Глобална инициатива, съмнителни методи

Глобална инициатива, съмнителни методи

© Иван КутузовДостатъчно се говори за торентите. Който знае за какво става дума, е в течение на събитията, който не е чувал за торенти, не му и трябва. Децата му сигурно знаят, за една къща стига. Освен ако е от ГДБОП, съдебен орган или депутат - тогава положението задължава, тези хора трябва да са наясно с торентите, защото създават законите или ги прилагат.


Коментари (156)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на в
  в
  Рейтинг: Неутрално

  Ако някой създател на съдържание - поет, писател, художник, музикант, програмист реши да сподели творението си свободно, и реши да изпълни това свое желание чрез торентите, той ще открие, че чрез затварянето на торен-сайтовете е ограничена свободата му да разпространява информация (Член. 41, алинея (1) от Конституцията на България). Затварянето на торентите според мен е неправомерно. Какво да си мисля сега? Че днес торентите, утре блоговете .... така ли ще я караме? Да не би някое ново издание на Ботуш Каишев да е излязло на сцената?

 2. 2 Профил на "пират"
  "пират"
  Рейтинг: Гневно

  Да, това е точната дума. Какъв е тоя лов на вещици, който ГДБОП организира?! Нали ни приеха в ЕС и сега "да се покажем к'во можем, 'що не 'земем да 'почнем от най-лесното"... Бият се о'гърдите и се правят на велики - след "спирането" на тракерите спаднал процента на хората, които ползват торенти. Ми добре де, нека е паднал процента, но факта, че все още като ми се прииска например да изгледам някое филмче, мога да си го сваля. Добре, затвориха Замунда - резултатът беше... Ми отидоха в АренаБГ повечето потребители. Приемаме, че затварят и Арената... Ми отиваме в ThePirateBay примерно Само че там няма ГДБОП, там няма селяни или "Амотера". Водеше се процес срещу The Pirate Bay и те бяха оправдани на европейско равнище. Същото ще стане и тук. Същото стана и със затварянето на фрий сървърите... Акции, лудници... И пак нищо, да отчетат дейност. Чудя се 'що не си дърпат пи***те на друго място? Има къде къде по-проблемни зони. А и торентите не са проблем, т.к. те са нещо напълно легално с/д закона на НР България. Това е обмен на информация без авторски цели. Все едно да ме съдят, че ходя до библиотеката хахаха. Циркове, циркове циркове... Да живее милата ни бюрокрация

 3. 3 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: Неутрално

  Всички си купуваме дискове. Аз лично не разбирам, как се квалифицира следното нещо. Имаш диск с музика, който си купил. С тчение на времето този диск се амортизира и решаваш да си го копираш. Това пиратство ли е, или не. В тази връзка съществуват много казуси. Купил си си диск с музика. Минава време и този диск с музика го няма на пазара. Просто няма от къде да го купиш. Същевременно, тази музика я намираш за много хубава /касае се за наш фолклор/ и искаш тази музика да я предоставиш на приятели с мотив, да я популяризираш и да им покажеш, че не всичко е чалга, а музиката която им предоставяш е по-добра от тази на Горан Брегович. Мотивът в случая е чисто патриотичен ако щете. Не го правиш за пари. Това пиратство ле е? Същото се отнася и за филмите. Много хора, колекционират филми, които ги няма на пазара. Това често пъти са филми, които са стари или такива, които са за тесен кръг почитатели. Собственик на подобен филм заснет да речем 1960 година го предоставя за сваляне /свободен обмен/ без никакъв комерсиален мотив. Това пиратство ли е?
  Особен интерес в тази връзка е въпросът с печатните издания. Навсякъде има копирни машини и скенери. Копирането на книга, учебник или статия пиратство ли е? Има книги, които са издавани в началото на миналия век, но поради различни причини не са преиздавани. Преснимането на подобна кника какво е? Съществува ли строг надзор за преснимането на авторски текстове и цели книги. Има ли разлика между авторските права по отношение на филми, музика, книги, снимки, картини и т.нат. Най-вероятно не. От самосебе си се налага въпроса, защо се говори само за авторските права на филми и музика. И защо само интернет е обект на рестрикции.
  Много неща се изписаха. За щастие потребителите на продукти със защитени авторски права от всякакъв вид не са на губещата страна в този процес и той е посочен от съставителката на статията "10a: "Подразбира се, че нетърговският обмен на файлове между физически лица се изключва от приложното поле на настоящата директива."
  Всеки може да тълкува тази постановка както си иска, но тя в крайна сметка е ключова. Въвеждането на пълна и тотална рестрикция по отношение на свободния обмен на информация и свободно ползване с некомерсиална цел на продукти с авторски права е в пълно противоречие с един от най-старите човешки стремежи, този към познание. Този стремеж е пряко зависим от обема на възможностите за получаване на информация от всякакъв вид.

 4. 4 Профил на TatkoBarba
  TatkoBarba
  Рейтинг: Неутрално

  От: mila [Анонимен | любопитно]
  25 март, 22:55

  Много съм любопитна, защо създателите на един вид изкуство, са по автори от други?
  Аз си купувам картина. Може ли да я показвам на мои приятели? Мога ли да я снимам и да я побликувам в интернет, за да я видят други хора?
  Купувам си книга. Давам я на приятел. Давам я на 10 приятели, на 100, на 1000. За да я чета, и за да не се скъса хартията, я преписвам и я качвам в интернет. Мога да ги посъветвам да отидат в библиотеката и да я вземат и прочетат безплатно.
  Купувам си филм - давам го на приятел, давам го на 10, и понеже има технологии, които са напълно законни, споделям го с още хора. Забележете, всичко това го правя, без никаква финансова изгода. Ако се съгласим, че всеки, който е гледал един филм или е чул една песен, трябва да плаща, то ще трябва да плащаме за всеки поглед към картина, или за всеки прочетен ред. Това е смешно. Производителите на филми и музика, трябва да се самоопределят. Какво продават изкуство или стока. Щото ако е изкуство, то веднъж видяло бял свят, започва да живее собствен живот, подвластен единственно и само на преценката на милионите хора по света. Те обаче, смятат, че имат право върху всяко гледане, както продавача, върху всеки картоф - например. Тогава, според мен, за филмите и музиката, трябва да е в сила Закона за защита на потребителя. Трябва, ние потребителите, да имаме право да получим парите си обратно, ако филма не ни хареса, ако го мислим за слаб, или ако не е отговорил на очакванията или моментните ни потребности от изкуство. Тогава парите - обратно. Ако те имат авторски права, аз какви имам? Май за мен остана само правото да плащам - на всички. Най-вече на държавата и на нейните органи, за да съдействат на всички, които са достатъчно "финансово активни", за да могат да си го позволят.

  Надявам се Мила да не прати Явор Колев вкъщи заради авторските права на този коментар

 5. 5 Профил на полумагистрат
  полумагистрат
  Рейтинг: Неутрално

  В тая държава винаги ще се намери закон, който да оправдае беззаконието. Не ми е ясно защо това учудва много хора.

 6. 6 Профил на коментар
  коментар
  Рейтинг: Неутрално

  В такъв случай виновни са и производителите на DVD ПЛЕЙЪРИ,които възпроизвеждат филми на DIVX формат.Защото по този начин стимулират гледането на свалени от интернет филми,които са в този формат.

 7. 7 Профил на ММ
  ММ
  Рейтинг: Неутрално

  Изказалите досега разглеждат, колко удобно, само едната страна на проблема. А има и друга страна и тя е, че за да има устойчиво развитие на интелектуалните продукти, някой трябва да плаща. P2P позволява да става така, че плащащият е балъкът, будалата, тъпият западняк, докато тарикатът от местата на изток от рая има, да речем, най-новата версия на какъвто си ще софтуер практически за без пари.

  Аналогиите с картината и книгите от библиотеките не дават отговор на въпроса, как да се издържат хората, създаващи интелектуален продукт. Цената на разработване на нова операционна система с възможностите на Уиндоус е поне цената на разработване на нов модел самолет. Това, че цената на такава ОС е няколкостотин долара е само защото се очаква огромен брой хора да си я купят. Ако никой не си я купи, няма как да се плаща на хилядите висококвалифицирани и съответно високо платени девелопъри. Отказът да се плаща и същевременно ползването на софтуера е плъховска позиция, аналогична на тази на циганите от Столипиново, които не си плащат тока. Или на ползващите градския транспорт без пари: наистина, качването на един пътник в повече не променя разхода за придвижване на автобуса/тролея с почти нищо, но АКО никой не плаща, няма да има и гр. транспорт.

 8. 8 Профил на понг
  понг
  Рейтинг: Неутрално

  "Изказалите досега разглеждат, колко удобно, само едната страна на проблема. А има и друга страна и тя е, че за да има устойчиво развитие на интелектуалните продукти, някой трябва да плаща."

  Коя е другата страна?

  Ако говориш за фармацефтични, инжинерни и някакви други там - ОК, съгласен съм че патентите са нужни иначе няма да се заделят достатъчно средства за нови разработки.

  Но не и за: музика, сериали, холивуд.

  А за софтуерът: под въпрос, заради практиките в САЩ да дават патенти за АБСУРДНИ неща на компании базирани в САЩ, след което тези компании извиват ръчичките на всики малки бизнес начинания, които са принудени да се продадат или фалират, но не и да се развиват сами.

 9. 9 Профил на Дом Периньон
  Дом Периньон
  Рейтинг: Неутрално

  Каква е законната алтернатива на пиратството? Ок, няма да пиратствам любимата ми инди музика, ще си я купувам. Мога ли?
  Къде е добре заредения с "законни CD-та" магазин в родната ми Нова Загора? Няма. В Стара Загора? В Плевен? Няма такива. Продава се само чалга, Бритни Спиърс и АББА.
  Същото е с филмите. Обичам политически трилъри. Искам да си купя сериала The West Wing на DVD. В кой магазин в България мога да го купя? В никой, продават се самй мейнстрийм американски бози.
  Според мен това е причината хората над 16 години да пиратстват. Не защото нямат пари, защото не са духовно бедни и не се задоволяват с ограничениз избор от филми-за-тъпи-американци, предлаган от "официалните вносители".

 10. 10 Профил на Бръм, бръм
  Бръм, бръм
  Рейтинг: Неутрално

  Ами сега трябва и тях да ги разбере човек:
  Влагат по-вече пари за реклама на един фимлм от колкото за производството му - и видители източните тарикати вземат че гледат едно пираско копие и видят че ЦЯЛАТА реклама на ВЕЛИКИЯ филм е една голяма лъжа ( от годишната продукция на Холивуд 2-3 филма стават за гледане ) в резултат не отиват на кино - аз например филм който си го харесам си го гледам на кино.
  За музиката - положенито е същото - пробутват ти диск с 10-тина бози и 1-2 свестни парчета а като кажеш ама 20лв за 1-2 песни си е много - те ти казват - да ама са цели 20 песни - върви обяснявай че другите според теб са си пълна боза и не искаш да ги слушаш.
  Това според мен е основния проблем.

  Да не говорим че патентите се превърнаха от начин за защита на бедният автор - в начин богатите компании да си гарантират МОНОПОЛ ( независимо върху какво) а това е опасно за човешката раса изобщо.

  Направо ми е смешно като чета ревовете на защитниците на авторски права.
  Мога да кажа само че колкото и да им е тъжно - това което искат НЯМА да стане ако ще и от 10 реки вода да докарат - все по-вече съдържание ще се обменя свободно - такава е логиката на прогреса колкото и да не им харесва това.Цената на една стока не е това което продавача иска за нея а това което дава куповача и след като купувачът не
  дава пари за нея а си я пиратства безплатно значи толкова струва.Компанията фалира и The End.ще се пяви друга компания с по разумна ценова политика и нещата ще си дойдат на местата! Звукозаписните и филмови компании да не би да са "Свещенна Крава" ?

 11. 11 Профил на дзифти
  дзифти
  Рейтинг: Неутрално

  Дом Периньоне, не се прави на ударен - всичко можеш да си поръчаш онлайн или по каталози, ако не от БГ, то от чужбина. Ако имате ток и поща у Нова Загора си намисли други оправдания!

 12. 12 Профил на boza
  boza
  Рейтинг: Неутрално

  Do 9. The West Wing da ne bi da ne e "mainstream amerikanska" boza?

 13. 13 Профил на BG-Гражданин
  BG-Гражданин
  Рейтинг: Любопитно

  Трябва да има,като "пиратстово" така и торенти тракери и,то разбира не само в България ами и по-цял свят.Ако НЯМА пиратство няма как да се популяризира една холивудска продукция или някакъв музикален продукт.Просто без пиратство или обмяна на торент файлове тя не може да стане класика или да бъде заобичана особено в източна Европа.Повече от абсурд е в 21 век да се говори за авторки права и сродните такива.Всичко до тук,което прочетох за последните 2 седмици относно тези акции нa ГДБОП и за правата на самите(автори)особено тук в BG визирайки онази реклама,която ни излъчваха преди няколко месеца по радиото и телевизията.Всичко това някак си е една много трагекомична гротеска повече от жалка и смешна.Все едно аз например ако съм певец или си имам група и издавам музикален албум отзад на самата кутика да има лепнат етикет със следният надпис:"МОЛЯ СЛЕД ,КАТО СИ КУПИТЕ НАШИЯТ АЛБУМ НЕ ГО ДАВАЙТЕ ИЛИ НЕ ГО ПОДАРЯВАЙТЕ НА ПРИЯТЕЛ/И ИЛИ НЕ ГО ЗАПИСВАЙТЕ НА ПРАЗНО CD ЗА ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВАШ ПОЗНАТ,ЗАЩОТО ПО ТОЗИ НАЧИН ВИЕ ОЩЕТЯВАТЕ НАШИТЕ АВТОРСКИ ПРАВА".Е питам аз това не звучили повече от супер смешно и трогателно абсурдно?!?!? Навярно ние тук в България все още не сме надживяли времената от преди 1989год; затова и ще продължаваме да бъдем постоянно,лъгани,унижавани,манипулирани и базкрайно ограбвани от едни същи властимащи тук и сега в BG.

 14. 14 Профил на бобакин
  бобакин
  Рейтинг: Гневно

  Момчетата от ГДБОП явно още живеят в каменната епоха а и сугурно там са били по-умни и културни понеже да се опитва6 да убедиш народа,да не сваля торенти е като да се опитваш да пропагандираш "не слушаите радио вършите престъпление" или "не гледайте телевизия нарушавате закона"!!!Божеее ами тогава сигурно ще е добре и да си плащаме само за да споменем името на любимата игра,филм,песен или книга.Поне аз не смятам,че наруших закона като подарих на един приятел книга за рожденния ден.Ако съм го нарушил г-н Стивън Кинг да ме съди задето раздавам негови книги които харесвам на приятелите си.

 15. 15 Профил на Любопитко
  Любопитко
  Рейтинг: Любопитно

  Записа на една опера се прави с участието на оркестранти и хористи, но никой от тези хора не получава нито стотинка освен хонорара за самия запис. Не знам дали дори и самите певци получават нещо. Печалбата от продажбите остава единствено в издателя на диска. Питам - след като не са им изплащани авторски права, тези хора нямат ли право да не плащат авторски права на издателите?

 16. 16 Профил на пъпе6а
  пъпе6а
  Рейтинг: Неутрално

  тва е като да спреш радиото ! ахахаха.никой не си плаща за него , но всеки го слуша

 17. 17 Профил на анонимен
  анонимен
  Рейтинг: Гневно

  Да го ду..т бедните! Няма да оправят държавата със замазване на очите на простосмъртните Българи!Стратегията е да се намери изкупителна жертва!Вече стават жалки в опитите си!Не могат да спрат прогреса!

 18. 18 Профил на Пощаджията
  Пощаджията
  Рейтинг: Неутрално

  Въпросът с торентите е решен вече. Сега от ГДБОП започват борба със СПАМ-а.

 19. 19 Профил на сминдух
  сминдух
  Рейтинг: Неутрално

  смешно е....всичко това което става е пълен смях

 20. 20 Профил на naxan
  naxan
  Рейтинг: Неутрално

  Нека заплатите ни станат европейски и едва тогава да говорим за спазване на авторски права.До тогава нашите творци само трябва да се радват че съществуват торенти.Иначе хората дето ги слушат и гледат сега благодарение на P2P дори може и да незнаят за тяхното съществуване.

 21. 21 Профил на ТОНИ
  ТОНИ
  Рейтинг: Любопитно

  ДО КОГАТО САМО СИ МЪЛЧИМ,ДО ТОГАВА ЩЕ НИ МАЧКАТ.

 22. 22 Профил на CheZteR
  CheZteR
  Рейтинг: Гневно

  TVA E GOLQMA T1POTIQ TVA STAVA 6TOT NA6TE IZP1LNITELI SI MISLAT 4E TEHNITE PESNI I ALBUMI NE SE KUPUVAT 6TOT GI D1RPAME OT NETA A TO VS16NOST E TAKA 6TOT TE SA NEKAD1RNI I NE MOGAT DA PRAVAT HUBAVA MUZIKA!!!!DA STE VIJDALI PO DRUGITE D1RJAVI DA STAVA NE6TO TAKOVA?!?!?!NE!!!PROSTO NA6TE IZP1LNITELI(NE VSI4KI)NE MOGAT DA PRAAT MUZIKA I SE KRIQT ZAD TAQ KAMPANIQ ZA ZA6TITA NA SOBSTVENOSTTA I ZA TVA STANA CELIQ PROBLEM!!!

 23. 23 Профил на Аз, кой друг?
  Аз, кой друг?
  Рейтинг: Разстроено

  Що за некомпетентно изказване?!

 24. 24 Профил на __SpOO__
  __SpOO__
  Рейтинг: Неутрално

  Проблема е, че някой не може да 'спести' за нова яхта, палат за 20 милиона долара, 20-та кола и т.н.

  Как да не ги оплачеш милите холивудски звезди, популярни и не толкова групи и изпълнители на Запад.

  Някой да има носна кърпичка?

 25. 25 Профил на Mucho
  Mucho
  Рейтинг: Неутрално

  Относно теорията за развитие и огромни капиталовложения от страна на Майкрософт в нова операционна система, големите им вестиции и прочее спукан балон. Бих задал въпроса: А защо го правят и харчат толкова пари ако няма келипир (както би го казал Бай ви Ганя).
  Кой заплаща труда на стотиците разработчици на конкурентната и много по устойчива опреционна система Linux, във всичките и разновидности. Не работят ли тези хора безкорисно с предоставяне на сорс кодовете на вниманието на всички сериони софтуеристи. В няко отношения Linux, не е ли най-предпочитаната ОС за корпоративни и глобални мрежи, особено за сървъри? Защо е така? Или може би балъците са всички тези анонимни разработчици отделили от времето си, от знанията си за благото на всички? Къде им е келепира? И ако е така защо трябва да се плаща за всичко, без да сме сигурни за това какво всъщност получаваме? Или както се казва "Ти ме лъжеш, че ще ми дадеш нещо стойностно (разбирай музика, филм или друго)", а "аз ще те лъжа, че ще ти платя". Балъците свършиха. И нека всеки да си гледа работата, а не като дявола да чете евангелието.

 26. 26 Профил на Stefan68
  Stefan68
  Рейтинг: Любопитно

  Странно! Всички тези безспорно показно акции се провеждат в момент, когато над болното ни общество са надвиснали грандиозни проблеми - да не звучи банално но: престъпност, съдебна система, задвеопазване! Толкова в ГДБОП са останали без работа и поводи за такава, че изведнъж тръгнаха да "аресуват" беззащитни компютри и собствениците им?????? Говоти се за амнистия на доказани престъпници - не дестеки, а стотици, които отново ще излязат на улицата, отново ще си вършат тъмните дела, а тези "другари" тръгнали да се занимават с неясни даже по закон действия във виртуалното пространство? Правилният въпрос е: НА КОГО Е НЕОБХОДИМО ТОВА? не става въпрос за авторски права!!! България е толкова малък пазар за ИС, че не си струва да се коментира!!!!! В тази нещастана държава вече сме под 8 милиона! Дори теоретично всеки да разполага с дом. компютър / а то изобщо не е така, да погледнем статистиките/, пак не може да се впишем в тенденцията! Лично за мен истината е друга: когато едно общество, всеки негов член се държи в страх - от безнаказани престъпници, от "недоносени" закони, от корумпирани чиновници и бюрокрация, която си е направила собствена "държава" - тогава на човек не му се мисли за други неща, освен просто да оцелее! Дори - изобщо не му се мисли! А личност която не мисли, това е обратното на "Мисля, значи съществувам"! И нали разбирате какво става: Изобщо не мислим, че сме най-обикновени фигури в голямата игра, може да бъдем жертвани, защото сме само фигури, не ни остава време да се образоваме, защот

 27. 27 Профил на Stefan68
  Stefan68
  Рейтинг: Любопитно

  Странно! Всички тези безспорно показно акции се провеждат в момент, когато над болното ни общество са надвиснали грандиозни проблеми - да не звучи банално но: престъпност, съдебна система, задвеопазване! Толкова в ГДБОП са останали без работа и поводи за такава, че изведнъж тръгнаха да "аресуват" беззащитни компютри и собствениците им?????? Говоти се за амнистия на доказани престъпници - не дестеки, а стотици, които отново ще излязат на улицата, отново ще си вършат тъмните дела, а тези "другари" тръгнали да се занимават с неясни даже по закон действия във виртуалното пространство? Правилният въпрос е: НА КОГО Е НЕОБХОДИМО ТОВА? не става въпрос за авторски права!!! България е толкова малък пазар за ИС, че не си струва да се коментира!!!!! В тази нещастана държава вече сме под 8 милиона! Дори теоретично всеки да разполага с дом. компютър / а то изобщо не е така, да погледнем статистиките/, пак не може да се впишем в тенденцията! Лично за мен истината е друга: когато едно общество, всеки негов член се държи в страх - от безнаказани престъпници, от "недоносени" закони, от корумпирани чиновници и бюрокрация, която си е направила собствена "държава" - тогава на човек не му се мисли за други неща, освен просто да оцелее! Дори - изобщо не му се мисли! А личност която не мисли, това е обратното на "Мисля, значи съществувам"! И нали разбирате какво става: Изобщо не мислим, че сме най-обикновени фигури в голямата игра, може да бъдем жертвани, защото сме само фигури, не ни остава време да се образоваме, защото трябва да оцелелем, а щом не се образоваме, няма как да мислим - порочен кръг! така че нека "другарите" от ГДБОП и прочие сродни институции и органи да не забравят все пак: живеем само 8.000.000 в една нещастна държава! И не ЕС ще ни помогне да си оправим истинските проблеми! Трябва да се гледат приоритетите, а те засега определено не са авторските права и сродните им! Винаги ще се намери някой, който да ТЪРГУВА с чужда ИС! И не България ще е първата държава, която ще се справи с това!

 28. 28 Профил на Деян
  Деян
  Рейтинг: Неутрално

  БГ компютърните спецове са едни от най-добрите в света!Вси

 29. 29 Профил на AntraciD
  AntraciD
  Рейтинг: Неутрално

  Heh ... ot kakto zapo4na tozi panair si stoia i prosto nabliudavam. E veselo mi e ... gledam po televiziata debati - losh 4i4ko-debel i grozen zaplashitelno razmahva prust i se kani 4e v bulgaria she se spre taka nare4enoto piratstvo (vaprosnia 4i4ko sam ubeden 4e za nego High Tech ozna4ava pe4atna mashina). Do nego mladej - usmihnat i nehaesht stoi oteg4en i slusha glupostite s ehidna usmivka ... mladeja be doshal da ospori pravoto na taka nare4enata ni darjava da pravi tva proizvolno izkorenniavane na piratstvoto, no skoro mu omruzna da govori na vaprosnia dravnik. V pogleda mu opredeleno se 4eteshe - " Govori si ne mi pre4ish ...". Az stoiah i se radvah na tazi sreshta, na zau4enite frazi na 4i4koto i usmivkata na mladeja. Lichno mnenie - budeshteto e v mladite hora ... loshia 4i4ko skoro se pensionira(dano ne si zabravi pe4atnata mashina kato si trygva), a mladeja do tova vreme shte e "izpiratstval" hiliadi zaglavia sas "zashtiteni" avtorski prava. Az li4no ..prosto za statistikata sam 50 na 50 ... har4a dosta pari za "avtorski prava" , no tolkova i spestiavam 4rez P2P. Lichno mnenie - torrentite niama da sprat,a dori i da gi izfiltrirat - ostavat vsiakakvi e-muleta, dc++ HUB-ove i t.n. Tova prosto e nelepo ot strana na upravnicite ni ...i glupavo. Shte sprat edin ot hiliadite na4ini za obmen na danni ..i kvo ? ni6to ... 4e az ako iskam i s mailove moga da spodeliam danni ... uspeh na GDBOP i im pojelavam 4udo nezemno da se slu4i 4e da uspeiat - ina4e niama kak da stane
  ***** THE INTERNET WAS MENT TO BE FREE *****

 30. 30 Профил на Всеки
  Всеки
  Рейтинг: Неутрално

  Кое е безплатно - плащам интернет, плащам за копакт дискове, компютър,записвачка,ток, вода, телефон,мобилни комуникации, плащам за всичко около себе си ДАНЪК ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ, ПЛАЩАТ ВСИЧКИ, с толкова пари досега трябваше да арестуват всички апаши в държавата, могат да го направят но не искат, не искат защото са корумпирани,корумпираният има извратено мислене и извратен морал,само граждански протести пред парламента щи ги стреснат.

 31. 31 Профил на az
  az
  Рейтинг: Неутрално

  Az ne sam osobeno zapoznat s zakona i sus slu4vashtoto se s bulgaria otnosno torentite, no 4eteiki nqkoi ot komentarite si stava mnogo interesno dali az se barkam, ili ima po zabludeni hora ot men. Spored men ne e redno da si svalq 4ovek ot internet bezplatno muzika. Prichinata e prosta i se krie v tova, che ako chovek se postavi na mqstoto na izpulnitelite i po4uvstva 4e nqkoi izpolzva negoviq trud bez da mu zapla6ta za tova, togava vseki 6te se vdigne na protest sre6tu podoben vid deinosti. Ot druga strana za sujalenie i az 4esto pravq taka, koeto me kara da se sramuvam ot sebe si. No puk to4no za da ne se 4uvstvam lo6o sam si nameril na4ini da izpolzvam po malko software ili puk muzika, za koito ne sam si platil. Stiga 4owek da iska moje da nameri takiva na4ini, viziraiki slu6aneto na online radio vmesto tegleneto na dadeni pesni, slushaneto prez youtube, gledaneto na televiziq online tam kadeto e pozvoleno. Tova ne sa razbira se napalno legalni na4ini veroqtno, no za momenta ne e dokazano i 4e sa piratstvo, kakto sus sigurnost sa torentite. Otnosno tova dali torentite trqbva da budat spreni i horata, koito gi izpolzvat- presledvani ot zakona, vse oshte nqmam to4no mnenie, vse pak si mislq 4e prosto ne tova e reshenieto. Za tova 4e tazi postupka na pravitelstvoto e podrujavane na zapada mislq 4e ne e to4no taka zashtoto to4no tam na zapad az ne sam 4ul da ima tolkova mnogo deistviq i 6um za takiva neshta. Prosto pravitelstvoto spored men se opitva da napravi vpe4atlenie to4no na zapada, da budat zabelqzani 4e se borqt s piratstvoto i 4e ima uspeh. Ot li4ni nabludeniq moga da tvurdq 4e v germaniq, kudeto jiveq ot 2 godini, ili ne se razglasq 4e ima borba s piratstvoto , ili prosto nqma. A tuk sus sigurnost moga da kaja 4e iam piratstvo, prosto e zna4itelno po malko. Tova na tozi ietap si e napulno razbiraemo, prosto pri ednakvi ceni na dadeni stoki horata, koito polu4avat pove4e, shte mogat da si gi pozvolqvat po 4esto ot drugite. To4no taka sedqt neshtata v germaniq, do kolkoto sam zabelqzal az, i tuk iskat horata da sa po- evtoni neshtata, i tuk izpolzvat piratski software i muzika, no prosto si namirat na4in i da deistvat legalno, i da pestqt pari. Tova go kazvam otnosno mnenie po- nagore za filmite. Legalno e, kato ti si si kupil film, da go dadesh na priqtel da go gleda, shtom toi ne moje da si pozvoli da si go kupi. I germancite tova i pravqt. Protsto se suobrazqvat s tova koe e legalno i koe ne, i namirat na4in. Po sushtiq na4in sam 4uval li4no ot hora, 4e si razmenqt muzika i software. Taka spored men e normalno da se pravi.
  Za sujalenie, kogato 4ovek ne moje da si pozvoli neshto, prosto nqma pavo da go izpolzva. Nadqvam se skoro da ne se vdiga tolkova 6um v bg za takiva neshta, kakvito za men ne sa ot parvostepenno zna4enie za durjavata, a da se diskutira i raboti pove4e za tova mladite da ostanat v bulgairia, da ne se drogirat i da moje da se jivee po leko. 6te si kajete to4no puk toq li go kazva tova, i ste donqkade pravi, no spored men nqma nishto lo6o 4ovek da pojivee i oshte po dobre kato men da pou4i v 4ujbina, za da moje da se varne i da pomogne na rodinata si da varvi napred. I az taka se nadqvam da napravq!

 32. 32 Профил на 1
  1
  Рейтинг: Неутрално

  Причината да съществува свободен обмен на файлове е, че собствениците на авторските права са много алчни( но когато искаш всичко - получаваш нищо ). Те се възползват от монополното си положение за да поддържат кожодерски цени, създали са противозаконен картел и са се уговорили да поддържат приблизително еднакви цени на дисковете с музика и филми. Не е възможно музика или филми създадени с различен бюджет и артисти да струват еднакво, ако собствениците на авторските права не са се уговорили предварително. Това е все едно различни модели и марки леки коли да имат еднаква цена.
  При софтуера положението е по-зле. Ако си купиш самолет БОИНГ, можеш да го даваш под наем, можеш да го продадеш след време, но купиш ли си софтуер е твой завинаги. Не можеш да деинсталираш напълно временен софтуер, той оставя следи на твоят хард диск за да те следи да не го инсталираш пак. Но плаща ли фирмата производител за това, че използва троите ресурси - НЕ. Те използват твоята система БЕЗПЛАТНО за да си гарантират приходите, използват платената от теб връзка с интернет за да следят дали си редовен. Те крадат от теб, за да те хванат, че ти крадеш от тях, но тяхната кражба е "БЛАГОРОДНА", а ти си жалък нещастник който не ще да плаща техните монополни кожодерски цени.

 33. 33 Профил на 69
  69
  Рейтинг: Неутрално

  По думите на доста финансови специалисти Милен Велчев прецака държавата с ЕДИН МИЛИАРД ДОЛАРА. Защо той е народен представител? Защо не се води следствие срещу него? Той не ограби ли 7 милиона българи?
  КОЛКО СА ТАКИВА КАТО МИЛЕН ВЕЛЧЕВ?
  ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГИ ЗАКАЧА?

 34. 34 Профил на user downloаd-чиев
  user downloаd-чиев
  Рейтинг: Неутрално

  Към 31 , момче , не се срамувай че теглиш , ти си платил за всичко , даже и за въздуха който дишаш.

 35. 35 Профил на idomeneus
  idomeneus
  Рейтинг: Любопитно

  Презаписа и обмена е древна социалистическа традиция, още откакто митничарите конфискуваха видеокасетки с последните филми, за да си ги запишат. Така се компенсираше оскъдния и контролиран достъп до музика, филми и книги. Макар и много различно, положението не е коренно променено. Никоя видеотека до момента (освен пиратските) не предлага избор дори за простото любопитство на 10 годишно дете, поискало да гледа филм, правен преди то да се е родило. Тази липса отново намира компенсация и опитите за натиск, брутален и некомпетентен, са болезнено припомняне. Фактът, че полицията и по предпоставка законът наричат това "организирана престъпност", а ние - "свободен обмен на информация", е показателен.

 36. 36 Профил на и аз съм май пират без да знам
  и аз съм май пират без да знам
  Рейтинг: Неутрално

  що не погледнете от другата страна? какво направиха полицайте? ами немогат да хванат крадците и обйците ... ми к'во да хванат някой който не е толкова страшен пъки лесно се открива да си оправдаят заплатите който идват от нашите данъци естествено... а ако погледнем структурата на 2р2 мрежите какво виждаме какво са торентите, какво е арена.бг? ами това е като един весник с обяви отиваш на обявите виждаш кой какво дава продава или раздава и ако имаш нужда от нещо си го вземаш но от този който го дава а не от весника в нашия случай торен сайта а те какво направиха спряха торентите /затвориха весника/ по тази логика трябва и весниците дето побликуват обяви да бъдат затворени също и библиотеките защото поне в моя град за да прочетеш нещо в библиотеката трябва да си платиш! ама извинявайте ако аз си купя весник и после го дам на друг безвъзмезно да го чете както е в някой лекарски зъболекарски кабинети а и още куп места това пиратство ли е бе? еее ще излезе че сме пирати без да знаем ама викам си аз я да потърся отнякъде една превръзка за окото ... нали пиратите са с привъзано око)) мнооого тъпи управници имаме ама кат гласуват дъртите за тях така ще е .

 37. 37 Профил на de jure et de facto
  de jure et de facto
  Рейтинг: Гневно

  Изключително съм доволен от коментарите ви. Доставиха ми пълно удоволствие, не само с грамотността си, но и с находчивите аналогии, които са напълно уместни и юридически приложими между другото (особено този за закона за защита на потребителите).
  От правна гледна точка - нали говорим за права все пак - авторското право е възможността на създателя на произведението да се посочва като такъв и да извлича изгоди от творението си. Сродни са правата на изпълнители, продуценти и т.н.
  Престъпленията против интелектуалната собственост се намират в чл. 172а-174 от Наказателния кодекс (за справки http://www.paragraf22.com/pravo/kodeksi/nk.htm). Последните изменения звучат много страшно, но нека не забравяме и близо двегодишния период, в който ухажването в България беше престъпление по силата на чл. 155 НК. Този текст в периода 2002-2004 г. гласеше "който склонява друго лице към ... блудствени действия или съвкупление, се наказва с лишаване от свобода до 3 г. и глоба от 300 до 600 лв." Е питам аз - свалката какво е, ако не склоняване? А "хайде да си лягаме" от съпруг към съпруга? Така че не е първият случай да прочета някоя безумна глупост в НК. Ето сега и още една, без извинение, яка осирация на нашите депутати с последните измения по интелектуалната собственост, които обаче дават само привидна законност на предприетите мерки за борба с пиратството. Нека не забравяме и чл. 5, ал. 4 от Конституцията на РБ (за справки http://www.online.bg/law/const/const1_b.htm), според който международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат. А в международните нормативни актове, както вече видяхме, заради нас се налага да слагат безумни текстове като Предложение 10a: "Подразбира се, че нетърговският обмен на файлове между физически лица се изключва от приложното поле на настоящата директива." Ами естествено, че щом се подразбира то няма нужда да се казва. Но у нас не така стоят нещата. Тук положението е "Как сте днес? - Както заповядате!" и "Колко е часът? - Колкото заповядате!" Е, докога ще се дупим и после ще се оплакваме, че боли като ни го турят?
  Бих искал да добавя и нещо, което доказва липсата на правно основание за предприетите мерки за борба с интелектуалното пиратство.
  Според чл. 26, ал. 1-3 от Закона за авторското право и сродните му права (за справки http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/zakoni-d/2.htm) авторите на произведения, записани на звуконосители или видеоносители, както и артистите-изпълнители, чиито изпълнения са записани, а също и продуцентите на звукозаписите и продуцентите на първоначалния запис на записаните филми имат право на компенсационно възнаграждение, когато записите са презаписват за лично ползване. На такова възнаграждение имат право и авторите, и издателите на всякакви отпечатани произведения, когато тези произведения са възпроизвеждани по репрографски начин за лично ползване.Възнаграждението се дължи от лицата, които произвеждат или внасят празни звуконосители или видеоносители и апарати, предназначени за записване и от лицата, които произвеждат или внасят апарати, предназначени за възпроизвеждане по репрографски начин. Размерът на възнаграждението е 5 на сто от производствената цена на произведените в страната носители и 2 на сто от производствената цена на произведените в страната апарати, съответно от митническата облагаема стойност на внесените носители и апарати. Възнагражденията се изплащат на различни за двете отделни категории права организации, създадени по реда на чл. 40, от сдружения, представляващи различните категории носители на права по този закон. Тези организации разпределят възнагражденията между сдруженията, членуващи в тях. Преди разпределението 20 на сто от събраната сума се отчислява и превежда по сметката на Националния фонд “Култура”.
  И тогава питам аз - как тъй ЗАПСП ми дава право да си записвам, а НК криминализира разпространението? Че то това е с едната ръка да даваш, а с другата да си го взимаш. Имам право да записвам, ама който ми даде нещо за презапис отива в затвора. Не е ли това дело за Страсбург - законодателно нарушаване на права?
  Така че мултимилионните корпорации стига са ревали как им нарушаваме правата, ами да си регистрират сдружение у нас и да си приберат парите, правозащитните органи да четат повечко и да действат по-малко, а законодателят да вземе да си свърши работата, че ми писна от законни беззакония.

 38. 38 Профил на download - без компромис
  download - без компромис
  Рейтинг: Неутрално

  аз с пирати , които не си плащат не говоря - лека нощ!

 39. 39 Профил на Деян
  Деян
  Рейтинг: Гневно

  БГ компютърните специалисти са еди от най-добрите в света!Всички го знаят,дори и политиците,та дори и от ГДБОП!Но как се постига това,ето едно скромно мнение: Вече си студент(информатика;програмиране),бачкаш за да се издържаш-350 лв.-не повече,нчма кво да се лъжеме!Трябва ти ново компи(добро)-минимум 1200лв.(почти 4 заплати),искаш да си"пич"-легален софтуер-заплата и половина,легален майкрософт офис-почти заплата,антивирусна...и т.н. и т.н. умния човек зне колко кинта е всичко това!Колко заплати по 350лв. са?!Ми нали ядеш,плашташ квартира,ток,вода,ПАРНО,телефон-стационарка за БТК АДИЕСЕЛ и те си те клатят както си искат,БТК АДИЕСЕЛ,мобилката и...още мн. неща,щото си млад човек все пак!Сметнахте ли ги общо парите?!Ако са в юро(ха-ха)са минимум 2 500,е няма да сменяш компа бсеки месец я,да ами семестрите,та от тук на сетне средно по 1200 юро на месец за нормален живот.Да ама не-350 лв.!!!И за това пиратски копия на всичко гореупоменато(твоята задължителна икономия)за да се развиваш разбира се!Щото трябва да прекъснеш иначе,отде тая кинта?Няма да ти я дадат политиците,който се чудят що като завършиш и беш в чужбина,а на изборите се бият в гърдите че ше ги върнат в БГ,щото ше напраат РАДИКАЛНИ ПРОМЕНИ(само дълбочината на джобовете им се променя-сшс ли се?!Няма а ти дадат кинти и от ГДБОП,напротив,те ше вземат от такива като АМОТЕРА,дето искат да забогатеят автоматично от системата пейпър вю а торента им пречи...и акция мускул без мозък!ТЕ гознаят това,знаят що ползваш нелегален софтуер,колко ти е заплатата,как да те"Оправят"без значение за колко дни!ВАЙНОТО ЕДОКОГА ШЕ ГИ ТЪРПИМ НИЕ?!ДОКОГА ЩЕ ДАВАМЕ СВОБОДАТА СИ ДАРОМ?!ИСКАМ ДА ГИ ПИТАМ ЗАЩО МАЙКРОСОФТ ОТВОРИХА ЦЕНТЪР В РУМЪНИЯ<А НЕ В БГ....А СА ИСКАЛИ ДА Е ТУК?ЗАЩО ГОСАПОДА?защо не гоните продавачитеб наCD-ta и DVD-та от черния пазар,убийците,изнасилвачите,мутрите с по 100 висящи дела?М не само вие излизате в чужбина бе,не само вие праите и разбирате от закони бе!За това компютърни и други спецове,резбирам ви защо като завършите и аре емиграция,аз ще направя същото,не само за себе си а иза децата си,та като се родят да са свободни,ане да ги убива милицонерщината и тъпотата на политици-педофили и пишман националисти,сини,които са в душите си червени!Искам да ме пита преди да влязат,а не да ми къртят вратата,да ми крадат компа като"доказателство"да ме удрят...някви милиционери ползващи нацистки приоми за това,че съм споделил фаил,а да зима кеш на тъмно от дилъра на дрога,за да не го закача!Това обаче е мое мнение което аз СПОДЕЛЯМ,дано не нарушавам закона за ИС на някой!ХАІХА!

 40. 40 Профил на Никодим
  Никодим
  Рейтинг: Неутрално

  Сегашната история около тракерите показва ясно, че се натрупва критична маса в законодателството за защита на интелектуалната собственост, която рано или късно ще го взриви. И проблемът не е в торентите. Има ги и ще ги има. Нещо повече, със сигурност ще се появяват и нови още по-ефективни технологии за информационен обмен чрез Интернет. Никакво мракобесие и никаква полицейщина не могат да спрат този процес, който обективно (може би не толкова видимо) протича и в останалата част от територията, строго охранявана досега от авторското право. Това "право" в момента получава предупредителна плесница от обществото заради акумулираната в него лакомия за свръхпечалби. Предстои му да получава още и все по-тежки удари. Може и до кома да стигне, ако не озапти лакомията си, не ограничи свръхпечалбите си до приемливо ниво и не се помири с обществото. Накратко казано, авторското право да се захваща с основен ремонт - иначе идват по-тежки наказания!

 41. 41 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: Неутрално

  Много мнения и много разглеждания "удобно" само на отделни страни от отделни хора. Всички се изприказвахте хубаво, та и на мен ми се прищя. Особено ме впечатли единственото мнение "против" торентите на анонимния ММ(коментар номер 7).
  Виждаш ли, купувайки оригинални дискове, касетки, билети за филми, ние поддържаме развитието на изкуството. Много хубаво е обяснил Мучо(мнение 25), аджеба, като са толкова скъпи тия разработки, как да му се невиди има стотици разновидности свободни операционни системи на основата на Линукс? И понеже очаквам някой да се изкаже, или поне да си помисли, че те не стават за това или не стават за онова което виждаш ли под Уиндоус можеш да правиш, това чисто и просто говори за него, че никога не се е интересувал достатъчно.
  Колкото до етичността на тази компания, имаше филм, "Антитръст", който добре обясняваше начина им на работа.
  Сега да идем на въпроса за стимулиране на развитието. Преди години, когато музиката се записваше на плочи, а филмите харчеха безвъзвратно по стотици ролки кинолента, разходите действително са били отчайващо големи. Имено за това много от хората си спомнят с носталгия за стари филмови заглавия, които са били действително стойностни и много хора предпочитат музика от времето преди компютрите и цифровите носители да навлязат и в тези браншове. Какво се случи тогава? Разходите спаднаха неимоверно. От няколко долара за плоча производството на едно компакт-дискче стигна до под 5 цента. Ролките за филмите все повече почнаха да намаляват. Нещо повече - благодарение на компютрите, старите визуални и аудиоефекти вече не отнемат толкова труд и време. Съответно времето на производство се е съкратило. Това няма как да не означава солидно намаление на разходите. И понеже се задържах на филмите - това пак би оправдало цените на билетите, но само така ли печелят пари в киноиндустрията? Нека да вземем хитова касова поредица, като филмите за Джеймс Бонд. Първите филми с Шон Конъри, фирмата за автомобили Остин Мартин повишава гигантски печалбите си след като колата се появява във филма. Смятате ли, че във следващите серии, когато отново са се спирали на същата марка, тя не си е плащала? А последващите серии с Пиърс Броснън? БМВ? Някой да си спомня как тази кола доби популярност?
  "Аз, роботът" - Ауди! Казино роял - не си спомням колата, но какъв телефон имаше само, а? Сигурно от Сони-Ериксон не им е минало и през ума да кажат на режисьора "Те ти $30 000 000, снимай, че Бонд използва нашият телефон". Не държа сумата да е вярна, но сами разбирате на къде отиват нещата. Друг факт - един наистина добър филм се гледа няколко пъти. Няма как да сравниш атмосферата в киносалона с домашния 15" до 21" монитор или в по-добри случаи 27"-30" телевизор. Ето ти чиста проба стимулиране на изкуството - правиш прекрасен филм, идват ти хора в киносалоните, купуват си го в колекционерски пакети, купуват го за подарък в колекционерски пакети и т.н. и т.н. печелиш пари.
  Да се върнем обаче за малко на музиката. Мнение номер 4 ми хареса с аналогиите си, но да поразгледаме нещата и там. Както казахме, цената на носителите е спаднала драстично. Но какво още е поевтиняло? На първо място мрежата за разпространение. Докато сравнително големите заводи за винилови плочи са районирани и се е налагал транспорт на записите на големи разстояния, сегашните линии за печатане на бланки са далеч по-често срещани. Освен това необходимоста от транспорт на матрицата от която ще се прави голямата продукция вече без проблеми може да се осъществи посредством далеч по-евтината и по-бърза от старите куриери глобална интернет мрежа. Значи и от транспорт намаляват разходите. Следва какво? Времето за записи в студиото. Действително все още има случаи, в които няма как да не презапишеш наново песента или част от нея. Но процеса е далеч по-напреднал и съответно гафовете са по-малко или в някои случаи дори поправими по бързата процедура. И отново да идем на въпроса само от продадени копия ли печелят пари музикантите? Както каза наскоро един мой познат "добре, че ги има мп3-тата, иначе нямаше да има концерти, на които да ходиме". Едно турне е много голям разход за една група, но и приход, като сметнете продажба от билети, реклами по сцената, около сцената и т.н. и т.н. Но нещата не спират до тук. От големия бум на Мтв клиповете станаха неизменна част от музикалното изкуство. И нека да не се заблуждаваме, че в тях рекламата е забранена. Това дали изпълнителите се възползват от нея е друг въпрос. Просто един ден докато гледате някой музикален телевизионен канал, естествено не български, защото нашите изпълнители не са дораснали до тази идея явно, се загледайте в тези чужди видеоклипове и вище в колко от тях ще ви набутат някой предмет в лицето. Я телефон, я ай-под. Я както е в случая с групата Уотър Бой - минерална вода. Друг начин на снабдяване с пари за продукцията ни предлагат от британия например. Група, чието име не запомних, тъй като не съм привърженик на техния стил, поради драстично намалелите там продажби заради торент "пиратството", преминаха на системата с предварителна заявка за албума. Т.е. на сайта на групата се закупуват копия от следващият албум на групата и когато тези копия достигнат определената бройка се отпечатват и разпространяват до поръчалите си ги. От там нататък, че някой ще ги качи и ще ги разпространява по някакъв начин, естествено с нетърговски цели, въобще не влиза в сметките на защитниците на авторското им право.
  Не на последно място да поясня, че там където съм използвал термините "групата", "музикантите", "артистите" и т.н. "ощетени от интелектуалните кражби лица", всъщност съм имал предвид цялата сбирщина от хора, която участва в процеса на създаване с по-малка или по-голяма роля. От чистачката на звукозаписното студио до генералният директор на продуцентската къща. Пояснявам, не за друго, а защото самият въпрос каква част от печалбата достига до същинският изпълнител и каква част отива за останалите паразити, който се гушат с пари за сметка на чуждия талант и визия, е дълбоко засекретен въпрос с всеизвестен отговор.
  Е това е от мен, ако някой го е прочел, надявам се да съм бил ясен в позицията си и да ме е разбрал. Ако не - здраве да е, всеки има право на мнение.

 42. 42 Профил на Алекс
  Алекс
  Рейтинг: Неутрално

  Думите на Бил Гейтс от юли 1998 относно използването на софтуер "Като ще го крадът, ние искаме да крадът нашия. Те ще станат един вид пристрастени и тогава ние някакси ще измислим как да си съберем парите в следващото десетилетие." И ето планът на Бил Гейтс и себеподобните му, които според мен са истинските пирати, започна да се задейства. От създателите му идва и глобализацията. Първият им опит е чрез нерегламентирано сътрудничество с държавни органи. Станахме свидетели на една такава акция на грубо потъпкване на Конституцията на България и гражданските права на населението, изключителна некомпетентност, както и абсолютен произвол от страна на ГДБОП и ССлС. И ще ставаме и занапред, ако ги оставим да им се размине и нещо не се промени. Аз не мисля да го позволя, а вие?

 43. 43 Профил на gdfgdfgdfg
  gdfgdfgdfg
  Рейтинг: Неутрално
 44. 44 Профил на Виктор Николов
  Виктор Николов
  Рейтинг: Неутрално

  "Изказалите досега разглеждат, колко удобно, само едната страна на проблема. А има и друга страна и тя е, че за да има устойчиво развитие на интелектуалните продукти, някой трябва да плаща. P2P позволява да става така, че плащащият е балъкът, будалата, тъпият западняк, докато тарикатът от местата на изток от рая има, да речем, най-новата версия на какъвто си ще софтуер практически за без пари.

  Аналогиите с картината и книгите от библиотеките не дават отговор на въпроса, как да се издържат хората, създаващи интелектуален продукт. Цената на разработване на нова операционна система с възможностите на Уиндоус е поне цената на разработване на нов модел самолет. Това, че цената на такава ОС е няколкостотин долара е само защото се очаква огромен брой хора да си я купят. Ако никой не си я купи, няма как да се плаща на хилядите висококвалифицирани и съответно високо платени девелопъри. Отказът да се плаща и същевременно ползването на софтуера е плъховска позиция, аналогична на тази на циганите от Столипиново, които не си плащат тока. Или на ползващите градския транспорт без пари: наистина, качването на един пътник в повече не променя разхода за придвижване на автобуса/тролея с почти нищо, но АКО никой не плаща, няма да има и гр. транспорт. "

  Логиката ти сериозно куца. Компаниите произвеждащи филми, музика, софтуер направиха милиарди и продължават да правят, но как? Да вземем филмите. Компания N прави някаква боза и аз привлечен от умело направения трейлър отивам да го гледам. Естествено по средата излизам, защото решавам, че ще ми е по-приятно да се разходя например, отколкото да гледам подобна тъпотия. Ще ми върнат ли парите? Или решавам да си купя най-новия албум на Едикойси, щото видиш ли предишните ги биваше. Ще мога ли да го върна, ако не ми хареса. А и тукашните разпространители купуват едно копие на албума и после на каква цена продават? Цената не се ли определяше от качеството на продукта и търсенето? Ако гледам някой филм на компа и ми хареса

 45. 45 Профил на Виктор Николов
  Виктор Николов
  Рейтинг: Неутрално

  Още не мога да свикна с новата си клавиатура.
  Ако гледам някой филм на компа и ми хареса

 46. 46 Профил на sasho
  sasho
  Рейтинг: Гневно

  abe edno vreme kato gledahte video?
  ot internet li si teglehte kasetite?
  si zemesh pod naem dvd si go gledash be...
  1 evro sa na zapad dvd-tata pod naem
  1 lev na film ti svidi li be? ama otkakto ima torrenti 3 videoteki mi se zatvoriha pred o4ite..shto?!
  aa.. kato gledate filmi ot 60-te she si gi porychvate... i shte traete... 47 godini ste gi chakali i ne ste gi gledali i edna sedmica shte iz4akate da vi doide pory4kata...
  az kak mojah da si kupq originalni CD-ta?!? a po-shmatka li sum ot tebe deto si gi teglish ot trakerite?!
  napulno sum saglasen s tezi ot vas koito sa naqsno s trakerite kak rabotqt kak da si smenqt failove ala bala i naistina rabotete za 4ove4estvoto, ne 3ma da rabotqt a drugi 2ma da plqmpat samo. 47. 47 Профил на NOP
  NOP
  Рейтинг: Неутрално

  Не е вярно, че от хората които теглят музика и филми притежателите на авторски права по никакъв начин няма да спечелят.
  Много хора гледат филма от арена и след това решават, че си заслужава да се види на кино.
  Много хора си купуват албуми просто защото изпълнителя ги кефи и искат да му отдадат дължимото. Не че не могат да продължават да си слушат мп3тата.

  Има и друго.
  На мен стандартните носители на които се разпространява музиката не са ми удобни.
  Искам да слушам на малкия си мп3 плейър или да си разнасям всичко на един усб флаш драйв. Независимо, че съм си платил и да притежавам оригинално копие. Трябва ли всички да напредваме с технологиите като баба ми?

 48. 48 Профил на Деян
  Деян
  Рейтинг: Любопитно

  Иване,Иванчо,ше работя с Линукс ако искам!Ми аре премъдри кай ми кво може Линукс-а,напрай съпоставка за себе си с Уиндоус,ма чесно...и после пиши!

 49. 49 Профил на Деян
  Деян
  Рейтинг: Неутрално

  Да,човече,тук си прав и спор няма!

 50. 50 Профил на бобо
  бобо
  Рейтинг: Весело

  Само искам да ви припомня някой неща:
  Например клипа на Министерстжо на културата въртящ се по всички телевизии(билборди и плакати) - "Пиратството убива". в него участваше един артист Христо Гърбов. Та се питам ако Христо Гърбов играе театрална постановка(качествена) пред препълнени салони как успява пиратството да го убие?
  Колко от т.нар. български творци особено пък музикални са създали някога продукт който си струва да бъде пиратстван. Колко сингъла и албума са продали на запад. Колко видео клипа са им били пускани по известни музикални телевизии. Според мене кръгла нула.
  Мислите ли че всичко което ни продават - музика и филми са с уредени авторски права - искренно се съмнявам. Просто помислете за всички радио станции, дискотеки, барове, музикални клубове - дали ни продават лицензирана музика. Вестниците разпространяващи DVD филми дали са с платени авторски права. Дали са платени за целия обем на тиража. Филмовите салони и видотеките за отдаване на филми под наем - също. Аз лично искрено се съмнявам. А те всъщност извършват истинското пиратство и нарушение на закона за авторските права. Интересно но те не са преследвани от ГДБОП а те са истинските пирати. Те извличат финансови облаги от това.

  За сергиите на площад :Славейков пък въобще да не говорим!!!

 51. 51 Профил на никилудото
  никилудото
  Рейтинг: Неутрално

  Гледал съм не малко американски филми, където показват разни хакерчета как вършат незаконни неща или пък просто младежи, които кой знае защо не си прекарват кабелна(или цифрова) телевизия до караваната а слагат отгоре някаква самоделна антена и се включват пак нелегално към нюкой спътник, за да гледат премиерата на някой нов филм примерно. И колкото и да се мъчат да ни убеждават, че това е престъпно, незаконно и т.н. явно явлението съществува и в страната на неограничените възможности. Ако си пуснете да теглите някой торент от чужбина и се загледате в IP адресите на теглещите поне 30% ако не и повече са американски.
  Е тогава аз си задавам въпроса с какво ние в осем милионна(?!?) България сме повече пирати от тях. Някой ще каже, да ама те са близо 300 милиона души, все ще се намери сред тях някой пират. Ами ние в България сме виновни, че се бутаме в новите технологии и понеже населението ни е малко имаме голямо пиратство на глава от населението. То ние по същата причина много други неща "на глава от населението" са ни на първи места в света, но това не ни прави световна величина. Това е, което исках да кажа. Ако не е така не знам.

 52. 52 Профил на Г.Г.С.
  Г.Г.С.
  Рейтинг: Гневно

  Аз съм на 60 г. и съм от Североизточна България-Русе.Моят тъст/който бе с две висши образования и многогодишен училищен директор/ ми бе казал,че в района западно от София на 9.IX.1944г./Годечко,Трънско и пр./ неграмотността е била 85%!!!!!!Останалите 15 процента от хората са били с начално,основно и тук-там със средно образование.Не е възможно потомците на хора,живели действително в "посткаменната ера" да надскочат битието си и да станат интелектуалците на България.Те именно напъплиха столицата и поущрявани от просташко-комунистическия манталитет на Т.Живков и компания, инфилтрираха държавата на всички нива-управлинчески, културни,научни и пр.Неслучайно в области ,водещи страната с културния си елит шопът е синоним на ниска култура, на простащина,на диващина и е обидна дума.Сега искате именно от такива хора да са на нивото на европейци преживели Просвещението,френската революция,дали примери за дух и духовност-Леонардо,Колумб,усо, Магелан,Волтер,Петър I и пр. и пр.Неможе да стане!Не е възможно!За да втаса народът ни е нужно определено време.До тогава Торентите ще ги спират,чалгата ще е най-сладкия млин от културните ястия,които търбухът на нашеница може да смели и родните ни интелектуалци със славянското си малодушие ще треперят пред потурите на съвреминните ни заптиета.Не разбра моят народ /или поне моите връстници/,че целите са достижими само след борба и жертви! ...но май израства вече друго поколениелТо е надеждите ни.

 53. 53 Профил на Някой си
  Някой си
  Рейтинг: Неутрално

  Самата идея за авторско право е нещо като дървено желязо. Защо? Защото това право се опитва да третира интелектуалния продукт като най-обикновена стока като картофите, пантофите и вафлите. Да, ама той е напълно противоположен на тях. Всяка класическа вещ, обект на правото на собственост, е крайна по своите характеристики и тя ги губи в акта на консумирането й. Точно поради тази причина една вещ е толкова по-ценна от другите колкото повече хора я желаят, но само един може да осъществи акта на консумацията - за другите е забранено, но много желано. При интелектуалния продукт нещата са точно обратните - колкото повече хора го консумират толкова стойността му се покачва. Неговите характеристики си остават непокътнати при неговата консумация и не само не умират в този акт, но и се развиват и дават храна за създаването на други интелектуални продукти. Парадоксалната ситуация с авторското право идва от това, че авторите на интелектуални продукти трябва да ги разменят на пазара за да си набавят класически вещи за еднократно потребление. Но този парадокс е преодолим, стига да приемеш, че и маркетинга на интелектуални продукти трябва да бъде напълно различен от класическия маркетинг. Опън Сорса в програмирането го доказва. Остава да почакаме и онези в Холивуд да стоплят най-накрая, че не могат да продават човешки емоции под формата на филми, а да искат да им се плаща като все едно продават картофи - твърда цена изсмукана от пръстите на някакъв маркетинг дипартмент при това валидна по целия свят, без значение в коя страна и какви доходи имат хората. Между другото, убеден съм че ако Майкрософт започнат да продават Уиндоуса си на цените на Славейков, няма да има нито едно нелегално копие в България, но приходите от "мизерните" 15 лв. ще надвишават значително сегашните продажби към крайни лични потребители. За държавните организации не говоря - то всъщност само те са им легални клиенти сега, но го правят пак с парите на данъкоплатците. Драмата с торентите е само една от стъпките на постепенното превъзпитание на класическите корпорации, докато те не осъзнаят че сме в началото на 21 век и не могат да продават на пазара интелектуална продукция, така както се е продавало през последните 2-3 века стомана и тухли четворки, например.

 54. 54 Профил на ne v bg
  ne v bg
  Рейтинг: Неутрално

  Neznam no v shtatie se svalq pove4e ot kolkoto v bg. A da ne govorim kitaicite kakvo pravqt i kak si4koto koeto iskash mojesh da go namerish po tehnite saitove. Shte dam edin primer ot Toronto. Tuka ima edin turgovski centar koito e v toronto go znae nari4a se Pacific Mall, tam mojesh da namerish si4kite nai novi filmi kopirani ve4e na DVD, prodavat se 5 DVD-ta za 20$. A kolko mislite ot tezi pari zimat tezi koito sa igrali ili napravili filma nishto. Cqlata pe4alba ot tezi DVD-ta zaminava v djoba na Kitaeca, koito e nameril 2-3 mom4enca da mu gi svalqt i zapisvat. Posle si4kite mejdunarodni serveri ba4kat i nikoi ni6to nemoje da im kaje daje v pove4eto strani nqma zakon koito da ti zabranqva da svalqsh do kato ti ne go predostavqsh za svalqne ili ne go prodavash.

 55. 55 Профил на CALIFORNIECA
  CALIFORNIECA
  Рейтинг: Неутрално

  ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА !!!!!

 56. 56 Профил на ReEvil
  ReEvil
  Рейтинг: Любопитно

  Ами какво да се прави решиха проблемите с престъпноста на път са да легализират насислтвеното склоняване към проституция доиде време и да ни лишат от правото ни на достъп до информация.Просто държавата ни е китна живея в квартал в който циганите (тоест както исакт да ги наричаме ромите) ми крадът 10 пъти кабела за нета а полицаите даже ми се карат като им съобща,че изкопават поредните 200 метра кабел а тръгнали да ми правят акции срещу тракерите еми и да спрат наще ще си тегля от Европа какво толко се правят на големите маже стана така,че сваляш филм и ще те тикнат в затвора.А тези с лъскавите коли си ходят по екзотични места и са над всичко е как няма да са като цялата организирана престъпност се варти от политиците ни

 57. 57 Профил на Мунчо
  Мунчо
  Рейтинг: Неутрално

  Ще спра,да тегля,когато разпространителите на легални филми и музика (у нас)си върнат крадените пари с които започнаха този бизнес!!!А,също така,когато всички представители на мутренската фауна и техните помагачи от държавните институции,получат доживотни присъди (или куршум)!!! До тогава-да го духат,тиа същите!!!!!!!!!!!!

 58. 58 Профил на Костов
  Костов
  Рейтинг: Неутрално

  Време му да си ходи бацето.

  Айде със здраве г-н Вътрешен министър.

  Ни убийства разкрихте, ни кражби, ни пранета на пари дето точно тоя дето въртя сделките петрол срещу храни ви издава дума и порадява президенту мезонети, ни банкови далавери от типа на тия които ги въртяхте лично, накарахте без причина близо половин милион да налеят в МВР хазната по 60 лв всеки за ненужната смяна на номера... Списъка може да бъде продължаван до момента когато сте постъпили в БКП - както всички селянчета - недоучил, неудачник, но нахален и нагъл.

  Та баце, както казаха - айде, време ти е да си заминаваш, щото с тебе и без тебе - все тая.

 59. 59 Профил на z00m
  z00m
  Рейтинг: Гневно

  >za piratstvoto от az (анонимен) (Неутрално)26 март, 23:24<
  "na online radio vmesto tegleneto na dadeni pesni, slushaneto prez youtube"
  ХА Ха ...Това е най добрия пример за Free !!! Там всичко е 100% легално ...
  Божеее , колко мъка има (и колко заблудени)на то зи свят !

 60. 60 Профил на Poredniq &quot;pirat&quot; hahah :D
  Poredniq &quot;pirat&quot; hahah :D
  Рейтинг: Неутрално

  samo da dobavq za gogo - edno izdelie, koeto e popadalo pod zakrilata na zakona za avtorskoto pravo moje da bude izpolzvano dori publi4no 50 godini sled negovoto suzdavane ili registrirane... ina4e kakvo da vi kaja po temata. Vsi4ki se bulgari i kato takiva trqbva da ni e qsno 4e ot krai vreme ne6tata stavat taka v na6ata mila rodina - mnogo 6um za tri dni, rezultati nikavi, no deinost ot4etena... nqma kakvo pove4e da kaja osven naslajdavaite se puk nqkoi den moje slunceto da ni ogree.

 61. 61 Профил на Дядо Мраз
  Дядо Мраз
  Рейтинг: Неутрално

  Адвокат Свилен Овчаров: Трудно ще осъдят лицата, ползвали нелегален софтуер
  Петър Вълков 10 Май 2006 | 14:55

  При акцията на НСБОП срещу младежи, притежаващи и разпространяващи софтуер без лицензни права бяха направени три ареста. Престъпници ли са задържаните, г-н Овчаров?

  Да, тези хора са престъпници според нашия Наказателен кодекс (НК). Въпросният текст беше гласуван от българските депутати. Той им беше представен от министерствата на правосъдието, на вътрешните работи и на културата. Но той не беше създаден в тези ведомства дори като чернова.
  Този текст беше написан от Велизар Соколов, адвокатът на „Майкрософт”. По-късно той проведе обучения сред българските магистрати, на които представи едно твърде рестриктивно тълкуване на закона. А това носи много вреди на потребителите.
  В момента в България всяко нарушение на авторските права се приема за престъпление. Всеки извършител е класифициран като престъпник.
  Според член 172 от НК наказанието е до 3 години и глоба от 1 000 до 3 000 лв. За дефиниране на престъплението обаче, той се обръща към Закона за авторското право и сродните му права. Там се казва, че нарушение е всяко ползване без разрешение на носителя на авторското право. В това число записване на нелицензиран софтуер върху CD носител или друга медия и твърд диск.

  Как е уреден този въпрос в други държави?

  В малко страни от света компютърното пиратство е престъпление. Там, където то е признато за престъпление, текстът не е толкова широко скроен и вътре не попадат всички потребители на нелицензиран софтуер без изключение.
  Производителят или онзи, който държи правата върху произведения софтуер има възможност да заведе граждански иск за парично обезщетение. В Германия такива граждански искове се завеждат само срещу големи студия, банки и мрежи, с мащабни нарушения. Имаше и случай в Дания, когато домашните потребители на нелицензиран софтуер получиха писма в пощите си с молба да си заплатят лиценза. Много от тях си платиха, други с променлив успех бяха съдени за обезщетение.

  Все пак и в чужбина ги съдят, къде е разликата?

  При гражданския способ не се използват ресурсите на държавата, за да се защитават правата на производител или разпространител на софтуер. В България законът максимално ангажира държавните ресурси на полицията и прокуратурата, Министерство на културата да защитават правата им. Имам доста дълга практика и мога да кажа, че малките компании не успяват да задействат държавната машина и НСБОП. Всичко започва, когато представители на „Майкрософт” подадат сигнал, че на определен сървър има нелегално копие на техен продукт. Те могат да заведат граждански иск. Но законът им предоставя по-лесен и по-евтин за тях вариант. Така прокурорът с нашите данъци защитава техния интерес. Предпочитам да се съдят хора по по-смислени дела с моите пари.

  Законни ли са обиските в домовете и арестите на „софтуерни пирати”?

  В България има вратичка за улеснение на полицията. Могат да се правят обиски и претърсвания без разрешение на съда при т.нар. „спешни случаи”. НПК изисква в продължение на 24 часа след изземването на техника и арести полицаите да си получат разрешение от районния съдия. По закон това е изключение. На практика обаче, изключението се случва на 100%. Какво е спешното в тези случаи? Големите сървъри нямат крака да избягат.

  Доколко е законно изземването на техника и софтуер?

  За софтуера няма съмнение. Той трябва да се изземе да се изследва и при доказване на нарушение да се конфискува и унищожи, заедно с материалния носител. Примерно, компакт дисковете. Закупуването на празен диск и правените отчисления не са оправдание в никакъв случай. Полицията в България изключително често надхвърля нужното за доказване на обвинението. А може да се направи копие на съдържанието на твърдия диск на компютъра и да се изследва. Това е напълно достатъчно да се докаже обвинението и е приемливо накърняване на правото на собственост.
  Полицията обаче взема цели компютърни конфигурации. Преди години имаше куриозни случаи с изземване на монитори. Какъв софтуер и произведение на изкуството съдържа един монитор, мишка, клавиатура и дънна платка? Полицията знае, че трудно се стига до осъдителна присъда и това е метод за извънсъдебен натиск. Това е необосновано голяма репресия, а често става дума и за корупция.


  Какво трябва да направи потребителят при нахлуване на полиция в дома му?

  Първото нещо е веднага да си наеме адвокат. Второ: да обжалва протокола и действията на полицията по претърсване и изземване на вещи. Третото нещо е да обжалва пред прокуратурата изземването на собствеността му. Да предложи на разследващите органи съдействие за копиране на спорния софтуер и друга интелектуална собственост, за да може да настоява да му се върне хардуера. Понякога това работи. Особено в съда върши работа. Но това са редки случаи.

  Може ли потърпевш да си получи обратно компютъра?

  Преди 3-4 години имаше случаи на изгубена и повредена техника от полицията.
  Много от собствениците направо се отказват от техниката и си купуват нова, защото полицаите се държат грубо. След 2-3 години, колкото е обичайната продължителност на процедурите, техниката е вече е морално остаряла, независимо от присъдата или липсата на такава. Имаше случаи, при които след делото собственикът подари на полицията половината от техниката. Държа да отбележа, че тези неща не се случват вече толкова често, колкото преди 3-4 години.

  Как може един потребител от порталите да знае какво тегли и дали то е защитено?

  Незнанието на закона не оневинява никого. По презумпция за ползване софтуер или други продукти, защитени с интелектуални права трябва съгласието на производител или разпространител на продукта. Някой има авторските права, независимо дали ги отдава срещу пари или безплатно. Ако сваляте от сайта на производителя и той не ви иска пари за това - няма проблем. Но ако сте на друг сайт „посредник” и няма изрично упоменато съгласие за ползване на софтуера на него приема се, че потребителят знае, че няма право над продукта.
  „Торент” системата, при която всеки качва и сваля едновременно в мрежата съдържание, е друг случай. Там сървърът е само връзка между лица, които незаконно си обменят софтуер. В този случай отговорност изцяло носят само потребителите.

  Как съдията преценява кой е за наказание и кой не е?

  Обществената опасност е по-голяма, когато се използва и разпространява софтуер без съгласие на производителя с търговска цел. Ако е незначително деянието, лишаването от свобода може да се замени с глоба. Никой не е пратен в затвора за домашно потребление. Съдиите са хора. Отчитат се количествата. Но за потребителите това не е най-сериозният проблем. Докато стигнат до съд те ще бъдат лишени от цялата си компютърна техника на ръба на закона или направо незаконно. Това са имуществени вреди.

  Как, според вас, ще приключи разследването срещу държавни служители, които са ползвали нелегален софтуер и продукти без лицези?

  Слухове за това се носеха отдавна. Много от най-развитите пиратски сървъри използваха комуникационни канали и техника на държавната администрация, защото смятаха, че така е по-малка вероятността да попаднат под ударите на НСБОП и други полицейски органи. Хубаво е, че най-накрая това стана обществено достояние и полицията се зае със случая. Явно е, че има държавни чиновници, които в работно време си правят кефа с техника и интернет връзка, платена от нашите данъци. Те не са там за да гледат филми, нито за да съдействат на разни пиратски сървъри. Наказателната отговорност е винаги лична на физическото лице. Ако се установят кои са нарушителите те ще понесат наказание, но това е мъчна работа.


  *Интервюираният адвокат Овчаров работи в отдел „Правна защита” в Български хелзинкски комитет. В практиката си той е защитавал лица, жертва на наказателни преследвания по НК за софтуерно пиратство.

 62. 62 Профил на z00m
  z00m
  Рейтинг: Гневно

  Хора !!! Събудете се ! Децата ни щяха да бъдат неграмотни и невежи в Ерата на "Microsoft®" и интернет ако ги нямаше пиратските продукти ...един "келяв" Windows® струва стотици долари...почти колкото е цената на повечето компютърни конфигурации в домовете на българите ...не искам да говоря за цената на Photoshop® или други от този ранг ... Некомерсиялната употреба не може да бъде Престъпление !!!
  Крайно време е Закона да накаже тези , които трупат $ , а не знания !!!

 63. 63 Профил на свободен
  свободен
  Рейтинг: Любопитно

  Интересното обаче е друго. Те хубаво претендират за авторски права. Но след като притежават всичко във техните филми ще попитам следното. Какво получават например дърветата, небето слънцето от тези авторски права ?!?! Представяте ли си какво трябва да получат. Значи тези обекти както удошевени така и неудошевени не получават нищо въпреки, че щат не щат участват във филма. Ами сградите ?! Ако случайно снимат моята къща или моят автомобил ще ми платят ли нещо ??? Ами статистите, те получават по 20лв. и това е, а после онези по колко печелят ?! Разбирам че идеята за филма и направта му е авторски труд, но всичко което е във този филм не е тяхно, така че трябва да я карат малко по кротко, убеден съм че на който му харесва този филм ще отиде и ще го гледа на кино, а не на малкото екранче на компа, а дори да го гледа на малкото екранче ако му хареса ще отиде и ще го гледа на кино. Само един пример ще дам. Навремето когато излезе Властелина на Пръстените, аз първо го гледах на компа обаче филма страшно ми хареса и дори ме хвана яд, че го гледах на компа и после отидох и го гледах и на кино, следващите части ги гледах първо на кино. Междузвездни войни също ги гледах на кино първо. Сега си имам копия от тези филми, но какво значение има че ги имам, просто понякога си ги гледам и без това напоследък само боклуци се правят. Хубавите неща се продават така или иначе, за властелина примерно съм купувал 4 дни предварително билети. Така че авторите са си получили парите. Същото е и със музиката, когато човк харесва дадена музика ще отиде на концерта и ще слуша любимият си изпълнител на живо. За софтуера, този който иска да работи със него и да изкарва пари си го купува така или иначе. Аз примерно може да искам да се науча да използвам този софтуер педи да го купя. Как може да стане това, никак нали. Жалко че заплатите във България са толкова ниски иначе аз бих си купил някои програмки защото ми харесват, но дори това не е най големия проблем, ами за да ги купя ми трябва кредитна карта. Освен това общо взето от авторски права не забогатяват самите творци и самите автори, а забогатяват разпространителите. Те просто искат още и още , защото печелят пари без на практика да правят нищо. Освен това притежателите на авторски права, са против самата идея на интернет за свободно разпространяване на информацията, но така или иначе те ще загубят, никой който се опълчи срещу интернет неможе да спечели, защото интернет е твърде силен за да може някой да го цензурира или да го забранява. На мен например много ми харесва инициативата на Google да разпространява по интернет свободно стари книги които вече ги няма никъде. Освен това и Google Earth. Жалко е че за сега Google няма торенти, но вероятно и този ден ще дойде някога.

 64. 64 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: Гневно

  Освен, че съм често гост на торентите, аз съм и баща.Нека задам само един въпрос:
  Къде е полицията и НСБОП когато:
  -продват на децата ни наркотици,в градинката между РУ на МВР гр.Бургас и училище "Иван Вазов?!
  -причакват децата ни с ножове в същата градинка-колко ли GSMa сменят притежателите си там?!
  -гъмжи от педофилски сайтове?!
  -следователи едва ли не обядват с обявени за национално издирване?!
  -полицейски служители и семействата им имат бизнес в разрез със закона, колко от тях(и семействата им) карат луксозни западни(понякога 2-3) коли със заплата 600-700 лв. ?!

  Така ще е господа, приехте двойствени и неясни закони, за да развивате съмнителен бизнес , време е да пожънете резултатите.
  Не знам само , защо трябва да страдат децата ни от всичко това.Не само тормоз от страна на държавните сужители, но им отнемате единственото останало място за свободен достъп до информацията.
  Колкото и да е парадоксално, интернет остана най-добрия и точен източник на познания.Вижте учебниците на децата си - гъмжат от неточности и грешки !
  Държавата ни се превръща в полицейска, по-страшна от тоталитарните структури, дето уж премахнахме.
  Приемете адекватни закони и ги прилагайте - какви са тия саморазправи и демонстраций на некадърност и полицейщина в най-лошия смисъл?!

 65. 65 Профил на z00m
  z00m
  Рейтинг: Гневно

  Има и една малка подробност :
  "Star Wars"- излезлите серии ги купих от чужбина една по една , сериите ...но ...
  Излезе колекционерско издание ---> купих го ! Излезе DVD издание --->купих го !!!
  Чакам HDTV издание ...ВЪПРОС : колко пъти платих за този филм ?!?
  И колко още вариянти ще намерят за да се оправдаят , че трябва да ни продадат новия си боклук ...преди да го усъвършенстват ?!?

 66. 66 Профил на vladi
  vladi
  Рейтинг: Неутрално

  чудия се какво да напиша защтото каквото и да напиша вече е казано то други поне по 3 пъти .но 1 е ясно не са пирати тези които полват торенити а тези които правиат това за пари!!!!!!!!!

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 68. 68 Профил на човекЪт
  човекЪт
  Рейтинг: Любопитно

  НЕ! Не може да се спре пиратсвтото. Сергиите на славейков работят от доста години и ще продължат да си работят. За мен тракерите не са "причина" за разпорстранение на пиратски двд-та, мп3-ки и т.н. ТЕ НЕ ГО ПРАВЯТ С ТЪРГОВСКА ЦЕЛ! Освен това е забранено да се качват бг. музика, което пък не удря родните музиканти. А тва че ще бръкна в джоба на някоя холивудска компания-ще го преживеят

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 70. 70 Профил на анон
  анон
  Рейтинг: Неутрално

  Цялата акция,на практика имаше обратен ефект - направиха една голяма реклама на торентите

 71. 71 Профил на всеки
  всеки
  Рейтинг: Гневно

  веднага да си потърся адвокат ако полицаите влязат в къщата ми,ами аз нямам практика с адвокатите,не нарушавам законите,нямам нужда от адвокат,моят дом е последното място където мога да остана сам,ако нахлуят в дома ми след това ще влязат и в душата ми, не познавам адвокати, къде остана презумцията "невинен до доказване на противното"

 72. 72 Профил на rajch
  rajch
  Рейтинг: Разстроено

  Пиратството няна да се спре, защото споделянето на торент файлове не е
  пиратство. Страх ме е от друго.На 57 год.съм и виждам как се завръща МИЛИЦИОНЕРЩИНАТА .

 73. 73 Профил на изи
  изи
  Рейтинг: Неутрално

  Абе отворко я ми кайи са филм който го няма в България как да си го поръчам или да дам 250$ за една видио касета заедно със транспортните разходи. И тъй като никой не е официален вносител на филма за България то свалиането му не пиратство не накъранявам никакви интереси. А сега мио кажи от каде мога да си поръчам "На всеки километър" за да си го поръчам. Ако искаш да ти кажа от никъде, "Крадецът на праскови"-от никъде, "Капитан Петко войвода"-от никъде и какво се получава понеже това са български филми и не са конкурентни на пазара не се разпространяват на пазара децата не ги гледат а гледат изключително интелигентният "Страшен Филм" и после децата ни са олигофренчета е извиняавай ама фани се скрий.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 75. 75 Профил на Смолни
  Смолни
  Рейтинг: Неутрално

  Една идея: Митинг + Шествие
  Митингът: Където го разреши любимия ни и вездесъщ кмет МухоБойко - това е просто сборен пункт.
  Шествието: Из София, но по маршрут, минаващ покрай жилищата на всички онези, които ни обявиха война (Явор, Армутлиева, прокурори, депутати и други замесени...). Имената на замесените се знаят. Остава да им намерим и адресите с ваша помощ. После кротко, но шумно да минем покрай домовете им, та да стане ясно дори на техните роднини и съседи какви доблестни защитници на милиардите долари годишна печалба на Бил Гейтс си имат под ръка...

 76. 76 Профил на sarafova
  sarafova
  Рейтинг: Разстроено

  Еми митинг имаше, ако не знаете хаха Трябва да го повторим с шествие, както се предложи - да е по-внушително. Да запалим тва-онова и да бутнем парламента накрая. Като не разбират от дума крайно време е да минем към дела. Не виждат ли, че 1/4 ходят на избори, не им ли е ясно колко е лошо положението, че и ще си позволяват такива простотии. Все едно ни няма... ама ние сме тука... )

 77. 77 Профил на CrossMast3r
  CrossMast3r
  Рейтинг: Неутрално

  тфа е пълна простотия. с чисто право можем да ги съдим ГДБОП и ССлС, се пак са нарушили конституцията (чл. 41 (1)) това малко ли е?!

 78. 78 Профил на dzifti
  dzifti
  Рейтинг: Неутрално

  "А сега мио кажи от каде мога да си поръчам "На всеки километър"..."

  напъни се малко и ше си обясниш сам: въпросните филми не са създадени в реална пазарна среда. Не ги получаваш, защото производителят не ги предлага. А не ги предлага, защото не иска да печели (или не му е приоритет, или не са му давали). Имал си е други цели - пропаганда, план за петилетката или пр. Дет се вика - друга операционна система. Както и да е, щом не се предлага - не би следвало да консумираш. То и аз мое да имам много хбави филми от мойта спалня, но ти нема да ги видиш, освен ако не влезеш с взлом, за което ще си носиш последствията.

  "...тъй като никой не е официален вносител на филма за България..."

  ха-ха, тогава ше трябва да си организираш НЕофициален вносител, като за всяко друго нещо!

  "...или да дам 250$ за една видио касета заедно със транспортните разходи..."

  абе сигурно не чак толкова, но аз за това не съм спорил.
  Ставаше въпрос човек да си признае, че краде, защото не му се плаща, а не защото нямал достъп до продукта. Не кражбата, а лицемерието е дразнещо!

 79. 79 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: Гневно

  Абе как ще ме убедят, че не може да се кодира Виндоуза и да се предпази от нелегално използване.... Глупости на търкалета, само ни зарибяват и после искат от нас маса пари за техните продукти. Няма лошо , ама защо не погледнат на какво дередже сме ние и не измислят няква реална цена. Ако е така, що да не си го купя...ама ако искат да изтискат изтисакан лимон, това ще получат!
  Колкото до авторите на музика и филми, ама нека те сами направят така че да си предпазват продуктите...да отделят някой лев от хонорарите си и да си платят на някой да им разработи защита, а не да пискат като ощипани моми на пазар.
  Аз как си пазя портмонето, а колата, как успявам да си опазя дома? След като властта се е юрнала да бори "страшните" торенти и правата на шепа алчни хора, то това опазване си оставя моя грижа,нали!?
  Всичко в тази объркана държава България се прави с някаква цел, този път е "Амотера" и хората които ще лапат, така стои и въпроса с прословутата наредба Номер 7, която бе измислена само и единствено да защити новия собственик на БТК, който е купи за жълти стотинки и сега ще я продаде с огромна печалба.
  До кога ще ни лъжат че правят нещо в защита на обикновения човек.
  Юпитата май този път срещнаха лют отпор.
  Няма да се съглася и да си мълча..пак ще съм на митинга!
  Амън от тъпи оправници и жалки мижитурки като Колев, които ще си скъсат задниците от натягане само и само да са в челните редици на следващото грабене.

 80. 80 Профил на Един от стачкуващите
  Един от стачкуващите
  Рейтинг: Гневно

  Докато само си говорите и си поствате в интернет, а не излезете на улицата или не заведете едно солено дело на организаторите (Явор, Армутлиева, прокурори, депутати и други замесени...) нещата ЩЕ СИ ОСТАНАТ ТАКИВА КАКВИТО СА, а именно - ЩЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ!!!
  Аз съм убеден, че сте прави, но защо след като Елиан Гешев (не го познавам лично, но много го уважавам като P2P гуру) e толкова УБЕДЕН в правотата си и при положение, ЧЕ РАЗПОЛАГА С ДОСТАТЪЧНО ПАРИ, не им заведе едно МЕГА-ДЕЛО, та да им се завие свят? Аз искрено се надявам това да се случи и бих помогнал с всичко с което мога.
  PAY4FREE,СТИСКАМЕ ПАЛЦИ! Не ни разочаровай.

 81. 81 Профил на Свилен
  Свилен
  Рейтинг: Гневно

  1 пример да ви дам :работя в частна фирма...и когато се наложи да си купим компютър казах на шефката:дай да земем лицензиран WINDOWS ,защото ако дойдат да те проверят ,което е малко вероятно,ще те спукат от глоби.КУПИХМЕ 4 WINDOWSa...имаме 4 компютъра!!!!така....един ден 1-ят комп се прецака /дъно,рам,захранване и т.н./знаете ли какво се получи?ИСКАХА ДА КУПИМ ОЩЕ ЕДИН СКАПАН WINDOWS,защото сме сменили кутията на компютъра?!!?!?!?!/лепенката си остана на старата кутия!!!ЗАТОВА КАЗВАМ НА ВСИЧКИ: FUCK OFF на MICROSOFT,POLICE,ПРАВИТЕЛСТВОТО и ВСИЧКИ ИДИОТИ КОИТО ДОПУСКАТ ПРОСТОТИЯТА ДА НИ ПОГЛЪЩА ОТ ВСЯКЪДЕ.АЗ ЛИЧНО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМ ДА ТЕГЛЯ ,ИНСТАЛИРАМ,и КОПИРАМ на CD-та ВСИЧКО КОЕТО СТРУВА ПАРИ ЗАРАДИ ТОВА ,ЧЕ НИ СКУБЯТ ОТВСЯКЪДЕ и ЗА ВСИЧКО!!!!!!Затова ,когато инсталирам на някой мой приятел програма ,WIN или нещо друго му казвам :ЧЕСТИТО ,току що открадна 150 долара от някой който се опитва да ги открадне от теб!!!М/у другото има доста БЕЗПЛАТЕН софтуер който не отстъпва на "ЛЕГАЛНИЯ" платен...а относно ВСЕОБЩИТЕ ЛЮБИМЦИ от ГДБОП....ко да ви кажа...докато си сменят компютрите от 64 RAM на 512,аз ще имам МИНИМУМ 2GB!!!!!!за останалото да не говоря/това се отнася и за ЗНАНИЯТА в сферата на PC-тата!!!!!ВИЕ ГОНИТЕ ГОСПОДА!!!!!!!

 82. 82 Профил на Свилен
  Свилен
  Рейтинг: Весело

  кого ще осъдите бе кауни като повечето потребители са на по 12-13 години?!?!?!?!?

 83. 83 Профил на от другата страна
  от другата страна
  Рейтинг: Неутрално

  може би ако бях потребител също щях да се възмощавам от това как са спрели торентите ,но ако си от другата стана и имаш погледа от нещата не са така аз отдавам филми поднаем и продавам музика легално това което го казват повечето от вас как ако нещо ви хареса после го купувате не е така или поне са единични случии.но някой от вас замисля ли се калко скъпо струващ е този бизнес че плащаш данъци ,осигуровки и колко е скъп самия авторски продукт.как искате да гледате ефектни филми които струват милиони за направянето си като никой не плаща нищо за това или да слушате хубава музика ако сте гледали бг музикални награди видяхте ли какъв смях то нямаше никакви изпълнители Графа номиниран 5 категори примерно
  това не го пиша гневно аз съм го приел като факт,да човек трябва да има избор но не ми казвайте че не теглите защото е на аванта и колко сте прави
  между другото в европейския съюз или който и да е орган на реда няма нищо против торентите а спрямо информацията качена там тя трябва да е качена със съгласието на носителя на авторските права във завършен търговски вид а там всичко е качено от работни копия или снимано от кино

 84. 84 Профил на 2-ри братчед на Билчо Гейтс
  2-ри братчед на Билчо Гейтс
  Рейтинг: Гневно

  [quote]между другото в европейския съюз или който и да е орган на реда няма нищо против торентите а спрямо информацията качена там тя трябва да е качена със съгласието на носителя на авторските права във завършен търговски вид а там всичко е качено от работни копия или снимано от кино[/quote]
  Швеция ,Холандия и още други ,европейски страни ли са ?! За PirateBay чул ли си ? Имам чувството че тук се изказват само неподготвени философи ,които се чувстват длъжни да вземат навсякъде участие ...
  Никой там не пита "автора" за нищо ,за справка погледни [url=http://thepiratebay.org/legal]тук[/url]з да разбереш как се отнасят към монополистите милионери от Microsoft.
  Докато изкуството е = на пари ,до тогава ще има некадърници като графа и манафа които да обират измислените награди и да лапат кинти ...

 85. 85 Профил на в.попов
  в.попов
  Рейтинг: Неутрално

  Както върви май трябва да затварят и библиотеки и читалища, щото читателите им не са "купили права от някого". На моите студенти днес им забраних да ходят в библиотеките за да не ги третират като пирати. Представете си те четат разни книги и статии и дори копират от тях на ксерокси. Интернет беше една голяма библиотека, но в България това вече е забранено. Ужас.

 86. 86 Профил на АЗ
  АЗ
  Рейтинг: Неутрално

  ИЗМОРИХ СЕ ВЕЧЕ ДА ИМ ГЛЕДАМ МУТРИТЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА, ВСЯКАКВИ ЧЕРВЕНИ ИЗРОДИ, ЩЕ УЧАСТВАМ ВЪВ ВСЯКАКВИ ПРОТЕСТИ, ОСОБЕНО ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО , ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ , ТОВА Е ДИКТАТУРА.

 87. 87 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: Неутрално

  имам следните 2 въпроса:
  1 - да речем че филмът Х официално се продава в USA на DVD; някой местен го превръща в 2 avi файла които качва в някой torrent сайт; оригиналното DVD е обект на авторско право; продукта не е - това е отделен продук с различни характеристики като качество напримвер; акта на конвертиране в avi не е станал на територията на БГ; следва ли тогава че ако тези 2 avi файла се разпространяват в български тракер те трябва да бъдат обект на авторски права;
  2 - много често съм намирал музика която ми харесва през p2p мрежи; за да преценя дали ми харесва трябва да да я изтегля и чуя; не малко от музиката която ми е харесала си я поръчвам на приятел който е в US да ми я донесе; ако ги няма тези p2p мрежи никога нямаше да чуя тези групи

 88. 88 Профил на от тази страна
  от тази страна
  Рейтинг: Неутрално

  Ами приятелю, щом смяташ, че е трудно да въртиш бизнеса си, спри да се занимаваш с това. Не е толкоз страшно, преживял съм го. Пък и твърдението ти, че "информацията качена там тя трябва да е качена със съгласието на носителя на авторските права във завършен търговски вид а там всичко е качено от работни копия или снимано от кино" как да се разбира? Че авторски права се дължат за търговски изпипана информация? В такъв случай, "суровият материал" (работни копия) носи ли в себе си авторски права? И ако някой е снимал с камера в киносалон платил ли си е авторските права, като си е купил билет за вход?

 89. 89 Профил на Мунчо
  Мунчо
  Рейтинг: Любопитно

  И това тъпо правителсто ще свалиме.А после?! Аидуците от сдс,одс,или бандита-Бойко Б.???

 90. 90 Профил на SPRAVEDLIV
  SPRAVEDLIV
  Рейтинг: Гневно

  Ако някой автор е решил да си запази правата, ми да не ги пуска като публично достояние - да си ги пази в сейф, каса или в още по-тайно и по-нецензурно място (дето слънце не огрява). Хем у-я(букжи от азбуката) до края хем душата в рая - то не става. Откъде накъде ще давам луди пари за нещо, което някой си самозван "творец" е решил, 4е колкото и тъпо да е не стига 4е отделям време за да му обърна внимание а трябва и да го плащам. Каква е разликата между презаписана книга и презаписана информация ??????????????? Питам!!!!!!!!! Нито качеството е същото нито носителя, а ако и инфото не струва 5 пари??? е кво ще има да ми давате ли???? Къде е Отец Паисий сега да се засрами от стремежа си да налива информация в главите на празноглавия българин /в слу4ая българка/, готови да ни върнат от трактора направо на коня с диканята или дори мотиката!!!!!!!!!!!!!! НЕЛЕПО!

 91. 91 Профил на торент-хакер-престъпник
  торент-хакер-престъпник
  Рейтинг: Разстроено

  Ами трябва да се запитаме--торентите ли са най-големия проблем в държавата ??? Навън хората ги избиват на улицата,а ГДБОП затваря торентите--ЗАЩО ???

 92. 92 Профил на АЗ
  АЗ
  Рейтинг: Неутрално

  МУНЧО , НЕ ЗНАМ ДА ТИ КАЖА

 93. 93 Профил на Prestapnik sam 4e svalqm torenti
  Prestapnik sam 4e svalqm torenti
  Рейтинг: Гневно

  AWE KAK MOJE TAKA DA STAVA V BG KAK MOJE 4E SVALQT TRAKERITE I KFO NAKRAQ 4E ME FANAT ZA _|_ S IZVINENIE AS SAM NA 15 OTKAK SAM SI ZEL KOMP SAM S ZAMUNDA.NET TOVA E MOETO LUBIMO ZANIMANIE NA MENE A TE NE SA SI OPRAVILI DARJAVATA 4E SE ZANIMAVAT S GLUPOSTI NIE SME PROPADNALI OTSEKADE A TE 4E SE ZANIMAVAT S GLUPOSTI DEBA TUPATA DEMOKRACIQ ZAVRETE SI Q OTZADE KATO TOLKO VI HARESVA...........

 94. 94 Профил на Danakoplatec
  Danakoplatec
  Рейтинг: Неутрално

  ba4kam po cql den v edna avtomivka.Skusvam si gaza ot ba4kane za 300 leva mese4no .Vsi4kite pari otivat za smetki. Edvam svurzvame dvata kraq. Edinstvenoto mi udovolstvie e ve4er kato sedna da pogledam nqkoi film . I kajete mi ako stanat plateni , kak da dam 20-30 $ za edin film , s kakvo 6te si xranq semeistvoto a??? . Zapadnqcite pla6tat da , pla6tat oba4e si imat xubavi zaplatki koito im pozvolqvat da pla6tat. Napravete mi zaplatata 3000 leva i az 6te pla6tam da vi eb* ******** . S izvinenie

 95. 95 Профил на БОГ
  БОГ
  Рейтинг: Гневно

  Какво мога да кажа БРАТЯ БУЛГАРИ по въпроса с торентите.
  Да го духат БЕДНИТЕ да ЖИВЕЯТ БОГАТИЕ.
  Таке е и така ще буде.

 96. 96 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: Неутрално

  Първото което можеш да си избираш сфера на бизнеса нали? Я ми кажи кое се продава повече чалгата или Графа? Кое се защитава повече Майкрософт или производители на бг софтуер, чуждите продукции или нашите, чуждите интереси или нашите с тези акции? Не могат да спрат пиър-ту-пиър технологията и те много добре го знаят. Единственото което постигат с това е обезценяването още повече на българската продукция тъй като ще бъде изнесена на чужди сървъри от които чужденците ще си я свалят безплатно(почти няма чужденци които да свалят от бг тракерите).Всеки иска да ползва безплатно и на всеки това му е ясно.Има начини за продажби на оригинална продукция и печалба от това, но спирането на така нареченото "пиратсво" което ограбвало (и ми звучи като "водата е мокра"не е от тях.Това не е пиратсво, това е споделяне на информация и ако някой има обратно мнение да ми плати 1 милион лева защото аз съм автор на тези редове и мога да им определя цена въпреки че сам я споделил нали?Друг е въпросът че компютрите позволяват 1 файл да претърпи такива и толкова много трансформации че да нямат нищо общо с оригинала(опитай се да вземеш пари от някой за нещо което го е вдъхновило)Виж този цитат и ми отговори на въпроса - Някога връщал ли си пари на недоволни клиенти?:
  "Тогава, според мен, за филмите и музиката, трябва да е в сила Закона за защита на потребителя. Трябва, ние потребителите, да имаме право да получим парите си обратно, ако филма не ни хареса, ако го мислим за слаб, или ако не е отговорил на очакванията или моментните ни потребности от изкуство. Тогава парите - обратно. Ако те имат авторски права, аз какви имам? Май за мен остана само правото да плащам - на всички."

 97. 97 Профил на kilowat
  kilowat
  Рейтинг: Гневно

  Няма проблеми никакви ако спрат нашите тракери минаваме на чуждите !!!
  Единственият вариант да спрат торент разспространението е да спрат на цяло интернета - невъзможно !!
  Има хора които искат да печелят само активи от цялата работа пред евросъюза има една много хубава поговорка по нашият край "Празна мара тъпан бие " в момента точно това показват нашите следователи колко са изостанали в новите технологий.
  Като искат да няма пиратство просто да увеличат минималната работна заплата като на "запад" и тогава на никои няма да му пука колко дава ще се търси качество на носитела но уви в България сме с български заплати и само дето не ни карат за въздуха които дишаме да си плашаме. Време е това правителство да си подаде оставката и да предаде щафетата на национално отговорни и компетентни хора в всяка една обалст не само в комуникационите технологий !
  Ако това не стане доброволно ще стане доброзорно но защо трябва да се стига до краиности след като може всичко да си мине безметежно ??
  Удариха с акциз даже и ракията която си варим това автоматично ни връша в времената на бирниците когато хората са криели своята продукция за да не им я конфискуват и да не ги съдят.
  От ден на ден живота в България става все по тежyк и по тежък кога ще доиде края на този "преход" ????

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 100. 100 Профил на sefteto
  sefteto
  Рейтинг: Разстроено

  За цитата на този , който "защитава" полицията.Еми може да подражават на западните служби , но забравяте какви са доходите на запад...Аз ако имах възмойност да си купувам всеки филм или игра , които пожелая мислите ли , че стях да ползвам торенти.Така ,че нека наште си подражават по цели на запада , но нека и ние имаме финансовите възможности , с които поне да подражаваме на другите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах