като малко преди това са унищожени досиетата на Марков.


През 1992 г. следствието за убийството на Марков стига до “Пикадили” и установява, че той е единственият агент, който е бил на 7 септември 1978 г. в Лондон, когато е извършено покушението. Книгата разкрива и драматичните дипломатически преговори, които Великобритания и Дания водят за получаване на досието на “Пикадили”, което България отказва да предостави на международното следствие. Журналистът установява, че цялата дипломатическа кореспонденция по случая “Пикадили” в МВнР и в прокуратурата са заличени, но публикува оцелели копия от тях.

Авторът е открил в архивите и секретното решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1973, подписано от Живков, с което на разузнаването е разрешено да извършва убийства зад граница на физически лица, които “се занимават с активна вражеска дейност". Книгата разкрива още, че последният началник на ПГУ ген. Владимир Тодоров, осъден за унищожаването на част от досиетата на писателя, е излъгал Върховния съд през 1992 г. за алибито си в деня, в който десеттомното досие на Марков е изискано от архива на разузнаването и после изчезва.

“Влизането на България в НАТО е идеален повод британските служби да поискат всички материали по случая “Марков”, посочва бившият британски посланик Ричард Томас в едно от 25-те интервюта, направени от журналиста специално по темата, сред които с президентите Желев и Стоянов и директорите на разузнаването ген. Бриго Аспарухов и ген. Димо Гяуров.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах