Летният флирт - замък от пясък и море от спомени

Една и съща история с два различни финала се повтаря всяко лято навсякъде по света, където има море, палми и нощни заведения: той и тя се запознават на плажа, тичат по брега с развени от вятъра коси, смучат заедно коктейли, накрая се женят и живеят щастливо до дълбока старост. В другия вариант през есента той се запознава с майка й и получава просветление като студен душ, а тя разбира за навика му да носи бели чорапи с черни обувки. И се разделят още преди да е ударил първият училищен звънец.

Толкова банална история, че почти всички гледни точки към нея са изчерпани. И въпреки това подгрявана всяка година в сезона на ваканциите от лайфстайл издания и self help наръчници, защото летните авантюри ще са живи, докато има мъже и жени. Най-дискутираният въпрос по темата е дали летният флирт може да се превърне в трайна връзка. И двата пола дават поравно положителни и отрицателни отговори, пише в сайта сhannels.netscape.com. “Голямата любов може да се роди и през тези секси летни месеци“, смята един от интервюираните. „Защо трябва да я набеждаваме само заради времето и мястото, когато съдбата ни я поднася." Противоположната гледна точка се защитава от дама: „Попадаш в романтична ситуация, която никога не може да се повтори в реалния живот. Летните флиртове по правило са с някого, с когото не можеш да бъдеш - или твърде млад, или не от твоята среда, или от друг град. Всеки разговор за бъдещето само разрушава романтиката“, казва тя.

В интернет има изобилие от тестове, с които ще разберете дали летният флирт има потенциала на голямата любов. Няколко са въпросите, по чиито отговори можете да прогнозирате дали връзката ще продължи, пише quiz.ivillage.com: говорите ли си за това какво ще правите, след като се върнете от ваканция; какво прави другия толкова специален - това, че ви разбира, или това, че е страстен; представяте ли си, без да се изчервявате, как го запознавате с приятели; прекарвате ли дълго време в разговори; ако единият се разболее, другият остава ли с него вкъщи или отива на плажа; харесвате ли го в облекло, различно от бански. За верните отговори вероятно се досещате.


Ако става въпрос само за един летен флирт, всичко, от което се нуждаете, е химията, която ще поддържа огъня няколко месеца. Но за да продължи връзката, трябва да научите за другия нещо повече от нивото му на алкохолна издръжливост - имате ли общи интереси, движите ли се в една посока, обобщават в един глас онлайн пътеводителите в лятната любов.

Че летният флирт е периметър предимно на младите, е ясно. Но, оказва се, не е съвсем така. Да си припомним феномена „страхотни мамчета”, за който преди време писа и сп. "Нюзуик". Това са дами около 40-те, които са се омъжили рано и вече са отгледали децата си. Те са поддържани, с пари, в страхотна форма. Готови са за нови преживявания, с които да наваксат загубеното от преждевременния брак. И решават да отидат на море, обикновено с приятелки.

Има и още една категория жени, готови на авантюри, които са преминали времето на първите любовни трепети - необвързаните дами с кариера, над 30. Тази вече оформила се прослойка на развитите общества, уловена и в типажите от „Сексът и градът”, се отдава напълно на две неща - работата и удоволствието. И докато делниците са предназначени за работа - съботите и лятото принадлежат на удоволствието. А в особено концентрирана форма то се намира в по-топлите и екзотични точки на света.

Желанието за флиртове като че ли винаги се приписва повече на мъжете. Освен загорелия гларус с татуировка, който брои завоювани полякини и чехкини, има и други категории летни ухажори далеч над възрастта на средностатистическия спасител. Мъжете са биологично програмирани да се влюбват на около 50-годишна възраст, сочи анкета на учени от Института по психология в Рим. Резултатите се базират на разговори с 3000 мъже на около пенсионна възраст. Според Джузепе ла Пера, психолог към римската болница "Сан Винченцо", в тази възраст мъжете изпитват увлечения и страст, сходни с тези на 18-годишните, и са също толкова готови да се впуснат в авантюри. Мъжете, които търсят неангажиращи връзки, се развихрят тъкмо през лятото, уточнява askmen.com. Това е идеален момент да срещнат жена, настроена на същата вълна. Такива са особено тези, които са се избавили от дълга връзка и сега се радват на дълго липсвалата им свобода. Но изберете тази, която иска да се хвърли в обятията ви, а не в морето, за да удави мъката си, съветва мъжкото онлайн издание.

--------------------

Милена Ташкова е новият психолог на “Биг брадър 2”, избран от продуцентския екип в началото на юни. Тя има постоянно участие във всички събеседвания по време на кастинга, а след това ще поддържа психологическото равновесие в къщата. През последните шест години Ташкова се занимава с консултиране - индивидуална и групова психотерапия и психодрама. Освен това е училищен психолог в 41-во основно училище в София и има кабинет към Центъра за психологическо консултиране на община "Триадица".

Милена Ташкова, психолог на “Биг брадър 2“:

В летния формат на ухажването процедурите са съкратени

Какви хора най-често се впускат в летни авантюри?

- Една група са тийнейджърите, при които хормоните бушуват вследствие на възрастта, но и на лятото. На морето отиват често без родители, така че искат да се пробват в различни ситуации и роли. Обикновено тийнейджърите се движат в компании и излъчват един представител, който преговаря с другия пол. Младите момичета пък смятат, че това е подходящ момент да намерят мъжа на своите мечти. Той трябва да е красив, ако е богат, още по-добре. Имат много романтични илюзии за богатия принц, който е чужденец, като в приказките - идва от далечно царство, където реките са по-бързи, дърветата по-високи...

Не липсват и хора на средна възраст, които търсят развлечение. Например мъже над 45, които са семейни, с добра кариера, но в този момент държат да си докажат, че са харесвани - това са мъжете “завоеватели”.

Жените на възраст над 35, с брак зад гърба си, които функционират основно между печката и телевизионните сериали и са забравили да се чувстват харесвани, също търсят възможност да си върнат това усещане.

Какво благоприятства раждането на любовта? 

- Това, че по време на ваканция излизаме от обичайната си среда и начин на функциониране и попадаме в една малко приказна реалност. През лятото човек чисто физиологически се променя - хормоните бушуват вследствие на слънцето и отделения хормон на щастието. Има значение и това, че изглеждаме по-добре с тен, по-разголени сме. Желанието за летен флирт се поддържа и от всички романтични представи, които се изграждат от филмите и рекламата - помислете си само колко рекламни сцени се снимат на плажа.

Мъжете или жените са по-романтични и с повече очаквания за връзката? 

- Ние, жените, при влизането в интимни взаимоотношения обикновено сме по-склонни да влагаме емоции и надежди. Затова и разочарованията при нас са по-силни.

Каква е причината повечето двойки след ваканцията бързо да се разпадат? 

- Една от тях е, че емоциите са повърхностни, всичко се прави за тръпката, за сексуалното разнообразие. В летния формат на любовта периодът на ухажването е много по-кратък или направо липсва, не се инвестира време, внимание. Съкратени са предпроцедурите. Роля оказва и очакването, че флиртът е само за ваканцията. Това не означава, че една такава лятна връзка не би могла да завърши с добър брак. Понякога, тръгвайки от химията, хората могат да разберат, че точно това са чакали.

По какво може да се познае, че връзката има потенциал? 

- Първо е важно сам да искаш връзката да има потенциал и нещата да се задълбочават. Условие е подходът към човека - да търсиш онова, което би ти харесало и е съответно на теб. Не трябва да се страхуваш, че можеш да сбъркаш. Че нещо е истинско, най-точно долавяш с емоциите си. Усещаш, че това е човекът, с когото ти е хубаво, че непрекъснато мислиш за него. И започваш да се чудиш, какво си правил досега.

Какви може да са последствията от една лята авантюра? 

- Положителните резултати върху личността са повече. Това лятно преживяване зарежда с енергия, отразява се на самочувствието, кара те да се чувстваш желан и харесван. Излизаш от него с прекрасни спомени и дълго имаш за какво да си мислиш.

Въпросът е какво става, ако това се разбере в една двойка. Разобличаването може да не стане директно, а през преживяване за виновност - например, ако забележите, че съпругът ви изведнъж става необичайно грижовен и започва да ви прави повече подаръци. Тогава доверието в семейството може да пострада.

Флиртът означава ли, че връзката с постоянния партньор не върви? 

- Не, не означава, че нещата с другия не вървят. С течение на времето партньорите престават да декларират любовта си, а понякога единият от двамата има нужда да чува, че е обичан, и да му се показва, че е желан.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах