Европарламентът поиска ЕС да има финансов министър

Европарламентът поиска ЕС да има финансов министър

© Associated PressЕвропейският съюз има нужда от реформи: създаване на поста "министър на финансите на ЕС", ограничаване на бюрокрацията и повече власт за Европарламента и националните парламенти. Това е основното послание на три необвързващи резолюции, одобрени от ЕП днес.


Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6196 Неутрално

  Европарламентът се събужда за работа - не стана ясно дали сегашните еврокомисари в бъдеще ще се наричат евроминистри

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Нещата лека полека си отиват към СЕЩ.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Европейският съюз (ЕС) страда, защото е с неправилно управление на своята парична система.
  Същественото за спасение на ЕС от актуални злини е какво (неправилно или правилно) управление на европейската парична система се прилага.
  Вариантите са два:
  1) При запазено неправилно управление на европейската парична система – злините се уголемяват.
  2) За устойчив обществен просперитет в ЕС е необходимо правилно управление на европейската парична система.

 4. 4 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Единственото спасение за България (от ченгеджийскам проруска власт на КГБ) е повече власт на ЕС! Ясно е, че и на следващите избори ще бъдат само стари муцуни (описани в горните скоби) - т.е. чакат ни поредните 4 г. коалиция с една цел - максимални кражби и съсипия на България (по руски сценарии). Дано ЕС се събуди!

 5. 5 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 350 Неутрално

  ЕС се движи в добра посока. Ако на България не и харесва, може да напусне.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 6. 6 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 579 Любопитно

  ЕК опровергава патката Кор:

  Европейската комисия отхвърли категорично съмненията, че търговското споразумение между ЕС и Канада, което беше ратифицирано вчера от Европейския парламент, ще наводни българския пазар с ГМО храни. В споразумението няма никакви разпоредби, свързани с ГМО. Тъй като те отсъстват, важи местното законодателство, заяви високопоставен източник от Комисията.

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в сряда, че СЕТА отваря широко вратите в България за "ГМО, канадско месо и паралелна съдебна система", заради което БСП ще блокира ратификацията й в Народното събрание, ако спечели изборите.

  "Нито СЕТА, нито което и да е друго търговско споразумение на ЕС не променя европейското законодателство по отношение на защитата на потребителите или европейските стандарти. Законодателството ни по отношение на ГМО е известно, ограниченията са строги и те ще останат в сила със СЕТА или което и да е друго споразумение", заяви Даниел Росарио, говорител на Европейската комисия за търговията и земеделието.

  След влизането в сила на търговското споразумение в ЕС няма да бъде допускан внос на ГМО продукти и семена, чиято употреба е забранена в Общността, а за разрешените ще се прилага същият режим като за отглежданите в ЕС генно-модифицирани храни и семена, заявиха от Европейската комисия.

  Държави като България, които забраняват използването и отглеждането на ГМО, ще могат да контролират вносния режим по отношение на Канада, както и преди СЕТА. Същото ще важи и за етикирането на храните - използваните в тях ГМО продукти ще трябва да бъдат указани на етикета.

  Европейската комисия отхвърли твърденията на БСП и по отношение на телешкото, гледано с хормони. По данните на Брюксел Канада не внася такова месо в Европа, тъй като цените му са с 20-30% от тези на европейското телешко и говеждо месо и няма желаещи да ги плащат. Канадското свинско пък е само 1% от консумацията на европейския пазар.

  Опасенията за приватизиране на публични услуги като водоснабдяване и здравеопазване, за които БСП твърди, че ще бъдат насилствено раздържавени чрез СЕТА, също бяха опровергани.
  Според търговското споразумение с Канада държави, които са решили да не приватизират такива услуги, ще могат да запазят ограничителния режим. В тези от тях, където те са либерализирани - властите поемат единствено ангажимент да не дискриминират канадските инвеститори спрямо други чуждестранни и местни компании.

  Нищо в споразумението не спира местните власти в европейските държави да променят мнението си и да се откажат от раздържавяването на публичните услуги, ако опитът им се окаже неудачен, увери официален източник от Комисията.

  "Ако този политик си държи на думата, то СЕТА ще бъде ратифицирано от България, тъй като в него няма разпоредби за ГМО и за приватизацията на публичните услуги, а канадското телешко присъства само виртуално на европейския пазар", заяви източник от Еврокомисията, който е бил ангажиран с преговорите по СЕТА.

  В същото време от Комисията увериха, че дори БСП да блокира ратификацията на СЕТА в Народното събрание, разпоредбите, свързани с отпадането на визовия режим, ще се прилагат, както е договорено - от 1 май за притежателите на канадски и американски визи и от 1 декември - за всички останали български граждани. Тези разпоредби са влезли в сила още през октомври при подписването на СЕТА от страните членки и Канада.

  Премиерът на Канада Джъстин Трюдо благодари днес на Европейския парламент за ратификацията на търговското споразумение СЕТА. В реч пред евродепутатите в Страсбург той заяви, че то е в интерес на гражданите, ще подобри начина им на живот и доходите им и ще им осигури работни места. Освен това политическата среда ще стане по-предвидима и по-прозрачна за фирмите.

  "Пътят не беше лесен, но беше важно да го направим, защото търговията трябва да работи за хората", каза премиерът. Той даде за пример канадските ботуши, които щели да поевтинеят с 13% в Европа заради отпадането на търговските мита, предвидено чрез СЕТА.

 7. 7 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 487 Неутрално

  А така,по-смело сега мин фин,после и главен прокурор.Ама Цацаров да е,да не убъркате нешо,ей.

 8. 8 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван Митев":

  Единственият проблем на ЕС е, че спря задълбочаването на интеграцията и разреши диверсификационни дребно-националистични решения на някои страни (спонсорирани от Путин). Пари ЕС печата почти с темпото на САЩ - има ги в излишък. Липсват идеи за развитие.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8431 Неутрално
 10. 10 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#8] от "emilm13":

  Ваша воля е да не зачитате въведеното неправилно управление на европейската парична система.
  Другото не е съществено, защото при наличие на сегашната фатална грешка, европейците, колкото повече работят за постигане на обществен икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени.

 11. 11 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#6] от "Минувач":

  Стига с тази глупост ГМО! Някой може ли да обясни как генетична промяна в растение може да промени генетичен код на човек - това е все едно да ковете желязо с дървен чук! Проблемът е в културата на отглеждане на ГМО-растения и предозирането на химикалите.

 12. 12 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  ".. ограничаване на бюрокрацията и повече власт за Европарламента и националните парламенти. Това е основното послание на три необвързващи резолюции, одобрени от ЕП днес."
  ".... всяка държава членка следва да определи поне трима кандидати от двата пола за ролята на председател на ЕК..."

  Хм, ти да видиш! Ще ограничаваме бюрокрацията като определяме 78 ( 28*3) кандидата за председател на ЕК. Типично по евробюрократски.
  Защо никой не говори за драстично намаляване на броя на еврокомисарите ( 28 в момента), както и на официалните езици в ЕС ( 25 в момента)?
  Нека за начало да намалят комисарите наполовина (половината страни -членки на ЕС да излъчват представители за един мандат, а другата половина - за следващия мандат и така да се редуват), както и броя на официалните езици в ЕС ( напр. от 25 на 4 - английски, немски, френски, испански, които са сред най-разпространените световни езици).....

 13. 13 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  извинявам се, става въпрос за 84, не 78

 14. 14 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван Митев":

  Икономическата наука е крайно неточна, именно защото не разглежда правилно социалните конфликти! Да дирижираш обществата е възможно, но не за дълго, т.е. парите са средство, а не цел.

 15. 15 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Крайно време беше. Изобщо, време е вече да има едно пълно европейско правителство, чиито решения да бъдат над националните правителства (в случай на конфликт на решения). Постепенно ЕС трябва да се реформира във федерална посока с по-ограничен национален суверенитет (особено за по-малките, понеже при големите (Франция) има въпроси, които са изключителни права на страната, а именно ядрени оръжия и отвъдморски територии). За България, такъв аранжимент е перфектен, понеже ще блокира националната олигархия, която се състои от ченгесарска, руска и комунистическа агентура. Спешно трябва да има и министър на правосъдието и Главен Прокурор на ЕС, както и разузнавателна служба към която да рапортуват националните служби. Полицията в отделните страни трябва да бъде предимно общинска.

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  [quote#11:"emilm13"] Проблемът е в културата на отглеждане на ГМО-растения и предозирането на химикалите.[/quote]
  именно , а ГМО е създаден за да издържа/поема ударни дози химия ...

 17. 17 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#14] от "emilm13":

  Паричната система е факт.
  Същественото за спасение от актуални злини е какво (неправилно или правилно) управление на паричната система се прилага.
  Вариантите са два:
  1) При запазване на неправилното управление на паричната система – щетите се уголемяват.
  2) За устойчив обществен просперитет е необходимо правилно управление на паричната система.

  От хората зависи кой вариант избират.
  Сегашното неправилно управление на паричната система се запазва, защото обществеността не знае за неговото лошо влияние.

 18. 18 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 364 Неутрално

  [quote#2:"EU defender"]Нещата лека полека си отиват към СЕЩ.[/quote]
  Да ама за България планират "на две скорости". Тоест ние да станем деиндустриализирано гето на ЕС, а пък после лесно ще ни разкарат. И след това ще ни сочат с пръст, както при циганите и ще викат , "махайте се ! Имате много араби(заселени) и цигани, не ви щем!"
  Това лицемерие вече им го гледахме към нас.

 19. 19 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 364 Неутрално

  [quote#6:"Минувач"]. В споразумението няма никакви разпоредби, свързани с ГМО.[/quote]
  В споразумението пише, че щом едно нещо е позволено в Канада, значи трябва да може и в ЕС. Трябва ли специално да опишат ГМО ???
  Освен това, фирмата която дойде ще може да си ни съди, ако не спазваме не нашите си закони, канадските за нещата които им изнася. Щеш не щеш, ще папкаш, каквото са преценили канадците. А ГМОто е една от екстрите.
  +Частни съдилища и още всякакви безумия.

 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  Това е абсурдно !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3872 Любопитно

  Значи досега е нямало такъв пост ....интересно !
  И как се справяха до момента , на комунистически начала ли ?

  Bukalemun
 22. 22 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1303 Неутрално
 23. 23 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#12] от "agile":

  Английския не трябва ли да отпадне, след като
  Англия напуска?!?

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван Митев":

  Митев, колкото и пъти да поствате тези глупости, ще си останат глупости! Каква е правилна и неправилна парична политика? Бъдете конкретен!

 25. 25 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1627 Весело

  До коментар [#20] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Те в тоя съюз ми приличат на РБ всеки е началник Сега решили да въвеждат принципа за единоначалието , ама а да те питам ,тоя началник ,ако не е грък гърците ще го приемат ,еле па ако е грък ,как ще го слушат французи германци ,че напоследък поляци се натискат и те да са началници

  гошо
 26. 26 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#23] от "vagabond66":

  "Английския не трябва ли да отпадне, след като
  Англия напуска?!? "

  Абсолютно, то така или иначе много малко хора в Европа знаят английски. Виж, руския го знаят всички.....

 27. 27 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван Митев":

  "Паричната система е факт.
  Същественото за спасение от актуални злини е какво (неправилно или правилно) управление на паричната система се прилага.

  А бе стига си досаждал, бе! От години дрънкаш едни и същи глупости по форумите....

 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  До коментар [#25] от "гошо":

  Доста хора бъркат САЩ с ЕС !
  САЩ станаха една единна държава създадена от разнородни населения, а ЕС е съюз от етнически държави всяка със своите традиции и история.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  ЕС си има финансов министър и той се казва Шойбле.

  Бях блокиран 71 пъти: 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; 27-28.02; 30.1-6.2; 29.12-29.1; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Политиците в ЕС са тези, които нямат шансове на национално ниво. Бивши премиери, остарели политици, лобиисти. Какъв е смисълът от това?

  Бях блокиран 71 пъти: 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; 27-28.02; 30.1-6.2; 29.12-29.1; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Агонията на ЕС продължава.

  Бях блокиран 71 пъти: 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; 27-28.02; 30.1-6.2; 29.12-29.1; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4013 Весело

  До коментар [#31] от "socialen":

  Европейският съюз агонизира! А Еврозийският съюз просперира! 😂

 33. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Имам чувството, че Меркел ще им спре Порива и Концерта по желание.

  Бях блокиран 71 пъти: 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; 27-28.02; 30.1-6.2; 29.12-29.1; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 34 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#24] от "vassilun":

  Най-същественото при разликата между двата прототипа парична система с незлатни пари е следната.

  1) Прототипът (на Джон Лоу) с неправилното управление на паричната система с незлатни пари:

  За първи пъв в света прототипът е създаден през 1716 г. и все още се прилага.

  Управлението на паричната система не е съобразено с качествата на ползваните незлатни пари.

  Същината на допусканата грешка е липсата на противодействие към вредност от главната слабост на незлатни пари „Нямане на пълна икономическа стойност“.

  Сега неправилното управление на паричната система с незлатни пари е водещия причинител за актуални кризи.


  2) Прототипът с правилното управление на паричната система с незлатни пари:

  Управлението на паричната система е съобразено с качествата на ползваните незлатни пари.

  Подобрението е наличие на противодействие към вредност от главната слабост на незлатни пари „Нямане на пълна икономическа стойност“.

  По-полезното правилно управление на паричната система с незлатни пари не е въведено.

  Пример: Ако се прилагаше правилното управление на паричната система с незлатни пари, съответната държава нямаше да има сегашни дългове.

 35. 35 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#27] от "agile":

  За Вас, защо да се разкрива сегашното неправилно управление на паричната система и да се предлага въвеждане на правилно управление на паричната система е глупост?

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иван Митев":

  Митев, това го поствате от поне 7-8 години! Изпратете Вашите научни трудове на Световната Банка, МВФ, ФЕД и др. Ще получите Нобелова награда по правилна парична политика!

 37. 37 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#28] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  САЩ станаха единна държава след и благодарение на гражданската си война/няма значение кои е победител, важното е че го има/ , после всичко продължава на основата от англо саксонската народност и късмета ,че основно емиграцията е била от нации съвсем близки до тази народност Но в момента вече това е изчерпано
  А историята на Европа е непрекъснати войни,без ясен победител, изключвам Русия там всичко приключва дефинитивно
  Сам знаеш в Гърция нпр. какво е разделението Може би единствената страна не обременена е Швеицария ,но кой знае ,не им е опряло до кокала ,макар че напоследък късат жива плът от тях

  гошо
 38. 38 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun":

  Да, известно е от кога предлагам да се прилага много по-полезното правилно управление на паричната система.
  За съжаление, все още държавната грешка се запазва и всички страдат, включително държавата е със щети за милиарди лева.

  Фактите показват, че сега в България (и във всяка друга държава) няма институция, която да се занимава с проблема какво (неправилно или правилно) управление на въведената парична система с незлатни пари да се прилага.
  След като не влиза в задължението на съответна институция да се занимава с тази грешка, същата досега приема за нея "законово поведение" да не се занимава с тази вредна за всеки грешка и злините за хората продължават.

 39. 39 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1627 Весело

  До коментар [#28] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Бисмарк е прав че обединението се прави с кръв и желязо ,а не с мастило и хартия /друг е въпроса дали ни харесва/ Само страни минали по този път са единни

  гошо
 40. 40 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 827 Неутрално

  [quote#23:"vagabond66"]Английския не трябва ли да отпадне, след като
  Англия напуска?!? [/quote]
  Не само няма да отпадне, но ще се утвърди още повече. Всеки говори английски, но малко са тези, които говорят друг международен език.

 41. 41 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 879 Весело

  Можем да предложим Орешарски.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 42. 42 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  А дано,ама да не стане само старите държави от началото на ЕС да са там,а за другите грездей.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах