Според "Евробарометър": Нещастни, по-нещастни, българи

Според "Евробарометър": Нещастни, по-нещастни, българи


Българите са най-нещастните граждани на Европейския съюз. Рекорден брой хора в България се чувстват изолирани от обществото (около 20% при под 10% в повечето страни от ЕС) и цели 43 на сто вярват, че за да успееш в живота, е важно да имаш късмет. Това е с близо 20 пункта повече увереност в сляпата случайност, отколкото при останалите европейци, които масово са убедени, че в живота успяват тези, които работят много.


Това сочи последното изследване на европейския социологически институт "Евробарометър" за нагласите относно различни аспекти на социалния живот, извършено през декември и публикувано в понеделник. Освен че не са доволни от настоящия си живот, здравеопазването, работата и доходите си, българите са изпълнени със страхове за бъдещето, чувстват се изолирани от обществото, не вярват в политическите институции и почти не се занимават с дейности извън работата и домашните си задължения.


Изследването на "Евробарометър" сочи, че едва 39 процента от българите заявяват, че са щастливи. За целия ЕС този процент е далеч по-висок - 87%. Страните, които са в категорията на нещастните, са Унгария и Румъния, но и техните граждани са съответно с 29 и 21 пункта по-щастливи от българите. Датчаните и ирландците пък са почти 100-процентово доволни от живота си.
Анкетата сочи като причина за нещастието на българите незадоволството им от стандарта и качеството на живот. Докато за европейците от 25 страни членки задоволството от стандарта на живот възлиза на 83 на сто, то при българите това важи едва за една трета. Несигурността се простира и отвъд пенсионирането. Само една четвърт от българите са спокойни за бъдещето си, след като се пенсионират, докато при румънците това важи за половината от анкетираните. Въпреки това по този показател България не се различава драстично от някои от старите страни - членки на съюза. Германците и французите дават идентични отговори, както и поляците и унгарците. Единственият регистриран оптимизъм е за бъдещите поколения. Докато по-голяма част от европейците смятат, че животът на младите надали ще бъде по-лесен, то една четвърт от българите (което е с 10 пункта над европейското ниво) вярват, че на децата им ще е по-лесно.


Българите освен това са и сред жителите на Европа, които най-много се страхуват да излизат нощем по улиците. По-малко от половината спокойно предприемат нощни разходки, докато 88 процента от холандците и 85 от датчаните се радват на тази свобода.


Основните притеснения на българите са здравеопазването, цената на живота и безработицата - повече от половината анкетирани са посочили тези три проблема като нещата, които най-много ги тревожат. Докато безработицата е проблем в същата степен и за останалите европейци, то другите два въпроса са с далеч по-малка важност. Теми като имиграцията, околната среда и тероризъм са от особено значение за жителите на Стария континент, но почти не се мислят от българите. Имиграцията и екологията вълнуват съответно едва 2 и 3 процента от анкетираните сънародници, а тероризмът - 8 на сто.


Изследването пита кое е най-важно и българите нареждат по значимост семейството, здравето и приятелите. Отговорите на останалите европейци тук са сходни, като единствената разлика е, че в общоевропейски план свободното време е по-ценно, отколкото в България, и че политиката и религията са по-малко значими за сънародниците ни, отколкото за останалите жители на общността. На нито една политическа институция не вярват 72% от българите. Проучването на "Евробарометър" сочи още, че българските мъже не са най-мързеливите в Европа, но не са и от най-работливите. Докато в страни като Гърция и Испания едва от 1 до 3 процента от мъжете заявяват, че споделят домакински задължения като готвене или чистене (в България - 7%), то в скандинавските страни от 14 до 21 процента от мъжете заявяват, че разтоварват половинките си от работата вкъщи.


Изследването сочи още, че българите най-малко се включват в дейности извън работата или домашните им задължения като спортуване, изкуство, доброволчески или неправителствени организации, църковна дейност и др. Само една десета от сънародниците ни са склонни да излязат извън бита си, докато общо за ЕС делът е една трета.


----------


Работата също е една от причините за българското нещастие. Едва 42 на сто от анкетираните заявяват, че са стимулирани да се развиват на работното си място. За ЕС този процент е 71 на сто. Повече от две трети от българите посочват, че работата им е стресираща. Сходно мислят същият брой гърци и литовци, но за останалите страни делът на нехаресващите работата си е по-нисък от половината анкетирани. Една четвърт от българите смятат също така, че едва ли ще запазят работата си в близките месеци. По-притеснени са единствено словаците и унгарците.

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 10
  10
  Рейтинг: Неутрално

  ИСТИНА Е , ИСТИНА ВИ КАЗВАМ В ТАЯ ДЪРЖАВА ОПРАВИЯ НЯМА

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3 Профил на Троя
  Троя
  Рейтинг: Неутрално
 4. 4 Профил на анонимен
  анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Това изследване е много вярно за съжаление. Всеки българин, който е живял в чужбина го е разбрал. Има много по-бедни държави от България, в които хората са много по-щастливи - например в Латинска Америка. Имам чувството че в БГ има хора, на които бизнесът им е да правят другите нещастни и отчаяни. Например Тошо Тошев и сие. И като се замисли човек, колкото по-депресиран е масовият българин, толкова по-добре им е на някои хора. Стресираният човек няма сили да бъде гражданин и да пита политиците си - защо крадат, защо посещават вилите на видни мафиоти, защо са мързеливи, и защо са в Министерския съвет след като са тъпи, мързеливи и продажни.

 5. 5 Профил на офца
  офца
  Рейтинг: Гневно

  Стресирания човек не е гражданин а оффца!!!

 6. 6 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: Неутрално

  по-опасно нещо от умен и нещастен народ няма. Но ние българите сме толкова инертни и мързеливи, че няма нужда да сме ограничени и задовоелени, за да може да ни манипулират, то е досттъчно че все гледаме да се снишим... абе африканска му работа

 7. 7 Профил на Njama DA Kaja
  Njama DA Kaja
  Рейтинг: Неутрално

  ami ofca e tolkova prav. Az jiveia v edna shto gode normalna darjava( USA ), kadeto umnite i inteligentni hora prosperirat i sa shtastlivi. V bulgaria e obratnoto - kretenite,mutrite,bezmozachnite vsjakakvi takiva bokluci,koito samo kradat,zanimavat se s prestaplenia,korumpirani sa do mozaka na kostite si,sa shtastlivi.Zashto sa shtastlivi- ami te upravljavat darjavata,te se radvat na blagodenstvie,za tjah njama zakoni. Umnite i sposobni hora stradat,te sa potiskani ot darjva,izmisleni shefove,malko pari,njamat samochuvstvie za nishto.Znaete li kolko prijateli imam koito sa neshtastni,njama kontakti s hora,samotni sa,s pobeleli kosi i sa na 27-28 godini. Ot mladi sa sasipani.Njama da otvarjam temata za roditelite ni i sa babite i djadovcite. Te veche ne znajat kakvo gi chaka,jivejat den za den....E i za tova prizovavam mladite da si biat shuta i da se spasjavat ot Bulgaria.....Vseki zaslujava da e shatstliv......

 8. 8 Профил на Щастливец
  Щастливец
  Рейтинг: Неутрално

  Корупции, простаци и прочее има навсякъде по света. А човек е щастлив точно толкова, колкото чувства че е. Въпросът не е в малкото пари, или в мръсотията, а в мозъците ни, които не се научиха да мислят и да търсят! Страхът все още е твърде много...пък и по-лесно е да се оплакваме, отколкото да пробваме да свършим нещо...Прав беше Радой, когато каза навремето, че "Нашето хоби е...да сме роби".

 9. 9 Профил на ivan
  ivan
  Рейтинг: Неутрално
 10. 10 Профил на haho
  haho
  Рейтинг: Неутрално

  ta tova sa samo bitovizmi...
  V osnovata si MOIA NAROD prodalzhava s "Bezkrainia si praznik", za koeto
  sam vazhiten....

 11. 11 Профил на НК
  НК
  Рейтинг: Неутрално

  То на №5 няма как да възразиш - така си е. Не съм (изцяло) съгласен с №7, че "умните и интелигентни хора (в САЩ) просперират и са щастливи". По-точно е да се каже "умните и работливи хора просперират" - точка. Не виждам голяма разлика между "умен" и "интелигентен", а щастието - това е трудно поддаваща се на класификация материя - показателни са резултатите от смятани за "бедни" държави където хората като цяло са доволни от живота си, т. е може да се каже, че са щастливи. Аз също се случи да живея в САЩ (вече 16 г.) и според скромните ми наблюдения и заключения хората тук рядко са щастливи. По-скоро са задоволени, но това идва с цената на една голяма духовна празнота. Която повечето не я усещат и може би поради това са по-своему щастливи. Ню Йорк, примерно, макар и географски разположен в САЩ, е особено място за анализ на категорията "щастие". Познавам поне неколцина много преуспяли по американски стандарти българи във финансовата индустрия. На по 30-35 г, с поне няколко милиона долара буфер - расте и дебелее. Нито един от тях не може да бъде наречен "щастлив". Антидепресанти, стрес и постоянна тревога, че колегата им в офиса прави повече пари от тях. То като веднъж тръгнеш по този roller coaster спиране вече няма - изглежда просто човешката същнност е такава. То не бяха апартаменти с панорамни изгледи към Сентръл Парк, то не бяха околосветски пътешествия, то не бяха купони с френско шампанско и белуга хайвер. Вечно не стига. Накрая изглежда се стига до другата крайност - когато всички възможни материални желания са задоволени, а няма с какво друго - било хоби, било грижа за децата или обичана работа - да запълниш живота си - става страшничко. Но това вече е достатъчно отдалечена от "БКП" и "комунистите" тема която 18 г. по-късно живо продължава да занимава умовете на значителна част от българския народ.

 12. 12 Профил на бг
  бг
  Рейтинг: Неутрално
 13. 13 Профил на Конечно
  Конечно
  Рейтинг: Неутрално

  "Имам чувството че в БГ има хора, на които бизнесът им е да правят другите нещастни и отчаяни. Например Тошо Тошев и сие. И като се замисли човек, колкото по-депресиран е масовият българин, толкова по-добре им е на някои хора. Стресираният човек няма сили да бъде гражданин и да пита политиците си - защо крадат, защо посещават вилите на видни мафиоти, защо са мързеливи, и защо са в Министерския съвет след като са тъпи, мързеливи и продажни"

 14. 14 Профил на РР
  РР
  Рейтинг: Неутрално
 15. 15 Профил на Раша
  Раша
  Рейтинг: Неутрално

  "Аз също се случи да живея в САЩ (вече 16 г.) и според скромните ми наблюдения и заключения хората тук рядко са щастливи"

  Товаришч, ела при нас в лагера на непрерывно счастие!

 16. 16 Профил на Уфцъ
  Уфцъ
  Рейтинг: Разстроено

  Нещастен съм. Работата ми е скапана, жена ми е дебела, заплатата ми е ниска, вишист съм, нямам собствено жилище и съм от София Аз съм нещастник

 17. 17 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: Неутрално

  v bg.uspjavat samo nepotschetennite i mrasnite hora saschoto te sa donosnizite i slobite te sa savisnizite i kradzite sa tova i ospjavat v bg.tschestnija i raboten tschovek e bil vinagi tapkan i unijen samo mrasnizite sa napred i vinagi sa se orejdali v jivota a i tehnite deza sa sajalenie napraviha ot tschengeta novobogataschi i mutri no koi gi sasdade koi gi finansitra koi rasdade imoti na obsches.zeni sa stotingi koi i proveri ot kade sa vseli milionite i miliardite nikoi vsitski sa s edna veriga varsani as na tebe ti na mene tova sa uspjavaschite mrasnizi i predateli na familii priateli komschii i na bg.jalko e no e istina

 18. 18 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: Неутрално

  100% си прав, така е. Респект!

 19. 19 Профил на НАБЛЮДАТЕЛ
  НАБЛЮДАТЕЛ
  Рейтинг: Неутрално

  ОГРАБЕНИЯ не може да бъде щастлив защото е ограбен, А ГРАБИТЕЛИТЕ ОСТАНАХА НЕНАКАЗАНИ.
  1.Правителството на СДС под мъдрото ръководство на другаря КОСТОВ събра от приватизацията 64 млрд, като 2 отидоха в хазната, а другите?.Разбира се в частни банки и дълбоки демократични джобове.
  2.Някой да е осъдил и тикнал тоя пишман демократзад решетките заради непознати за историята на България ПЛАДНЕШКИ грабеж? Не нали, че дори СИНКОВЕЦАродължава да лае в парламента;
  3.Да е влязъл някой лев от приватизацията в НОИ поне за пенсиите както е било предвидено 96/97г?Не нали и сега пенсиите реват;
  4.Някой да се е заинтересувал как Алиса Софиянска литна със сребристо Фалконче в небесата и милионите за вдигнатия от тях ЗАМЪК с високи "демократични" дувари? Не нали?
  5.Ами оня приватизационен стахановец Антоан Николов, с 17- те "демократични" магазина? Някой да му е потърсил отговорност?
  6. Ами Любо пъпката бе драги костовистки никчета, тоя хубавец от Костовото "демократично" котило, погледнете какво модерно ТВ-студио е харизал на жена си Гроздана Дилянова?
  7. Ами мистър 10% със загладеното демократично коремче, той цял институт му харизаха, че и ди-джей станал. Пее, човека, че даже и свири;
  8. Ами Вилхем Краус, тоя хубавец пък успя да уреди сина си с демократични транспортни фирми. Нещо да е питал някой?
  9. Все в тоя порядък разни Емил Стояновци, Нубийци и прочие демократи добре ДЕМОКРАТИЧНО се уредиха и всичките майката и.....ха на НАРОДА!
  10. Като прибавим и Кобурга де го докараха и с ония 800дни хептен осмърти надяващия се на чудо електорат и нещата просто заспаха;
  11. Спиш и гледаш демократичното НДК на Долорес Арсенова в подножието на Витоша и се сещаш за юпито "СРАМ МЕ Е ОТ ВАС";
  Е на каво да се разва електората. На ПЛАДНЕШКИТЕ РАЗБОЙНИЦИ ли, де си живеят спокойно и НЕОСЪДЕНИ! Хайде стига, само си пишем!

 20. 20 Профил на streetsmart
  streetsmart
  Рейтинг: Разстроено

  когато все гледаш в чуждата копанка. Щастието е да знаеш какво искаш и стъпка по стъпка да вървиш към него. Да, трудности има, но това е цената на щастието.
  Не се заблуждавам, че сме цъфнали и вързали, но голям дял в тези 61% нещастници у нас имат именно завистливите и вечно недоволните. Типично българска черта - да съдиш за хала си по хала на комшията.

 21. 21 Профил на до streetsmart
  до streetsmart
  Рейтинг: Неутрално

  Ми като си от котилото на НОМЕНКЛАТУРАТА,син на АКТИВЕН БОРЕЦ СРЕЩУ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА, преди 10 ноември челен комсомолец и отличник по НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ, днес що си КАПИТАЛИСТ бе? Как се пребоядиса бе, я кажи. Как заспа вечерта и що сутринта съмна с куфарче. Много умно!?

 22. 22 Профил на Руснак Ралин
  Руснак Ралин
  Рейтинг: Неутрално
 23. 23 Профил на Щастливецът
  Щастливецът
  Рейтинг: Неутрално

  Няма такова мрънкащо и недоволно племе като нашето, ей! И милиони да почнете да правите пак няма да мирясате. "Държавата ни е калпава", "Политиците са ни боклук", "Парите ни са малко"....баси постоянното, буботещо, тихо или извисяващо се, но непрестанно МРЪНКАНЕ.

  Тук живея, тук ще продължа да си живея, тук работя, обаче писна ми от вас бе нещастници! Това явно ще да е някаква национална черта - да мърмориш вместо да действаш

 24. 24 Профил на В.Мегре
  В.Мегре
  Рейтинг: Неутрално

  Демон Кратий
  Бавно вървяха робите един след друг и всеки носеше шлифован камък. Четири редици, всяка една километър и половина широка – от каменоделците до местото, където почваше строителсвото на града-крепост, - бяха охранявани от стражници. На всеки десет роби се падаше по един въоръжен воин-надзирател. Встрани от вървящите роби, на върха на една тринадесетметрова ръкотворна планина от шлифовани камъни, седеше Кратий – един от върховните жреци. Вече четири месеца той мълчаливо наблюдаваше какво става. Никой не го отвличаше, никой не смееше даже с поглед да прекъсне неговите размисли. Робите и стражите възприемаха изкуствената планина с трон на върха като неизменна част от пейзажа. И на човека, ту седящ неподвижно на трона, ту разхождащ се по площадката на върха на това възвишение, вече никой не обръщаше внимание. Кратий си бе поставил задачата да преустрои държавата - поне за хиляда години да укрепи жреческата власт, подчинавяйки ù всички хора по Земята, като направи всички, включително и държавните глави, роби на жреците. Един ден Кратий слезе долу, оставяйки на трона свой двойник. Жрецът смени дрехата си, свали перуката и заповяда на началника на стражата да го оковат във вериги като прост роб и да го включат в една от редиците - до един млад и силен роб, който се казваше Нард.
  Вглеждайки се в лицата на робите, Кратий забеляза, че погледът на този младеж бе изпитателен и оценяващ, а не блуждаещ и отчужден, както у мнозина. Лицето на Нард бе ту съсредоточено-замислено, ту развълнувано. "Значи, той мъти някакъв план" – разбра жрецът, но искаше да се увери доколко точно е преценил.
  Два дни Кратий наблюдавà Нард, мълчаливо мъкнейки камъни; седеше с него по време на ядене и спеше до него на наровете. На третата нощ, веднага след командата "Спете!", Кратий се обърна към младия роб и шепнешком, с мъка и отчаяние, каза, сякаш на себе си: "Майка му стара, така ли ще го влачиме до края на живота?!"
  Жрецът видя как младият роб трепна и моментално се обърна към жреца – очите му блестяха! Те святкаха даже при мъжделивия зрак на светилниците в голямата барака.
  - Това няма да продължава вечно! Аз премислям един план. И ти, старче, можeш да вземеш участие - прошепна младият роб.
  Какъв план? – равнодушно и с въздишка попита жрецът?
  Нард разгорещено и уверено почна да обяснява:
  - И ти, старче, както и аз, съвсем скоро ще ще бъдем свободни хора, а не роби. Сметни само: на всеки десет роба се пада по един стражник. И за петнайсет робини, които ни готваят и шият дрехи, отговаря само един. Ако в уговорен час всички се нахвърлим върху стражата, ще я победим! Нека са въоръжени, а ние оковани. Ние сме по десет на един, пък и от веригите става оръжие за предпазване от меча. Разоръжаваме всички пазачи, връзваме ги - и им взимаме оръжието!
  - Ех, момко... - пак въздъхна Кратий и отново вяло рече: - Твоят план е недомислен: тия, близките стражници, детото са до нас, може и да разоръжиш, но скоро господарят ще прати нови - сигурно цяла армия - и ще убие въстаналите роби.
  - Аз и за това съм помислил, старче. Трябва да се избере такова време, когато няма да има армия. И това време настава: всички виждаме, че армията я готвят за поход. Готвят провизии за три месеца. Значи, след три месеца армията ще бъде където трябва и ще влезе в бой. В сраженията тя ще отслабне, но ще победи, пленявайки много нови роби. За тях вече се правят нови бараки. Ние трябва да почнем да разоръжаваме стражата веднага след като армията на нашия владетел влезе в сражение с другата армия. На вестотосците ще им трябва месец, за да занесат съобщението за нуждата от незабавно връщане. Отслабналата армия ще се връща поне три месеца. За четири месеца ще успеем да се подготвим за срещата – ще бъдем не по-малко от войнците в армията. Пленените роби ще поискат да бъдат с нас, когато видят какво е станало. Всичко съм го предвидил точно, старче.
  - Да, момко, ти с тоя план и замисъл наистина ще можеш да разоръжиш стражата и да одържиш победа над армията – отговори жрецът вече насърчително и добави: - Но какво после ще правят робите и какво ще стане с господарите, надзирателите и армията?
  - Виж, за това не съм мислил много. Засега ми идва едно на ум само едно: всички, които са били роби, ще станат свободни; а всички, които днес не са роби, ще станат роби – сякаш мислейки на глас и не съвсем уверено каза Нард.
  - А жреците? Кажи ми, млади човече, към робите или към неробите ще причислиш жреците, когато победиш?
  - Жреците? – За това въобще не съм мислил. Но сега си мисля: нека жреците си останат жреци. Тях ги слушат и робите, и владетелите. Въпреки че често е трудно да ги разбереш, те са безвредни. Нека си разказват за боговете, пък нашия живот ние по-добре знаем как да го живеем...
  - Като по-добро, това е хубаво(?) (Как лушче – это хорошо) - отговори жрецът и се престори, че ужасно много му се спи.
  Но Кратий не можа да заспи през цялата нощ. "Разбира се – мислеше си той, - най-лесното е да съобщя за заговора на владетеля и да хване юношата-роб – явно той е главният подстрекател. Но това няма да реши проблема. Робите винаги ще имат желание да се освободят от робство. Ще се явяват все нови водачи, ще се разработват нови планове, а щом е така, главната заплаха за държавата винаги ще иде отвътре".
  Пред Кратий стоеше фундаментална задача: да разработи план за поробването на целия свят. Той разбираше: да се постигне тази цел само с физическо насилие не е възможно. Трябва психологическо манипулиране на всеки човек, на цели народи! Човешката мисъл трябва да се трансформира - да се внуши на всеки, че робството не е най-висшето благо. Трябва да се задейства саморазвиваща се програма, която да дезориентира цели народи в пространството, времето и понятията! Но най-главното е в адекватното нъзприемане на действителността.
  Мисълта на Кратий работеше все по-бързо и по-бързо, той престана да усеща тялото си и тежките окови на ръцете и краката. И внезапно, като лумнала мълния, идеята се роди! Още неясна и необяснима, но вече осезаема и изгаряща въображението със своята мащабност. Изведнъж Кратий се видя като едновластен господар на света.
  Жрецът лежеше на нара, окован във вериги. И се възхищаваше от себе си: "Утре сутринта, когато подкарат робите на работа, аз ще направя условния знак и начлникът на охраната ще се разпореди да ме изкарат от робската редица, да ми свалят оковите. Ще детайлизирам програмата, ще кажа няколко думи – и светат ще почне да се променя! Само няколко думи – и целият свят ще ми се подчини: на мене, на моята мисъл. Бог наистина е дал на човека сила, на която няма равна във вселената. Тази сила е човешката мисъл. Тя ражда слово и променя хода на историята.
  Страшно много ми проработи късметът – точно сега робите готвят план за въстание. Този план е обмислен и явно може да им донесе положителен резултат, макар и временен. Но аз, само с няколко фрази, ще поробя навеки не само тях, внуците им и правнуците им, но ще превърна в роби и всички земни владетели за хиляди години напред!"
  На сутринта, по знак на Кратий, началникът на охраната свали оковите му. Още на другия ден, на наблюдателната му площадка бяха извикани останалите петима жреци и самият фараон. Пред събралите се, Кратий започна своята реч:
  - Това, коего ще чуете сега, не бива да бъде записано или преразказано от никого. Наколо ни няма стени и затова никой друг, освен вас, няма да чуе думите ми. Аз измислих начин за превръщане на всички хора, живеещи на земята, как да станат роби на нашия фараон. Да се направи това с многочислени войски и изнурителни войни е невъзможно. Но аз ще го сторя само с няколко изречения! Ще минат само два дни след произнасянето им – и вие ще видите с очите си как светът ще почне да се променя. Вижте: долу дълги върволици оковани във вериги роби носят по един камък. Охраняват ги много войници. Колкото повече роби, толкова по-добре за държавата – така сме мислили винаги. Но колкото повече са робите, толокова повече се налага да се опасяваме от бунт. Постоянно усилваме охраната. Принудени сме добре да храним робите си, инак не могат да извършват тежката физическа работа. Въпреки това, те са лениви и склонни към бунт. Гледайте ги как бавно се мъкнат, а измързеливилата се стража не подгонва с камшиците и не бие даже здравите и силни роби. Охоо, чуйте ме, обаче: те ще ми припнат къде къде по-бързо! И то без никаква стража. Надзирателите също ще станат роби. Ето как може да стане това: нека още днеска глашатаите разнесат указ от фараона, в който ще бъде казано: " От утре сутринта на всички роби се дава пълна свобода. За всеки камък, доставен в града, свободният човек ще получи по една монета. Монетите могат да се обменят за храна, дрехи, жилище, дворец в града или за целия град. Отсега вие сте свободни хора!"
  Когато жреците осъзнаха казаното от Кратий, един от тях – най-възрастният – каза:
  Ти си демон, Кратий! Замисленото от теб ще зарази с демонизъм всички земни народи.
  - Нека да съм демон. И нека замисленото от мен хората да го наричат в бъдеше "демокрация"...
  * * *
  На залез слънце указът бе оповестен пред робите. Те бяха напълно изумени и почти всички не спаха през цялата нощ, представяйки си новия , "щастлив" живот.
  На следващата сутрин жреците и фараонът пак се качиха на площадката на изкуствения хълм. Картината, която видяха очите им, надминаваше всяко въображение! Хиляди хора – довчерашни роби – в надпревара мъкнеха същите камъни, както и преди. Плувнали в пот, мнозина носеха по два камъка! Други, които имаха по един, тичаха, вдигайки прах след себе си. Някои надзиратели също мъкнеха камъни. Хората, въобразили си че са свободни, понеже са им снели оковите, се напъваха до пръсване да получат колкото повече от мечтаните монети, за да могат да си уредят щастлив живот...
  Кратий прекара още няколко месеца на своята площадка, доволно наблюдавайки ставащото долу. А измененията бяха колосални! Част от робите се обединиха в малки глупи, измайсториха колички, и - като ги натоварваха догоре с камъни и обляни в пот -почваха да ги бутат.
  "Те още много преспособления ще наизмайсторят... – с удоволствие си мислеше Кратий. – Ето, вече и вътрешни услуги възникнаха: разносители на вода и храна. Част от робите ядат без да спират, не желаейки да губят време да ходят до бараките за обяд и разплащайки се със снабдителите чрез получените монети. Гледай ти – даже лекари изникнаха сред тях: помагат на пострадалите направо в движение - също за монети!.. И регулировчици на движението си избраха... Скоро ще си изберат и началнници, съдии... Нека си избират – нали си мислят, че са свободни, а нещата си останаха същите: мъкнат камъни..."

  Така и продължанат да тичат несретниците през хилядолетията – прашни, потънали в пот, мъкнейки тежките си камъни... И доднес потомците на същите роби са също роби и продължават безсмисления си бяг....

 25. 25 Профил на Любопитко
  Любопитко
  Рейтинг: Неутрално

  Колкото хора,толкова мнения,но народът си го е казал най точно-сит на гладен не вярва.Иначе много може да се говори/както са го и направили по горе/,но тово според мен е истината.Че този,който има доход 10000 лева на месец просто не може да ги похарчи,и неговия проблем е да търси качество,а този със 100 лева какво прави,а?И от там различните мисли-на гладен и на реяден стомах.

 26. 26 Профил на НАБЛЮДАТЕЛ
  НАБЛЮДАТЕЛ
  Рейтинг: Неутрално

  Кой ти е казал, че бе щастливец, че има демокрация? Какво действаш ти бе ЯНИЧАРИНО! Първо, правиш ли разлика между страните от западния свят с либерални обществени модели на управление спрямо нашенския?
  Че, по чист ОЛИГАРХИЧЕН режим от този наложен в България, здраве му кажи!
  Разликата на ТЕХНИТЕ с нашия ОЛИГАРХИЧЕН е от земята до луната!
  Кой твърди,ти ли бе щастливец че имало демокрация ? Я, да видим има ли друг такъв синковец? Вие чували ли сте какво значи – ИЛЮМИНАТИ и какво правят ТЕ? ! Я,да Ви изпитам АЗ и видя интелекта по теория на управление на обществата? Боси сте и дрънкате само глупости! Действал бил щастливеца, навярно умее само да върти бухалки. То наскоро такъв синковец действа и го направихастана АРХОНТ. Аман от Вас бе!? Теоретично зле и тръгнали да бият клавишите във форума и да се излагат!

 27. 27 Профил на щастливец 2
  щастливец 2
  Рейтинг: Неутрално

  Съгласна съм с Щастливец. Щастието е в главите ни. За съжаление, в България и по-специално в София има твърде много мърморковци (а и сред емигрантите също), които създават общ фон на лошо настроение.

  Стига сте се оплаквали, хора!

 28. 28 Профил на до щастливец 1 и 2 - №23, 27
  до щастливец 1 и 2 - №23, 27
  Рейтинг: Неутрално

  Ще кажете ли колко Ви плащат за лъжите и грубата МАНИПУЛАЦИЯ и какъв е механизма! Аман от Вас бе! Неуморни сте и как не Ви омръзнаха тия сребърници бе!?

 29. 29 Профил на stan
  stan
  Рейтинг: Неутрално

  Shtastlivcite #27 i #23 sa absolutno pravi. Za tova da se chuvstvame stastlivi ili neshtastni zaslugata si e izcialo nasha. V kraina smetka mislia che povecheto hora se opitvat da obiasniat sobstvenia si jiteiski proval s darjavata, politicite i kakvo li oshte ne, s edinstvenata cel da opravdaiat sebe si. V osobena stepen tova vaji za mnogo ot pisheshtite v tozi forum. Sashto taka mislia che mnogo ot gornite gospoda biha bili neshtastni kadeto i da otidat. Za tiah neshtastieto e sastoianie na duha.
  Az pak sym dovolen ot jivota si i smiatam che tuk ima strashno mnogo vazmojnosti. Rabotia mnogo obache si struva.

 30. 30 Профил на Алеко
  Алеко
  Рейтинг: Неутрално

  А такива като НАБЛЮДАТЕЛ-я, който така лежерно пропуска гоцетата в своя списък, са една от причините за скудоумието, виреещо по тези географски ширини. Ето вчера едно от Гоцетата, направило далавера за 7 500 000 евро, се отърва с блокирани сметки за 90 000 евро. Но нали пак някое гоце го разследва!

 31. 31 Профил на Щастливец 3
  Щастливец 3
  Рейтинг: Неутрално

  Проблема е не толкова в стандарта на живот или в материалните ценности. Повечето хората са толкова щастливи, колкото искат да бъдат. На нещастните хора в България все някой друг им е крив за техните "нещастия" но не и самите те. Така е най-лесно. Тези мутри и политици да не са паднали от Луната. Каквото е обществото - такива са и политиците.

 32. 32 Профил на до щастливия stan
  до щастливия stan
  Рейтинг: Неутрално

  Работиш щото татко ти е оправил! Това си ТИ популацията на НОМЕНКЛАТУРЧИЦИТЕ. Все сте кадърни и много работите. То защото сте много умни КАПИТАЛИСТИ работещи по 24 часа, България е за туй на тоя хал. Последни по доходи и всичко останало в Европа.За уменията и качествата на един ЕЛИТ се съди по степента на живот на неговите граждани!? Виждаме днес до къде е докарана България и каква МИЗЕРИЯ цъфти навсякъде! Ама какво искаш, преди най разбирахте от НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ, днес най разбирате от пазарна икономика и КАПИТАЛИЗЪМ! Все сте Вие кадърни бе, другите пак прости. И по времето на соца бяхте Вие и днес пак сте същите! Ей много КАДЪРНИ НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ е народила българска майка юнашка....!?

 33. 33 Профил на оня
  оня
  Рейтинг: Неутрално

  наблюдател, не се пени толкова защото ще ти се пръсне някоя веничка в спихнатото мозъче и ще починеш, а си още млад, вероятно - някъде към 70-75 ти давам, можеш още две три години нещастен жиовт да изкараш

 34. 34 Профил на Масква
  Масква
  Рейтинг: Неутрално

  Дарихме болхарите с руска диктатура, отучихме ги от духовните ценности, научихме ги на материални, непрерывно се борим против и за капитализм, а раята все недоволна. Мръсно нещо е демокрацията!

 35. 35 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 594 Неутрално

  19 от 32 (засега)
  Доста добре. З малко да бие шахматната статия.

 36. 36 Профил на от оня
  от оня
  Рейтинг: Неутрално

  ИСТИНАТА БОЛИ НАЛИ? ТАКА Е СИНКО! НЕВЕДОМИ СА ПЪТИЩАТА БОЖИ?

 37. 37 Профил на stan
  stan
  Рейтинг: Неутрално

  Pich pak se opitvash da se opravdavash. tova che ti ne si uspial ne oznachava che drugite hora ne mogat da go napraviat po normalen nachin. Tatko mi obshto vzeto sebe si ne moje da opravi kamo li men. prosto e bezraboten mashinen injener. edin ot mnogoto. Taka che nedei mnogo da govorish ami si naliagai parcalite i bachkai - po princip stava. Znam go ot opit

 38. 38 Профил на гарабед
  гарабед
  Рейтинг: Неутрално

  Според един герой на Джером, на човек не му трябва много. Няколко добри приятели, една жена да го обича, нещо за ядене и малко повече за пиене, че жаждата е опасно нещо.
  А според Иван, слугата на дядо Либен, той се разболял, щото е крив и злобен.
  И според мен българите са нещастни, щото са заядливи и злобни. Добрите хора са им криви. Те самите обаче никога не са си криви сами. Някой друг им е докарал лошавато на невинната им глава. Гаче ли друг избира управляващите, а не те.
  И някой друг трябва да ги оправи. Друг им е срал в гащите.

 39. 39 Профил на плис
  плис
  Рейтинг: Неутрално

  Дам, то това от години е ясно. Нашият народ обича да си реве колко е нещастен, да се самовъргаля в незадоволеността си и сакън, да не би да каже, че му е добре. Ами то и аз ще си повярвам, ако постоянно си повтарях какво нещастие цари в живота ми То политиците са виновни, "скапаната" държава, съседа, вуйната, марсианците. Ама за КАКВО са виновни те, не е ясно.

  Само един подобен народ знам, но може да има и повече- французите. Те са същите ревльовци като нас, професионалисти по циврене. Но те поне знаят кога да си траят и да не се "показват" пред другите, а ние сме като циганетата. Недай си Боже някой да ни пита нещо, ще оревем орталъка колко сме зле. То за друго не можем да говорим. Халал да ни е Хората са го казали, както си го направиш..

 40. 40 Профил на Passer-by
  Passer-by
  Рейтинг: Неутрално

  Съгласен съм 100% че сме най-мрънкалската нация на света. Аз работих 3 години в Памир, на 4000 м височина, където живота е доста беден във всяко отношение - природно, културно и т.н. но впечатлението ми от хората е че се радваха и донякъде бяха щастливи. В сравнение с Бг стандарта им е много-много по-нисък, но не съм чул някой да мрънка по този въпрос както е тук. Непрекъснато ни облива непрестанното мрънкане от радио, ТВ, вестници, колеги и приятели. Ами ние си правим живота такъв, някой да ни е крив? Ето да вземем пенсионерите - сега митингуват защото са ги излъгали. Добре, но кой гласува за тези управляващи в момента? Знаем кой е най-многобройния електорат на комунягите. Е, ми тогава какво искате. Дайте да мрънкаме всеки Божи ден, белким някой ни помогне?! Писна ми, затова не пускам радио, нито чета вестници. Ами погледнете рубрика "писма на читатели" - мрън-мрън само, нищо оптимистично. ЕС не е за такива овци като нас, жалко че се опитват да ни помогнат с финансови инжекции, но няма кой да прави проектите за усвояването им. Ами то всичко свястно се изнесе. Аз не се чувствам нещастен, но мисля да хвана пътя за още някоя друга годинка, белким нещата тука потръгнат...

 41. 41 Профил на до №37
  до №37
  Рейтинг: Неутрално

  Пич пак се опитваш да се оправдаваш. това че ти не си успял не означава че другите хора не могат да го направят по нормален начин. Татко ми общо взето себе си не може да оправи камо ли мен. просто е безработен машинен инженер. един от мнoгoто. Така че недей много да говориш ами си налягай парцалите и бачкаи - по принцип става. Знам го от опит

  stan - чо, ако си влязъл в списъка на "ИЛЮМИНАТИТЕ" посмъртно нищо не можеш да направиш! Ти не знаеш обаче какво е това илюминати. Просто си млад и зелен и нищо лично и лошо към теб! Е, да си метач, пазач, шофьор, шлосер, тъкач или тъкачка и прочие - ДА! Но и тук ако рекат да те отсвирят ИЛЮМИНАТИ казват на на фирмажията не може и стоиш ГЛАДЕН! Това става единствено при СИЛНО накърнени техни интереси,тоест ОПАСЕН ЗА ПРОБУЖДАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ!
  Впрочем я ми кажи видял ли си ЕВРЕИН на някоя бачкаторска работа!
  ЗВпрочем позаинтересувай се какво е казала журналистката ВИЗА НЕДЯЛКОВА, еврейка родила 5 дъщери по време на прехода пред колегите си в едно телевизионно студио.
  Продължавай както монго други да да ме хапете и плюете - ИЛЮМИНАТИ/Адам Вайшоп/точно на това РАЗЧИТАи естествено се радват...?

 42. 42 Профил на Троя
  Троя
  Рейтинг: Неутрално

  На този кон му има нещо. Пърди ли пърди зловонно. Да не би персоналът вътре да има газове черезвичайни?

 43. 43 Профил на Коня №42
  Коня №42
  Рейтинг: Неутрално

  Щом вече луди се мотаятвъв форума, тя работата еясна...?!?!?!?

 44. 44 Профил на ангажиран
  ангажиран
  Рейтинг: Неутрално

  Продължаваме да се опираме на един от анекдотите -"Казах на човеко,той обеща да врътне телефона и работата се урежда".Не от мързел сме мързеливи в България,а от малкото познаване на собствените си сили, и по времето на комунизма, кога ни учеха , как да се преодоляват трудности.Търсихме ценностите в позназвата да запазим,за да се възползвахме ли и затова " приятели "днес те замъкват с пари ,с обвинения и обиди се отблагодарстват и оправия няма.От алчност см способни да предадем брат, сестра.Лоши сме си,защото честни начини за поведение и взаимоотношения между хората няма.Няма да изброявам повече примери,започвам да се парализирвам...

 45. 45 Профил на хан крум
  хан крум
  Рейтинг: Весело

  Костов бил приватизирал за 64 милиарда Баси, откъде ги взимате тези числа??? Може би от в-к "Строго Секретно".
  На всички ще кажа: да, мрънкалници сме, но предпочитам да сме недоволни и нещастни от положението си отколкото да сме ухилени памирци и 'секви други "щастливи" народи от Третия свят. Ние скоро няма да се оправим, а те - НИКОГА!

 46. 46 Профил на Троя
  Троя
  Рейтинг: Неутрално

  Значи и ти забеляза, не е в ред добичето.

 47. 47 Профил на №45
  №45
  Рейтинг: Неутрално

  Ама има си документи/отчети/ по тия неща бе хане? Язък че носиш ника на най СПРАВЕДЛИВИЯ наш хан и не знаеш че тоя синковец КОСТОВ от тях само 2 вкарал в хазната. Ами питай го бе джанъм, останалите къде са? Хайде за товй кеф наполовината да са! КЪДЕ СА БЕ ХАНЕ!

  Стефане, Стефане, Ти душа Стамболова стани и виж каква рая, ЯНИЧАРИ мъчи държавата.

 48. 48 Профил на наблюдател
  наблюдател
  Рейтинг: Неутрално

  защото съм изкуфял. и всички мои приятели изкуфяха. ужасен е животът когато изкуфееш. не знам какво да правя. много съм зле. тъпо мие. всичко е ужасно.

 49. 49 Профил на до №48
  до №48
  Рейтинг: Неутрално

  Така е, КВАЛИФИКАЦИИТЕ са най любимото оръжие на глупаците,пък били те и щастливи!То то си е така защото нищо не знаят и няма какво да кажат. Вместо силата на аргументите понеже не го могат, любим похват им е АРГУМЕНТИТЕ на СИЛАТА! И понеже са на власт,почтени и "честни" бизнесмени, КАПИТАЛИСТИ и докъде я докараха държавата? Ей такива като тоя хубавец, комсомолеца-капиталист №48 - ДО ПОД КРИВАТА КРУША!

 50. 50 Профил на НАБЛЮДАТЕЛ
  НАБЛЮДАТЕЛ
  Рейтинг: Неутрално

  Какво стана бе демократи, май Ви охладня ентусиазма да хапете! Виждате ли сега какво значи за служиш единствено на истината. Искам да запомните следното:

  1.В дрипи или в мантия от лилии ИСТИНАТА е еднакво неприкосновена7

  2.Христос когато е носел своя КРЪСТ към Голгота, е билобиждан, нагрубяван, псуван, замерян с камъни и какви ли не още дивотии;

  3.На същия този ХРИСТОС, де тълпата ПЛЮ но по късно иска ОПРОЩЕНИЕ!;

  Припомням - БОЖЕ, ПРОСТИ ИМ, ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ВЪРШАТ!

 51. 51 Профил на John Marshall
  John Marshall
  Рейтинг: Неутрално

  До НК (11): много добре казано. Моите 10+ години в САЩ ме водят до същите наблюдения. Разбира се в БГ доста хора все още се борят за елементарни материални и духовни блага, а от там и негативизма.
  Интересен случай: преди дни в София се снимах за ID. Усмихнах се точно преди снимката, а младата жена която ме снимаше (разбира се намръщена) ми се скара "да си затворя устата" за снимката. Явно някои хора в БГ са забравили да разпознават усмивката дори когато я видят.

 52. 52 Профил на наблюдател
  наблюдател
  Рейтинг: Неутрално

  бог ми отне способността да контролирам дебелото си черво. но аз го обичам. защото така съм сред себеподобни.

 53. 53 Профил на Sa6o
  Sa6o
  Рейтинг: Весело

  6TASTLIVCI,IMATE PRAVO!JIVOTA E KAKTO SI GO NAPRAVI6-POZNAVAM HORA,KOITO V BALGARIA SA USPELI PO 4ESTEN PAT I TAKIVA,KOITO SA V 4UJBINA,NO PAK SA SI NA SA6TI HAL,NA KOITO SA BILI V BALGARIA.DA,TRIABVA DA SI SKASA6 ZADNIKA OT RABOTA I DA IMA6 MALKO KASMET,ZA DA USPEE6.I NE MISLIA,4E ES NE E ZA NAS,ZA6TOTO SAM BIL V NIAKOI STRANI OT ES I MOGA DA VI KAJA,4E HORATA SA STRA6NO PROSTI I OGRANI4ENI.OPTIMIST SAM I 6TE OPITAM DA SE REALIZIRAM V BALGARIA.A TEZI,KOITO MARMORIAT SA NIAKAKVI KOMPLEKSARI-STOI SI V TIAH,LEJI PO CIAL DEN I SE OPLAKVA,4E E BEZ RABOTA I BEZ PARI.AMI KAK 6TE IMA6,KATO LEJI6 PO CIAL DEN VKA6TI?KAK ZA DRUGITE IMA RABOTA,A ZA TEBE-NE?

 54. 54 Профил на Sa6o
  Sa6o
  Рейтинг: Весело
 55. 55 Профил на плис
  плис
  Рейтинг: Неутрално

  А те защото в България хората не са също толкова прости и ограничени както в другите държави...

  О да, и една молба. Погледни си клавиатурата, в най-лявата част има един бутон ¨Caps Lock¨ натисни го ВЕДНЪЖ. Мерси

 56. 56 Профил на Ленин
  Ленин
  Рейтинг: Весело

  А алкохолизирания руснак?Какво да каже!

 57. 57 Профил на please
  please
  Рейтинг: Неутрално

  Ако пък отидеш на http://injinera.bgplus.com/na4alo.htm ще ти четем постингите на кирилица. И от мен благодаря

 58. 58 Профил на Любопитко
  Любопитко
  Рейтинг: Неутрално

  И все пак от пхрочетеното до тук си личеше кои са гладни,полугладни,сити,преитени.Тези последните в САЩ както писа един най вероятно ще посегнат към мека,средна и накрая твърда дрога ,и както се казва откъдето дошло,там и отишло.Малко се иска хората в държавата да не са нещастни,не казвам щастливи-когато видят глобени ефективно примерно за нарушение на пътя министри и депутати,както е във Финландия и Германия например.От несдосегаемите идва нестастието,липсата на минимална справедливост,а иначе горния гледа,това е последната утеха на бедните.Богатите също плачат.

 59. 59 Профил на Сульо (умалително от Сюлейман)
  Сульо (умалително от Сюлейман)
  Рейтинг: Неутрално

  Към горното изброяване. Говори се, че:

  Славчо Христов - бил имал три деца, трите учели в най-елитно швейцарско частно училище (от първи до не знам кой клас), годишна такса за едното - 50 хиляди евро.

  Димитър Иванов (генерал от ДС, от генералското движение на БСП) - разпространявал българския печат, имал къщи в Калифорния, Турция и Испания. Недвижимости в цяла България. Колекционер на антики. Милионер.

  Емилия Масларова - милионерка в евро, собственичка на бивша резиденция, в която живее.


  Поправете!

 60. 60 Профил на Ахмед  Добан
  Ахмед Добан
  Рейтинг: Неутрално

  Това е хубавото и полезно на обръчите...?

 61. 61 Профил на Really?
  Really?
  Рейтинг: Неутрално

  На 34 съм, не съм спрял да работя от 12 години, изучил съм се, създал съм семейство и ето ме в графата "средностатистически българин"! Да, ама не! През цялото това време съм дерзаел, и все още дерзая, не да преживявам ден за ден, а да сбъдвам мечтите си.Да, ама все още не! Каниха ме да членувам в една партия, отказах. Каниха ме в друга-пак отказах! Че даже се и присмивах на тези, които ставаха партийци! Виках им:"Абе, партиец се става ако не ставаш за нищо друго!" Да, ама пак не! Докато аз им се присмивах(но и чинно гласувах, да ме пита човек защо и за кого?! ), те понатрупаха състояние, килограми, имоти,а аз какво?!-все още живея с илюзии, че и моето време ще дойде, че ще свърши това на блюдолизците, лакеите и безгръбначните. Че ще мога да планувам утрешния си ден, бъдещето си. Че ще успяват И умните, И образованите, И тези, които все пак обичат България и искат тук да се реализират, и тук да живеят добре! Да пием за това!!!(By the way, аз все още съм идеалист и акълът не ми идва в главата)

 62. 62 Профил на Дончо Гурбетчията
  Дончо Гурбетчията
  Рейтинг: Неутрално

  Ха ха ха ха ха! Демо-версия, Демо-кратка версия на управлението на хората. Остана да успеем да различим жреците на управлението.Хем е трудно, хем е просто. Кои са тв - хем са като нас - имат религия, защото са като жреците - хем се отличават, защото ние се уповаваме на Бога или всевишния на глас за да имаме сили да търчим след Мамона, пък те се уповават на Мамона, за да имат сили да търчат за пред нас на глас след всевишния и Бога или кактъо там си го изберат.В случай, че ни дойде нанагорно следва лек смяна на управлението и "идеологиите", следващата степен е "заплахата", после идват ограничените конфликти, войните и пак отначало.Абе не е много продто, но едновременно с това е и просто при мъдро разпределение на средствата за управление.

 63. 63 Профил на плис
  плис
  Рейтинг: Неутрално

  Really? само едно не разбрах, теб какво те интересува какво са направили другите? Че се били охранили, че службици и т.н. Гледай си живота, прави каквото можеш и каквото морала ти ти позволява и ги остави другите да се спасяват.

  Никога няма да дойде края на блюдолизците, лакеите и ебзгръбначните. Тях ги има от време оно и ще ги има докато има човечество и във всяко едно общество.

 64. 64 Профил на Пелтек
  Пелтек
  Рейтинг: Неутрално

  За каква свобода на словото става дума в случая със 168 часа и 24 часа? Парцали, които се издържат с блюдолизничество и лъжи. (Волен като журналист беше същия като тях.)
  И какви са тези издатели?
  Половината бивши щатни и нещатни от Държавна сигурност. Другата половина - комформисти от най-посредствена проба.
  В коя власт може да има доверие българина?
  Парламент? (Доган, Данчо Цонев, и ДПС, Симеон, Ралчев и НДСВ, БСП, Костов, Петър Стоянов, Дилов-син, Яни, Мозер)
  Президент? (Първанов, който раздаде ордени на Тошо, Манджуков и Богомил Райнов)
  Правителство? (Станишев, Емилия Масларова, Овчаров и ех Овчаров, Етем и другите)
  Съдебна система? (прокурор ли, съдия ли, следователи ли, адвокати ли...)
  Медии? (вестникарско-радио-телевиионен картел на радостни и безотговорни посредственици)
  Щастие без доверие в институциите няма.

 65. 65 Профил на Владимир #6
  Владимир #6
  Рейтинг: Неутрално


  БЪДЕТЕ ГУМАННИ!

  А алкохолизирания руснак? Какво да каже?

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 67. 67 Профил на Булган
  Булган
  Рейтинг: Неутрално

  Момчета ,слезте на земята. Не може да сме преди другите в усещането за щастие, след като сме последни по жизнено равнище,по продължителност на живота, първи по безработица и сърдечно-съдови и мозъчни заболявания, по емиграция на най-работоспосбното население , по корупция и престъпност.Децата ни превръщат в дебили, наркомани и проститутки. А сега ни отнемат и последната утеха - домашната ракийка и винце. Остава челния руски опит - да пием газ,спирачна течност или газ. Наздраве Тошкобългаранковци.

 68. 68 Профил на плис
  плис
  Рейтинг: Неутрално

  Ако това не е перфектен екземпляр за всичко казано по-нагоре относно самоподдържащото се български мърморене, здраве му кажи. Казване на полуистини и откровени измислици, за да се самооизвиним за това колко сме зле. Браво! Чудесно включване.

 69. 69 Профил на Тошкобългаранко
  Тошкобългаранко
  Рейтинг: Неутрално

  А бе Булган, ти май си почнал антифриза вече, май? Челния руски опит щом ти отнемат пърцуцата а . Бягай на митинга на ракиджиите и блей с тях щом си стъпил на земята. Кой ни е виновен за всичко това - Костов ли или ние самите сме си виновни. Ами за това кой ни управлява сме си виновни ние, защото не можем да намерим свестни политици вече 17 г! Ами такова ни е дереджето и защото никой не чисти окопалите се оттогава мижитурки на по-долните нива в разните министерсва още от Тошово време. Ми то мисленето им е на пещерно ниво, затова. Много не знаят езици, а компютъра са пипали случайно в някой клуб с покрай деца или внуци. Какво искаш от такива. Те определят до голяма степен къде и как да се харчат парите на ЕС. Това е истината, останалото е блеене на празни ясли

 70. 70 Профил на петроФ
  петроФ
  Рейтинг: Неутрално

  Умението да си нещастен не е проста работа.Българинът е така устроен, че обича да търси съчувствие.А знайно е че съчувствие се получава, когато демонстрираш несрета.Това е народопсихология и не трябва да генерализираме анкетата прекалено. Пример, не напразно ние сме от много малкото нации, които си лепят безразборно некролозите по уличните стени.Причината е че опечалените търсят съчувствие в нещастието си. Друга честа причина да сме "нещастни"е желанието да ни приемат за равни имотно на останалите. Да точно така. Спомнете си например, че тези които обичат да се оплакват "по принцип", ще видите че повечето от тях са с над средно имотно състояние. Те обаче искат да покажат че са като всички останали, понякога и със благата далечна мисъл и да укрият данъци при нужда. Това е особено валидно за политиците. Вижте например нашият президент Геце , каква загрижена до печална, физионамия има при появата си пред камера. И това се приема с одобрение от зрителите тъй като, ведрата открита физиономия се приема от народа ни като склонност къв лекомислие.А никой не иска да го сметнат за лекомислен. Що се отнася до това че българинът разчита на късмета повече от другите нации, това показва неувереност във силите, осланяйки се на неща вън от нас, на свръх естественото. Не напразно повече хора у нас вярват в предсказанията на Ванга отколкото в Бог.
  У нас да демонстрираш щастие е проява на недобър вкус. Щастливите хора будят подозрение, поради което не го и признават.

 71. 71 Профил на Frank Lampard
  Frank Lampard
  Рейтинг: Неутрално

  Как да е щастлив социалистическият тиквеник, като вижда, че някои излизат от лайната, в които той ще стои цял живот? Кажете как??

 72. 72 Профил на патриот
  патриот
  Рейтинг: Неутрално

  с обедняването пролетаризирането на народа върви отрезвяването му-над 70% вече са на ясно кои ги ограбва и скоро ще вдигнат бастуни,тояги,чадърги, камйни за да прогонят призръка на мафията,оргпрестъпниците и корупяните от парлавента правителството и президенството

 73. 73 Профил на RUMSFELD
  RUMSFELD
  Рейтинг: Неутрално

  Според мене "Еворбарометър" задава изключително неточен въпрос: "Щастливи ли сте?"
  Щастливи хора на земята няма.Защото щастлив човек е онзи, който е в състояние на "пълна активност" - т.е. каквото поискаш това да става. Такъв човек не може да има.
  Щастието , когато споходи някой от нас , то трае части от минутата или няколко минути и не повече. Всичко останало е радост, веселие, опиянение, задоволство, удоволствие и т.н. Казват, че най-близко до щастието стояла радостта от победата и след нея - любовта.
  Но шансовете да споходи щастието някой от нас са различни. Щастието идва при оптимистите.
  Какво е щастието за един американски бедняк - тогава когато придобие същата скъпа кола като на богатия си съсед.
  Какво е щастието за един руски (или въобще азиатски ) бедняк - тогава, когато види богатия си съсед, катастрофирал със скъпата си лека кола.

 74. 74 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: Неутрално

  Абе като сте толкова щастливи, що са ви празни моловете , що не си плащате парното, що немате 50 кинта да си заведете децата на увеселителен парк, що не пътувате в чужбина, що са ви празни вечер улиците, що са ви празни хубавите ресторанти, що инвеситорите са ви само от съмнителен произход, що са ви толково мръсни улиците, що са ви тлокова корумпирани политиците и тн.

 75. 75 Профил на DemonCry
  DemonCry
  Рейтинг: Неутрално

  Обичам си приятелката (възнамерявам да се оженя за нея), карам си колата (не е S-класа, но си ме кефи), ходя си на работа и си взимам заплатата (можеше и по-голяма да е, но не се оплаквам), виждам се с приятели, излизам на вън, забавлявам се - щастлив съм! Е какво повече може да иска човек?! И честно да си кажа съмнявам се тия дето само мрънкат да са много по-зле, просто са си такива и каквото и да имат и колкото и да имат все нещо няма да им е наред просто защото са си такива!

 76. 76 Профил на Компотьор
  Компотьор
  Рейтинг: Неутрално

  Българинът е нещастен, защото е невеж и не вярва. Прост пример, попитайте някой, за кого ще гласува или кой е първият човек на когото би поискал оставката и защо. Е голям проблем е че повечето хора не знаят абсолютно нищо, а тези които знаят са точно толкова колкото тези които нямат интерес другите да разберат и при каквито и да е условия, двубоят е изключително неравностоен.

 77. 77 Профил на DemonCry
  DemonCry
  Рейтинг: Неутрално

  Първо аз в София празен ресторант от години не съм виждал!!! По което и да е време всички ресторанти са non stop препълнени!!! Незнам ти къде живееш?!? А колкото до другите неща (ако изключим липсата на пари, което е единственото сериозно нещо) на нас щастливите хора такива дребни битовизми не ни правят впечатление!

 78. 78 Профил на passer-by
  passer-by
  Рейтинг: Неутрално

  Дори така да е - факта че средно 87% в ЕС са доволни, радостни, весели и т.н., както казваш, е наистина защото са оптимисти. Не постоянно и навсякъде мрънкащи срещу всичко индивиди. И Петроф е много прав, много вярват във Ванга и гледат разни изкуфяли гледачки по кабеларките вместо да се обърнат към Бог и себе си. Там е мястото където трябва да се открият и да оправят живота си за да не се чувстват най-малкото като забравени и ненужни несретници. В Европейските страни църквата винаги е играла много важна роля в живота им, затова не се учудвам на тяхната уравновесеност и оптимизъм. При нас дори да искаш да получиш съвет, напътствие или каквото и да било от нашия клир се съмнявам че някой ще ти обърне внимание изобщо. Затънали в блатото на своите свещоливници не виждат по-далеч от носа си. Ами погледнете го оня кретен, новия пловдивски владика. Още не го избрали кретена и се изцепи че видите ли Папата бил еретик?! Ами какво да говорим за нашия народ тогава, виж му духовните и политическите водачи и му прави сметката. Затова ще има да си мрънка още дълго-дълго на празната ясла

 79. 79 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: Неутрално

  Уточнявам, ресторант за мен е категорията в диапазон 60 - 120 лв. вечеря за двама без виното, останалото аз наричам квартална кръчма, където стоят обикновено безделниците.

 80. 80 Профил на passer-by
  passer-by
  Рейтинг: Неутрално

  Ако искате малко оптимизъм, който ни е крайно необходим - погледнете някой сайт в Интернет какво пишат за нас чужденците почивали у нас. Много казват че взимат антидепресанти в първите дни след завръщането си (в GB напр),ядат шоколад и т.н. Или както един сподели най-добрия лек след връщането си от Бг - да отидеш и да си направиш резервацията за следващата отпуска в Бг! Ами и това ако не ни говори нещо, тогава сме пълни олигофрени, не можещи да оценят нещата които имаме като природни и културни даденост например. Както казва един мой приятел - абе, вика ти знаеш ли ако например германците живееха на тази земя, къде щяхме да бъдем, а? Риторичен въпрос, отговора си го знаем - ние сме си такива задници, това е

 81. 81 Профил на Цочо
  Цочо
  Рейтинг: Неутрално

  Байо, кажи адрес на такъв сайт?

 82. 82 Профил на passer-by
  passer-by
  Рейтинг: Неутрално

  Този е единия от тях http://www.beachbulgaria.com/phorum/?f=2, има и други, просто потърси.Има за Банско, Пампорово и др. Влизаш и четеш discussion board -овете

 83. 83 Профил на Цочо
  Цочо
  Рейтинг: Неутрално
 84. 84 Профил на избирател
  избирател
  Рейтинг: Неутрално

  Щастлив според мен е този българин, който като го попиташ за кого е гласувал на парламентарни избори не се срамува да каже. 90% от българите няма да ви кажат. Срамуват се от своя избор, следователно от себе си, може ли такъв човек да бъде щастлив. А негодуват от своите управници, като че ли марсианци са ги избирали.

 85. 85 Профил на УАУУУЛ
  УАУУУЛ
  Рейтинг: Весело


  Мнооого съм добре, даа а добре съм.Даже, ей на ся пак съм добре.

 86. 86 Профил на Ahmed Pasa
  Ahmed Pasa
  Рейтинг: Весело
 87. 87 Профил на Niko
  Niko
  Рейтинг: Весело

  Samo kato prochetoh che irlanzite sa nai stastliwi, razbrah che statiata e gola woda.
  Izliza che ne e wazno kakuw si , a kakuw se chuwstwach.
  Bulgarite ne sa po nestastni ot drugite, te se chuwstwat po nestastni, blagodarenie na korupnoto prawitelstwo, zastoto bulgarina ne moje da turpi neprawdata.
  Ot towa koeto stana poslednite godini bulgarskite grajdani stanaha po stresowi
  Samo da ne se zabrawja che moje da bude i po locho.
  Dano wsichko se oburne i trugne na dobro

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 99. 99 Профил на tactentipiern
  tactentipiern
  Рейтинг: Неутрално

  It's not just a joke or something. I love my people breathing together with one air.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах