Детски градини под обсада

Едва ли някой е забравил покъртителните репортажи за чакащите от ранни зори майки и бащи да подадат молба за записване на децата си, които обиколиха в началото на годината всички национални телевизии.

Детски градини под обсада


Детство мое, реално и вълшебно... Така се пееше в една популярна детска песничка от средата на 80-те години на миналия век. Днес родителите са принудени да разчитат на вълшебства, за да запишат детето си в ясла или градина.


Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ДОВОЛНИЯТ
  ДОВОЛНИЯТ
  Рейтинг: Гневно

  Изобщо,държавичката ни,абдикира от всичко и ни остави да си се оправяме кой как може.Обаче,ако може,и да и платим повечко за да си отгледаме децата,на които тя така щедро отпуска по 18лева месечно!Искам да попитам Орешарски и Масларова-как подяволите,се гледа дете с 18лв?И, с какви очи ще искате един ден,то да остане и да работи в България?

 2. 2 Профил на Оня с коня
  Оня с коня
  Рейтинг: Неутрално

  Изпратете всички лелки на опреснителен курс където да им обяснят че има и друго изражение на лицето освен "к'во си ми дошъл тука бе!"

 3. 3 Профил на Неразбрал
  Неразбрал
  Рейтинг: Неутрално

  Как така частна детска градина струва в пъти повече от детегледачка?! За какво отиват тия пари, и кой тогава въобще ползва частни градини, щом по-добрата услуга е и по-евтина?

 4. 4 Профил на една майка
  една майка
  Рейтинг: Неутрално

  Освен месечните такси в частните детски ясли и градини родителите са длъжни да плащат и по пет лева на ден отделно за храната на децата си...А що се отнася до детегледачките - повечето взимат по 2 лв на час...

 5. 5 Профил на един татко
  един татко
  Рейтинг: Гневно

  Е това не го разбрах нещо "За частните заведения е почти невъзможно да си строят собствени сгради"!!!
  Защо да е невъзможно???
  Възможно е да се събира такса от 300 до 500 Евро на месец при това повечето искат авансово плащане поне за 6 месеца. Възможно е да се ползват обшински сгради срещу смешен наем. А е НЕВЪЗМОЖНО да се строят частни градини?!?!?! Ами да бъдат така добри тези фирми и хора занимаващи се с такава дейност да направят съответните инвестиции а не само вземат пари.
  Но както и да е, частните градини са наистина най-малкия проблем аз се подразних от смешния наем който плащат, ама нейсе те да са.
  По-страшен е проблема с общинските ОДЗ-та (така наречени). Да, малко са градините в които родителите се редят от ранни зори да подадат документи, но е масово че документите трябва да се подадат МИНИМУМ 6 месаца предварително, че то за да си сигурен най-добре още като излезе бебето от родилен дом, ходи направо да подаваш документи за детска ясла. Ако не си ги подал поне преди 6 месеца, а искаш детето ти ходи на ясла или градина, пък се почват един преговори със съответната директорка на съответно заведение - разбирай финансови преговори, я "дарение", я директен подкуп, а някои са и без преговори - имат си хората фиксирани цени.
  Та така, иначе много се говори за демографска катастрофа, но държавата и обшините не прават нищо за подпомагането за отглеждането на децата по-скоро обратно, гледат да откажат хората да имат деца

 6. 6 Профил на арта
  арта
  Рейтинг: Разстроено

  Ами общините предпочитат да строят дискотеки,а не детски градини,защото в първият случай далаверата е голяма,а във втория - никаква.Че кой ще ви бутне рушвет за детска градина?

 7. 7 Профил на друга майка
  друга майка
  Рейтинг: Неутрално

  Както за журналистите, така и за родителите:
  Не всички частни детски градини взимат по 320 евро - повечето вземат около 400 лева.
  Детегледачките не вземат по 10 лева на час за пълен работен ден - каквато е истинската алтернатива на детска градина и ясла. За работен ден може да се договори и цена от 2.5 до 3 лева на час.
  Решението да запишете детето на ясла или градина не се взема от днес за утре и спокойно можете да планирате 3-4 месеца напред. Това означава, че в искането за предварително подадена молба има достатъчно логика и разум.
  И последно (малко лично) - държавата не е виновна, нито Масларова, нито някой друг... Родителите могат да проявяват и здрав разум, когато въпросът е свързан с това къде детето ще прекарва делничните дни. Това е решение, което според мен няма нищо общо с 18 лева детски и с намесата на някакви институции - това би трябвало да е решение, което те (родителите) вземат след като разговарят с директора на детската градина, с учителката и т.н.
  Моето мнение е плод на моят личен опит с две деца - на 10 и на 3 години, срещи с няколко директорки и учителки.

 8. 8 Профил на гост
  гост
  Рейтинг: Неутрално

  Частните градини или персоналните детегледачки имат и негативни страни не само заради цената. Аз имам дете на 3 г., изкарвам достатъчно пари за да си позволя да го пращам в частна градина, но не искам и няма да го пратя. Защо ли, защото в частните градини са масово децата на мутри и бандити (по разбираеми причини, могат да си го позволят) ако минете покрай такава градина сутрин ще видите с какви коли и джипове се оставят децата. Лощо няма в колите и джиповете, лошото че тези деца се възпитават от такива родители и за тях ценностната им система е точно коли и пари. Още на тази възраст тези децата се съредновават чий татко с какъв джип и с какви пари и т.н. виждал съм го с очите си, присътвал съм на такива реплики и разговори. Виждал съм и тези родители как учат децата си да се отнасят към другите деца. Аз не искам детето ми да расте в такава среда, не искам да се учи се бие с всеки който не му даде играчката си и да се държи от малко като примерно и да оценява хората по парите и колите им.
  А за детегледачките лошото е че детето има много по-малък контакт с други деца, много е изолирано от средата си т.е. от деца на неговата възраст и в резултат то много по-трудно и бавно свиква да играе и общува с другите деца.
  Лично мнение разбира се и за двете неща, всеки сам си преценява.

 9. 9 Профил на Спиро
  Спиро
  Рейтинг: Неутрално

  Каква повишена раждаемост, какви 100 лева ?! На всички е пределно ясно, че проблемите идват от масовата миграция на селяни в големите градове и по-специално в София. Просто в този град живота стана отвратителен, всеки ден трябва да се боря със задръстванията, навсякъде простотия и чалга, в училищата децата на селяните си носят просташкото възпитание. Какъв е смисъла да възпитавам моите деца, след като някое селянче ще го избута с лакти ?! Просто пълна трагедия, няма никакъв смисъл да се живее в България.

 10. 10 Профил на Пешо
  Пешо
  Рейтинг: Неутрално

  А бе Спиро, като не ти харесва наплива на селяни в София, що не земеш пък ти да идеш на село? Няма задръствания, детските градини празни, простотията и чалгата само по телевизията.. А?
  Селяните му били виновни

 11. 11 Профил на майка на 2 деца
  майка на 2 деца
  Рейтинг: Любопитно

  Напливът към определени градини е разбираем. Моето дете тръгна през м.септември на градина в центъра на София, защото е на 5 мин. от офиса ми, а само аз мога да го взимам вечер. Живеем в кв. Павлово, но докъто се прибера ще стане минимум 18.30-18.40, нали разбирате, как ще се чувства детето и госпожата, която ще чака за да ми го предаде. Да не говорим, че ОДЗ 37 поема първо децата от яслената група в І група градина/ обикновено 25-28 деца/ и едва след това други деца И Т.Н. В ТОЯ ПОРЯДЪК.

 12. 12 Профил на ххх
  ххх
  Рейтинг: Неутрално

  Таксите в градините в центъра и в най-зачукания квартал са еднакви. Таксите в по-добрите като материална база и учители са еднакви с тези, които, хм, не са чак толкова добри. Заплатите на учителките с 30 деца (при норматив 18!) са еднакви с тези с 12 деца. Заплатите на учителките, които си гледат съвестно работата, са (изненада, изненада!) абсолютно еднакви с тези на учителките, които само гледат да мине някак работното време. Правила за прием няма, има "препоръки".
  От кого зависят тези нещица? От родителите ли? Или от учителите?
  Познахте - от общината. Кой обаче в общината ще се занимава с подобни глупости?

 13. 13 Профил на Млад татко
  Млад татко
  Рейтинг: Неутрално

  Не раждаемостта, а реституцията , приватизацията, затварянето на заводските детски градини /и такива имаше/ и заграбването на детски градини за административни нужди породи проблема. Защо социалното подпомагане на "Младост" се помещава в детска градина , а ? Да върнат сградата и без това не е подходяща. Да си построят сами сграда. Да, ама Софиянски продаде де що имаше общинско. И сегашните - и те това правят.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15 Профил на Stef
  Stef
  Рейтинг: Весело

  Снимката ме радва много ...

 16. 16 Профил на доматения кол
  доматения кол
  Рейтинг: Неутрално

  де да те знам какъв прошляк си - сигурно живееш в обеля 8 или люлин 8. а може би в модерни предградия???
  да не би да си 3 поколения софиянец случайно?
  да ти кажа някои факти, дето сигурно си ги проспал по часовете по история.
  Знаеш ли колко е била софия през 1878 година (за такива нещастници като тебе - годината когато се освобождаваме от турско робство) - малко над 10 хил. (пловдив по това време е най-големия град).
  Сега софия е 2 милиона. за 130 години - 200 пъти увеличение. Това означава, нещастник такъв, че шанса пра-дядо ти да е бил Софийски жител е 0.5%. НУЛА ЦЯЛО И ПЕТ ПРОЦЕНТА БОКЛУК ТАКЪВ! И кво - значи и ти си същия цървул като тия на които се присмиваш. Пълен нещастник.

 17. 17 Профил на самир
  самир
  Рейтинг: Неутрално

  10 лв на час е цената в Германия - аз плащам толкова на немкиня
  откъде ги измислихте

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5542 Неутрално

  Тази "немкиня" и тя ли се казва Самир? И къде точно в Германия е това - до полската граница ли?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на kosio
  kosio
  Рейтинг: Неутрално

  Не ви ли стана ясно на всички, че каквото захване държавата/общината да прави все го изкарва криво?!
  Детегледачка на пълен+ работен ден струва 400/месец. Частна детска ясла (истинска, не от онези с по 4-500Е/месец; те са за да измъкват парите на мутрите - просто друга ниша) струва 270 (двеста и седемдесет!) лева на месец (оня ден я платих). Това ВКЛЮЧВА храната.

  Разбирам, че на много хора им е по-лесно да мрънкат и да се оплакват от колкото да свършат малко работа (като проучване например), но това не променя фактите.

  И още нещо. Добрата държавна ясла струва пак толкова - 250-300/месец. Толкова струва реално - като си платиш спонсорствата. А, в мизерна казарма от макаренковски тип детето няма да си дам. Нищо, че е 50/месец.

  Пазарът на детски ясли и градини в момента е полунелегален. И за това е виновна държавата. И най-вече министрите на образованието и "грижите". Направо ще си умрат прави, ако не си бъркат дебелите неграмотни пръсти в живота на хората.

  Това е целият проблем. Не че държавата не прави достатъчно (тя и по дефиниция не е способна), а това, че се бърка там където не и е работа.

  Държавата спъва развитието (възстановяването май е по-точно) на отглеждането, възпитаването и образоването на децата в България. Това е истината.

 20. 20 Профил на Мосьо
  Мосьо
  Рейтинг: Неутрално

  Ти ако имаш излишна пари да даваш по 300 лева за детска градина - давай. Обаче повечето хора нямат или може да се случи да нямат, в момента в който имат нужда да си дадат детето на детска градина. Не се прави на много отворен, животът е кръговрат - днеска имаш, утре нямаш. Едно ПТП и си зад борда мой човек. АРЕ БЕГАЙ, ПИСНА МИ ОТ ШИБАНИ СНОБАРИ У ТОЯ САЙТ. +"Я моем да плащам 500 лева". Ами плащай, като си тъпо парче.

 21. 21 Профил на Берна
  Берна
  Рейтинг: Неутрално

  Избора на детска градина е несъмнено важно нещо. Но не всяко сем. може да отдели пари за частна градина, а и много основателен е поста на ГОСТ - N 8. В действителност има много добри и с традиции общински детски градини в София. С огромно уважение и благодарност за възпитанието и хубавите мигове които подари на трите ми деца 48 детска градина- Сарагоса в София!

 22. 22 Профил на :-(
  :-(
  Рейтинг: Любопитно

  kakvo detski gradini, kakvi pet leva? vie da ne ste ludi be? poglednete jivotnite - kato rajdat malko izbirat s osobeno staranie miastoto kadeto da go rodiat. Za da izberesh tozi mirizliv obor bulgaria, pardon mutrafonia, kato miasto da rajdash, otglejdash i vazpitavash deca triabva akala da ti e po malak ot jivotinskia!

 23. 23 Профил на Жител на Курило
  Жител на Курило
  Рейтинг: Неутрално

  Определено майка ти е трябвало да ползва по-редовно противозачатъчни.....

 24. 24 Профил на Жител на Курило
  Жител на Курило
  Рейтинг: Неутрално

  Па да добавя - баща ти да се беше подсигурил с един презерватив.....
  И първо се виж ти колко си ТЪП, ТЪП, ТЪП. Пишеш България с малка буква, "по малък" - без тиренце......Миришеш на животно, да....

 25. 25 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: Неутрално

  Не е вярно, че родители са длъжни да плащат допълнително за храна за всички частни детски градини.

 26. 26 Профил на от една възмутена майка
  от една възмутена майка
  Рейтинг: Неутрално

  Вие всички поне имате избор ,какво да кажем ния от провинцията .В нашия град нямаме избор има само държавни детски, а учителките са под всякаква критика-за нищо не стават.Отношението на Госпожите е според родителите.А какво да кажа за директорката на сина ми -пълна селянка ,явно протеже на някои от общинат.Ужасно е

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах