Огнян Минчев: Дойде време за разбием мита, че Европа ще ни оправи

Директор на Европейския съвет за външна политика - София

Огнян Минчев: Дойде време за разбием мита, че Европа ще ни оправи

© ДневникОгнян Минчев е завеждащ катедра "Политология" в Софийския университет, директор на Европейския съвет за външна политика - София, и на Института за регионални и международни изследвания. Разговаряме с него по повод блокираните средства от европейските предприсъединителни програми и по горещата тема за Сърбия и Косово.


Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kyky
  kyky
  Рейтинг: Неутрално

  Бзззззт: product placement на HP!

 2. 2 Профил на h
  h
  Рейтинг: Неутрално

  Bravo na Minchev ama koi da svali komunistite.

 3. 3 Профил на Ало, Дневник
  Ало, Дневник
  Рейтинг: Неутрално

  Защо подменихте снимката и коментарите?
  Личните нападки на противниците на тезите на Минчев много точно си показваха колко е прав той и колко струват те.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на от
  от
  Рейтинг: Неутрално

  ами ако няма противници, какво следва...еех, как някой не търпят друго мнение

 6. 6 Профил на тото
  тото
  Рейтинг: Любопитно

  Прокопиев, едно време те мислехме, че си десничар!??! Сега, май излезе друго.....

 7. 7 Профил на от
  от
  Рейтинг: Неутрално

  е, добре..изказа се човека, а какво ще ни препоръча, какво е лекарството/ срещу корупция, дпс, доган, станишев, костов и бъдещия премиер борисов, как и какво да направим, анализа е ясен и за племенницата ми от търговската гимназия преди да бъде дефиниран

 8. 8 Профил на Грух грух
  Грух грух
  Рейтинг: Любопитно

  Щом Кощуница иска нови избори в Сърбия, защо не и в България? За да не се нагрухтят още повече българските политици. Избори за парламент всяка година, така ще се облажат максимум с 2 милиона евро при министърска длъжност. Преименуване от Република България в Корумпирана Република България( КРБ). Премахване на съдебната система, която и без туй не работи.

 9. 9 Профил на метеор
  метеор
  Рейтинг: Неутрално

  дори и със сменена снимка, пак е дебел и си гризе ноктите.ок. нищо лошо за човека, но анализа е плосък.нека всеки си представи как би отговорил на същите въпроси

 10. 10 Профил на проф.д-р Петър Галанов
  проф.д-р Петър Галанов
  Рейтинг: Разстроено


  Тройната коалиция ще падне от власт, когато "му дойде времето", когато вместо пасивно чакане българите ивтелигентни Софиянци започнат да хвърлят
  -поставят по един камък пред парламента, пред Министерския съвет и по един пред Президентството с думите "Проклети да сте, в дън земя да се провалите, царе на лъжите и личното обогатяване!" И когато всички до един гласуват на следващите избори, а не само най-искрените родолюбци! И още когато разберат, че ни трябват закони, позволяващи всеки демократично избран екземпляр да бъде отзован от поста си ако 10% от неговите избиратели писмено са пожелали това!
  Никой, освен ние самите, не може да ни избави от робството на беднотията и лъжите безкрайни от ефирните телевизии чрез техните високо платени журналисти.Не ги гледайте, не ги слушайте, тяхното съществуване зависи главно от властниците!
  Затова те правят слаба и беззъба критика, ако се осмелят изобщо да кажат нещо сериозно и действено срещу нарушаването на законите от властимащите от алчната тройна коалиция!

 11. 11 Профил на от
  от
  Рейтинг: Неутрално

  това шикалкавене ще му сърбаме попарата, след 2 години,косово..никога не е имало такава държава, нито римска провинция.все едно да наречем държава кърджали или търговище и това ще стане, ако дпс бъде изгонена от власта

 12. 12 Профил на Балканджи Йово
  Балканджи Йово
  Рейтинг: Неутрално

  Не забравяйте, че сме на Балканите и там живеят балканските кратуни.
  Както е казал известният писател:
  "Европейци сме, ама не чак толкоз"
  Той е знаел накъде върви светът.

 13. 13 Профил на Данте
  Данте
  Рейтинг: Неутрално

  Ех, много лошо се получи в България, защо трябваше Минчев да каже неща които са видими с просто око, как толкова години никой не разбра какво става - живеем в една държава която се разпродава на парче и всичко което се прави е шоу спектакъл за пенсионерите, как да се впише един млад човек в цялата тази пародия, не примитивно, а направо изродско е това което става. Само след година-две ще бъдем малцинство в собствената си държава, в Македония половината са Албанци и там въобще не можем да гледаме, то тук вече не можеш да чуеш българска реч, но няма проблем, руснаците може и да не ни заличат от картата, защото срещу турците, англичаните и албанците нямаме никакъв шанс да спорим, но знае ли се, кой знае какъв политически хибрид ще бъде следващият, щото в сегашният няма един българин

 14. 14 Профил на BRAVO
  BRAVO
  Рейтинг: Неутрално

  "Стана дума за САПАРД. Тя е програма, администрирана от земеделското министерство, което е под контрола на ДПС. През 90-те години ДПС означаваше етническа партия. ДПС днес означава само и единствено корупция. Вече до такава степен е очевидно, че през последните седмици наблюдаваме опити на знакови фигури от БСП за разграничаване от ДПС. Първо Румен Овчаров, а днес (петък - бел.ред.) това направи и Георги Кадиев. Усилията им обаче са напразни. БСП не може да се разграничи от ДПС."

 15. 15 Профил на Данте
  Данте
  Рейтинг: Неутрално

  И нали се сещате че който има постоянна адресна регистрация в България има право да гласува. балъци

 16. 16 Профил на Данте
  Данте
  Рейтинг: Неутрално

  Минчев не си гризе ноктите, той се моли това което казва някой смотан българин да го схване.

 17. 17 Профил на Мда
  Мда
  Рейтинг: Неутрално

  Както хубаво беше написано в едни кандидатски бисери:
  Мъдрият български народ 500 години успешно кри своето свободолюбие...
  После 45 години успешно кри своето дисиденствуване....
  А сега успешно крие своето негодувание и нетърпимост към българската комуноолигархия.
  Ползата от последното "освободително" упражнение беше, че 1.5 милиона се спасиха от блатото, а ако някой иска да си тръгне - не могат да му попречат.
  Останалите? Остават да мъдруват....

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 19. 19 Профил на метеор
  метеор
  Рейтинг: Неутрално

  да ,европа ще ни оправи, след като ни изхвърли от съюза..тогава вече може и някой да се замисли, като остане без работа, без пари, които му стигат да плати сметката на сина си за моб. телефон и ток, когато всичко грозно построено по банско и слънчев бряг стане въобще непродаваемо, когато морето стене черно в буквалния смисъл на думата от разлив на руски газ и петрол, нали те командват тръбата, когато доган си построи поредния дворец на рожен и се провикне ааааалах, икбар/ към мека, тогава вече може да се каже , че европа няма да ни оправя, за сега сме оправени, от всякъде

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 21. 21 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: Неутрално

  Дневник - защо триете постинги ? Милиционердемокрация ли въвеждате ?
  Бившият преподавател по научен комунизъм пак е на линия. И този е шеф на катедра в СУ ?! Докога хора като Минчев заемат възлови места в България нищо няма да се оправи ? Как може да очаквате от бивши висши комунисти, техните деца и техните политически келнери като Минчев, че ще се преродят в демократи ?

 22. 22 Профил на Upset
  Upset
  Рейтинг: Неутрално

  Софиянци са стряскащо пасивни политически и това осигури хлабавата каишка около вратовете на последните две антибългарски правителства. А защо софиянци са такива? Може би една от многото причини е, че ако излязат да протестират ще се принизят до останалите българи(привинциалисти), които идват от стотици километри и поне малко създават усещане за демокрация. Софиянци сигурно вярват, че излизането им на улицата ще ги персонализира като бедни и неуспели в живота, а познати хора, които да видят това винаги ще се намерят. София не само не дърпа България напред ами я закопава с пасивнистта си.

 23. 23 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: Гневно

  Минчев е умен мъж и разсъждава вярно и точно!Истината е, че активната гражданска позиция на малкото останали нормално мислещи хора в България е въпрос на живот и смърт за спирането на разпада.Тоталния разпад, инспириран от отвратително безобразния балкански чалгаджийски комунизъм, чиято наглост е достойна за Гинес.Докога ще подтискаме гнева си?Ако искаш да създадеш хубаво семейство и прекрасни деца, ако искаш да живееш в красива къща с голям двор-градина, дали ще повикаш съседите да свършат цялата тая работа?!Кажете, мислещи и можещи, така ли е?

 24. 24 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: Неутрално

  Не излизаме, защото виждаме "демократите" в какви къщи живеят, в какви коли се возят и как са си уредили децата. Не сме балами, че да излезем на демонстрация, а например Надежда Михайлова да ни маха от мерседеса си.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 26. 26 Профил на shihan
  shihan
  Рейтинг: Разстроено

  Твърде много сте казал проф. Минчев, не могат да Ви смогнат. Познанието у празноглавеца трябва да изтича като тънка струя пълнеща бутилка с тясно гърло, иначе излиза навън. Интервюто е като удар с меч, авторът е брилянтен хирург и партократите трябва добре да се вслушат в думите му - гангрената е обхванала цялото партократско тяло, та не е сигурно дали и хирургът вече може да помогне!

 27. 27 Профил на метеор
  метеор
  Рейтинг: Неутрално

  какво расзъждава този гъз нека му дадат кофа и фрегона да чисти пода още сартър е казал за такива лайна които привличат младите и публиката и после се се спират точно до там където се спира този господин къде е алтернативата анализи всеки си прави сам защо трябва да му ги натрапват

 28. 28 Профил на ха ха
  ха ха
  Рейтинг: Неутрално

  Комунистите и ДС се ОКОПАХА здраво.
  Никой не може да ги бутне..., "мъдрия народ" ще го духа пак (той е свикнал) ...

 29. 29 Профил на Браво
  Браво
  Рейтинг: Неутрално

  България беше напусната от над 1 милион от своите предимно по-млади, по-предприемчиви и по-образовани съграждани. Останаха предимно хора, които не са претърпели докрай своята еволюция към компетентни и активни граждани

 30. 30 Профил на фанфан лалето
  фанфан лалето
  Рейтинг: Неутрално

  Анализът на вътрешната политика е толкова точен, че човек се пита, къде беше този прозорлив публицист, когато Иван Костов продаде на безценица десетки предприятия, когато Стефан Софиянски сложи ръка на безброй имоти, когато Милен Велчев "приватизира" външния дълг и "благородника" Сакскобурготски ограби най-бедната в Европа държава? За съжаление анализите "след дъж качулка" не могат да поправаят нито икономическите грешки, нито политическата безпътица.

 31. 31 Профил на обикновен
  обикновен
  Рейтинг: Неутрално

  Този човек вижда нещата много точно, но няма кой да го разбере. Тези, които разбират какво казва, сами си го знаят, а другите никога няма да го разберат. Много изпростя населението. Направо страх ме хваща. Като ходя по улиците и видя по-интелигентна физиономия, постоянно някакъв вътрешен глас ми задава въпроса "Тоя пък какво прави тука?". Идва време и последните мухикани да се изметат от тази нещастна земя.

 32. 32 Профил на трън та на глог
  трън та на глог
  Рейтинг: Неутрално

  Единственото решение е ДА ТРЪГВАМЕ ВСИЧКИ ЗА ЧУЖБИНА,видяло се че тука няма оправия.ДС ще ни управлява поне още 50 години

 33. 33 Профил на Ламби
  Ламби
  Рейтинг: Неутрално

  Хора, поздравявам Ви с раждането на Гражданското общество в България. Днес е ден на прошка и на равносметка - на кой какво дължим и кой какво ни дължи. Българите са разумни и търпеливи до момента, в който писаните и неписаните закони започват безогледно да се престъпват. След този момент се полудява и цената, която плащаме за справедливост вече е без значение. Дори това да е собственият ни живот. Та какво е един живот ако каузата е справедлива и си заслужава ! Това движи обществото напред и към прогрес !

 34. 34 Профил на небето
  небето
  Рейтинг: Неутрално

  Статията е чудесна,прекрасна и точна. За съжаление не дава решение на проблемата с практическа стойност. Единствено решение което нарцистът Минчев предлага е, че практически хората да напускат България. Това го знаят децата. Нещастник.

 35. 35 Профил на Нормален
  Нормален
  Рейтинг: Неутрално

  Браво, г-н Минчев! Поздравления за изключителната статия!

 36. 36 Профил на Alexander
  Alexander
  Рейтинг: Неутрално

  Vreme bilo da izbiem mita, che ES shte ni opravi!!!
  Izobshto trjabvashe li da se pochva s tozi mit?
  Politicite go syzdadoha vcmesto da rabotjat za "opravijata" v BG.
  Ot ES ni moliha edva li ne na kolene da se opravim, za da ni vzemat.
  Nie (imam predvid pliticite, ne naroda) si pravehme nagli balkanski oglushki i si igraehme na krienica - tuka ima, tuka njama.
  Nakraja ES njamashe izbor - prieha ni vypreki nas samite.
  Saga kato clen na ES - vse taja! Oshte po-nagli i bezsramni v nishtonepraveneto si BG politici.
  Samo ne razbiram tolkova li sa ubedeni, che njakogo zalygvat, che njakoj im vjarva.
  Sys syzalenie vizdam, che sme stanali za smjah, i mi e mychno , i me e sram. Zalko za naroda, kojto politicite ni bukvalno razsipaha, ograbiha, podludiha, progoniha i go dovedoha do systojanieto ot bezparichie i nesigurnost da zagubi lice i glas.
  Abe njamam dumi veche.
  Zalko za Bylgarija, zalko za horata...

 37. 37 Профил на bob
  bob
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на г-н Минчев-от една страна за точните думи и от друга за смелостта да ги изрече!!!

 38. 38 Профил на БЪЛГАРИНЪТ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕН!
  БЪЛГАРИНЪТ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕН!
  Рейтинг: Неутрално


  В БЪЛГАРИЯ цари тотален хаос и анархия! Всичко е сбъркано в тази държава и приемането ни в Европейския съюз не може да заблуди никого.
  Той и Господ се е отказал от тази територия и я е оставил на дявола! БЪЛГАРИНЪТ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕН!
  Поне не в обозримо бъдеще.

 39. 40 Профил на антимафия
  антимафия
  Рейтинг: Неутрално

  Любопитно е да прочетеш какво мисли един хрантутник на Сорос и Отворено общество (разбирай с парите на ЦРУ). Равнището е ежедневно съзнание. Дори не призна съществуването на мафиотската държава и кървата гражданска война през годините на прехода. Олигархията не идва със Симеон, както твърди полит-икономистът.Симеон идва в България и заварва комунистическа олигархия, чиято партия БСП се крепи на партийната дисциплина и лоялността.
  През последните 18 години САЩ възпроизведе собствената си мафиотска държава в България. У нас се извърши безпрецедентна институциализацията на организираната престъпност. Служители в икономическото, финансовото министерство, МВР и принадлежащите им агенции извършват най-крупните икономически престъпления в България, а съдебната система ги оставя ненаказани. Народното събрание е също съпричастно на организираната престъпност. То отменя и блокира действието на законите, които променят съществуващото криминално статукво.
  Държавните институции са се трансформирали и изграждат мафиотската държава, чиито основен принцип е функциониране на частния интерес като обществен. Извършена е безпрецедентна инстутициализация на организираната престъпност. Държавната структура за обществена сигурност вече се е превърнала в частен репресивен апарат В резултат редистрибутивната държава преразпределя огромни ресурси в полза на криминални и паразитни прослойки. Срастването на организираната престъпност и държавата доведе до безпрецедентно увеличаване на престъпността, поради ненаказуемостта й.
  Служителите на суперсекретната „Дирекция „Оперативни издирвания”са недосегаеми за престъпленията си – без значение дали това са незаконни кокошкарски обири на жилища или убийства на невинни хора. Гранична полиция безнаказано обира пътуващите в чужбина граждани, плячкосва жилищата и краде колите им. Висши полицейски служители безнаказано изпълняват поръчки от американските си колеги, тайно печатат фалшиво евро и се правят, че нищо не знаят, нанасяйки удар върху репутацията на България пред страните от Европейския съюз. За българското общество именно Министерството на Вътрешните Работи е център на организираната престъпност. Ако се има предвид засекретените доклади у нас на Европейската Комисия – на същото мнение са експертите от Европейския съюз. В обществените представи МВР е престъпност, мафия. Бивши и настоящи служители на МВР носят отговорност за извършването на десетките хиляди икономически убийства през последните 18 години с цел обогатяване. Проф. Янко Янков представи достатъчно документи и доказателства за лабораториите на смъртта и за личното участие на председателя на БАН ак. Иван Юхновски в създаването на високотоксични отрови. Трансформирането на собствеността превърна МВР в сборище от криминални икономически субекти, основна заплаха за икономическата сигурност на страната. Съществува практика, при която наркопари се препират в строеж на хотели и се използуват за подкуп на висши правителствени чиновници, практика, довела до създаването на прослойката ХОТЕЛИЕРИ ВЪВ ВЛАСТТА. Публикацията на „Die Welt”, препечатана в „24 часа” и „Труд” на 8.4.2005, твърди, че наркобароните са в парламента. „Diе Welt” разкрива, че „народните представители в България посещават и молят мафиотите за милиони долари”. Парите присвояват, „инвестират” или финансират с тях политическите си партии. Тези отношения с организираната престъпност, са само част от върха на айсберга.
  „Сътрудничеството” с чуждите служби дава самочувствието на институционализираната престъпност от МВР безнаказано да изгражда свои многонационални престъпни канали и мрежи. Вече се осъществява сливането между структурите на мафиотските държави на България и САЩ. Офиси на американските репресивни структури се помещават в сградите на МВР, осъществява се пълно координиране и съвместяване на дейностите. С първото посещение на Румен Петков във Вашингтон и разговорите му на16.2.06 с шефа на ФБР Мюлър България се задължи да продължи да обменя информация за гражданите си с расистката държава. МВР отдавна събира частна информация за активните икономически и политически свои граждани, които предава на САЩ, с цел координация на репресиите. На 6 януари 2006 Р.Петков заяви, че не е предавал в Европейския съюз списък на български мафиоти. Не е нужно, те не са заплаха за държавата, защото са част от нея. Опасни са икономически независимите българи. 40. 41 Профил на Winter
  Winter
  Рейтинг: Неутрално

  антимафия, направил си добър коментар но си сбъркал две думи - сложил си "САЩ" вместо "Русия" и "ФБР" вместо "КГБ"- поправи ги, и си го прочети пак.

 41. 42 Профил на КОГБ
  КОГБ
  Рейтинг: Любопитно

  Статията на Минчев е точна, но за съжаление той доста дълго се лута, докато разбере, че позитивите на управлението 1997-2001 са многократно повече от негативите. Лошото е това, че мого от нас са късогледи и плиткопаметни и не си спомнят добре какво беше 1996 край, в какво блато бяхме потопение то хората на Гоце Първанов/70% от които ни управляват и сега/. Това си личи от коментарите на статията до сега. Кога най-после ще се каже простичко - с имена и факти, кой доведе Кремиковци и Нефтохима в Бургас до практически фалит и задължения към държавата в милиарди долари в навечерието на 1997г., което принуди последващата им продажба за по 1долар. Кога ще стане ясна реакцията на Шел и Би Пи, когато разбраха какви точно трябва да платят зад сумата от 1долар и защо избягаха от сделката, като бити п... За Балкан няма смисъл да говорим - бащата на Милен Велчев, в ролята си на ген.директор на БГА, може да напише книга с дебелината на "Отнесени от вихъра" и с работно заглавие " Отесени от Велчев и сие ваката на БСП, Царя и сие". Нямам повече какво да кажа, освен това, че идват избори и много хубаво трябва да си помислиме за това как и за кого не трябва да гласуваме.

 42. 43 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: Неутрално

  Който ме е чел знае , че още преди години по форумите, неуморно писах почти със същите думи , СЪЩОТО:

  "Разликата с българския случай е, че след като приключи базисната приватизационна вълна, новите икономически елити в централноевропейските страни сключиха негласен обществен договор със своите съграждани, че какъвто и да е произходът на новото им богатство, оттук нататък те ще се разпореждат с него по цивилизован начин. Българската олигархия отказа и това. "

  Дори и при това закъснение съм доволен ,че и друг го е констатирал.
  Да народа ни би дори им простил грабежа, ако бяха въвели след нормални политически и икономически принципи. Сега вече много късно, ако му се отворят очите на народа , ще ги помете ФИЗИЧЕСКИ! Ето докъде може да стигне парадоксалната им лакомия. А тя е сътворена най-вече от СТРАХА , че в нормална ИКОНОМИЧЕСКА и ПОЛИТИЧЕСКА(без настоящата им еднопартийно-"многопартйна" система) среда, ТЕ са некадърни да оцелеят

 43. 44 Профил на четец
  четец
  Рейтинг: Неутрално

  Правдоподобно и дълбоко невярно

 44. 45 Профил на не разчитайте на политиците
  не разчитайте на политиците
  Рейтинг: Неутрално

  Време е за една истинска народна партия, без участие на ДС, без стари номенклатурчици. Трябват млади необременени хора, с морал, хора, които не се купуват и не се продават.
  Не е късно, не е невъзможно.

 45. 46 Профил на Нова партия
  Нова партия
  Рейтинг: Неутрално

  Как ще се основе нова партия от честни българи? Първо за да се основе и да придобие популярност( с реклама и партийни клубове) трябва няколко богати корумпирани да финансират. Ако иска да ги избегне, трябва да тегли кредит с невероятно лихва, която ако победи на изборите, трябва да го връща чрез корупция. Незнайна малка партийца никой не избира. Просто всичко е един дяволски кръг.

 46. 47 Профил на Mickey ,пак!
  Mickey ,пак!
  Рейтинг: Неутрално

  А ето и следващото което г-н Минчев един ден ще напише , и народа рано или късно ще го разбере:

  Мит е че България е била управлявана от различни партии от 10 ноември насам! МИТ И ЛЪЖА!
  Дори правителството на Костов бе ЦЯЛОТО от ТЕХНИ ХОРА. Дали и Костов самия е ТЕХЕН не знам, но за правителството му е ФАКТ! Факт е , че след смяната на правителството си, го забиха в небитието.
  ДСБ се отдели от СДС точно по тази причина, но до колко е читаво - е въпрос. Но пък ДСБ не е управлявало.
  Всички разклонения на ДС-БКП управляваха : БСП, ДПС, СДС, НДСВ а сега готвят и ГЕРБ! Освен АТАКА, ама за Атака нямат и планове , защото ЕС не обича партии обявили се националистически. А нашите ченгета имат достатъчно проблеми с ЕС , та да си създават и нов с АТАКА. АТАКА ще си я ползват, само за вътрешна употреба.

 47. 48 Профил на Данте
  Данте
  Рейтинг: Неутрално

  Явно все още не е настъпил преломния момент в който хората ясно да си дадат сметка че е губим тая държава, в следващият парламент ще бъде още по-интересно, Мутра и Шизофреник опозиция на Турчин и Комунист с министър председател Ахмед Доган, може да се стигне до гражданска война и както казва колегата "Последните мухикани" едвали ще продължат да щъкат из родината, но със сигурност останалите пак ще са като всред небрано лозе в собствената си държава и ще продължават да си купуват джиесеми и беемвета на дечицата за сметка на България и ще продължават да ривът: "Ни е честну, защо точно мене удрязъха!" - демокрацията се оказа лошо нещо, отприщва най-нисши страсти.

 48. 49 Профил на Mickey , още веднъж!
  Mickey , още веднъж!
  Рейтинг: Неутрално

  На България са и необходими НЕ непремено МЛАДИ, НЕ непремено "ДЕСНИ", НЕ непремено БЕДНИ..........
  .. А ПОЧТЕНИ ХОРА , НЕОБРЕМЕНЕНИ СЪС СТРУКТУРИТЕ на ДС и БКП, и КГБ хора. ТОВА Е! Да разчистят авгиевите обори на ДС-БКП(дори без да правят непремено конфискации, щото ще се лее кръв), и да подготвят почвата за нови ,този път истински ПАРТИИ, леви,десни,центристки, а защо не и етнически и националистически!?
  ДА!

 49. 50 Профил на Нова партия
  Нова партия
  Рейтинг: Неутрално

  Необремени с БКП политици? Трябва да са доста млади. През комунизма ако не се лъжа, беше задължително членуването или в БКП или в ОФ. Ако не си член, не получаваш държавна работа.
  За ДС не знам много, но в Източна Германия всеки втори източногерманец е работил за ЩАЗИ( STASI).Да си агент на ЩАЗИ е било условието да следваш в университет. В България не знам как е било.

 50. 51 Профил на Oбяснение за Новата Партия
  Oбяснение за Новата Партия
  Рейтинг: Неутрално

  Не се заблуждавай. И сред младите ТЕ работят сега. А и много синчета и внучета навъдиха другарите. Не е по лесно да намериш млад и почтен ,отколкото на средна възраст. Първото което успяха е, да съсипят цялото младо поколение!
  Верно е и , че сред средното поколение е трудно да се открият много свестни, но ти не познаваш явно детайлите. Не са абсолютно всички били ЗАВИСИМИ от системата. ОФ например си бе чист въздух. Комсомола също - точно защото бяха задължителни! Друго си е тези който са си продали душата! За ДС и БКП ми е думата. Добре е да се намерят и млади разбира се, но не е задължително! Нямаш си и представа , какъв е голям процента на омерзените! Един нормален закон за досиетата, и един 20 годишен лустрационен закон- И ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО! Край с МНОГОПАРТИЙНИЯ(многоглав)ЗМЕЙ! И начало на истински политически и икономически живот. За няколко години резултата ще е на лице, особено ако сме в ЕС!
  А иначе видяхми и млдежите на Симо Цара кви ги надробиха. Внуците не падат далеч от дървото.

  Mickey

 51. 52 Профил на Костов
  Костов
  Рейтинг: Неутрално

  Осъзнаваш ли какво пропусна да направиш та сега да сме на съвсем друг хал

 52. 53 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: Неутрално

  ОК, хайде да си представим, че съм млад, необременен от БКП, баща ми не е бил партийно светило, и т.н.

  За какво ми е да ставам политик в БГ?!

  За да казвам на масата неща, които не й е приятно да чува?!

  За да се боря с хитрите лисици като Софиянски и Доган за интереса на хората? И да слушам после, че и аз съм бил мошеник?!

  В българската политика няма светлина в тунела.

  В България е добре да си голям, умен и безскрупулен или дребен, глупав и щастлив.

  Останалите постоянно се чувстват притиснати - от тъпотия от едната страна и наглост и мерзост от другата.

 53. 54 Профил на toncho
  toncho
  Рейтинг: Неутрално

  kogato evropa ce opravi togava i bg shte bade ok.ne mu miclete mnogo pravete deza tam e ictinata,vsichko drugo e vtorostepeno.

 54. 55 Профил на оптимист
  оптимист
  Рейтинг: Неутрално

  хора, реално може да се промени политическото представителство- ако до изборите се появят автентични представители на гражданското общество(а такива има, да спомена само хилядните шествия на еколозите).Остава проблемът с медийното затъмнение, но все пак има и интернет? Помислете,че допускаме ок.1000 човека( токова са всички копумпирани по висшите еатжи) да се разпореждат с цяла Бг и бъдещето ни! А тях ги е страх, уверявам ви. Затова и гласуването трябва да е задължително, за да се брои дори негативния вот и да намалява процентите им! Досега- всеки, който е пас, увеличаваше броя депутаи на партията, за която НЕ Е гласувал...

 55. 56 Профил на hubawa statiq
  hubawa statiq
  Рейтинг: Неутрално

  Не се молете г-н Минчев. Това което казвате е точно, но тези които го разбират и без това си го знаят, но им харесва и не искат да се промени, затова яростно ще го отричат. А тези които искат нещо да се промени няма да го разберат поради ментална недостатъчност. Има разбира се и изключения /предимно в Интернет/, но те са твърде малко и никой не иска да ги чуе.

 56. 57 Профил на Do Mickey ,пак!
  Do Mickey ,пак!
  Рейтинг: Неутрално

  Верно е, че "Мит е че България е била управлявана от различни партии от 10 ноември насам!" Но не мислите ли, дами и господа, че този факт ВЕЧЕ не заслужава излишни емоции. "Ляво-дясно" е НАПЪЛНО фалшиво в сегашния БГ политически живот. Служи само за да плаши гаргите и много древни пенсионери.

  Трябват нови формации, които да не се хлъзгат по "ляво-дясно", защото БГ хора хабер си нямат какво е "дясно", какво е "ляво" (десен лидер, който не е женен , ало, къде го дават?, или "социален президент", който ходи да стреля лисици?, това вече и във Великобритания не се разрешава, той сигурно затова мрази ББС)

 57. 58 Профил на rada
  rada
  Рейтинг: Неутрално

  До оптимиста
  Проблемът не е в 1 000 корумпирани по високите етажи на влястта, а в това, че всеки, който стигне дотам, става корумпиран. Тоест българското общество възпроизвежда системата независимо от това, кой е на върха. И така е на всяко ниво - от детската градина, къдет о"лелята" ти иска до 10 лв. допълнително за всяк онапикаване на тригодишното ти дете, до погребалните услуги. Става дума за национален манталитет и тук са нужни столетия, за да се промени той.

 58. 59 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: Неутрално

  Огнян Минчев внимателно не споменава двете абревиатури - БКП и ДС, истинските моделиери на днешния уродлив конструкт, наречен Република България. ДПС и НДСВ са само част от сценографията, а изобилието на вариативните гномни марионетки на комунистическата партия в политическата пиеса( да си припомним Жорж Ганчев )е достатъчно показателно и обяснява появата на следващите като Симеон, Сидеров, Борисов и т.н.т . Някои "вътрешни противоречия" в дясната част от декорите обаче не са удовлетворителен довод за леко прескачане на историческата й роля.Не се казва ясно има ли разделителна граница между проекта "СДС" и ДС. Не се казва и доста фрапиращото "вътрешно противоречие" в действията на десницата, когато цялата изпълнителна и законодателна власт беше в ръцете й, а икономическото могъщество на екскомунистическата мафия метастазира точно в този период.
  Единствената плаха и доста меко опипана конкретика в статията, обясняваща прелюдиите в БГ-хрониката, е за криминалната им същност,продължаваща перманентно и толкова. Огнян Минчев се спира до намеквания , та да се досетим, за некои виновници, от Сливен,за некои хотелиери, без имена и точно изясняване, а щом си казал А, би било добре да кажеш и Б. От начина на изказа човек добива впечатление, че се нагажда риторика, сърфираща върху форумните "митове" в електронните издания. Но дублетен митологичен "форумен" патос в драмата на всеобщата информационна мъглявина за истината в БГ-прехода се превръща в патологична заплаха от дърдорене. Хубаво е, че един политолог все пак зачеква нещо за самоспасяване на удавниците. Лошото е, че стотиците млади политолози са удавени в блатото на нищоказването, разпростяло се в медиите. Драмата на европейския и християнския избор забранява рязането на ръце и глави, което аз бих приложил в случая. Приложението на метода( да ме прощава автора на книгата) за изчакване на доброволно "бяло" поведение на явно неоялите се изверги в екскомунистическата каста едва ли ще постигне скоро ефект в условията на прерманентна емиграция и висока смъртност. Новите селяни в столицата охотно приемат дадеността на окончателно криминализираното общество. Циганите едва ли се тормозят повече от полицаите за характера на "обществения договор", турците поне все още имат религиозен боязън(говоря за електората), възпиращ ти от престъпления, но покварата вече се спуска и върху тях.
  Всъщност покварата е национална черта на днешното българско общество, долна, мерзка, катилска, животинска поквара. Цялото ни общество е тежко болно, загубило е последните останки от човечност в поведението си, доблест, честност, съпричастност към ближния, дълг и непримиримост към подлостта, предателството и престъпленията.
  Ето ви примера с ГЕРБ, още едва намърдали се в местната власт и почват незабавно с паралелен на държавата грабеж във всевъзможни форми, а вече се радват на социологически успех повече от конструкторите си от БСП-ДС. Явно има нещо ненормално в това население.
  В заключение( тук за Косово не мога да давам мнение, сърбите са си виновни сами, Огнян Минчев го потвърждава) ще посоча още една мрачна прогноза към нерозовата композиция на автора,картината на обезлюдените ни селища приближава към София с дни.Скоро и населението в столицата ще започне да намалява, виновниците за идващата демографска катастрофа отдавна са прехвърлили парите си навън. След нас, недругари и недругарки, дори и потоп няма да има. Сами ще се самозакопаваме в пръстта, ако стоим безучастно пред еккомунистическата проказа.

 59. 60 Профил на до Рада
  до Рада
  Рейтинг: Неутрално

  Рада,вярно е, че системата се възпроизвежда, но ти корумирана ли си ?
  А твоите познати, роднини... Уверявам те, имам приятели на средно управленско ниво и те си вършат съвестно работата, моите приятели са честни( и то не отскоро)- трябва да дадем шанс на нормалността. истината е, че тях не ги пускат по-нагоре, ясно защо: на моя позната прокурорка ще и дават само криминални тежки казуси, но не и икономически; братовчед ми напусна Сметната палата, защото определени проверки му ги изземваха и казваха "това не е за теб" ..На 35 год.съм, трябва ли да емигрирам заради политическата класа? Май че да, но е конформистко

 60. 61 Профил на Данте
  Данте
  Рейтинг: Неутрално

  Оптимист е прав, трябва да гласуваме за по-малки партии формирани на граждански принцип с по-ясни идеологии, който не е еколог, ще е националист, демократ, либерал, социалист, земеделец и т.н. но ще има поглед над това което става във формацията, защото след като има общи идейни принципи с хората, явно ще има контакти с тях. Важното е хората които избираме да си гледат работата, има и такива хора в сегашният парламент, ако гледате народното събрание ще видите че когато залата е празна има няколко човека които си вършат работата, защо никой не гласува за такива хора, ГЕРБ ли ще ни оправят!?

 61. 62 Профил на do #60
  do #60
  Рейтинг: Неутрално

  Звучи много искрено, и е страшно приятно да се чуе, че все пак не всичко що шава в БГ е криминално и корумпирано. Дано не ви се наложи да емигрирате.

 62. 63 Профил на Данте
  Данте
  Рейтинг: Неутрално

  Иначе Хан Крум наистина казва правилно, Огнян Минчев просто преразказва коментари от форумите.

 63. 64 Профил на Данте
  Данте
  Рейтинг: Неутрално

  Нека да използва речника на форумите, нали така е по-разбираемо за повече хора.

 64. 65 Профил на Изумен
  Изумен
  Рейтинг: Неутрално

  Хан Круме,
  една забележка, ако позволиш. Няма животинска поквара, животните са невинни Божии създания. Това, за което пишеш е при хората, дори не при всички, но със сигурност покварата е основен белег на комунистическите кръвопийци.

 65. 66 Профил на не правя пропаганда
  не правя пропаганда
  Рейтинг: Неутрално

  Хората наистина трябва да гласуват за партии, които са ясни като политика, аз напр. от години гласувам за Вмро, не че лидерът им е стока, но знам позициите им. И поне казват неща, които тройното ООД Бсп-ндсв-дпс го е страх да си помисли дори. За съжаление в Бг няма автентични еко-партии: нито Зелената на Ал.каракачанов( присламчила се към Бсп), нито бизнесменската Зелена Бг направена с цел да компрометира истинските идеи( припомням скъпите билбордове из цялата страна в течение на месеци), нито пияндето амадеус кръстев.Така че трябва да се гласува за хора, които да нарушат комфорта на вечните избранници

 66. 67 Профил на Мислещ
  Мислещ
  Рейтинг: Неутрално

  Коментарите по тази статия показват къде е проблема на българите. ДОри сред интелигентните и съвременни българи(каквито са ползващите нет и пишещи грамотно) няма достатъчно мозък да разсъждават трезво и обективно. Малко са разумните мнения, повечето залитат към обобщенческо-конспиративн бълнувания. То и дядо Господ се е наложило да си измисли Сатаната, за да му оправдава всичките несъвършенства. КГБ, ФБР, комунисти, костовисти - дръндарици. Има ги тия неща, но не са толова всеобхватни, че да обяснят всички проблеми. Основните проблеми са в народопсихологията.

  Относно анализа на българската позиция по косовския проблем, а и неговата същина, Минчев е абсолютно прав, брилянтно точно очертава ситуацията.

 67. 68 Профил на Ало, ФОРУМА де сте тръгнали бе?
  Ало, ФОРУМА де сте тръгнали бе?
  Рейтинг: Неутрално

  Току що на двама зевзеци - манипулатори на линк http://www.dnevnik.bg/show/index.php?storyid=468324&p=0#comments
  обясних по малко да лъжат и долу горе ще го възпроизведа.
  1.ИГРАТА свърши деца - чували ли сте я тази песничка, може и стихче? Играта на демокрация просто приключи;
  2. Това и АНДРЕЙ ВЕНЦЕЛОВ РАЙЧЕВ в едно тлв.предаване го каза - "който, крал, крал, който не е да не плаче сега"!
  3. Де сте тръгнали бе. Да се правим на "десни", "антикомунисти", опозиция, герои Костовисти и борци за демокрация, като Божков. Ало, тия на баба ми фурката;
  2. Чудя се на манипулаторите как не им омръзна да лъжат и манипулират хората. Явно ЯКО се плаща за слугинската работа;
  3.Няма седесари, десебари и прочие измишльотини. еорги Ифандиев, през далечната 989-90г е бил уж десен и видял що за стока са - всичките до един "ГОЦЕТА";
  4.Пуснете 22ч., кабеларката "Евроком Пловдив" и го питайте какво значи -СДС,ДСБ,ССД,НДСВ и т.н.
  5. ФОРУМА е консилиум на словото и тук селски номера и прочие шмекерии не вървят;
  6. Номера с "комунясвянето" също не върви, защото който иска да заповяда и види хладилника ми, нее препълнен и нямам демократично лъскаво возило, н-някой спребърен звяр;
  6. Малко повечко момчензца и момиченца- 1988г., е било последно оглеждане на СПИСЪЦИТЕ, фамилия по фамилия, набелязани са бъдещите КАПИТАЛИСТИ, списъците с хилядите бъдещи ФУЛБРАЙТОВИ момченца и момиченцап изпратени по късно да учат на пазарна икономика в западните школа и т.н. 7.Костовия Юлиан Попов, оперното зетче, Явор Дачков,автора на статията и кой ли още НЕ много отдавна са знаели за какво става въпрос?;
  7.Няма мърдане! Всичко е разпределено по ФАМИЛИИ кой къде да бъде. Това с цветовете "син" , жълт и прочие а да не кажа къде да си го заврете;
  8. Един път влязъл в "КЛАСАТА на БЕДНИТЕ" оттам излизане НЯМА. КЛАСАТА на БОГАТИТЕ е отдавна определена, както и техните слуги един от които е Огнян Минчев;!
  8. Както на другия линк писал- няма как синята дъщеря на демократа Александър Божков връщайки се от Италия да я вземат "червените" менажери от "Рила стил" или червените менажери от НТВ, някой от които много добре познавам.Аман от лъжи и манипулации!

  АНАЛИЗАТОР!

  ЕКСПЕРТ в борбата с корупцията!
  ПОЛКОВНИК от ВС на РБългария!

  ЛИДЕР на ФОРУМА!

  10.03.2008г.
  гр.София!

 68. 69 Профил на Radina
  Radina
  Рейтинг: Неутрално

  Страшното е, че т.н. развито социалистическо общество направи българите все нащо чакащи. Я да ги освободят. я нещо там да им дадат по милост и т.н. Безплатен обяд няма и никога не е имало. Затова трябва поне тези, които все още могат да мислят(причислявам и себе си към тези)- да не чакат, а да действат. Първо трябва да знаем , че за да имаме претенции към някого,трябва да сме гласували, после , за да искаме нещо от държавата, трябва първо нещо да сме дали на тази държава. В Европа не обичат просяците, а също не обичат и много дейните, защото им развалят собствения рахатлък, но поне към последните имат и уважение. Накарала съм доста германици и италианци да мислят позтивно за Българи.

 69. 70 Профил на Теофан
  Теофан
  Рейтинг: Неутрално

  Огнян Минчев ни казва какво е било времето вчера или по завчера,но никога не ни казва какво ще е времето утре или след 2 дни.Така и баба може да е директор на две-три дирекции,готини заплатки,башка хонорарчета,пей сърце.Но човекът не е виновен,намерил му е цаката.Та,като не можеш да си голям,бъди дребен и хитър-това от Боби Колев ми хареса до тук.Богатите също плачат,всеки за себе си,Бог за всички,пийте си ракийката,слушайте си която музика обичате,гледайте си децата-те това е истината.Пък там горе нека се бият,ние ще подкрепим победителя,и ще гледаме кой и него ще катурне.

 70. 71 Профил на до Radina
  до Radina
  Рейтинг: Неутрално

  Уважаема Radina,
  похвално за това което сте сторили относно ОТЕЧЕСТВОТО. Що се касае обаче за другото ще Ви кажа следното. И НАЙ ПРЕКРАСНАТА ИДЕЯ ПРОСТО УМИРА ЩОМ НЕ Е МАТЕРИАЛНО ПОДПЛАТЕНА. Ти си мисли колкото си искаш-щом си беден и нямаш пари си просто до ТУК!Това е положението!

  АНАЛИЗАТОР!

  ЕКСПЕРТ в борбата с корупцията!
  ПОЛКОВНИК от ВС на РБългария!

  ЛИДЕР на ФОРУМА!

  10.03.2008г.
  гр.София!

 71. 72 Профил на до Теофан
  до Теофан
  Рейтинг: Неутрално

  Уважаеми Теофане,
  как така този БОГ тъй се се нареждат нещата, че е се е милостив към богатите и твърде строг към бедните.
  1.Как така Теофане сина божи Ийсус Христос допусна тук на земята в пределите на моето ОТЕЧЕСТВО маса МОШЕНИЦИ които лично познавам днес да се къпят в охолство, а милионите, моите братя и сестри да мизерстват и да няма с какво да нахранят децата си - КЪДЕ Е БОГ и защо допуска това!
  2.Как Теофане БОГ се съгласи бандит като АНТОАН ДИМИТРОВ НИКОЛОВ и не само той, да влезе с търговците в храма и скверни словото божие - фирми, фондации, православни екскурзии и се в името Божие.
  Стига лицемерие и лъжи!"Ракийката" стана скъпичка и без пари не дават. Да гледаш деца и това днес си е геройство. Хайде стига.Аман от лозунги.

  АНАЛИЗАТОР!

  ЕКСПЕРТ в борбата с корупцията!
  ПОЛКОВНИК от ВС на РБългария!

  ЛИДЕР на ФОРУМА!

  10.03.2008г.
  гр.София!

  http://fip.bg/president.php?lg=0

  http://www.omophor.com/
  http://pokrov-foundation.org/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=76

 72. 73 Профил на фанфан лалето 2
  фанфан лалето 2
  Рейтинг: Неутрално

  В българския парламент трябва да влязат представители на емигрантите. Над 2 милиона българи са в чужбина. Освен пращането на пари за близки и роднини, те могат да разкъсат мрежата на дезинформацията, която управлява България. Избрани от емиграцията хора, а не внесени от чужбина степендиянти. В чужбина, всички знаят кой кой, може би много повече от вътрешността на страната. Всеки депутат от чужбина трябва да бъде избиран там където си печели хляба. На запад единствения документ, който определя избирателните права на дадена личност е данъчната му декларация. Ако българските граждани от Турция пратят в Парламента техни представители ще се сложи край на шантажа на ДПС. Мислете за обединението на българите от вън с тези от вътре. Вече 18 години управляващите правят всичко възможно за да ни делят. Защо?

 73. 74 Профил на до фанфан лалето 2
  до фанфан лалето 2
  Рейтинг: Неутрално

  Казваш ЗАЩО? Просто като гъбена чорба!
  ПАРИ, ОРГАНИЗАЦИЯ и ПАТРИОТИ обичащи рода Български и ОТЕЧЕСТВОТО!
  Другото е приказки!

  АНАЛИЗАТОР!

  ЕКСПЕРТ в борбата с корупцията!
  ПОЛКОВНИК от ВС на РБългария!

  ЛИДЕР на ФОРУМА!

  10.03.2008г.
  гр.София!

 74. 75 Профил на до ФОРУМА
  до ФОРУМА
  Рейтинг: Неутрално

  Милион пъти казал и в светото писание го има!
  "ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ"!

  АНАЛИЗАТОР!

  ЕКСПЕРТ в борбата с корупцията!
  ПОЛКОВНИК от ВС на РБългария!

  ЛИДЕР на ФОРУМА!

  10.03.2008г.
  гр.София!

 75. 76 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: Неутрално

  Ей, Хане, най-накрая да прочета нещо наистина добро от теб. Този път казваш наистина верни неща и най-накрая пишеш нормално като за ерудиран човек.
  Да, сега е време да се пробваме да променим статуквото. От години в политиката ключовите позиции се държат от хора свързани с БКП и ДС и плюенето на "комунисти" и "ченгета" не помага да се скрие истината.
  Лошото е, че още не сме разбрали простата истина- трябва да загърбим миналото и да живеем в настоящето. Вече трябва да забравим комунизЪма или социализЪма, а да мислим кой краде днес данъците ни, защо не се дават възможности с труда си- бизнес, наемен труд, да печелиш, а държавата само товари с бюрокрация, разрешителни режими, корупция и преразпределя данъците ни в партийни каси и лични джобове. Мизерията е пълна, а пари има. Но защо да не борим магистрала на цена под бюджетния излишък да се прави от наши хора с луди печалби за тях от такси, а да дадем пари за нея от излишъка? Някой писа за магистрала с мостове, през планински терен в Испания, която е построена за 18 месеца за 45 милиона евро, тук батковите фирми взимат такива пари за ремонти и пътищата са полни с дупки... И народът мълчи, защото така е нормално.
  Единственото, което ме притеснява е, че в България не растат банани. Това малко скапва заглавието на картинката. Ама може да спретнат един проект за отглеждане на тропически плодове в оранжерии. 20-30 милиона ще стигнат за 2 оранжерийки с найлон от вторични суровини. Хем ще има и за екологичен проект от 10 милиона- оползотворяване на отпадъчен полиетилен...
  Леле, тия от ЕС, както са се шашнали от нас, направо ще почнат да ни целуват подметките, щото сме най-великата и умна нация в света, която може да мисли такива велики неща.

 76. 77 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: Неутрално

  Анализатор,
  Ти да си ходил на психиатър? Какъв "лидер на форума"? Какви анализи, борба с корупцията те гонят? Бивш полковник от ВС и вече- супер важна клечка, дето знае всичко и всички те слушат?
  Брех, че странни хора има...

 77. 78 Профил на до атанас, хана и манипулаторите
  до атанас, хана и манипулаторите
  Рейтинг: Неутрално

  Момчета,
  стига вече. Филма с демокрацията свърши и сига толкова. Закъсняхте за прожекцията. Няма КОЙ да Ви чете глупостите и плявата която бълвате. пСмешни и жалки манипулатори. Извикайте ВИКТОР и лудия доктор Чолаков от Швеция и продължавайте в същия дух. Спирам засега компютъра. Жалки същества!

  АНАЛИЗАТОР!

  ЕКСПЕРТ в борбата с корупцията!
  ПОЛКОВНИК от ВС на РБългария!

  ЛИДЕР на ФОРУМА!

  10.03.2008г.
  гр.София!

 78. 79 Профил на Годо
  Годо
  Рейтинг: Неутрално

  Не само какво, но и кой го казва - само така може да се разбере стойността на един текст. В случая - Огнян Милчев до промяната е преподавал в университета "марксизъм-ленинизъм", в края на негова лекция непознати придошли пристъ

 79. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 80. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 81. 82 Профил на Кириак Стефчов за АналЛизатор
  Кириак Стефчов за АналЛизатор
  Рейтинг: Неутрално

  Тук се говори против Негово Величество Султана и Царщината и за излазям

 82. 83 Профил на Годо
  Годо
  Рейтинг: Неутрално

  Някаква техническа грешка ми попречи да си завърша мисълта. Та, ако желаем да разберем смисъла на един текст, трябва да имаме предвид не само какво, но и кой го казва.В случая - Огнян Минчев до промяната е преподавал в университета не какво да е, а "марксизъм-ленинизъм". В края на негова лекция, придошли в неговата аудитория люде пристъпват към фомирането на Клуба за гласност и демокрация, а той, разбрал какво става, побързал да офейка.На другия ден след промяната обаче побързал да се осъзнае като политолог и поема фукцията на яростен син трубадур.Напуска тази позиция когато рабзбира, че въпреки упоритата му агитационна дейност, Иван Костов пропада. Сега отново започва да се изявява оцветен - но този път по-меко - в синьо. О, времена, о, нрави.

 83. 84 Профил на Ех Годо, Годо
  Ех Годо, Годо
  Рейтинг: Неутрално

  Това няма никакво отношение към въпроса дали казаното е вярно или не.
  Ако Минчев рече да се кандидатира например за депутатин - тогава да, има значение.
  Но в случая глаголит истина. И защото не ви отърва, а нямате аргументи по същество отправяте личностни нападки.

 84. 85 Профил на джиджи
  джиджи
  Рейтинг: Неутрално

  Болезнено точен анализ. Поздравявам О.Минчев. Единици са тези от неговото ниво, благодарение на които все още има надежда за далечното бъдеще. Моля го по-често да го виждаме, четем и чуваме и да ни помага поне от време на време да си поемаме дъх, защото вече се задушаваме...

 85. 86 Профил на IS
  IS
  Рейтинг: Неутрално

  За БГ няма друг път, оsven isgrajdane na activo grajdansko ob6estvo, pove4e samo4uvstvie i smelost! Statiata e dobar analis na obstanovkata v BG.

 86. 87 Профил на мислещ
  мислещ
  Рейтинг: Неутрално

  Годо знае, че очакват - същите онези, които в 21. век още живеят с носталгия по "Бай-Тошово-време", които, облъчени от услужливите медии, съзират в причинител на бедите си И.Костов, които рецитират наизуст кой в коя катедра бил преподавал, преди 10-ти...Това, че ДНЕС, СЕГА И ЗАНАПРЕД ги грабят старите партийни кадри, че същите унищожиха всякаква ценностна система сред природонаселението, че постоянно измислят нови и нови схеми за "усвояване" на Европейски средства, че държавата ни е не само най-бедната в ЕС, но и най-мръсната, запуснатата, презастроената и безидейната, освен най-корумпираната, ПАК благодарение на тези "отговорни другари" - на кого му пука? По-важно е кой къде и какво е преподавал. Човекът казва 1000%/ови истини в този анализ - ФАКТ! А Годо - да продължава да рие зурла в кочинката си...

 87. 88 Профил на петроФ -
  петроФ -
  Рейтинг: Неутрално

  Ако комунизмът, като практика беше дошъл в България от другаде -напр.Италия , Англия Турция или дори Франция, той едва ли би хванал толкова як дикиш в народо- психологията ни, а оттам не би руинирал толкова тежко масовото ни съзнание , както дошъл от Русия. Не би.Той ни бе тропосан точно от Съветска Русия, приложен тук изцяло безкритично и папагалски.В основата на това лековерно приемане, на тази безкритичност и несъпротива/без да надценявам тази ни черта/ стои фалшифицираната история на руско-български отношения, приемането на лъжата че Русия е дошла да ни освободи безкористно и че за това нищо не сме й заплатили и приемането че "трябва да сме вечно признателни на Русия". Поради това, и днес стоим гледайки в земята и ще търпим подигравките и грабежите на имперска Русия.
  Неосъзнаването на новата ни история е и моралната канава за лесното настаняване на руският комунизъм в душата на българина.
  Дотакава степен , че трябва да си признаем, безхаберието и безотговорността на комунизма беше почнало да ни харесва.
  При това положение нямаше как европейският съветски сателит, който затъна най-дълбоко в кладенеца на комунизма да не беше България. Българският русофил-комунист, за разлика от други,въобще не си даде сметка, че всеки метър пропадане надолу в този кладенец, ни обрича на двойни мъки при измъкването ни нагоре. Комунистическата ни върхушка даже и не допускаше до идването на Горбачов, че от комунистическият кладенец рано или късно ще трябва да се излиза...
  В резултат, промените у нас бяха от типа "от нищо към нищо" и ни завариха крайно неподготвени като нация. Преходът в България едва ли можеше да бъде по друг , отколкото този който днес виждаме. Защото не можеш да вървиш напред , без да разбереш какво е станало назад.Кога ли все пак ще разберем.

 88. 89 Профил на Юлияна
  Юлияна
  Рейтинг: Неутрално

  Констатациите и позициите на Огнян Минчев показват не толкова липса на аналитични способности, колкото интерес да не се говори за най-актуалните политически процеси. Препоръчвам на автора да чете Борислав Ботев. Да отвори сайтовете на Харвард и да се запознае с анализите на Ботев на съвременното робство.

 89. 90 Профил на браво
  браво
  Рейтинг: Неутрално

  страхотен анализ наистина.

 90. 91 Профил на nikolay
  nikolay
  Рейтинг: Неутрално

  вижте, не съм 'фен' на сърбите, но ме интересува един въпрос - в статията се говори за 'митът косово' и до колко той е основателен. кой има право да съди дали този мит е реалност или просто изфабрикувана истина? не е ли съ6тото като т.н. 'мит батак'? ние не вдигнахме ли врява да небето?

 91. 92 Профил на Боян, до Мислещ 87
  Боян, до Мислещ 87
  Рейтинг: Неутрално

  Признавам, че ме изненада с последните си хвалебствия по адрес на Огнян Минчев. Щото така си противоречиш с предишния си коментар 67 тука, когато обвини форумците, че сме бръщолевили общи приказки, че сме "нямали достатъчно мозък да разсъждаваме трезво и обективно. Малко били разумните мнения, повечето залитали към обобщенческо-конспиративн бълнувания... Сатаната, КГБ, ФБР, комунисти, костовисти - дръндарици. Имало ги тия неща, но не били толкова всеобхватни, че да обяснили всички проблеми."
  Противоречиш си, защото дори и да приемем, че някои мнения залитат по утвърдения форумен шаблон на общите приказки, то все пак не забравяй кой ни даде тон за песен - самият автор на горната статия, безспорният цар на дърдоренето и "1000 процентовото" нищоказване Чиито "разсъждения" са не по-малко "обобщенчески"; чиито обвинения и "обяснения на всички проблеми" са не по-малко "всеобхватни" (от твоята "народопсихология", например!) Не че интервюто му не ми хареса, но просто с нищо не ме просветли, нищо повече не ми се изясни след като прочетох "1000%-овите му истини, анализи и ФАКТИ!" И най-важното, и при него липсва конкретиката или както Хан Крум 59 се изрази: поредната "нагодена риторика, сърфираща върху форумните митове в драмата на всеобщата информационна мъглявина за БГ-прехода"
  Тоест, както виждаш, има и форумци които в езиковата си култура не отстъпват на твоя "1000 процентов Човек". Всъщност това е и с което Минчев най ме впечатли - празнословието му е на много висок стил, изобилства от изискани и дълбокомислени фрази: "Посткомунистическите икономически елити", "присвоиха общите национални средства", чрез "раздържавяването на комунистическата национална собственост", посредством "устойчиво криминални стереотипи". При така възникналите "родово-патриархален тип обществени и властови отношения", "отсъстват нормите на институционално поведение", заменени от "брокерско представителство на задкулисни олигархични интереси", и "синкретизъм на корупционното присъствие във властта", на "политико-икономическат олигархия"... Сега вече изясниха ли ти се нещата

 92. 93 Профил на Хм
  Хм
  Рейтинг: Неутрално

  Бояне, Минчев се изразява нАучно сигурно предвид стремежа на Дневник да е сериозно издание.
  Същото може да се каже и просто, но е много, хм, неприятно.
  Например:
  Посткомунистическите икономически елити = комунистическите издънки които приХватизираха "общонародната" собственост
  устойчиво криминални стереотипи - каквито си бяха крадци, такива си и останаха и си работят по мафиотски - с мутри, ДС-другари, партийни другари и т.н.
  родово-патриархален тип обществени и властови отношения = родовете Живкови, Станишеви, Велчеви, Бокови, Пирински(Заякови), Масларови и т.н. За Доган-санджак да не говорим.
  брокерско представителство на задкулисни олигархични интереси = обръчи "по интереси"
  синкретизъм на корупционното присъствие във властта = като е за далавера се сдушиха всички - и десни, и леви, и средни

 93. 94 Профил на петроФ -
  петроФ -
  Рейтинг: Неутрално

  Има логика в думите на 91.И двата вида "гордост" са своего рода национален мазохизъм. Ние не даваме и дума да се издума против "гордостта" че са ни клали, а пък сърбите, че са загубили косовската битка. И то загубили я, знае се от историята по не най-джентълменският начин

 94. 95 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: Неутрално

  Хич не съм съгласен с поантата, че ЕС нем оже да ни оправи.
  ЕС ни налага мека форма на политически борд и добре, че са те.
  Ако не е натиска на САЩ и ЕС, сега щяхме да сме латиноамериканска страна, в която корупцията е повсеместна, а мутрите и мафията имат тотален контрол над всичко.

  Нашите политическа класа е импотентна да се справи с проблемите на България, но за съжаление алтернативи не се и задават...

 95. 96 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: Неутрално

  ДПС отдавна ни оправи.

 96. 97 Профил на до петроФ -
  до петроФ -
  Рейтинг: Неутрално

  А, бе петроФ,
  бе омръзна ми на манипулатори като Теб и подобия казвал съм Ви го поне 100 пъти - къде видяхте КОМУНИЗЪМ и в коя страна?;
  2.Бе ще спрете ли най после да "комунясвате" за щяло и нещяло хората само заради това, че изповядват леви идеи? Кога кухите Ви кратуни ще схванат, че подобни идеологеми са елементарни?
  3. Пак 100 пъти писал - ако искате да видите елементи на КОМУНИЗМА в социален план бе идете в скандинавските страни - Швеция, Норвегия,Финландия Дания и т.н., там е на 80% реализиран. Докога простотии и чета лекции?
  4.Бе как мислиш бе "петроФ", защо Динския епископ монсеньор Боенвонью Мириел е КОЛЕНИЧИЛ и искал прошка от КОНВЕНИСТА? Заради сините или кафявите очи на стария представител на НАРОДА ли?
  5. Не "петроФ" - отчето е коленичило след като ИНТЛЕКТУАЛНО е загубил всички позиции в диалога, видял и разбрал силата и справедливостта в СЛОВОТО на умиращия;
  6.ПАРИЖКАТА КОМУНА "петроФ" бе един вид "коронясване на човешкия род", второто по значимиост събитие в човечеството след раждането на Христос;
  7. Благодарение на НЕЯ "петроФ", земята бе залята с потоци цивилизация и Франция стана еталон на демокрация, именно следствията предизвикани от Парижката комуна;
  8. Но малките Ви ДСБ-арски манипулаторски мозъчета не могат да схванат тези неща и ГИГАНТСКИ светвони процеси.Само огън и злъч, каруцалрски псувни и комунясвания - това знаете Вие. Нищо позитивно;
  9.Хората/Народа/ имат право на ЩАСТИЕ петроФ и социална справедливост, която Вие дребните душици, потънали в охолство и разгул я отнехте и правите живота им отровен;
  10. Това сте Вие манипулаторите - като се почне от Хан Крум, мине през лудия доктор от Швеция и стигне то теб самия; Божковски тъпотии. Докога бе, докога!

  АНАЛИЗАТОР!

  ЕКСПЕРТ в борбата с корупцията!
  ПОЛКОВНИК от ВС на РБългария!

  ЛИДЕР на ФОРУМА!

  10.03.2008г.
  гр.София!
 97. 98 Профил на Годо
  Годо
  Рейтинг: Неутрално

  Симпатията към нещо или някого е подвеждаща перспектива. Дори пълното ни съгласие с нещо или някого налага да имаме критична дистанция към тях, ако искаме да бъдем самостоятелни и обективни. Иначе рискуваме да се превърнем в механични рупори на чужди внушения. О.Минчев бил интелигентен, културен, изискан, затова не трябвало да се интересуваме какъв е бил, какво е преподавал. Но ако това са единствените критерии за един автор, рискуваме да ни харесат дори текстове на Гьобелс. Боравещ ловко със словото, той не във всяка своя статия е директо мракобесен. Умее да гъделичка хората, да ги разчувства емоционално, да отговаря на техните очаквания.Но от това нима той става по-малко престъпен? Затова никак не е безразлично кой и какъв е като човек един автор, за да вникнем в същината и оценим в дълбочина неговия текст.О.Минчев върви като лекокрила пеперуда с всеки нов повей в обществото, неизменен само в едно - във верността към себе си. И затова текстовете му са конструкти, лишени от личностно присъствие. Отминавайки закачките на моите опоненти, ще прибавя само още едно: нека Бог ни пази от комунисти (партийни и безпартийни), преобразили се със закъснение в антикомунисти.

 98. 99 Профил на Radost
  Radost
  Рейтинг: Неутрално
 99. 100 Профил на Zara1
  Zara1
  Рейтинг: Неутрално

  'Останаха предимно хора, които не са претърпели докрай своята еволюция към компетентни и активни граждани.' Но само предимно...аз останах точно защото искам да се боря ситуацията тук да се оправи, не мисля, че наличието на такива хора трябва да се подценява и да се правят обобщения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах