Чистите плажове са успех за туризма

Гърция се опитва да държи под контрол крайбрежното замърсяване, превърнало се в заплаха за известните й плажове, заобиколени от лазурни води - основен фактор за процъфтяване на туристическата й индустрия.
"До неотдавна плувах тук всеки ден, но през последните две лета е толкова мръсно, че сега само стоя на плажа", казва 37-годишният Ставрос Георгиадис, който играе почти ежедневно тенис на плажа Алимос край Атина.
"Не зная дали действително водата е станала по-мръсна, но така изглежда, защото много боклуци плават в нея. Няма да плувам тук".
Много морски градове, в това число столицата Атина, северният пристанищен град Солун и Патра в югозападна Гърция, са основни причинители на замърсяването, според ООН и Европейската агенция за околна среда.
"Някои райони в заливите на Атина и Солун са се превърнали в изцяло мъртви зони без шанс за възстановяване в бъдеще", казва директорът на "Грийнпийс" за Гърция Никос Хараламбидис.
В общ доклад на Програмата на ООН за околната среда и на Европейската агенция за околна среда беше посочено, че пристанището Елефсина до Атина с 1000 промишлени завода, в това число корабостроителници, работилници за желязо и стомана и рафинерии, е замърсено с тежки метали, наред с другите неща.
"На скала с показатели от едно до десет бих поставил средна оценка за качеството на водата в залива", казва координаторът на ООН в Средиземноморски план за действие Пол Мифсуд. Той допълни, че някои райони в Гърция, като например част от островите и места с по-малко население и промишлени съоръжения, могат да получат и по-добра оценка за водите си в сравнение с тези край големите градове.
Сароническият залив край южната част на Атина също е замърсен с промишлени и отпадни води от каналите на града.
Много плажове са обявени за забранени за плуване, а сред тях има и такива, които са само на пет километра от центъра на столицата.
Някога известна с девствените си плажове Атина вече е забранила много от тях за къпане при условие, че населението и промишлената дейност нарастват значително едновременно с икономическото развитие на Гърция в последните десетилетия.
Атинските плажове основно се посещават от местните хора, туристите спират само за кратко на път за Егейските острови.
Единствената пречиствателна станция в Атина все още не работи с пълния си капацитет въпреки многократните обещания на правителството. Министерството на околната среда не пожела да отговори кога станцията ще заработи цялостно, за да пречиства химикалите и тежките метали от мръсните води.
Гърция твърдо подкрепя и мощната си корабна индустрия въпреки директивата на ЕС срещу корабите, които причиняват замърсяване.
Важността на тази позиция ще нарасне значително със завършването през 2009 година на руско-българско-гръцкия нефтопровод от Бургас до североизточна Гърция.
По-големи петролни танкери ще кръстосват Егейско море в сравнение с тези, които сега могат да плават през тесния и претоварен пролив Босфора, засилвайки риска от петролни разливи и потенциални екологични катастрофи.
Правителството започна да насърчава и строежа на десетки хиляди ваканционни селища из Гърция, опитвайки се да пробие на чуждестранния пазар на недвижима собственост, от който успешно се възползват държави като Испания и Португалия вече години наред.
Защитници на околната среда предупреждават обаче, че тези селища ще увеличат замърсяването на водите и крайбрежието.


"Проектите за ваканционни селища по гръцкото крайбрежие трябва да се следят отблизо. Определено има решение на тези проблеми, но това е въпрос на приоритети", казва Мифсуд. "Бих казал, че се надявам, а и сигналите са такива, че Гърция желае да се захване с проблемите за опазването на околната среда по-активно".


Тази година Гърция ще посрещне 17 милиона чуждестранни туристи, а прогнозите са за още повече гости в идните години. Осемнайсет процента от БВП на Гърция е от приходите от туристическата индустрия, а един от всеки петима работещи в страната е зает в туристическата сфера.


Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах