Еврослужбата срещу измамите стана спонсор на антикорупционна коалиция

Еврослужбата срещу измамите стана спонсор на антикорупционна коалиция

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАБългарска антикорупционна коалиция беше учредена в събота в Пловдив. В създаването й се включиха 35 неправителствени организации от 25 града. За събитието пристигна Жералд Барне, представител на ОЛАФ - дирекцията към ЕС, която се занимава с корупцията и измамите при усвояването на европейските фондове.


ОЛАФ е един от спонсорите за учредяването на новата организация, която продължава работата на създадената през миналата година от неправителствената организация "Зелени Балкани" антикорупционна мрежа.


Антикорупционната коалиция ще се бори за премахване на имунитета на депутати и за създаване на законова възможност за отзоваването им, за извършване на проверки за лоялност на държавните служители, за забрана на държавните чиновници да участват в управленските бордове на фирми.
Коалицията ще прави и самостоятелни разследвания, а констатациите си за нарушения и престъпления, свързани с усвояването на европейските фондове, ще изпраща и на ОЛАФ.


При учредяването й народният представител доцент Минчо Христов припомни някои от големите афери, нанесли щети за милиарди левове на страната. Като източник на корупция той посочи приватизационните сделки и концесиите. На думите му, че една от причините за проблема е и корупционното законодателство, участници в срещата подхвърляха от местата си, че у нас всички тези престъпления са абсолютно законни.


Към примерите за корупция председателят на "Зелени Балкани" Христо Николов добави продажбата на държавни имоти на цени, занижени стотици пъти спрямо пазарните, както и извършените по същата схема замени на 200 хил. дка земи.


Едва 5 на сто от подадените през последните 4 години 380 сигнала за корупция са достигнали до съда, съобщи Николов.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Съдебна система
  Съдебна система
  Рейтинг: Неутрално

  Предлагам да се закрие министерството на правосъдието, всички съдилища и забрана практикуването като съдия и адвокат. Правото да се премахне от всички университети в България. Защото България става вече неправова държава. Спестените пари да се раздадат като увеличение на социалните помощи на мангалите. ДПС шефа Ахмед Доган да бъде избран поживотно за минитър-председател на всички мангали и резани. Награждавена с медал "Стара планина" на всички отличили корумпирани политици и създаване на ранглиста, кой колко краде, и парична награда за първите три места.

 2. 2 Профил на syd
  syd
  Рейтинг: Неутрално

  Няма нужда да се закрива съда. Правете разлика, че в момента нямаме съд, мястото е вакантно. Т.нар. "Български съд" АД е е търговско сдружение с финансова цел. Така, че създаването на правораздавателна организация в България ще запълни една дупка.

 3. 3 Профил на Съдебна система
  Съдебна система
  Рейтинг: Неутрално

  Имам една гениална идея Вместо българският съд да се използва европейският съд в Страсбург за решаване на правните проблеми. Глобите им към България са сурови, но ще доведе само до това, че няма да има бюджетен излишък. Ех, че съм гений!

 4. 4 Профил на KRADECA
  KRADECA
  Рейтинг: Неутрално

  имунитета на депутатите наистина трябва да се премахне! Това ще направи изказванията им по-обективни и по-достоверни и ще повлияе значително върху корупцията !

 5. 5 Профил на KRADECA
  KRADECA
  Рейтинг: Неутрално

  що се отнася до съда, наистина за предпочитане е съда в Страсбург пред нашия. На европейците може да се има доверие по отношение на темата 'корупция' !

 6. 6 Профил на KRADECA
  KRADECA
  Рейтинг: Неутрално

  у нас съда като институция не се ползва вече с доверие !А и какво представлява съдебното разследване? - някой уж под клетва дава показания и те се вземат за верни от съда. А дали са верни?

 7. 7 Профил на KRADECA
  KRADECA
  Рейтинг: Неутрално

  щом в съда може да се докаже,че черното е бяло,значи понятието достоверност губи смисъла си ! А доказателството е нещо съвсем различно.

 8. 8 Профил на KRADECA
  KRADECA
  Рейтинг: Неутрално

  всеки математик може да каже, че 'доказателствата' в съда се неверни или недоказани, т.е. те нямат стойност. Това е съдът ни - виновните биват оневинявани поради 'доказани' или ' недоказани' факти !

 9. 9 Профил на KRADECA
  KRADECA
  Рейтинг: Неутрално

  когато отпадне имунитета на депутатите, тогава бихме повярвали, че пред закона всички сме равни и че носим еднаква Наказателна отговорност за действията и изказванията си! Просто е и логично, нали?

 10. 10 Профил на KRADECA
  KRADECA
  Рейтинг: Неутрално

  в швейцария дали депутатие имат имунитет ? А там има много референдуми, за разлика от тук...

 11. 11 Профил на НПО
  НПО
  Рейтинг: Неутрално

  Ес отдавна получава сигнали от истински НПО-та като Зелени Балкани и накрая са се убедили, че трябва да обединят усилията им,защото ако се разчита на комисиите в парламента... няма оправия.И в ЕС се краде, но там бият през ръцете, като те хванат!

 12. 13 Профил на До НПО
  До НПО
  Рейтинг: Неутрално

  Представяш ли си какъв срам за България, че трябва неправителствена организация да следи за корупция и алармира ОЛАФ. Защото държавният апарат не се контролира сам и представя на Брюксел само лъжливи данни за нивата на корупция( с най-нисша длъжност корумпирани чиновници, които като видят, че шефа им е корумпиран, стават и те такива; според доклада висши корумпирани в България няма).
  От централата на ФАР научили за случаят на корупция от новините, никой от българското правителство или парламентарните комисии не ги е информирал. Това обаче доста ги е вбесило.

 13. 14 Профил на Баба Мара
  Баба Мара
  Рейтинг: Неутрално

  Много се говори за европейските пари и всеки се опитва да се докопа до тях. Имам познание по програма "ЛИДЕР" и искам да кажа, че тези Местни инициативни групи, които ще се създават сега са едно недомислие. Как може да се създава неправителствена организация, която да е зависима от общините и в частност от кмета ? Какви ще бъдат тези казионни организации поставени под пълна зависимост от кметовете на общини. Правилно са наречени от местните хора НПО на кмета. Тука корупцията е заложена още при самото създаване на Местната Инициативна Група. Това за мен са порочно заченати организации и те няма да свършат никаква полезна работа за местните хора, какъвто е уж техния замисъл.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах