Спорът "Балчик": Министерството отвръща на удара

В Балчик започна преместването на растенията от Ботаническата градинаПодновената война между Министерството на културата (МК) и Софийския университет "Св. Климент Охридски" за ботаническата градина в Балчик, след като правителството отреди за министерството огромната част от комплекса, вчера навлезе в нова фаза. На специално свикан брифинг министърът на културата Стефан Данаилов обвини университета в "безстопанствено" отношение към ботаническата градина. В същото време от СУ потвърдиха, че ще водят докрай битката в съда.


Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иванчо
  Иванчо
  Рейтинг: Неутрално

  Министър Абрашев защитил територията, сега "майор Деянов" ще я "приватизира". Има много червени боляри които чакат, за да я разграбят! Ненаситни са!

 2. 2 Профил на Нормален
  Нормален
  Рейтинг: Неутрално

  Градация: тъпо, по-тъпо, най-тъпо, дебил, олигофрен, комунист.

 3. 3 Профил на даниела
  даниела
  Рейтинг: Гневно

  това е най голямата простотия
  това е осакатяване на природата на едно от малкото красоти които имаме.а ние гледаме отстрани и немоожем нищо да направим.Това е България-Разсипничество на красоти богатства и всичко останало

 4. 4 Профил на Вижте пред Народния театър
  Вижте пред Народния театър
  Рейтинг: Неутрално

  По времето на Абрашев изгониха от сградата им в. Култура, централата на читалищата и пр., защото министерството на културата не можело без тази сграда, защото имаше амбициозни и добре звучащи проекти да прави там центрове някакви, нещо свързано с присъединяването към Европа май.
  При настоящия министър процесът на приватизация приключи успешно, хвърлете един поглед, като минавате покрай Народния театър (сградата е до бившето американско посолство и зад БНБ), строи се със замах. Така ще стане и в Балчик.

 5. 5 Профил на Градинар
  Градинар
  Рейтинг: Неутрално

  До:
  професор Боян Биолчев
  Ректор на
  Софийски Университет Св. Климент Охридски  Здравейте.
  Пише Ви възпитаник на Факултета по биология към Софийския Университет.

  Искам да споделя с Вас моята потресеност от действията на Ваш служител.
  Така наричаният, д-р Косев, директор на университетските ботанически градини, изживявайки се не на директор, а на Диктатор - причинил следните щети на университета:

  - от както е на длъжността ”директор”, броят на напуснали по взаимно съгласие, уволнени или с прекратени трудови договори е повече от 50 за няма и 2 години. Това може да се провери в личен състав.

  - Студентите по ботаника във факултета по биология посещават ботаническата градина на околовръсното, а не тяхната си... нашата. Тази която носи названието университетска. С две думи ботаниците не ходят в ботаническата градина.

  - Градината във Варна вместо да расте на растително разнообразие, тя се превръща в конюшна. Просто му се искало на диктатора да има кон.

  - Градината в Балчик....кой прави постоянно скандали? Кой иска да има постоянна суматоха? Кой има полза от това? Да наистина има полза.

  - Ботаническата градина в София. За нея...
  След като се приключи с каквато и да е научна, изследователска дейност, тя се превърна в терен за купони, партита, сватби. Магазин за цветя ще Ви посрещне още на входа. Сега вече е и Фирма...университетска фирма за озеленяване.

  Та след една десета от изброените щети (знаете откъде може да вземете още) бих искал да направя следните изводи.

  Два апартамента в София, кола не каква да е, а Волво, цветарски магазин на ул. Раковски и още 2 в Русе, оранжерия в Княжево и още доста неща. Как се купуват с една заплата? Дори тя да се равнява на професорска.
  Защо ли има постоянно някакви ремонти в Градините? Кой краде в суматохата? Колко лева е отчел в счетоводството от магазините за цветя на входовете на Градините? Видяхте ли кабинета на директора на градините? Видяхте ли кожения салон вътре? След като си направи предаване ”Цветен магазин” по БНТ на гърба на Университета, си отвори фирма ”университетски озеленители”.Та това ли е работата на университета? Какво направи той за науката през тези 6 години? Къде е научният му екип? Къде е какъвто и да е екип? Ако това е реномето на моя университет, то аз не се гордея с него.

  Считам написаното дотук е достатачно, за да вземете адекватни решения по въпроса с директора на УБГ. Когато едно растение има паразити, то се пръска с инсектициди. Когато една Университетска Ботаническа Градина има паразити....Вие знаете какво да правите.

  *Това писмо ще бъде пратено на възможно най-много хора, запознати с обстановката.

 6. 6 Профил на Ламбо или Игор Дамянов-  имате избор
  Ламбо или Игор Дамянов- имате избор
  Рейтинг: Любопитно

  Министър Дамянов какво направи със студентските и ученически лагери на Равда? А?
  Хоп- апорт и държавата духна супата законно и много яко! Министърчето ни лук яло ни мирисало! С некой лев напред, обаче! Сладко е да папкаш държавното и да го крадеш на воля...
  Та и Ламбо към тази схема отива. Крадлив комунист-чиновник- пази боже тази напаст-като пожар в Гърция е...

 7. 7 Профил на Alf
  Alf
  Рейтинг: Неутрално

  Абе щом Тенчо Колев е "посъветвал" Биолката да ходят в съда, 100% ще изгубят. Той Тенчо в Сорбоната се е изгубил, камо ли в нашия съд.

 8. 8 Профил на ДО ГРАДИНАР
  ДО ГРАДИНАР
  Рейтинг: Неутрално

  ЩО НЕ СИ НАПИШЕШ ИМЕТО БЕ "ГРАДИНАР",ЩОМ СИ ТОЛКОВА НА ВЬТРЕ В НЕЩАТА,БИ СЛЕДВАЛО ДА СЬОБЩИШ ИМЕТО СИ.ИЛИ СИ ПОРЕДНИЯ ДВОЙКАДЖИЯ И НЕХРАНИМАЙКО КОЙТО ЗАРАДИ НЕКАДЬРНОСТТА СИ,ХВЬРЛЯ ЦЯЛАТА ВИНА НА ПРОФЕСОРИТЕ СИ.ХАЙДЕ СТИГА С ТАЗИ ЗАВИСТ КОЯТО ВИ ТРЕСЕ.

 9. 9 Профил на КОМУНИСТИТЕ СА КАТО СКАКАЛЦИТЕ...
  КОМУНИСТИТЕ СА КАТО СКАКАЛЦИТЕ...
  Рейтинг: Неутрално

  МИНИСТЬР ДАНАИЛОВ КАЗА СНОЩИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ЧЕ БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА НА 190 ДКР. БИЛА ЗАНЕМАРЕНА И ПУСТЕЕЩА.ИМАЛО САМО ХРАСТИ И БУРЕНИ.ТОЧНО НА ТЕЗИ ПУСТЕЕЩИ ДЕКАРИ ИМА ПЛАН ЗА ЗАСТРОЯВАНЕ НА ВИЛНО СЕЛИЩЕ.ТЕЗИ ГРАДИНИ И КРАСОТИ,КОИТО СЕ ПОСЕЩАВАТ ОТ ТУРИСТИТЕ НЯМА ДА БЬДАТ ПИПАНИ.АЗ НА ВСИЧКО ТОВА,КАЗАНО ОТ МИНИСТЬРА НЕ ВЯРВАМ ЗАЩОТО ОТ ЛИЧЕН ОПИТ ЗНАМ ЧЕ КОМУНИСТИТЕ СА КАТО СКАКАЛЦИТЕ.ОТ КЬДЕТО МИНАТ СЛЕД ТЯХ НИЩО НЕ ОСТАВА,ПУСТИНЯ.ТАКА ЧЕ И ВИЕ НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ.

 10. 10 Профил на за градината - жалко, наистина :-(
  за градината - жалко, наистина :-(
  Рейтинг: Разстроено

  Така ще е, докато решенията за бъдещето на България зависят от каменни чутури, в които нивгаш няма да си пробие път идеята, че не може да отделиш "природата" от "хората" в ландшафта и които до края на дните си ще делят ландшафта на "природен" и "културен".

  Истината е, че НЯМА различни видове "ландшафти". Ландшафтът е неделимо цяло, възникнало в резултат от взаимодействието на природни и културни фактори. Поради това му естество, в действителност не съществуват различни видове ландшафти: например, невъзможно е да се отделят "културните ландшафти" от "природните ландшафти", тъй като двете категории са взаимопроникващи.

  Съществуват различни условни класификации, разработени за решаването на практически въпроси, свързани с управлението на ландшафта. Най-често срещаното разделение на ландшафтите е въз основа на тяхната "естественост" – въз основа на този признак те се делят най-общо на "природни" и "антропогенни". Въз основа на характеристики като релеф, растителна покривка и т.н., "природните ландшафти" могат да се подразделят допълнително – типичен пример е разделянето на "равнинни" и "планински". "Антропогенните ландшафти" се подразделят най-общо на "земеделски", "урбанизирани" или "техногенни". Даден ландшафт може да се категоризира и като "културен" или "исторически", ако има значима културна или историческа стойност.

  А за градината - жалко, наистина Бил съм няколко пъти и личните ми наблюдения са, че повечето хора отиват, за да разгледат оригиналната цветна композиция, не заради ваната и долапите в съборетината с минарето

 11. 11 Профил на Майор Деянов - долен лъжец си ти!
  Майор Деянов - долен лъжец си ти!
  Рейтинг: Гневно

  "...няма никакви планове да се строи на пустеещите 120 дка..."

  Нагъл лъжец! Аз с очите си съм виждал плановете за изграждане на сума си НОВИ бунгала за почивка в границите на градината!

  А пък колко стари дървета бяха отсечени именно за да се разчисти място за строителните дейности преди 3-4 години - направо ми идваше да се обърна и да си излеза от опосканата градина! Дип че сума левчета бях броил на 6ибаните ДВЕ КАСИ на входа - не можах да ги прежаля

 12. 12 Профил на parisien
  parisien
  Рейтинг: Неутрално

  Въобще не ме интересува дали градината е на университета или на министерството. За мен те са си един дол комунисти.
  Обаче ме интересува градината да си остане градина, а не поредния курорт пълен с чалга и голи шкембета.

 13. 13 Профил на Rali
  Rali
  Рейтинг: Неутрално

  браво на номер 5 дано повече хора прочетат написаното от Вас

 14. 14 Профил на нещо не вдянах
  нещо не вдянах
  Рейтинг: Неутрално

  Дали на СУ 500 хил за картотекиране и те нищо не свършили. После пак Дворецът(МК) дало само 54 хил и картотеката била направена. А де?
  От многото приказки както обикновенно се губи нишката, но явно и МК и СУ са безхаберни стопани. И едните и другите източват бюджета и я свършват като кучето на нивата.
  Каква ще да е тая картотека, че да дадеш 500 хил. Ако има 5 хил дръвчета и храстчета(надали са толкоз), по 100 кинта на храстче ли струва да го обиколиш и нанесеш на картата.

 15. 15 Профил на op
  op
  Рейтинг: Неутрално

  http://saverila.ludost.net/
  http://savestrandja.ludost.net/
  Utre protest za nezakonnite stroeji na RILA i na reka VAIA do Irakli

  Носете си кашонени сгради и стройтелни матеряли - ще застройм пешаходната пътека.
  Така можем да станем свидетели на 1вото събаряне на незаконен строеж по тези географски ширини!

  Багери и тежки машини събарят дървета и копаят за строеж на път и лифт, незаконно без оценка на въздействието върху околната среда! Инвеститори с джипове вече твърдят, че местността е "частна собственост". Пътят и лифтът могат да бъдат само началото на проекта за ски курорт "Паничище- Езерата - Кабул". Офшорната фирма Рила Спорт АД се готви да застрои 21 писти и съоръжения на 1800 дка от територията на Национален парк Рила.

 16. 16 Профил на надежда всяка оставете
  надежда всяка оставете
  Рейтинг: Неутрално

  Ей, комунизма си е в тиквите ни и няма и няма спасение.И няма да има. Мили хора,това че някой не стопанисва добре собствеността си още не е повод да му се отнеме./ Това го правеха навремето Гошо Тарабата и Бай Тошо когато "след победата на социалистическата революция на и с решаващата помощ на братската си Червена армия" одържавиха и ваксаджийниците/.
  И ако дадено парче земя не се стопанисва само собственикът ли е отговорен за това?

  Ами ако този Косев краде, защо Ректора на Алмата матер го търпи? И ако краде, това повод ли е министерството да краде от университета ? И нарушава автономията на Университет?
  И в края на краищата кои фирми строят върху иззетата земя? И кой тука е човекът на строителната мафия -Ректора ли е това или Министъра?

 17. 17 Профил на MMM
  MMM
  Рейтинг: Неутрално

  и така нататък....... спорът ще става все по-голям.Докато всеки се изтъква със своите постижения,кой какво бил направи или ще направи и така докато един ден осъмнем с чисто нов комплекс***** насред ботаническата ни градина... е да ние честит.Тогава вместо кактуси ще гледаме така обичаните европейски туристи,които ще се радват на евтин алкохол и други екстри........и така нататък

 18. 18 Профил на ВЕЧНИЯ ДЕПУТАТ
  ВЕЧНИЯ ДЕПУТАТ
  Рейтинг: Неутрално

  ЩЕ ДАВАТЕ ПАРИ НЕ НА ДВЕ А НА ТРИ КАСИ.КАТО НАПРАВИМЕ ВИЛНОТО СЕЛИЩЕ,ЩЕ ИДВАТЕ ДА ГЛЕДАТЕ КАК НИЕ НАРОДНИТЕ ИЗБРАНИЦИ ПОЧИВАМЕ ОТ НЕПОСИЛНИЯТ ТРУД КОЙТО СМЕ ПОЛОЖИЛИ ПРЕЗ ГОДИНАТА,ЗА ДА ВИ Е ПО ДОБЬР ЖИВОТА НА ВАС ПРОСТОСМЬРТНИТЕ.ЩЕ ГЛЕДАТЕ ЛОЕНИТЕ ГЬЗОВЕ НА МИНИСТЕРШИТЕ И ДЕПУТАТШИТЕ КОИТО ОСИРАТ РАЙОНА НА ДВОРЕЦА И САМО СЛЕД ЕДНА ГОДИНА ВИ ОБЕЩАВАМ,НЯМА ДА ГО ПОЗНАЕТЕ.

 19. 19 Профил на ГОРСКИЯ
  ГОРСКИЯ
  Рейтинг: Неутрално

  Днес в едни интервюта служителите на Г-н Гяуров обясниха как на "пустеещите" земи ще възстановяват лозя и овощни градини. До го питаме г-н министъра де е паметник на кутурата де са лозя и градини и дали МК има лиценз за правене на вино (производство на алкохол) и това ли му са функциите да сади лозя и градини - това май не са функциии и на колегата му г-н Кабил дето е министър на земеделието.

 20. 20 Профил на А...ТАКА
  А...ТАКА
  Рейтинг: Неутрално

  Ние сме на всеки километър - и така до...всеки кактус или палма по брега....

 21. 21 Профил на неутрален
  неутрален
  Рейтинг: Неутрално

  Каквото и да е - ректорът Биолчев трябва да докладва пред Академичния съвет /а защо не и пред Общото събрание/ каква научна работа е извършена в Университетската ботаническата градина в Балчик по времето на неговите два мандата.И съответно да понесе отговорност защо такава работа не е извършена.И да отговори за какво са изразходвани парите,получени от входните билети.

 22. 22 Профил на О.Кандов
  О.Кандов
  Рейтинг: Неутрално

  Ламбо не може да си министър /с малка буква/,да печелиш пари в Италия в долнопробни фирми и да знаеш какво се случва в България.Навремето се жалеше във някъкъв вестник че бизнесът си с цветя не върви.Бабичките умират/Соц.министър/а останалите живи помним.Ние сме на всеки километър от тук до края на света.Той идва за теб.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах