Много координатори - хилаво почистване

© Анелия Николова

Лошо почистените улици затрудняваха придвижването и на колите, и на пешеходцитеДесетина часа снеговалеж в София доведоха до срамна за местната власт ситуация, в която в първия работен ден на годината все още полупразната столица затъна в мръсен непочистен сняг и прехвърлящи си вината община, концесионери, фирми и полиция. Кметът Бойко Борисов обвини концесионерите, че го "лъжат безобразно" и че ще пита БАН дали е избрана подходяща технология, включи МВР в събирането на данни за снегорините и заплаши с прекратяване на договорите. От своя страна концесионерите заявиха, че прилагат нова технология - първо размекват снега и чак после ще го изриват и извозват, а и никъде не пише колко коли да изкарват. Продължиха и споровете докъде точно чистят градските фирми и откъде - тези на държавата.


Сутринта придвижването беше кошмар и за пешеходци, и за автомобили. До късния следобед затрупан остана дори централният кръгов площад пред "Св. Александър Невски", едва разринати бяха централните булеварди, на няколко пъти бяха напълно блокирани изходите и входовете към града, а сателитните селища на практика бяха откъснати за дълги часове. Градът се спаси от километрични задръствания само благодарение на това, че столичани бяха останали по зимните курорти или в домовете си и само малка част беше излязла в първия работен ден.


Това бе и първото сериозно изпитание за новия собственик на концесията по чистотата - инвестиционният фонд "Екуест", който купи преди година фирмите "Волф", ДИТЦ и "Чистота София" от Румен Гайтански-Вълка. Видима разлика в качеството на почистването от края на 2005 г., когато София за последно беше затрупана от сняг, обаче нямаше.
Преспи по тротоари, спирки и подлези


Слизането и качването в градския транспорт беше истинско изпитание и пътниците се налагаше да скачат в дълбоки преспи сняг и киша. Тролеите, трамваите и автобусите се движеха със закъснение до обед въпреки липсата на задръствания. През малките улици по кварталите и в центъра снегопочистващи машини въобще не бяха минавали. Стълбите на подлезите, за чието почистване отговаря общинската фирма "Егида", бяха най-опасни - те останаха затрупани със сняг и заледени. До ранния следобед вчера през травматологията на "Пирогов" бяха минали около 70 души, които са паднали по заледените улици и подлези, съобщиха от болницата. Повечето са били със счупени китки и глезени. Сутринта дори имаше сигнали, че линейките трудно пробиват през купчините сняг около "Пирогов". Общината на няколко пъти напомня на фирми и граждани да си почистят, но редица магазини още са със спуснати решетки и тротоарите заприличаха на непроходими шахматни дъски заради изринатия тук-там сняг.


Кметът Бойко Борисов обвини концесионера "Екуест" и още през нощта помоли полицията да следи почистващите фирми колко точно снегорини са изкарали. По обед Борисов съобщи, че концесионерът лъже, че работи с 250 машини, защото от МВР му съобщавали за по-малко от 50 коли.


"Има недоразумение - работим с фирми подизпълнители и не всички коли са с обозначения на фирмите "Волф", ДИТЦ и "Чистота". Така коментира обвиненията на кмета Антон Ризов от "Екуест", според когото "идеално" са работили около 150 снегорина. Ризов обясни още пред БНР, че не се познават добре концесионните договори - в тях било записано фирмите да почистят добре до 4 часа, след като спре снеговалежът, а вчера в София валя през целия ден. От своя страна той пък обвини КАТ, че не размествали правилно пречещите коли, за да минат снегорините. Освен това не ни се плаща за брой изкарани коли, а за почистена площ и в договора не пише с колко коли да стане това, допълни Ризов.Повече от шест часа пътниците за Милано на "Алиталия" чакаха да излетят от софийското летище, което вчера беше временно затворено. След като били проверени и качени в самолета, командирът им съобщил, че няма да излети в снега, разказаха потърпевши. Почти никой от чакащите над 100 души не искаше превозвачът да му върне парите за билетите. Директорът на дирекция "Обслужване на полети" на софийското летище Владимир Щърбанов обясни, че стандартната практика е летището да бъде затворено за час при обилен снеговалеж, а решението дали да лети или не е на превозвача. До обед вчера бяха отменени общо 17 полета, сред които тези до Виена, Лондон, Варна, Атина. Закъснения имаха полетите на "България ер" до Брюксел, Аликанте, полетите на ЛОТ до Варшава и на "Аерофлот" до Москва.


В драматична ситуация попаднаха пътниците на нискоразходната "Изи джет" от Лондон, които на 1 януари вместо в София кацнаха на летището във Варна, а там се оказало, че няма как да стигнат до столицата, алармираха читатели. Около 50 от тях бяха принудени сами да си наемат автобус до София. Те ще искат компенсации от превозвача и вече бяха събрали подписка. От офиса на компанията обясниха, че софийското летище е затворено заради снега, а проблем с плащане по кредитна карта на транспортната компания е предизвикало ситуацията. Пътниците да си пазят билетите, защото ще ги компенсираме, обещаха от компанията.

Коментари (32)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах