Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
03 яну 2017, 11:32

"Гардиън": Юнкер е пречил на Брюксел да се бори с избягването на данъци

От Дневник
Последна промяна в 11:38 на 03 яну 2017, 2619 прочитания, 25 коментара
Докато е бил премиер, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е блокирал в продължение на години усилията на ЕС да се бори с избягването на данъци, съобщава в. "Гардиън", позовавайки се на германски дипломатически документи.

Става въпрос за дейността на Люксембург в групата "Кодекс за поведение", която бе създадена от икономическите и финансови министри на Евросъюза през 1998 г. Целта ѝ бе да следи за борбата със злоупотребите и дейността на мощните мултинационални корпорации в ЕС.

Документите, разпространени от в. "Гардиън", Международния консорциум на разследващите журналисти и германското радио NDR, са "много смущаващи" за Юнкер, който бе премиер и финансов министър на малката държава между 1995 г. и 2013 г.

Благодарение на изискването решенията на групата да бъдат единодушни Люксембург е успявал да се противи на широко подкрепяни данъчни реформи, често с подкрепата само на Холандия. Сред предложенията, на които страната е била в опозиция, са:

- данъчните власти във всяка държава да бъдат подложени на оценка за това как се отнасят с международния бизнес;

- да се разследват стратегиите за избягване на данъци през граница;

- да се подобри споделянето на информация между държавите членки за данъчните споразумения, предложени на международните компании.

Говорител на финансовото министерство на страната отказа да коментира позициите на предишните правителства, пише в. "Гардиън".

Анонимен източник на групата "Кодекс за поведение" потвърди, че Люксембург редовно е опитвал да пречи на борбата с избягването на данъци и че самата група не е могла да постигне много, тъй като е имала нужда от единодушни решения – формула, защитавана горещо от Люксембург, също както и изискването за конфиденциалност на обсъжданията.

Данъчни експерти твърдят пред "Гардиън", че Люксембург променя някои от агресивните си данъчни политики, откакто започна управлението на новия премиер Ксавие Бетел.

Страната все още е сред петнадесетте държави, предлагащи най-добри условия за избягване на данъци, показа доклад на неправителствената организация "Оксфам" (Oxfam).

През април Европарламентът гласува нови мерки против укриването на данъци, базирани на принципа, че те трябва да се плащат там, където са генерирани печалбите.

Дни след започването на работа на Еврокомисията на Юнкер Международният консорциум на разследващите журналисти публикува документи, разкриващи как властите в Люксембург са позволили на стотици големи компании да изнесат огромни облагаеми суми в чужбина на места, където данъците са много ниски или нулеви.

Това става със специални данъчни споразумения, които не са незаконни, но по правило са поверителни и са критикувани, че дават нечестно предимство на корпорациите.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама