Меркел представи визия за една нова "германска" Европа

Меркел представи визия за една нова "германска" Европа

© Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел представи в интервю за гурпа журналисти от 6 водещи европейски всекидневника (германския Sueddeutsche Zeitung, британския Guardian, френския Le Mond, италианския La Stampa, испанския El Pais, и полския Gazeta Wyborcza) идеите си за една нова Европа - много по-централизирана и с икономически модел, много близък до този в Германия и противоречащ като принципи на разбиранията на кейнсианците, съобщи в."Гардиън".


В разговора тя за пръв път допуска, че усилията за спасяването на Гърция може не постигнат успех.


Противно на съпротивата от редица държави в еврозоната и ЕС, Меркел настоява за за евентуално създаване на Европейски политически съюз, в който много по-голяма част от националния суверенитет се делегира на централно управление.




Тя говори също за двукамарен Европейски парламент с повече правомощия, както и за превръщането на Съда на Европейския съюз в нещо като Върховен съд на ЕС.


Този съд според Меркел би трябвало да получи право да се произнася по публичните разходи и бюджетната политика на всяка от страните в еврозоната.


"Все още не сме преодолели кризата. Разбира се, има я Гърция, там имаме един специален случай, въпреки всички положени усилия, нито гърците, нито международната общност успяват да стабилизират ситуацията", казва Меркел. "Гардиън" тълкуват това като признание, че въпреки милиардите евро, предоставени за помощни пакети за Атина и комбинирани с мерки за дълбоки съкращения на разходи и работни места, две години след избухването на дълговата криза в Гърция, тя не само че не се е стабилизирала, но и е на ръба да спре плащанията по кредитите си и дори заплашва единната валута.


Запитана за реакцията в Европа през последните две години на случаите, в които Берлин често е срещал съпротива от партньорите си в Брюксел, Париж, Лондон или Европейската централна банка, канцлерът отговаря: "Добрите политици винаги имат съмнения и това е начин непрекъснато да проверяват дали се движат в правилната посока". Тя няма съмнение, коя е посоката - спасяването на еврото и съхраняването на ЕС.


Критиката срещу планирания фискален пакт и политиката на Меркел става все повече, припомня Guardian. Противниците на пакта твърдят, че той няма да направи много, за да спре задълбочаващата се криза. Берлин обаче настоява, че в средносрочен план той ще предотврати повторението на прахосничеството, което едва не доведе Европа на ръба на колапса.


"Няма смисъл да обещаваме повече и повече пари без да се борим с причините за кризата. Наред с милиардите финансова помощ и спасителни пакети, ние, германците искаме да сме сигурни, че няма да загубим темпо. Все пак нашият капацитет не е безкраен и да се разпростираме прекалено много няма да помогне нито на нас, нито на ЕС като цяло", смята Меркел.


"Ще можем да подсилим нашата единна валута, само ако координираме политиките си по-тясно и ако сме готови поетапно да отстъпим повече права на ЕС. Ако обещаваме намаляване на дълга и стриктна бюджетна дисциплина, това трябва да са неща, които трябва да бъдат приложени или в противен случай да може да се потърси съда. Смисълът на този пакт все пак да направи така, че да е възможно тези ангажименти да бъдат проверявани. Това означава да дадем на европейските институции повече права за мониторинг", казва германският канцлер.


Меркел за пореден път отхвърли идеята за общи европейски облигации: "Споделената отговорност е нещо, което ще успеем да планираме, само когато ЕС е постигнал много по-голяма интеграция. Това не е средство за решаване на кризата. А по-голямата интеграция ще включва възможността Съдът на ЕС да налага контрол над националните бюджети например и много повече. Ако в един момент сме хармонизирали финансовата си и бюджетарна политика, тогава ще е времето да се опитаме да намерим други форми на сътрудничество и споделена отговорност".


Визирайки Европа като симвоничен оркестър, журналистите питат на какъв инструмент си представя Меркел, че свири Германия. Тя дипломатично отговаря, че трябва във всяка от секциите на оркестъра да има представители на всяка от държавите. "Вие години наред репетирате усилено и почт ивинаги се чуват фалшиви нотки", продължава интервюто. "Това все пак е много модерна музика", отговаря Меркел.


"А научиха ли партитурите в оркестъра, т.е. контролират ли политиците кризата?", питат интервюиращите. "Вярно, че се опитваме Европа да звучи пред света като оркестър, но в политиката има пасажи в композицията, които са в мажор или минор, има хармония и дисонанси", казва канцлерът.


Меркел посочва, че не е достатъчно да се постигне обща позиция по фискалната дисциплина и намаляването на дълговете. "Европа се нуждае от растеж и работни места, за да устои на глобалната конкуренция. Бих искала след 20 години Европа да продължи да бъде разпознавана като място на иновации и силни продукти. Ключът към това е да засилим позицията си във времена на глобализация."


Канцлерът казва още, че се оформя добър баланс между европейската солидарност и националната отговорност. Тя смята, че няма разцепление в ЕС, но и че е очевидно, че пазарите пробват издържливостта на съюза. "Дългосрочните инвеститори биха искали да знаят как би изглеждала Европа след 20 години. Дали тогава германия ще остане конкурентоспособна, ще се справи ли с демографския си проблем? Ще имаме ли подходящи условия за иновации? В кризата постигнахме цяла нова фаза на сътрудничество в Европа, превръщащо се в европейска вътрешна политика."


Тя коментира, че много европейски държави очакват от Германия по-силна лидерска позиция, но и предупреждава, че понякога зад такива призиви се крие бягство от отговорност. Страната ни и всички водещи партии в нея са категорично ангажирани с Европа, но преди да се говори за лидер, трябва всички да се споразумеем за посоката, в която ще вървим, допълва Меркел.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.