Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
13 фев 2017, 21:30

Румънският парламент одобри референдум за борбата с корупцията

От Дневник
Последна промяна в 10:43 на 14 фев 2017, 3163 прочитания, 49 коментара
Румънският парламент одобри искането на президента Клаус Йоханис за свикване на национален референдум във връзка с продължаването на борбата срещу корупцията и гарантирането на неподкупността при публичните длъжности, предаде БТА.

Решението беше взето единодушно. След като парламентарното становище бъде изпратено в президентския дворец Котрочени, държавният глава ще трябва да формулира въпросите и датата, на която ще бъде свикан референдумът, посочва информационният сайт Зиаре.

Миналия месец президентът Клаус Йоханис заяви, че ще инициира референдум, на който народът да изрази волята си за продължаване на борбата с корупцията и осигуряване на прозрачност в обществените длъжности.

Инициативата му идва след като правителството на Социалдемократическата партия и по-малкия ѝ партньор Алианс на либералите и демократите изготви проекти за помилване на осъдени и за декриминализиране на някои случаи на злоупотреба със служебно положение. Извънредното постановление за изменения в наказателното законодателство, което бе прието на 31 януари вечерта, предизвика вълна от многохилядни протести, както и сериозни критики от международните партньори на Румъния, и по-късно беше отменено.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама