Кариерните центрове може да са връзка между бизнеса, образованието и държавата

Дискусия за състоянието на пазара на труда и възможните решения на проблема с недостига на кадри, организирана от "Дневник"Има ли недостиг на кадри и къде, къде е решението на забавеното реинтегриране на хората, както и подобряването на образователната система, защо това, което работодателите и министерството планират, не стига до тези, които търсят работа, къса ли се нишката между образованието и бизнеса, трябва ли да се внасят кадри отвън, какви са факторите, които ще движат заплатите, са част от темите на организираната от "Дневник" дискусионен клуб. В дискусията участваха:


Димитър Димитров,


Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Авгий
  Авгий
  Рейтинг: Неутрално

  Уредена държава се постига с ефективна правораздавателна и данъчна системи.И кариерата а зависи от личностните качества,а не от установените практики у нас.

 2. 2 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: Неутрално

  50 лв. днес са джобни пари за закуска, обяд, бензин, телефонни разговори,вестници. Изброявам: 4л бензин( две посоки в задръстване Младост-пл.Македония)-10 лв., два вестника- 2 лв, две прилични кафета(не от машината на спирката) сутрин и през деня- 2лв.,литър минерална вода-1,20лв., цигари-4лв., десет мобилни разговора по 34 ст.- 3,40лв., сандвич сутринта- 1,70лв., обяд в пицария или закусвалня- 12 лв, бира след работа- 1,70 лв., порция пържени картофи- 2 лв., театър или кино вечерта- 10 лв., пакетче дъвки- 1лв., два пъти ходене в тоалетна- 1лв. = 50 лв. Обаче като изброиш 300 лв. на месец за парно, 30 лв за ток, 40 лв. за кабелна тв и интернет, 10 лв. разходи за входа, 10 лв за вода, 20 лв. за тоалетна хартия, пяна за бръснене, дезодорант, паста за зъби, прах за пране, като сложиш средно по 30 лв. на месец за данъците и застраховка за кола(440 лв. всичко), общо на ден ти стават 65 лв. ей така задължителен харчилък. Значи заплатата трябва да почва от 1900 на месец. Обаче при условие,че не изплащаш жилище, не спестяваш пари, колата ти е подарена, дрехите, обувките, бельото, чаршафите, чорапите, мебелите, книгите, домакинските уреди,вилиците и чиниите, телевизорите и уредбата - също. А сега си представи,че имаш двама сина по на десет и петнайсет,носещи и късащи всеки месец 42 номер маратонки, изяждащи голяма пица за секунда и гледат гладно, представи си заявката на жена ти, искаща плазмен телевизор, мебели Арон( Мъжът на Цецка, нейната приятелка ги КУПИЛ!, а ти, ти...), почивка в Приморско за четрима( по четиристотин лв. на човек за седмица със закуска, без пътя), представете си сега пазаруване за 70 лв. всеки ден( кило домати-3,5- лв., кило свинско- 8 лв., кило ягоди-4 лв., две кила пресни картофи, копър, краставици, две кисели млека, два хляба, олио, кафе, бутилка прясно мляко, масло, сирене, кашкавал,шунка( какво заварчикът на солети ли ще я кара?), ,закръглете и ще видите, че и 3000 лв. няма да ви стигнат.
  Обикновено българският работодател те назначава с начална заплата 280 лв., без осигуровки и удръжки, казва ти, че си на изпитателен срок три месеца, после още два-три месеца те мотае с добавка на ръка по 100 лв, накрая те уволнява и си търси друг шаран. На морето готвачите получават по 2000 лв, ама за шест месеца това прави 12 000, та пак се получават 500 евро на месец за цяла година, в Италия получават одма по 5000 евро , ако са добри. И готвачите бегат, та се късат. И пр.

 3. 3 Профил на Менеян
  Менеян
  Рейтинг: Неутрално

  Богдан, по-големият син на ексминистър Румен Петков, ще учи информатика в Америка по държавна поръчка, съобщава в. "Уикенд", цитирайки съученици на Петков-младши от Италианския лицей в столичния квартал Горна баня, пред които той се похвалил. Богдан, e ученик в 10-и "б" клас на елитното школо с профил математика. Преди месец той споделил пред приятелите си, че от догодина се разделя с тях, защото е одобрен да учи в елитен колеж в САЩ, при това - по държавна поръчка!
  Богдан Руменов Василев (той не носи фамилията на баща си) е роден в Атина, а в гимназията за "гениални деца" постъпва чак след 6-и клас, което противоречи на установения вътрешен ред, тъй като всички ученици държат специални изпити за прием само в първи или в осми клас. Явно за сина на Петков, тогава депутат и зам.-председател на ВС на БСП, е направено изключение.
  Изглежда по същия втори начин Петков джуниър ще се промъкне и в елитния задокеански колеж, след като е бил "одобрен" неизвестно от кого. При това отива да учи с "държавна поръчка".

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1446 Гневно

  "Подготовката на един заварчик от VI-VII разряд е дълга." - затова "като заварчици ще вземат около 3 хил. лв."
  Подготовката на един професор явно е за минути, затова - заплата 600-700лв.
  Докато не се подреди пирамидата на обществото, всичко ще е само чесане на езиците.

 5. 5 Профил на ПОГНУСЕН
  ПОГНУСЕН
  Рейтинг: Неутрално

  Какви кариерни центрове, какви пет лв. Това всичкото е не само прах в очите на Европа,но това е гадно нахалство.БЕЗ ЧЕРВЕНИ ВРЪЗКИ НИЩО НЕ СТАВА!С ДВЕ ВИСШИ ИНЖЕНЕРНИ СПЕЦИАЛНОСТИ И С ОГРОМНО ЖЕЛАНИЕ ЗА РАБОТА И НИЩО,НИЩО И НИКЪДЕ -освен в пицария или барман за 200-300 лв. ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА,ТОВА Е КЛОАКАТА НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ. ЩОМ И ТОШКО НА ТАТО ЩЕ СТАВА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОНЕН ОПЕРАТОР ЗА КАКВО ИЗОБЩО ГОВОРИМ????????????????

 6. 6 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: Неутрално

  Ееее евала, Хан Крум, ебати якия рисърч! Ти си ми планирал лятната ваканция!

  Иначе дискутираното звучи доста смислено, на фона на останалите неща които съм чел напоследък по темата.

  Според мен да се даде възможност на заинтересовани компании, или може по-добре консорциуми от компании и експерти, да спонсорират създаването на качествени образователни програми в университетите е добра идея. В момента на повечето места (може би с изключение на СУ, но до известна степен) образователните програми свързани с ИТ например (само за тези имам поглед донякъде) са като цяло нефокусирани, на недостатъчно високо ниво, работещи с остарели материали и технически ресурси, и неотговарящи на специфичните нужди на бизнеса. В магистърската степен на същата програма, където аз учих бакалавър по една от дисциплините на колегите им преподаваха по две книги, които си бях купил и прочел в последната година в гимназията. Естествено, както казва Авгий, всичко зависи от личността, и не казвам че който е талантлив и се развива самостоятелно паралелно с университета, няма да си намери работа. Но според мен трябва висшето образование да е директна подготовка за това, вместо още един слой общообразователна подготовка, макар и в рамките на един (по правило доста широк като възможности за реализация и специализация) бранш. Добре е да има по-малък брой висшисти като цяло, но образованието да е по-специализирано, с кариерни консултанти, които да работят със студентите от, да речем - предпоследната година, в края на образованието да има възможност за специализация в зависимост от избраното поле за професионална реализация и специфичните изисквания, които то налага. Нека има кредитна система, за да може студентите (пак с помощта на вътрешни университетски консултанти примерно) сами да определят програмата си, но да има и достатъчно избор на дисциплини за специализация. За всичко това трябват пари, а те могат да дойдат само от бизнеса, който е заинтересован да получи добри кадри. Приказката за гаранции, че не може университета да гарантира, че всички студенти ще са сллужители на спонсора, не е валидна. Спонсорите трябва да са повече, за да не им се налага прекалена финансова тежест, че да искат гаранции. Нека и част от бюджета да се използва в тази посока, а също и в опресняване на класификатора на професии - в момента той е напълно безумен на фона на актуалните работни позиции и изисквания, особено в ИТ частта. Естествено, ако се даде тази възможност на бизнеса, нещата ще започнат да се развиват от най-търсените специалности и там където има най-голям глад, или поне така ми подсказва моята проста(шка) логика.

  Кариерните центрове са чудесна идея, не съм сигурен обаче, че трябва да са изцяло държавна отговорност, или поне ако проекта се движи от държавата, нека да участват фирми от различни браншове, а защо не и агенции за подбор на кадри, като например jobtiger, jobs.bg и пр.

  Каква утопия изрисувах, не е истина...

 7. 7 Профил на ХАХАХА
  ХАХАХА
  Рейтинг: Неутрално

  Браво Хан Круме!
  САМО ЧЕ МОСКОВСКИЯ ПЕДЕРАСТ НЯМА КАК ДА ТЕ ЧУЕ.

 8. 8 Профил на М'Боб
  М'Боб
  Рейтинг: Неутрално

  Хане, не се засягай, ама по твоята логика досега трябваше да е измрял и малкото останал БГ народ
  Мързи ме да пиша, но разбивката ти на разходи е бая преувеличена, да не кажа, че ако ти е такава, значи доста се глезиш

 9. 9 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  Ханът е много прав именно поради тази проста сметка никой няма да се върне щом взима по 4000-5000€ и в същото време и яденето и електрониката са му по-евтини отколкото в Б-я. Нали видях с очите си как в некви мижави "барове", които приличат на дневната ми в къщи като интериор малкото уиски струва 18лв. само защото е в 1 от пресечките на Витощка посетете го "Буковски" е може да забършете и некой педераст там. Ако на теб ти се пие точно това уиски точно там нали се сещаш колко пари трябва да извадиш от джоба си за месеца ако си редовен клиент примерно. Парите дават свобода и независимост да бъдеш редовен клиент или да бъдеш клиент на всички и където и да си пожелаеш. Естествено че ако за теб кефът се състои в това да идеш на работа да се върнеш да изплющиш 1 салатка, 1 ракийка и 1-2 пъти жената и да погледаш вечното дерби "Чорбари" и "Говеда" с чипс и бира това, което Ханът описва ще е глезотия. А ако искаш да си купиш няколко книжки от Амазон, които биха те подоразвили професионално и всяка една то тях е с цена м/у 50 и 150€ какво правим тогава!?

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 10. 10 Профил на Заро
  Заро
  Рейтинг: Неутрално

  "Кариерните центрове са чудесна идея, не съм сигурен обаче, че трябва да са изцяло държавна отговорност, или поне ако проекта се движи от държавата, нека да участват фирми от различни браншове, а защо не и агенции за подбор на кадри, като например jobtiger, jobs.bg и пр."

  Де факто е така - jobtiger стои зад създаването на кариерните центрове.

 11. 11 Профил на леле мале
  леле мале
  Рейтинг: Неутрално

  Ханче, страшно си го написъл, това би трябвало да е животецът на средния българин, само дето ние си знаем, че в Бг такъв харчалък е мечта, защото
  10 лв. днес са много за джобни пари. Изброявам: 1,66 лв(средно дневно, ако купиш карта за градския транспорт), два вестника-/четеш ел.медии - 0 лв, две кафета (от машината на спирката) сутрин и през деня- 1лв.,литър минерална вода от магазина-0,50лв., цигари-1,5лв.-пушиш евтини, по половин пакет на ден, 2 мобилни разговора по 34 ст.- 0,64лв., сандвич сутринта /ядеш вкъщи- 0лв., обяд в закусвалня или с баничка и боза- 3 лв, не пиеш бира след работа- 0 лв., не ядеш порция пържени картофи- 0 лв., не ходиш на театър или кино вечерта - 0 лв., пакетче дъвки- 1лв., 1 път ходене в тоалетна- 0,50 лв, останалото стискаш до работата или къщи. 50 лв. на месец за парно-средно месечно разделено на 12 месеца за поддържане на ок. 18 градуса през зимата, обличаш се топло вкъщи и т.н.Обаче при условие,че не изплащаш жилище, не спестяваш пари, не използваш кола, дрехите, обувките, бельото, чаршафите, чорапите, мебелите, книгите, домакинските уреди,вилиците и чиниите, телевизора, компютъра и уредбата са ти подарени. Пазаруване за 3-4 членно семейство, което не ходи на море, защото трябва да яде - 20 лв. всеки ден – шунка също взимаме от време на време. Детето за училище взима по 2 лв. дневно. Единствено така преживавя средното българско работещо семейство в София с около 1000-1200 лв на месец.
  Останалото са мечти.
  Няма да коментирам майка ми е баща ми с по 180 лв пенсии, ах, баща ми е на 73, но все още работи -като пазач -и взима още около 350 лв...

 12. 12 Профил на пепи
  пепи
  Рейтинг: Неутрално

  сте строят аец белене, за да гушнат държавните милиони. и ще си внесат раб.рака от молдова и армения, за да гушнат още повече. да живее развитието на българската икономика!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах