Не е катастрофа, ако Турция не се присъедини към ЕС, коментира турски политик

Бившият министър на външните работи и настоящ председател на комисията по европейски въпроси в турския парламент Яшар Якъш каза, че не би определил като катастрофа евентуално неприсъединяване на Турция към ЕС, която би продължила да съществува в нейния регион наред с други държави, нечленуващи в Евросъюза.


Ако тя обаче се присъедини, вярвам, че ще бъде актив, няма да е бреме, а ще има собствен принос към ЕС, посочи турският депутат в публична лекция по покана на Дипломатическия институт към МВнР.


Приносът на Турция за ЕС би бил в различни насоки - ще укрепи глобалния статус на Съюза, ще подпомогне общата европейска външна политика и политика за сигурност, ще донесе и икономически ползи за ЕС, както и по отношение на енергийната сигурност, посочи Якъш. Той изтъкна и светския характер на турската държава.
В началото на лекцията си Яшар Якъш открои добрите съседски отношения с България, развили се особено след разпада на бившия Съветски съюз и падането на комунизма. Бяхме сред най-силните поддръжници на членството на България в НАТО, сега България прави това за нас по отношение на ЕС, за което сме благодарни, каза Якъш, който подчерта и отличните по думите му двустранни икономически връзки.


Яшар Якъш засегна и въпроса за събитията с арменците през 1915 година, като посочи, че едно събитие може да бъде определено като "геноцид" само със съдебно решение от определено ниво, а за случилото се в Османска Турция през 1915 г. няма такова решение.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах