Ком - последният див сезон

От Берковица връх Ком изглежда доста страховитВсеки знае къде се намира връх Ком. Това се учи още в пети клас - от единия край на Стара планина е Ком, в другия - нос Емине. Малко хора обаче са ходили специално до Ком или специално до Емине, но някак си съчетанието "международен маршрут Ком - Емине" е познато дори сред онези, които не са почитателите на ходенето пеша из планините.


Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Томба
  Томба
  Рейтинг: Неутрално

  Развитието на Ком като ски дестинация е чудесно, това ще привлече много инвестиции, ще създаде заетост сред населението и ще развие региона. А иначе потенциал има, студено е и е на север, беломорските фьонове са далеч, а и трансевропейския коридор Солун-Видин-Гданск минава наблизо. Все благи вести!

 2. 2 Профил на Веселяк
  Веселяк
  Рейтинг: Неутрално

  На каква цена ще се развие връх Ком? Колко хиляди хектари стара гора ще бъдат унищожени2 Какво става с парка Западна Стара Планина? Защо на този проект не се дава гластност? Връх Ком също е защитена територия и гората и запазена. Иначе горе има чудесни места за каране, но на каква цена?

  Защо не вземат модела на ски курортите като Давос и Аспен в коита гората не се сече, а се правят писти на високите плата? Където се трупа най-много сняг.

  Отговор:
  Защото само от продажбата на дървения материал в Гърция и Турция се избиват вложените средства за лифтовете и строежа на хотелчетата.

  Това е истината за Банско, Боровец и ако се повтори ще е с Берковица. Със сечта и продажбата на дървения материал ПИБ финансира мега ски курорти като Банско, Ком, Витоша и т.н. Кражбата на държавна собственост отива в джоба на Цеко и неговите руски приятелчета. Да ви е честита инвестицията!

 3. 3 Профил на бг
  бг
  Рейтинг: Неутрално

  е границата на гората .Качете се на Алеко и ще видите. Няма да се унищожава гора -във всеки случай много по-малко отколкото самоковските цигани секат. А ползата за населението е очевидна

 4. 4 Профил на Томба
  Томба
  Рейтинг: Неутрално

  Гората плаче, защото безработни за 10 лв на вечер я секат и пълнят стари джугани с дървен материал, но при един развит регион, като Банско хората вече имат какво да ядат и започват да мислят и за природата (пирамида на Маслоу му се вика). Цената на ски курорта ще се плати от инвеститори, които търсят възвръщаемост на техните капитали, а гората само ще се запази, щото от една 60 метрова просека за писта нищо няма да й стане. За сведения отиди на Мальовица и виж какво означава да запалиш хиляди хектари с гора и го съпостави с местността Ястребец на Боровец.

 5. 5 Профил на Попов
  Попов
  Рейтинг: Неутрално

  проекта за ски зоната бе възложен от червената община и кмет на Главболгарстрой без всякакъв търг или минимален конкурентен принцип. с този проект червените разбойници смятат да прилапат още една национална ценност - резултатът от проектите им може да се види из цяла Б-я !

  проекта бе планиран с огромна хотелска база под върха /на този етап 2500 легла/ въпреки че желанието на местните хора винаги е било да не се строят хотели горе за да има поминък за Берковица - защо не се поучат от злополучния опит на Банско - тази зима в Банско се продаваха 50 !!! хотела, а кметът им се чуди как да спира строежи и да ги осигурява с канализация и ток !!!

  не искат да се поучат защото икономическата ефективност на проекта не ги интересува, не ги интересува и мнението на местните граждани - интересува ги да перат милионите откраднати и изнесени от държавата през социализма /и то бързо че нещо взе да се затяга с този европейски съюз/! Печалбите от дървения материал ще се поделят между някой друг местен и регионален тарикати и това е!

  а когато водата на Берковица /която е най-голямата й ценност/ се превърне в кал ще има да вият на умряло и държавния бюджет да плаща скъпо и прескъпо за свлачища, залесяване, пречистване и т.н. и т.н.

 6. 6 Профил на един от населението
  един от населението
  Рейтинг: Неутрално

  а вие от къде решихте че населението иска да се строят големи хотели и да бачкат кат сервитьори и камериерки. Или това го предполагаме по принцип. После да не се окаже че трябват и хора и изобщо някой тунджи земята без да остава нищо тук с изключение на територия в рамките на политическите граници. Ползата е страшна. Без природа, без пари , но с много претенции. Ако местните не инвестират първо в малко после в по-голямо и т.н. по естествения път на пазара - не става. Инвестира се на едро, печели се бързо от туроператори и се бега. Това е схемата и хоратра по места получават една тава с кюфтета и още три с обещания

 7. 7 Профил на жени
  жени
  Рейтинг: Неутрално

  Къде видяхте в Банско пирамида? Скоро не сам ходила там, че малко неприятно стана в този регион. Маслоу ли я е построил? Кого са мумифицирали вътре? Или тепърва ще се мумифицират местните? Съжалявам, но в тази логика "братята" отвъд океана първи ще спасят света.

 8. 8 Профил на ГОШО АМЕРИКА
  ГОШО АМЕРИКА
  Рейтинг: Неутрално

  ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ ЩЕ ВИ УПРАВЛЯВАТ И СЪСИПВАТ ОЩЕ НАЙ-МАЛКО 50 ГОДИНИ
  ТЕ НЯМАТ МОРАЛ И НЕ МИСЛЯТ ЗА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЗА БЪРЗИ ПЕЧАЛБИ НА ВСЯКА ЦЕНА
  ВИЕ МУ МИСЛЕТЕ
  КАЖЕТЕ НЕ НА СЪСИПВАНЕТО НА ПРИРОДАТА
  Господ ще ви накаже!

 9. 9 Профил на Морския
  Морския
  Рейтинг: Неутрално

  Аз съм от морето. Имам много приятели от Берковица и Враца, хора с които съм живял години наред. Знам че този край е изключително беден, и всички се надяват този проект да се реализира, макар че има опасност от презастрояване и замърсяване, също като по крайбрежието. Но по този начин тези хора ще имат хляб. Защото те си мечтаят техния край да прилича на морето. Виждал съм тъгата в очите им когато ми разказват за немотията в техния край, и тихата завист когато са ми на гости. Виждал съм желанието и копнежа им Берковица да има стандарт на живот близък до "презастроеното и унищожено" крайбрежие. Защото тези хора са чудесни, и заслужават добър живот. Понякога цената която плащаме не е точно такава каквато искаме да бъде. Но по този начин техния живот ще се промени към по-добро.
  Да живее прогреса.

 10. 10 Профил на Az
  Az
  Рейтинг: Неутрално

  Mili horitsa, proektyt na Glavbolgarstroi predvijda hoteli i leglova baza gore kym vyrha, a ne dolu v Berkovitsa. Dori proektyt za pyt, kakto e zamislen prez petrohan, shte izqde izcqlo hlqba na berkovchani. Pri vse, che ekolozi veche za preporychali kompromisen varinat, v koito i vylka sit i agneto cqlo. Mojem da se molim na chudo, za da se sbydnat preporykite im, shtoto na grajdanskoto obshtestvo u nas nqma kak da mu se nadqvame. Inache tejko i na berkovchani i na prirodata v tova prekrasno mqsto. P.S. Ima potvyrdeni danni, che v tozi rajon se sreshta ris, koito se schitashe za izcheznal vid za stranata ni. Eto taka si pazim bioraznoobrazieto u nas.

 11. 11 Профил на 1
  1
  Рейтинг: Неутрално

  То хубаво си желаят, но нека се изчака няколко години.
  Според моделът е много сгрешен по черноморието и стандартът ще падне много сега и със тази тръба съвсем ще се затвори цикъла специално за Бур. Район.
  Просто няма никаква логика да се застроява толкова и да се подбиват толкова ниско цените което не е изгода за никой. Масовият туризам е кампаниен 5 години след 5 е другаде........
  Не искам да съм пророк но тръбата ще натежи много във везните............
  Надявам се да не съм прав
  Надявам се тъпите-инвеститори да осъзнаят че строителство-продажба в тези райони има моментна изгода, а разсипват цели райони необратимо.

 12. 12 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: Неутрално

  Ехаа, сега баба ми ще стане милионерка (тя живее в центъра на Берковица)! А сега сериозно - искрено се надявам да не опустошат този край, който наистина е много красив и запазен! Но човешката алчност няма край...
  Не съм много запознат с природните условия, но не знам как ще се развиват ски спортовете с тези топли зими... А тук е сравнително ниско, не е като в Банско и Пампорово.

 13. 13 Профил на Маслоу
  Маслоу
  Рейтинг: Неутрално

  Виждам как окото ще се погрижи за мен, ще взема много кеш и ще бегам, да живеят глупаците, животът е кратък и свършва

 14. 14 Профил на СБС
  СБС
  Рейтинг: Неутрално

  Не ти ли е ясно, че мангизите и далаверата при унищожаването на Ком и околнстта ще са пак за една шепа мошеници, а местните добри хорица /както ти ги назоваваш/ пак ще са сами слуги и ще "духат супата" - за тях ще остане съсипаната природа и мръсотията! Стига с това безумие и Бай-Ганьовски капитализъм!

 15. 15 Профил на ДЕ
  ДЕ
  Рейтинг: Неутрално

  Ех, къде са хората, които са надживели "пирамидата на Маслоу" (доказана, че не е вярна), и тия, които виждат алтернатива на пълната консервация на природата или на пълното унищожение на природата...

 16. 16 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: Разстроено

  Когато прост и алчен народ като българския тръгне да се занимава с бизнес, става пази Боже!Сега жънем плодовете на "комунистическия морал" изповядван от синчетата на "другарите".Принципит им могат да бъдат обобщени с "След нас и потоп". И целия този престъпен бизнес,цялата тоя содомска оргия с бъдещето на българския народ и природа става под благосклонните погледи на алчни политици, крадливи кметове и корумпирана съдебна и полцейска система. Бизнесът идва!Тежко ни и горко от тези съвременни еничари, врагове на собственият си народ, на собствените си деца!

 17. 17 Профил на Местен
  Местен
  Рейтинг: Неутрално

  Тези, които се безпокоят, за околната среда може да бъдат напълно спокойни: - нищо няма да се случи в Берковица - просто тази година отнава идват избори, а тунел под Петрохан вече беше обещан на предишните. Сега трябва да се измисли нещо ново. И новото е Ски-център в Северозападна България. Бъдете сигурни, че и следващият сезон под Ком ще е точно като таз-годишния.

 18. 18 Профил на rosi
  rosi
  Рейтинг: Любопитно

  за6то не са пистите и лифтожете,които 6тяха да бъдат готоови преди две,три години

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах