Венецианската комисия: Съветски модел и политизация пречат на съдебната система

Управляващите пак посочиха конституцията като пречка за препоръчаните от евроекспертите промени

© Юлия Лазарова

Управляващите пак посочиха конституцията като пречка за препоръчаните от евроекспертите промениБългарската прокуратура е запазила правомощия, типични за съветския модел. Участието на обвинители, съдии и следователи във Висшия съдебен съвет (ВСС) е рисково за независимостта на системата, а изборът на членове на съвета от парламента с обикновено мнозинство е предпоставка за политизация на органа. Това са част от констатациите на Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската, в анализа й на поправките в Закона за съдебната власт, които предстои да бъдат разгледани на второ четене от правната комисия в парламента. Венецианската комисията е орган на Съвета на Европа, който следи и издава препоръки при промени в нормативни актове, засягащи пряко демократичните институции. Автори на експертните оценки за България са двама от нейните членове - Хари Гщьоол от Лихтенщайн и ирландецът Джеймс Хамилтън, който работи по проблемите на българската съдебна власт от 1991 г.


Те посочват, че 20 години след началото на демократичните промени прокурорите са запазили правомощия, типични за традиционния съветски модел на обвинението. "Прокурорите имат широка власт, с която да получават документи и информация, да извършват проверки, да призовават граждани и юридически лица и да дават разпореждания, задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани. Оказва се, че тези правомощия могат да се прилагат, без да се прибягва до съдилищата за получаване на заповед или разрешение", се казва в анализа на европейските експерти. Те препоръчват да се регламентира съдебен надзор над тези действия на обвинителите. В същото време според тях фактът, че висши прокурори имат право да дават инструкции и да получават доклади от младшите прокурори по конкретни случаи, ограничава подкупността в държавното обвинение. Главният прокурор Борис Велчев отказа коментар с мотива, че не е запознат с констатациите в документа.


Европейските експерти настояват да бъде преразгледана и системата за избор на членове на ВСС от парламента, тъй като поражда предпоставки за политизация. Проблем за тях е и членството в съвета на съдии, прокурори и следователи, които съвместно решават всички назначения и наказания на магистратите. "Венецианската комисия вижда риск от компрометиране на независимостта на съдебната дейност не толкова поради факта, че същите членуват съвместно във ВСС, а защото поради общото им участие различията между тях могат да изчезнат", пише в анализа. В него има и сериозна критика към ролята на министъра на правосъдието като председателстващ съдебния съвет. Според комисията правото на министъра да прави предложения за назначаването и освобождаването на съдии и за бюджета на системата противоречи на принципа за независимост на съдебната власт. Експертите определят като стъпка в правилната посока идеята в Закона за съдебната власт да се запише, че когато министърът на правосъдието отсъства, заседанията на съвета ще се ръководят от друг член.
Според Венецианската комисия в проектопоправките за съдебния закон трябва да се предвиди допълнителна гаранция за вземането на обективни решения при наказването на магистратите. Проблемът възниква, ако магистратът е предложен за санкция от петима членове на съвета. Тогава едни и същи хора са едновременно обвинители и съдии на този магистрат, защото искат наказанието му и го налагат. Според комисията този проблем може да се преодолее, ако на предложителите се забрани да гласуват при определяне на санкцията. В анализа се посочва още, че докато срещу магистрат тече дисциплинарно дело, той се изслушва от специалната комисия по случая му, но законът не му дава право да се защити пред органа, който ще го накаже - ВСС.


Основното в обсъжданите в парламента промени в Закона за съдебната власт е премахването на окръжните следствени служби и превръщането им в териториални отдели, но не в 28 града, а само където има необходимост. Решаването на проблемите, констатирани от Венецианската комисия, в голямата си част изисква промяна на конституцията, която сега е невъзможна, коментира пред "Дневник" министърът на правосъдието Миглена Тачева. Според нея, ако се регламентира, че съдебната власт е само съдът, това ще реши и проблемите със състава на ВСС. Шефът на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) напомни, че критиките на Венецианската комисия са фигурирали и в предишни нейни становища, но не обясни защо не са били взети под внимание. Венецианската комисия не преценява ефекта на съдебната система от гледна точка на резултата, а от гледна точка на някакви техни абстрактни представи, коментира друг депутат от БСП, пожелал да не бъде назован. Четин Казак допусна, че някои от препоръките могат да се вземат под внимание в следващи законови промени, но в другия мандат.

Още по темата

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 530 Неутрално

  кучетата си лаят, а керванът си върви ... и ни влачи с него

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 2. 5 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Весело

  Становищата на Венецианската комисия в България се вземат предвид само когато на властимеющите им оттърва. Сега изпълнителната власт слугува на адвокатурата и иска да приключи със следствието. Затова се позовават на Венецианската комисия, в доклада на която впрочем нищо такова не се споменава. Вместо това Даниела Доковска е индокринизирала министърката на правосъдието и тя закрива следствието. После КС ще обяви текстовете на ЗСВ за противоконституциони и отново нищо няма да се случи. Очевидно на другарката Доковска и тоя път парашута няма да и се отвори. Интересно какво ще стане ако някой следовател е следващия министър на правосъдието. Както казват руснаците Поживем, увидим.

 3. 6 Профил на Zoon Politikon
  Zoon Politikon
  Рейтинг: 1341 Весело

  "Шефът на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) напомни, че критиките на Венецианската комисия са фигурирали и в предишни нейни становища, но не обясни защо не са били взети под внимание."

  Как защо? Защото сме социалисти!
  _________________________

  "Венецианската комисия не преценява ефекта на съдебната система от гледна точка на резултата, а от гледна точка на някакви техни абстрактни представи, коментира друг депутат от БСП, пожелал да не бъде назован."

  Е, тоя другар изби рибата! Наистина ли смята, че резултатите от работата на съдебната система са положителни за (неприближените до тройната коалиция) граждани?!? Това комунистическата наглост край няма!

  ________________________


  "Четин Казак допусна, че някои от препоръките могат да се вземат под внимание в следващи законови промени, но в другия мандат."

  Този поне е прав. Препоръките ще се вземат под внимание през следващия мандат, когато управляват проевропейски и пробългарски настроени партии, а не ченгета от ДС!

  Идиотът muncho каза: Ако линейките закъсняват в цигански квертал, това е расизъм. Но ако банда цигани убие българин, това НЕ Е расизъм.
 4. 7 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Що не си признаят най после -че ФИНИКИЙСКИТЕ знаци са в основата на съдебната система.

 5. 12 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 745 Неутрално

  kojto ne odobrjava zaklju4enijata na venecianskata komisija e 4erven

  malart.blog.bg
 6. 17 Профил на mgmst
  mgmst
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Да ме извинява много другаря +, с некоректно цитирания текст от Библията. Няма такова нещо като "Глас народен, глас Божи". Ако да беше така щяхме да говорим просто за глас народен и да не правим разлика между двете. Случая, в който евреите искат цар е точно противоположен на тезата на другарят. БОГ не одобрява това искане на израелевия народ, но под техния натиск отстъпва и казва на самуил "Послушай людете". Цитирам по памет. Преди това БОГ е предупредил народа, че царят ще взема от тях (от народа) най-доброто: животни, имущество, техните най лични момци и моми и прочие. Тоест царят ще е сериозно бреме за израилевия нард. Вместо това народът решава да замени модела на теокрация (директно управление на БОГ, чрез свещениците и пророците) с монархия.

  Тезата е, че БОГ отстъпва пред безумното иксане на народа да замени теокрацията с монархия. Тук глас народен нито е глас Божи, нито е глас дори минимално разумен. Тук глас народен е глас безумен. За това говори, цитирания пасаж от Библията.

  Другаря + да се извини на удиторията за грубата си фалшификация.

  Ай БОГ с вас

 7. 19 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Българската прокуратура е запазила правомощия, типични за съветския модел. Участието на обвинители, съдии и следователи във Висшия съдебен съвет (ВСС) е рисково за независимостта на системата"

  Ми то и италианците значи са на съветски модел, защото и те имат ВСС, съставен от съдии и прокурори.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 8. 26 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Цялото българско право е по съветски или постсъветски модел, защото всичко се преписва директно от Москва.

  Конкретно за преписване на части от Закона за вероизповеданията може да се свери ясно тук:

  http://hpberov.blogspot.com/2008/09/blog-post_6687.html

 9. 28 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Най-сетне достигнахме до там откъдето тръгнахме 1991 г., когато 38 народни представители бяха на палатка и не искаха да приемат Гиньо-Ганевата Конституция.

  Ще се сетите, ама нека да Ви го кажат от Брюксел!

 10. 29 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Нищо и няма на Конституцията, не е възможно с промяна на основния закон да промениш мисленето на хората.

  Това, че прокурорите имат големи правомощия не означава, че трябва да злоупотребяват с това си право.

  Дори ако основния закон разрешаваше на Всеки да прави каквото си иска това въобще не означава ,че някой може да бъде ЗЛОНАМЕРЕН спрямо друг.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах