Колко струват вече боновите книжки

© ДневникВ България има много хора, които не предполагат, че печелят от борсата. Как и защо една скромна инвестиция, направена преди десет години, все пак е донесла стойност? Зелените бонови книжки от втората вълна на масовата приватизация можеха да бъдат използвани по два начина - за директно участие при раздържавяване на предприятие и или като бъдат внесени в приватизационен фонд. Години по-късно много от тези фондове станаха холдинги, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса, а голяма част от техните акционери са хората, внесли боновите си книжки в тях.


След като акциите им се търгуват, това означава, че цените им се променят според търсенето и предлагането.


Последните месеци определено носят новини за акционерите
- цените на почти всички акции на борсата растат главоломно, а индексите счупиха поредица от рекорди. От този тренд спечелиха и книжата на бившите приватизационни фондове, също отбелязващи силни повишения, което автоматично увеличава стойността на вложението на акционерите. Така една бонова книжка може да е повишила стойността до 400 или 500 лв., а някои надхвърлят и 1000 лв. (виж таблицата).


По време на приватизацията най-разпространените бонови книжки носеха по 25 акции. В момента те също биха били толкова, при положение че фондът не е увеличавал капитала си със собствени средства. По-голямата част от холдингите имат капитал, разпределен в акции с номинал 1 лв., но някои като "Холдинг Пътища" са с номинал от 25 лв. (преди деноминацията на лева през 1999 г. е 25 000 лв.) и акционерите, внесли една бонова книжка, ще имат сега по една акция.


"През изминалите години хората, които все още притежават акциите си от боновите книжки, реализираха различна по размер доходност, след като през годините цените на бившите фондове, сега холдинги, се движеха в различни посоки", коментира Иво Толев, инвестиционен консултант в "Синергон асет мениджмънт". Ако изключим инфлацията, може да се каже, че инвестицията е по-добра в сравнение с алтернативата на банковите депозити.


В случай че през годините холдингът е увеличавал капитала си, броят на притежаваните акции може да се промени по два начина, в зависимост от начина на увеличение. При увеличение със собствени средства акционерите получават нови безплатни акции, тъй като нарастването идва от печалбите от минали години. Например "Стара планина холд" преди няколко месеца направи увеличение със собствени средства - от 1.75 млн. лв. с печалби от минали години и резерви, и стана 21 млн. лв. Така за една стара акция всеки акционер получи по 11 нови, а за 25 акции от една бонова книжка ще бъдат получени 275 нови, или общо акционерът ще притежава 300 акции от холдинга. Промяната става автоматично и няма значение дали акционерът е търсил новите си книжа и дали има депозитарна разписка за тях.


При увеличение чрез набиране на капитал от фондовия пазар с нови акции с емисионна стойност притежателят може да прецени дали да запише и плати нови книжа. За тази цел за всяка стара акция му се полага по едно право, срещу което може да запише определен брой нови акции по емисионна стойност, определена от ръководството на компанията. Ако акционерът не иска да се възползва от правото, то може да бъде продадено.


Притежанието на акции


може да донесе доход не само с продажбата им


- голяма част от холдингите са давали дивидент в последните години и много от акционерите им все още не са го получили. За получаването му има петгодишен давностен срок. Информация за дивидента предоставя директорът за връзки с инвеститорите в дружеството, сайтът на БФБ - София, а повечето големи холдинги я публикуват и на собствените си интернет страници.


Колко струват акциите може да се провери също по няколко начина - чрез сайта на фондовата борса, от инвестиционен посредник, а някои холдинги публикуват текущите нива на цените на интернет страниците си.


Повечето големи холдинги като "Доверие обединен холдинг"и "Индустриален холдинг България" например се търгуват на официалният пазар на БФБ. За купуването и продажбата на акциите няма голямо значение дали компанията се търгува на официален или неофициален пазар, сделките се сключват по един и същ начин чрез инвестиционен посредник. Продажба или покупка на акции може да се извърши единствено чрез лицензиран инвестиционен посредник, който взема определена комисиона от сделката. Тя е процент от стойността на договорката, но повечето посредници имат и минимална такса за обслужване - обикновено тя е около 10 лв. Това е важно уточнение, защото за малък брой акции сделката може да се окаже нерентабилна. А и всеки сам поема риска дали цената, на която продава акциите си, е най-изгодна и дали не е по-добре да ги задържи в очакване на бъдещо поскъпване. Важно е да се знае, че след като бившите фондове се преструктурираха като холдинги, те са с неограничен срок на съществуване и си функционират като всяко друго акционерно дружество и притежателят на бонова книжка за него запазва дела си в него.


Бившите приватизационни фондове са сред най-ликвидните


компании на фондовата борса най-вече заради участието на множество миноритарни акционери. Дълго време анализаторите на пазара бяха на мнение, че те са недостатъчно оценени от инвеститорите на фона на активите, които притежават. От началото на годината заедно с повишенията на целия фондов пазар инвестициите в тях се оказаха доста печеливши. Според Минчо Минчев, главен дилър в Инвестбанк, положителна роля за покачващите се цени са изиграли увеличенията на капитала със собствени средства, тъй като този подход привлича силно инвеститорите. Според него към момента в цените са калкулирани голяма доза положителни очаквания, предизвикани от значителния оптимизъм на пазара през последните няколко седмици. Минчев коментира, че консолидираните финансови отчети, чието публикуване предстои, ще определят до голяма степен в каква посока ще се търгуват акциите на холдингите.


Повечето от тях вече публикуваха неконсолидираните си отчети. Разликата между двата вида е в това, че в консолидираните са включени резултатите на дружествата, в които холдингът има участие, което всъщност е най-важната информация за такъв тип структура. Счетоводните отчети са публично достъпни на сайта на Българската фондова борса.Ако преди време сте внесли боновата си книжка в приватизационен фонд, но все още не знаете дали сте акционер в публичен холдинг, може да проверите това чрез посредник. Депозитарна разписка за притежанието на ценни книжа може да издаде Централният депозитар, но тъй като той не работи с физически лица, може да го направите също чрез посредник, който има право да бъде и регистрационен агент. Таксата е около 10 лв., като при сключване на сделки се удържа и процент от стойността на сделката, обикновено 0.02 до 0.5% от нея. Искането за депозитарна разписка се прави лично, не може да става чрез пълномощник. Не е необходимо да се представи боновата книжка, достатъчно е да се каже на посредника в кой холдинг участва акционерът. Боновата книжка като документ няма стойност за притежание на ценни книжа, такъв документ е само депозитарната разписка.


Сделки на фондовата борса могат да се сключват единствено чрез лицензиран инвестиционен посредник.


Стойност на една бонова книжка

Приватизационен фонд
Холдинг след преобразуването
Брой акции
Стойност* (в левове)
"Албена инвест"
"Албена инвест холдинг"
25
424.50
"Доверие"
"Доверие обединен холдинг"
50***
372***
"България"
"Индустриален холдинг България"
125***
1418***
"АКБ Форес-социален" "АКБ корпорация ХАД"
17**
29.92
"Петрол фонд"
"Синергон холдинг"
28
260.36
"Централен ПФ"
"Стара планина холд"
300
2 286
"Труд и капитал" "ТК-Холд"
25
102.75
"Пътища"
"Холдинг Пътища"
1
20 116


*Пресметнато според средната цена на една акция към 27 юли


**Акциите на "АКБ корпорация" са с номинал 1.40 лв.


***Нанесени са поправки от редактор в 14.50 ч. на 31 юли 2007 г.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 30 Профил на anjela
  anjela
  Рейтинг: Неутрално

  имам бонови книжки към фонд холф над златен лев петрол къде да намеря посредник в Монтана или в София да разбера колко мога да получа за тях аnjela_66@abv.bg

  jjjjj
 2. 31 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Любопитно

  имаме 4 б.книжки на АКБ ФОРЕС,от къде се вземат дивиденти,ако няма такива какво да правя с тях

 3. 34 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Любопитно

  Имам бонова книжка с 25 акции на НПФ"СЪЕДИНЕНИЕ"АД.Искм да разбера как мога да ги продам или овелича?Каде може да разбера за офиса в Пловдив?Ако може да ми изпратите отговора на емела ми:teti02@abv.bg или на mimi031980@abv.bg

 4. 35 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Здравейте на всички, имам приватизационни бонове в "Наш Дом" и "Шкода Фарорит" ако не се лъжа, но в таблицата по - горе никаде не фигурират като имена. Някой ако може да ми обясни как стоят нещата ще съм благодарен.

 5. 36 Профил на ТИХО
  ТИХО
  Рейтинг: Неутрално

  Някои знае ли къде точхо може да се проследи пътят на боновете
  от книжките ни.

 6. 49
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:43 на 19/05/2010 от неговия автор.

 7. 49
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:43 на 19/05/2010 от неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах