Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

ЕС в досиетаАбониране за RSS емисията на рубрика ЕС в досиета

 • 10:00 26 фев, 16
 • Зелена Европа: няколко примера с поглед в бъдещето*

  Зелена Европа: няколко примера с поглед в бъдещето*

  Нанси Борисова, 2359 прочитания, 1 коментар

  В края на миналата година в Париж се състоя среща, посветена на борбата с климатичните промени. В нея взеха участие представители на страни от цял свят. Тя приключи с ясни цели, бурни овации и аплодисменти, но не постави никакви ясни срокове за постигане на успех.

 • 16:15 24 фев, 16
 • Медийно досие: Полша и промяната в медийния закон

  Медийно досие: Полша и промяната в медийния закон

  Мария Ивайлова, 1404 прочитания, 5 коментара

  В медийните досиета се включват най-важните дати по дадена тема, позициите на засегнатите страни, както и линкове към всички свързани с въпроса европейски документи.

 • 16:44 13 дек, 15
 • В кои страни от Европейския съюз зимните гуми са задължителни

  В кои страни от Европейския съюз зимните гуми са задължителни

  Дневник, 10825 прочитания, 61 коментара

  Идват празници и някои от българите ще използват възможостта да пътуват в чужбина с личните си автомобили. В повечето държави в ЕС зимните гуми не са задължителни, но има и изключения, съобщават от Европейския потребителски център.

 • 18:36 07 ное, 15
 • Какви права носи гражданството на ЕС

  Какви права носи гражданството на ЕС

  Лора Любенова, 2690 прочитания, 9 коментара

  Правата, придобити по силата на гражданството в ЕС, са неизменен атрибут на демокрацията. Те са нещо повече от законови текстове. Те са израз на общи и споделени ценности. Наличието на европейско гражданство е главната предпоставка за реализирането на широк кръг от права, редица от които позволяват на информираните и заинтересувани граждани да се включат във функционирането на ЕС.

 • 09:01 12 юни, 15
 • Търговското споразумение със САЩ: следващи стъпки в европарламента

  Търговското споразумение със САЩ: следващи стъпки в европарламента

  Дневник, 2833 прочитания, 64 коментара

  В сряда сутрин депутатите гласуваха със 183 гласа "за", 181 гласа "против" и 37 въздържали се да отложат и дебата относно търговското споразумение между ЕС и САЩ. Това стана след разгорещена дискусия, в която депутати от различни политически групи се изказаха за и против отлагането.

 • 11:36 08 юни, 15
 • Стратегия на ЕС в областта на образованието

  Николина Илиева, специалност Европеистика, СУ Св. Климент Охридски, 1609 прочитания

  Приетата през 2010 г. стратегия "Европа 2020" продължава да се придържа към идеята на Лисабоската стратегия за интелигентен растеж, но този път предвижда по-строги мерки за управление.

 • 12:29 01 юни, 15
 • Банков съюз в ЕС

  Банков съюз в ЕС

  Мария Атанасова Караматова, специалност Европеистика, СУ Св. Климент Охридски, 1676 прочитания

  След световната икономическа криза от 2007-2008 се увеличава държавният дълг на страните членки на ЕС и се разраства "дълговата криза" в Еврозоната. Един от начините да се преодолеят тези проблеми е задълбочаването на Икономическия и паричен съюз.

 • 21:26 19 май, 15
 • Западни Балкани: процес на стабилизиране и асоцииране в ЕС

  Западни Балкани: процес на стабилизиране и асоцииране в ЕС

  Марио Танев, специалност Европеистика, СУ Св. Климент Охридски, 1211 прочитания

  Всяка година Европейската Комисия публикува така наречения "Пакет Разширяване", като несъмнено най-важният документ от този пакет е "Стратегия за развитието на политиката на разширяване". В Стратегията за 2015 година виждаме Комисията да изрежда основните ползи от бъдещото разширяване на ЕС, като неслучайно на първо място е поставено постигането на една по-сигурна Европа, чрез подкрепа за установяването на траен мир и стабилност именно сред държавите от Западните Балкани.

 • 08:32 11 май, 15
 • Споразуменията за асоцииране в рамките на "Източно партньорство"

  Споразуменията за асоцииране в рамките на "Източно партньорство"

  Йоанна Новоселска, специалност Европеистика, СУ Св. Климент Охридски, 823 прочитания

  Споразуменията за асоцииране, които бяха подписани на 27.06.2014 година между ЕС от една страна и Украйна, Грузия и Молдова от друга страна, са резултат от дългосрочните усилия в рамките на политиката за "Източно партньорство".

 • 07:37 02 май, 15
 • Председателство на Съвета на ЕС

  Председателство на Съвета на ЕС

  Яна Славчева, специалност Европеистика, СУ Св. Климент Охридски, 844 прочитания

  В процеса на подготовка за ротационното председателство България трябва да поеме сериозно ангажимента, който ѝ предстои и да подреди така приоритетите си, че да намери "златната среда" и да се представи достойно пред Европа и пред самата себе си.

 • 11:03 28 яну, 13
 • Икономически растеж в Европейския съюз чрез визовата политика

  Икономически растеж в Европейския съюз чрез визовата политика

  Ирена Чолакова, 1631 прочитания, 1 коментар

  Един от най-сериозно развиващите се отрасли в съвременния свят може да бъде и най-подходящото решение за преодоляване на един от задълбочаващите се проблеми в съвремието. Като благоприятна възможност, а също и реална такава, туристическият отрасъл може да доведе до така необходимия икономически растеж, без това да застрашава сигурността.

 • 14:15 25 апр, 12
 • Медийно досие: Европа отвъд политиката и икономиката

  Медийно досие: Европа отвъд политиката и икономиката

  Мария Рабаджиева, 1559 прочитания, 2 коментара

  Повечето от нас се сещат за Европейския съюз най-вече когато става въпрос за увеличаване на данъци, антикризисни мерки или раздаване на субсидии. Рядко обръщаме внимание на работата на Съюза в области като образование, култура или наука. И макар голяма част от тази работа да се състои в създаването на резолюции, трудно разбираеми за обикновения човек, има и проекти, които оказват пряко влияние на нашето ежедневие

 • 10:40 01 дек, 11
 • Медийно досие: Спасяването на еврозоната

  Медийно досие: Спасяването на еврозоната

  Мария Рабаджиева, 2136 прочитания

  Имало едно време". Така обикновено започват приказките и завършват с "И заживели щастливо". Дали обаче това ще се случи и с Еврозоната? Този въпрос вълнува света откакто избухна гръцката криза преди две години. В статията ще бъдат разгледани въпросите: Как за две години се стигна от двустранни заеми до общоспасителен фонд от 1 трилион евро? Как спасяването на Гърция се отрази на еврозоната и страните от нейната периферия? И какви са последните стъпки към преодоляване на кризата?

 • 12:53 25 ное, 11
 • Медийно досие: Пактът "Евро плюс"

  Медийно досие: Пактът "Евро плюс"

  Христина Тотева, 1525 прочитания

  Част от новите мерки е и т.нар. пакт "Евро плюс", чиято задача е да доведе до ново качество на координацията на икономическите политики. Това трябва да доведе до повишаване на конкурентоспособността и да се заздрави социалната и пазарна икономика на държавите членки.

 • 10:00 14 ное, 11
 • Медийно досие: Европейски инициативи за екологично потребление

  Медийно досие: Европейски инициативи за екологично потребление

  Дарина Георгиева, 3100 прочитания

  Германия, Франция, Португалия и Великобритания са сред страните, въвели схеми за изпращане на автомобили за скрап, доказали се като изключително популярни сред потребителите. В Германия шофьорите, заменящи своите стари автомобили за нови, получават бонус от 2500 евро. В същото време Франция и Великобритания подкрепят инициативи за намаляване ставките на ДДС върху автомобили, светлинни крушки и други потребителски продукти, които имат щадящо въздействие върху околната среда.

 • 09:00 28 сеп, 11
 • Медийно досие: Европейската екологична мрежа "Натура 2000"

  Медийно досие: Европейската екологична мрежа "Натура 2000"

  Ивелина Петрова, 4228 прочитания, 1 коментар

  От 2007 г. насам финансирането на "Натура 2000" е подсигурено чрез включване на целите й във вече съществуващите фондове на ЕС. Този интегриран подход обаче се оказва далеч по-неуспешен от очакваното. Проучване на IEEP от март т.г. показва, че бюджетното финансиране е крайно ограничено

 • 14:01 19 сеп, 11
 • Медийно досие: Европейско източно партньорство

  Медийно досие: Европейско източно партньорство

  Силвия Петрова, 3438 прочитания, 1 коментар

  Тази година (2011) ще бъде ключова за Европейското източно партньорство (ЕИП). Председателството на съюза за втората половина на годината е в ръцете на Полша – инициаторът на проекта.

 • 14:48 26 авг, 11
 • Медийно досие: Граждански инициативи и сигнали до европейските институции

  Медийно досие: Граждански инициативи и сигнали до европейските институции

  Виолета Георгиева, 3121 прочитания, 1 коментар

  Все още малко хора знаят за едно друго свое право в качеството си на граждани на ЕС. Това е правото ни да потърсим защита от европейските институции, подавайки например жалба до Европейския омбудсман или петиция до Европейския парламент. При това ние можем да се обръщаме към тях на български език и да получаваме отговор на собствения си език.

 • 07:13 28 юни, 11
 • Многогодишната финансова рамка на ЕС

  Многогодишната финансова рамка на ЕС

  Петър Чобанов, Институт за нов икономически напредък, 4501 прочитания, 1 коментар

  След приемането на стратегията Европа 2020 се очаква Многогодишната финансова рамка да предостави финансовите ресурси за общите политики на ЕС, които да спомогнат за постигането на целите на стратегията. Европа 2020 предполага постигането на зелен, интелигентен и социален растеж. Целите, които си поставя, изискват сериозни инвестиции, като същевременно влиянието на глобалната финансова и икономическа криза не е отминало.

 • 14:15 31 яну, 11
 • Медийно досие: ЕС и Иранската ядрена програма

  Медийно досие: ЕС и Иранската ядрена програма

  Атанаска Върбанова, 1521 прочитания

  Основите на иранската ядрена програма са поставени още през 50-те години на миналия век в рамките на сътрудничество със САЩ по програмата Атоми за мир. Промените, които налага в страната Ислямската революция обаче, заедно с усложнените отношения със Запада, основен доставчик на ядрен материал и технологии до тогава, водят до застой в развитието и.

 • 18:15 16 юли, 10
 • Медийно досие: Новата Европейска служба за външни действия

  Медийно досие: Новата Европейска служба за външни действия

  Валерия Мечкова, 9535 прочитания, 2 коментара

  Извън посланическите постове, които България може да получи, не е ясно и колко ще са "редовите" български дипломати в европейската служба. Подборът им ще стане на два етапа - първо с конкурс в София, а след това номинираните ще бъдат изпратени на състезание с конкурентите си, предложени от останалите членки. Окончателният избор ще е на Аштън.

 • 17:20 08 юли, 10
 • Медийно досие: Белгийското председателство на ЕС

  Иванка Даскалова, 7304 прочитания, 2 коментара

  Очаква се иновативната политика да бъде най-съществената част от програмата на белгийското председателство. Именно на този въпрос ще бъде посветена есенната среща на върха.

 • 15:14 22 юни, 10
 • Медийно досие: Отношенията между Русия и ЕС

  Медийно досие: Отношенията между Русия и ЕС

  *Габриела Табакова, 9304 прочитания

  Основните спорове между Русия и ЕС са за доставките на гориво, климатичните промени, организираната престъпност, борбата с тероризма и опазването на мира в Близкия изток.

 • 14:53 17 юни, 10
 • Медийно досие: Отношенията ЕС-Македония

  Медийно досие: Отношенията ЕС-Македония

  Кристина Стоянова*, 9852 прочитания, 4 коментара

  Най- важният напредък през последните години е процесът на либерализиране на визовия режим. Пълното отпадане на визите между ЕС и Македония влиза в сила през декември 2009г. Решението касае също Черна гора и Сърбия.

 • 16:30 07 юни, 10
 • Медийно досие : Отношенията на ЕС с Турция

  Медийно досие : Отношенията на ЕС с Турция

  Даниел Господинов*, 10233 прочитания, 1 коментар

  Досега само една преговорна глава (наука и изследвания) е затворена. Дванайсет други са отворени, осем от които остават блокирани поради неизпълнение от турска страна на протокола от Анкара, който предвижда Турция да отвори своите летища и пристанища за присъединилите се към ЕС през 2004г. страни, включително за Република Кипър. Според главния преговарящ на Турция Егемен Багъш пет глави са блокирани от Франция, три от Австрия и Германия и две от Кипър.

 • 12:52 03 юни, 10
 • Медийно досие: "Европа 2020" – новата стратегия на ЕС

  Яна Русева*, 12158 прочитания

  На 5 май България започна консултации по специфичните национални цели по стратегията "Европа 2020" x. България още не е определила всички специфични национални цели по стратегия "Европа 2020". Те трябва да отчитат както изходната позиция на страната ни, така и националните особености, и ще намерят израз в пакет от законодателни и програмни инициативи за преодоляване на големите териториални диспропорции в икономическото и социално развитие.

 • 17:10 04 май, 10
 • Медийно досие: Отношенията между Сърбия и ЕС

  Медийно досие: Отношенията между Сърбия и ЕС

  *Андрей Димитров, 7554 прочитания, 1 коментар

  През последните години се наблюдава преформулиране на целите на основните сръбски партии, които стават все по-отдадени на целта Сърбия да стане пълноправен член на ЕС.

 • 15:29 29 апр, 10
 • Как се финансира иновационен проект

  Как се финансира иновационен проект

  Теодора Костадинова, 20531 прочитания, 4 коментара

  Ако имате идея и тя си струва да бъда финансирана, съществуват множество европейски и национални фондове за иновационни проекти, с които си струва да се запознаете още сега

 • 09:03 21 апр, 10
 • Медийно досие: Европейската година на творчеството и иновациите

  Медийно досие: Европейската година на творчеството и иновациите

  Теодора Костадинова, 10900 прочитания, 4 коментара

  Европейската комисия получи много положителни отзиви за поставянето на иновациите и креативността в центъра на 2009 година. Oстава да се разбере, дали чисто идеалистичните цели ще донесат конкретни резултати във време, в което Европа е заета да оправя икономическото си положение.

 • 17:59 18 апр, 10
 • Медийно досие: Трансграничният бизнес в ЕС

  Медийно досие: Трансграничният бизнес в ЕС

  Мария Черешева, 9405 прочитания

  Предлагаме Ви накратко информация за мерките, които ЕС предприе, за да улесни достъпа на МСП до единния пазар, както и за проблемите, които остават неразрешени.

 • 14:36 03 апр, 10
 • Комисията Барозу – равносметката

  Комисията Барозу – равносметката

  Дневник, 7684 прочитания, 1 коментар

  След като повторната кандидатура на досегашния президент на Европейската Комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу бе хладно приета от парламентарните групи в Европейския Парламент (ЕП), той прекара лятната ваканция в подготовка на програмата си за следващите пет години.

 • 13:46 13 фев, 10
 • Речник за европейски жаргон

  Речник за европейски жаргон

  Дневник, 11533 прочитания, 3 коментара

  Ето кратък речник на някои от най-често срещаните географски имена в ЕС, както и обяснения за процеса, към който се отнасят.

 • 11:46 06 авг, 09
 • Медийно досие: ЕС и имиграцията – факти, политика, позиции, линкове

  Медийно досие: ЕС и имиграцията – факти, политика, позиции, линкове

  Петя Колева, 2100 прочитания, 6 коментара

  През септември 2007г. членовете на ЕП обсъдиха и приеха два незаконодателни доклада относно програмата за действие в областта на легалната имиграция и приоритетите в борбата с незаконната имиграция. Депутатите подкрепиха създаването на синя карта за високо квалифицирани специалисти и приеха позицията, че не е възможно да се води борба с нелегалната имиграция без регламентирани пътища за законна имиграция.

 • 11:01 08 яну, 09
 • Медийно досие: EС и контролът върху емисиите на вредни газове

  Медийно досие: EС и контролът върху емисиите на вредни газове

  Константина Василева*, 11065 прочитания, 5 коментара

  С оглед на финансовата криза в САЩ и на световните пазари много от опонентите на политиката на ЕС за намаляване на вредните емисии се опасяват, че и без това големите разходи свързани с нея ще дадат още по-негативен ефект. Европейският комисар по въпросите на околната среда Ставрос Димас обаче отхвърля подобни предположения като несъстоятелни. "Един ден финансовата криза е тук , а на следващия я няма. Но кризата с промяната на климата винаги ще е налице и трябва да се изправим срещу нея"*

 • 15:00 04 ное, 08
 • Медийно досие: Отношенията ЕС - Русия

  Медийно досие: Отношенията ЕС - Русия

  Пламен Димитров, 1859 прочитания

  Правна основа на двустранните отношения между ЕС и Русия е подписаното през м. юни 1994 г. и влязлото в сила на 1 декември 1997 г. Споразумение за партньорство и сътрудничество (СПС). През м. май 2003 г. на проведената среща на върха в Санкт Петербург, ЕС и Русия се споразумяха да задълбочат сътрудничеството помежду си, създавайки четири Общи Пространства в рамките на СПС.

 • 14:14 19 окт, 07
 • Либерализация и конкурентоспособност

  Либерализация и конкурентоспособност

  "Дневник", 814 прочитания

  Как ЕС защитава конкуренцията; Защо Европейската комисия може да забрани сливане; Как евросъюзът контролира държавните помощи;

Архив на статиите от ЕС в досиета
 • Днес
 • Вчера
П В С Ч П С Н
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Реклама
Реклама