Гласуваха промени в Закона за българското гражданство

Красимир Каракачанов обвини АБЧ в корупция

© Валентина Петрова

Роднини на Джон Атанасов, получили българско гражданство.Български произход да може да се доказва с документ, издаден от български или чужд държавен орган, от Българската православна църква /БПЦ/ или от организация на българи, живеещи извън България, призната от компетентния български държавен орган за поддържане на връзки с тях, предвиждат промени в Закона за българското гражданство.
Промените бяха приети днес от парламента на първо четене. Измененията, внесени от Красимир Каракачанов /БНС/ и група народни представители, подкрепиха 68 депутати, а 50 се въздържаха, въпреки че проектът не бе одобрен от комисията по правни въпроси.
При липса на нужния документ, българският произход може да се докаже и с удостоверение, издадено от Агенцията за българите в чужбина, предвиждат промените. Заинтересованото лице ще подава молба за издаването на документа до Агенцията за българите в чужбина, като срокът за произнасяне е задължително до два месеца от датата на постъпване на молбата.
Сега законът не посочва как се доказва български произход на лица, кандидатстващи за българско гражданство и поради това доказването се извършва на основание решение на Съвета по гражданството към Държавната агенция за българите в чужбина, отбелязват вносителите.
С измененията се предвижда възможност придобиването на българско гражданство по натурализация, освобождаване от българско гражданство и възстановяване на българско гражданство да се извършват по молба на заинтересованото лице подадена лично, по пощата, чрез изрично упълномощено по нотариален ред лице, или чрез дипломатическо или консулско представителство на България в чужбина.
По този начин, според вносителите, ще бъдат избегнати редица ограничения, особено за нашите сънародници, живеещи в държави, с които България има визов режим. Чрез възможността лично да се подават документи в дипломатическите или консулските представителства може да се ограничи дейността на някои недобросъвестни посредници, пише още в мотивите.
С измененията се предлага министърът на правосъдието да прави предложение за издаване на указ за придобиване на гражданство в срок до три месеца по молбите на лица от български
произход за придобиване на гражданство по натурализация или за възстановяване на българско гражданство. Предвижда се срок от 12 месеца за придобиване на българско гражданство по натурализация.
Красимир Каракачанов отбеляза, че и сега в закона има предвидени срокове, но те не са задължителни. Според него, има парадоксални ситуации, в които хора от далечни страни получават за 6-7 месеца българско гражданство, докато други, живеещи в Западните покрайнини, Македония или Бесарабия, чакат до 3 години.
Този, който си плати, получава по бърза процедура, а другият чака, добави Каракачанов. По думите му, около получаването на българско гражданство има немалко случаи на корупция и именно Агенцията за българите в чужбина е едно от стъпалата, през които минават корупционни вериги.
Бойко Ватев /БНС/ каза, че половината българи от Македония, които кандидатстват за българско поданство, са на възраст над 50 години и това за тях е завръщане към корена и проява на смелост.
В момента във Варненската корабостроителница работят заварчици от Украйна, а в Македония има 45 на сто безработица, добави той.
От БНС отбелязаха, че над 25 хиляди молби за гражданство отлежават в деловодството на Дирекция "Българско гражданство" на Министерството на правосъдието, някои от тях чакат решение повече от три години.
Със 103 гласа "за", двама против и 12 въздържали се, депутатите приеха на първо четене промени в Закона за българското гражданство, внесени от Министерския съвет.

Коментари (59)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах