Падат ограниченията на пазарите на труда в целия ЕС за българите

© Associated Press



В полунощ посрещнахме Новата година. В полунощ на 1 януари 2014 година паднаха и всички останали ограничения на пазарите на труда в Европейския съюз за българи и румънци. И въпреки страховете, които се сеят от западни медии, особено във Великобритания, вероятността за масово преселение от България и Румъния е малко вероятно.


Двете страни станаха част от ЕС преди седем години. Няколко години по-рано, с подписването на присъединителните си договори, те се съгласиха на няколко преходни периода, един от които беше свързан именно с ограничения на трудовите пазари. Мярка, която беше приложена и за членките, присъединили се през 2004 г., целяща да предотврати голям наплив на граждани от сравнително по-бедните държави от Източна Европа.


С настъпването на осмата година на членство пада преходният период на пазарите на труда и за българите и румънците. Седемте години от него бяха разделени на три части, като през първите две националното законодателство на другите държави членки регламентираше достъпа на работници до пазарите си на труда.



През следващите три години държавите членки можеха да продължат да прилагат своите национални мерки, при условие че уведомят Европейската комисия за това. А ограниченията през последните две години бяха предвидени, в случай че страната изпитва сериозни затруднения на пазар на труда или опасност от такива. От тези последни две години в случая на България и Румъния се възползваха девет държави, като някои от тях бяха приложили облекчения за конкретни професии като Германия и Франция.


През последните месеци не една от деветте държави членки проявиха опасения, че ще бъдат залети от български и румънски работници, като тази възможност нееднократно беше отхвърляна от европейските институции начело с Европейската комисия, която пази свободното движение като една от основните ценности на съюза.


"Движението между държавите предлага реални възможности и икономически ползи както за приемащите държави, така и за ЕС като цяло, а ограничаването на свободното движение на работници може да има отрицателни последици, например увеличаване на недекларирания труд", заяви през месеците еврокомисарят по социалните въпроси Ласло Андор.


Редица анализатори разясняваха още, че тези българи и румънци, които вече са искали да заминат и да работят в някоя от държавите членки, са го направили, защото въпреки ограниченията и затрудненията в повечето от тях специалистите и образованите можеха да получат разрешително за работа. Все пак апокалиптични заглавия за пристигащи милиони работници от България и Румъния се появяваха и през последните часове на 2013 г.


Великобритания и ограниченията


Най-яростна беше реториката по темата във Великобритания, където от месеци продължава кампанията срещу наплива от български и румънски имигранти, след като паднат ограниченията на пазара на труда в началото на 2014 г. Редица британски политици от различни партии предупреждаваха за рисковете за британската социална и здравна система, за проблеми с жилищата и дори земеделската земя и за евентуално повишаване на престъпността.


Премиерът Дейвид Камерън беше подложен и на сериозни атаки от евроскептичното крило на партията си да предприеме мерки и да не допуска нов наплив на имигранти в страната. През 2004 г., когато към Европейския съюз се присъединиха Полша и още девет държави от Централна и Източна Европа, Великобритания, Ирландия и Швеция бяха единствените членки, които оставиха трудовите си пазари отворени, което доведе до огромна вълна трудови имигранти към тях, но най-вече към Великобритания заради езика и възможностите за работа.


© Reuters

Във Великобритания бяха разпространявани някои от най-абсурдните твърдения


Тогава не бяха направени точни оценки за ситуацията и напливът на източноевропейци и особено поляци изненада Лондон. Според данни на британската статистическа служба през 2012 г. най-голямата общност от хора на Острова, които не са британци, е била полска, следвана от индийска, ирландска (от Република Ирландия), пакистанска и американска.


През изминалата година според официалните данни във Великобритания е имало общо 150 000 румънци и българи. И въпреки че британските власти не направиха окончателна и точна оценка, коментарът им беше, че положението ще бъде различно от 2004 г.


Ограниченията на пазара на труда, свободното движение и Шенген


Междувременно темата за падането на ограниченията на пазарите на труда беше често смесвана с тези за свободното движение и дори за Шенген не само от медиите, но от представители на властта в някои държави членки.


Падането на сегашните ограничения засягат пазарите на труда. Това означава, че всеки българин или румънец може да потърси работа, в която и да е от държавите членки (до момента това е важало за 16 от тях) свободно, без да се налага преминаването през сложни процеси на одобрение и получаване на разрешителни.


В същото време остава в сила правото на свободно движение на гражданите на двете страни, което важи от 1 януари 2007 г., или от присъединяването към ЕС. То важи за всички европейци в срок до три месеца, а след това трябва да бъде доказано притежанието на средства за продължаване на престоя.


България и Румъния обаче остават извън шенгенското пространство и в началото на 2014 г., като не се очаква темата да бъде решена в близките месеци. Това, че не са в Шенген означава, че българите и румънците подлежат на граничен контрол, както британците, например когато влизат в членка на зоната, но при представяне на лични документи свободното им движение остава гарантирано.

Коментари (192)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Да ни е честит достъпът до трудовия пазар на Европа. Това е един шанс за нашите специалисти и за хората, които са останали без работа. Това е изход за хората, загубили надежда да се устроят в собствената си страна. Важното е да имаш избор, всеки ще избере това, което го устройва. Наслука през новата 2014 година.

 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 849 Любопитно

  И са кво? Най големият митинг ще бъде на терминал-2 ли?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Време беше...Тази цедка беше мъчение и за обикновения човек, и за съответните административни служби. За себе си се мъчих излишно заради политически паранои. Пазарът на труда не се е променил съществено. Беше излишно и натовари поне три години от живота ми ненужно и безмислено. Благодаря ви "мили" политици! Все пак честита нова 2014 на всички...и на вас!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 4. 4 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Само да си взема дипломата, see you terminal 2

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 5. 5 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Задачата беше ЕС да дойде в България, а не поединично ние да ходим на работа в ЕС.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 6. 6 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  Честито на всички печеливши от мярката и особено на държавите-получатели.

  Ксенофобията на местните идиоти не трябва да ви плаши, с прилична работа с маргиналите няма да имате допирни точки.

  До коментар [#5] от "EVOLYUCIONER":

  За съжаление, 19 години БКП+сателити на власт закопаха тая идея завинаги. Ти също си гласувал за това закопаване, гордей се.

  ден година храни.
 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#4] от "GogoGP":

  Ако искаш и можеш да работиш здраво не на държавна служба, диплома не ти трябва.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Три месеца може да се остане в дадена страна необезпокоявано.За работа трябва предварително да сме се договорили.А какво става когато те уволнят след като си работил известно време?Няма нищо сигурно,даже е авантюристично.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 8329 Неутрално

  Падането на ограниченията, не е повод за радост! ВИСОКОПЛАТЕНА работа трябва да има у нас, а не да я търсим из Европа! Само че, комунистите нямат интерес!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 541 Весело

  Евала

  В България заслужават да останат само дебилчетата Орешарски и Пеевски и да цакат сантасе по цял ден, защото не виждам да могат друго...

  Всеки човек в България, който има и съвсем малко мисъл, трябва да е купил някакъв еднопосочен самолетен билет!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  "България и Румъния обаче остават извън шенгенското пространство и в началото на 2014 г., като не се очаква темата да бъде решена в близките месеци." - Това не е болка за умиране, въпроса е, защо нашите правителства не се заемат с решаването на важните проблеми в страната?!

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 2404 Гневно

  До коментар [#9] от "lz2":

  Вие имахте голям интерес, нали?!

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#4] от "GogoGP":

  Там те чакат с погача...

 14. 14 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#5:"EVOLYUCIONER"]Задачата беше ЕС да дойде в България, а не поединично ние да ходим на работа в ЕС.[/quote]

  То не е задача на ЕС, а уникален шанс и доверие, които са ни дадени. ЕС не е виновен, че комунистите продължават да вкарват Русия вместо ЕС в България...

  Късмет на всички българи, които решат да потърсят щастието си в някоя друга страна от ЕС!

  'Let light surround you' Dream Theater
 15. 15 Профил на Лосион Бояришник
  Лосион Бояришник
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Моето поколение официално ви казва довиждане. Дъртаците , които под строи гласуват за БКП да си работят за да си плащат пенсиите. От българите в чужбина и от българите родени след 1975г. Партията - майка събира 3-4-5%.
  За това ДО-ВИЖ-ДА-НЕ. Ако нямате пари за хляб - яжте пасти.

  Fidel Castro’s legacy is one of firing squads, theft, unimaginable suffering, poverty and the denial - D.Trump
 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#5] от "EVOLYUCIONER":

  Не можахте да изпълните задачата и да изкомандвате ЕС. Ха сега да видим Партията каква друга задача ще ви постави.

  Петдесет нюанса БКП ...
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 2404 Весело

  До коментар [#14] от "ariel28":

  +, Пожелавам ти в новата година да пишеш САМО съдържателни коментари и без двойни стандарти, моля.....

 18. 18 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#17] от "dobrich":

  Благодаря, да Ви се връща

  'Let light surround you' Dream Theater
 19. 19 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [quote#9:"lz2"]ВИСОКОПЛАТЕНА работа трябва да има у нас, а не да я търсим из Европа! Само че, комунистите нямат интерес![/quote]
  И ЕС няма интерес от това. И какво излиза, че комунистите и Брюксел са комбина?

  Гей културата произведе милиони гейове в ЕС и това донесе страшни демографски проблеми, които могат да се разрешат единствено с внос на мъже имигранти отвън.
 20. 20 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1693 Весело

  Братята едвам са дочакали да стане 01.1.2014. и вече се товарят в автобуси и микробуси.Цялата рода е строена пред колибата,опс,къщата и изпраща социалните си туристи на път.Начална "гара" България,крайна "гара" Даунинг Стрийт 10

  Хак да му е на Камерън

 21. 21 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Пазете се английски прасете, стегнал съм куфарите за гадния ви Лондон !!!!

 22. 22 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#19] от "Отнесен":нищо пресно.

 23. 23 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "apolitichna":

  Наистина си права. Важното е човек да има избор. ЧНГ!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 24. 24 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мишето_66":

  Още не са дали новите опорни точки и редовите членове не смеят да се отклонят от миналогодишните нареждания

  Петдесет нюанса БКП ...
 25. 25 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Идваме, само да изтрезнеем...

 26. 26 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Пожелавам успех на всички българи, които искат децата им да живеят в по-добри общества. Надявам се до 4-5 години да се присъединя към тях, тъй като надеждите ми за България окончателно се изпариха през тази година. Късмет и успех, добри хора!

 27. 27 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Айде!...
  Кой ша гоу,
  да гоу!

 28. 28 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1648 Разстроено

  Народа се радва чè ще може да напусне родината си и близките си. По-лесно му е да избяга от колкото да .... остане.
  ...
  И аз подготвям детето си за такава възможност. И все пак е тъжно чè сме такива. Това ни различàва от японците (пък и други успели народи), на които и през ум не им минава да напуснат родината си в трудни времена. Дори на против връщат се за да помагат.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 29. 29 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И защо чакаха 20 години? Още малко и ще си помисля, че са чакали да се деквалифицира човешкият ни капитал, та да не конкурира тхния.
  Иначе са най-яростните проповедници на свободния пазар, свободен, ама да е колкото те кажат. Ако ще се внася(с цел изнасяне) и изнася капитал, може, ама бг работник да се пробва на трудовия им пазар, пак може, ама след 20 години, та да не става за друго освен за ягодо-берач.
  Така е, знаят си интереса на запад. Ние нашия още не си го знаем. Не го знаем щото е в интерес на същия тоя запад да не си го знаем. Конкуренция, капиталистическа кокуренция му се вика на това. И в Бг, най-големите фенове на капитализма и конкуренцията, най-малко го разбират това.

 30. 30 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#5] от "EVOLYUCIONER":

  ++++++++++++++

 31. 31 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#28] от "biss Mark":
  Какво предлагаш като алтернатива? Да остана да чакам още 23 години да се оправи като милионите смачкани хорица, които ходят по улиците?
  И не, не мога да разчитам, че другите хора ще започнат да се държат по-уважително с останалите в тази държава, тъй като аз го правя; не мога също да разчитам, че правосъдната ситема ще заработи по-добре само защото аз се отнсям справедливо с останалите; нямам търпение вече да чакам чалгата да се изкорени от това общество; омръзна ми да се надявам, че обществените средства ще бъдат изразходвани разумно, стратегически обосновано и без да се краде от тях само защото аз си плащам данъците и не крада. Пробвано е вече от предишното поколение в продължение на 23 години - не работи. Личният пример в тази държава не дава плодове, доброто се дави в помията, а аз имам само един живот, съжалявам. Да се жертваш да избавиш родината от чужд поробител сигурно е героизъм, но да се жертваш, за да я избавиш от собствения й народ, е обречено. Предпочитам да взема близките си с мен и да им подействам като мотивиращ стимул да си заминат с мен, отколкото да се боря за загубена кауза.

 32. 32 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1657 Весело

  Както беше казано вчера, българите към англичаните: "Като изтрезнеем идваме"

 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  ? ... а кога ще отпадне ограничението -
  българин да си намери работа в България !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "GogoGP":

  хаха браво на теб много ли си горд?

 35. 35 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "EVOLYUCIONER":

  ЕС да дойде в България, останови се трайно и категорично и взе да взима без да дава нищо. Това му беше и задачата. Оказа се, че е било и здача на някой бг граждани. Интересното е, че масата бг гражани нямаха нищо против и още нямат.

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  [quote#15:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]Ако нямате пари за хляб - яжте пасти. [/quote]Нали знаеш как свършва историята на тоя израз. Не го казвай дори на шега - хеле като пожелание за ЧНГ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 729 Весело

  Ограничения е имало винаги в главите на мързеливците.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 38. 38 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  [quote#31:"Pipilot"]Какво предлагаш като алтернатива? Да остана да чакам още 23 години да се оправи като милионите смачкани хорица, които ходят по улиците? [/quote]

  Нищо не предлагам. Просто споделям че ентусиазма от тази новина е по-скоро тъжен. Иначè новината сама по себе си е добра, защото свободата на движение ще бъде едно от големите предимства в ЕС.

  А това изявление:
  [quote#31:"Pipilot"]Предпочитам да взема близките си с мен и да им подействам като мотивиращ стимул да си заминат с мен, отколкото да се боря за загубена кауза. [/quote]
  направо не знам как да го коментирам. Ще вземете родителите си и ще ги оставите в някой английски таван ли. Май англичàните се плашат точно от вас. Както и да е. Пожелвам ви успешна 2014г. И да внимавате Вие какво си пожелавате.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 39. 39 Профил на Лосион Бояришник
  Лосион Бояришник
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  [quote#28:"biss Mark"]Народа се радва чè ще може да напусне родината си и близките си. По-лесно му е да избяга от колкото да .... остане. [/quote]

  Човек - както горе писах - БСП на все това ,че са единствената лява партия и единствената голяма освен ГЕРБ едвам събират по 3-4-5% при българите в чужбина(3.44%) и при българите родени след 1975(5.9%) Но пък управляват държавата. Тоя дисбаланс не е от ден , не е от 2.
  Колко още трябва да чакаме на колко трябва да станем за да можем да управляваме страната и живота си ? поколението след 1975 вече е на 40. Но не може да взима решения за страната си , понеже пенсионерите на по 60-70% чакат Сталин да се върне и пак да ги направи млади

  Ми тогава довиждане. Като пенсионерите не искат да ни дадат държавата - да си я взимат. Не знам от къде ще намерят пари за хляб като си тръгнем , ама ако нямат да ядат пасти. Те така правят в Европа(Франция)

  Fidel Castro’s legacy is one of firing squads, theft, unimaginable suffering, poverty and the denial - D.Trump
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  [quote#6:"патиуанчо"]За съжаление, 19 години БКП+сателити на власт закопаха тая идея завинаги. Ти също си гласувал за това закопаване, гордей се. [/quote]30 години съм в политиката ... А ти гласува ли ???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 509 Любопитно

  До коментар [#28] от "biss Mark":

  "Това ни различàва от японците..."

  Да, ама я, виж какъв е процента на интелигентните и трезвомислещи хора там и какъв е тук. Тук е нищожен! Тук такива хора биват мачкани, оплювани, подигравани, неглижирани... Докато масите постоянно те мачкат и не искат да чуват друго, как мислиш, че ще им повлияеш в положителна посока? НИКАК! Усещал съм го на гърба си, така, че знам за какво иде реч.

  А, изрази от сорта на "...По-лесно му е да избяга от колкото да .... остане..." са отдавна изтъркани отчаяно-партиотически излеания.

  Нищо лично, иначе.

 42. 42 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#38] от "biss Mark":
  Майка ми вече живее в Германия от 10 години, както 4/5-и от семейството ми, в моя случай това за тавана не е в сила. Не казвам, че емиграцията е лесен избор, затова и аз не бързам, подготвям се с квалификация, знания и професионален опит, за да не ходя да живея по таваните в Лондон. За мен емиграцията има смисъл само ако знаеш къде и защо отиваш.

 43. 43 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#39] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Напълно си прав, тежкото е, че това са нашите баби и дядовци.

 44. 44 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 700 Разстроено

  До коментар [#24] от "mitko11":имаме голееемо чакане за нови опорни.

 45. 45 Профил на valve_stem
  valve_stem
  Рейтинг: 1478 Любопитно

  До коментар [#28] от "biss Mark":

  И на мен ми се живее тук, но вече 14 години бачкам на 2 места, че имало е и моменти да се занимавам с 3 неща... а съм само на 33 години.

  И знаеш ли какво - живея сравнително добре, но ми се живее и по-добре. Ако няма да почивам изобщо то поне да ми плащат доста повече, за всичко това което мога. Та смятам и аз да сбирам цирка, като тази година тук в България ще ми е последната... поне до пенсия.

  Жената е покана за щастие
 46. 46 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#39] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Ами както писах по-горе и аз подготвям дете си за таква възможност. А преди няколко седмици писах, че бъдещето на ЕС е да стане една голяма Швейцария. От друга страна поглеждайки назад в историята, немците са били най-голямата емигрантска вълна в края на 19-ти век и това не е затрило Германия. Така чè не ме разбирайте погрешно. Просто исках да ви дам и друга гледна точка - а именно че ентусиазма е по-скоро тъжен.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 47. 47 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#42] от "Pipilot":

  Е значи вие сте едно добро изключèние.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 48. 48 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Ми то у нас останаха или предимно прости хора, ранобудни студенти или пенсионери и цигани. То който можеше вече е навън у нас остана матряла. Погледнете резултата - нищо не могат да измислят освен да крадат, далавераджийстват и да крещят по улиците. Аи да да пият бира, ядат шкембе чорба Общо взето 99% от останалите у нас българи не биха взели за нещо повече от общи работници. Има още няколко хиляди програмисти и малко останали свестни хора, които правят нещо смислено, ама останалите са от боклук надолу. Така, че няма да има никакъв особен напрлив за Запад, просто няма кой.

 49. 49 Профил на Лосион Бояришник
  Лосион Бояришник
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  [quote#36:"EVOLYUCIONER"]Нали знаеш как свършва историята на тоя израз. Не го казвай дори на шега - хеле като пожелание за ЧНГ [/quote]

  Да , знам. Но смятам да съм достатъчно далече за да не мога да свърша така

  Fidel Castro’s legacy is one of firing squads, theft, unimaginable suffering, poverty and the denial - D.Trump
 50. 50 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#45] от "bgpainter":

  За съжаление малкото останали свестни българи у нас сега ще си сберат багажа и тогава у нас ще остане само булвоч, пенсионери, крадци и цигани. То почти не останах свестни и нормални и сега съвсем ще изчезнат.

 51. 51 Профил на Каишков - Системен нарушител
  Каишков - Системен нарушител
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  [quote#39:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]ама ако нямат да ядат пасти. Те така правят в Европа(Франция) [/quote]
  В Париж кило евтина кайма е над 30 евро, в хубавите магазини - 60 евро. Всеки нов български патриот, роден след 1975 г. знае че и последният Камерън е по добър от някой си български Костов, Иванов, Петров. Напред към евтината кайма на Запад.

  В Лукойл или Шел - суровината е руска.
 52. 52 Профил на Лосион Бояришник
  Лосион Бояришник
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  [quote#43:"Pipilot"]Напълно си прав, тежкото е, че това са нашите баби и дядовци. [/quote]

  Знам ,че са нашите баби и дядовци. Аз не ги мразя. Но децата си обичам повече. Не мога да си позволя лукса при положение ,че скоро живот и здраве ще имам деца , да ги оставя да растат в страна като България.

  Обичам бабите и дядовците ни , но децата ни обичам много повече

  Fidel Castro’s legacy is one of firing squads, theft, unimaginable suffering, poverty and the denial - D.Trump
 53. 53 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":

  абе те интерес имат, просто са хем некадърни, хем на първо място са други интереси

 54. 54 Профил на Лосион Бояришник
  Лосион Бояришник
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  [quote#46:"biss Mark"]Просто исках да ви дам и друга гледна точка - а именно че ентусиазма е по-скоро тъжен. [/quote]

  Естествено ,че е тъжен и за нас е тъжно да ходим в страни , където имаме по 1-2-ма приятели , а не по 30-40. Просто нямаме избор.

  Fidel Castro’s legacy is one of firing squads, theft, unimaginable suffering, poverty and the denial - D.Trump
 55. 55 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "apolitichna":

  Наистина си права. Важното е човек да има избор. ЧНГ!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 56. 56 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Много ме натъжава това поколение. Едно време младите българи са умирали за родината и за народа си, а сега само се чудят как да избягат. Жалко е.

 57. 57 Профил на Лосион Бояришник
  Лосион Бояришник
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  [quote#48:"sqrt"]Има още няколко хиляди програмисти и малко останали свестни хора[/quote]

  Споко , и тях ще изгоним - Станишев обеща да им вдигне осигуровките с 50% , за да не се ширят с много пари , ама естествено няма да пипа корпоративния данък , за да не удари милионерите.

  Fidel Castro’s legacy is one of firing squads, theft, unimaginable suffering, poverty and the denial - D.Trump
 58. 58 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  До коментар [#33] от "EVOLYUCIONER":

  питай, когато ти дават опорните точки

 59. 59 Профил на Умерена джихадистка с канибалски наклонности
  Умерена джихадистка с канибалски наклонности
  Рейтинг: 3880 Весело

  В полунощ посрещнахме Новата година. В полунощ на 1 януари 2014 година паднаха и всички останали ограничения на пазарите на труда в Европейския съюз за българи и румънци.
  *********************

  И още има българи в България? Защо не сте се изнесли в Англия, бе? Що разочаровате така другаря Фураж, той сега с кво ще плаши англетата, а? 1 януари вече настъпи и нито един българин не е пристигнал там, трагедия някаква, просто.

  Точка първа от наръчника на форумният агитатор: 1) Като не можеш да опровергаеш информацията - компрометирай източника!
 60. 60 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  До коментар [#57] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  хехе, ще му се правят на умни и красиви

 61. 61 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#56] от "npiatanasov":

  Ми и мен ме натъжава простото поколение - само крадат и разсипват ама това е положението. Хората избягаха заради вас. погледнете докъде докархте нещата с простотия и далаверажийство.

 62. 62 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 7729 Весело

  Ей сега минах покрай терминал 2...такава навалица не можеш да се разминеш...целия квартал Филиповци и Столипиново чакат полет до Албиона...

  ГЛАСУВАНЕТО ЗА БСП Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ...СКРИЙ ЛИЧНАТА КАРТА НА БАБА СИ...СПАСИ БЪЛГАРИЯ!!!
 63. 63 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#56] от "npiatanasov":

  Умирали са за родината, обединени от общ враг - поробителя. Лошото е, че не сме способни на консолидация, уважение и добро отношение към сънародниците си в мирно време.

 64. 64 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#57] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Той ако станишев беше проблема у нас ехеее. Простите и алчните са проблема и те са 99% от останалите. Можете да имате по избори всеки ден и все тая при този матеял резултатът ще е инаги трагичен, само крадците и комисионерите се сменяват.

 65. 65 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  До коментар [#56] от "npiatanasov":

  еми вие направихте така че родината ви е СССР, а младите не искат да си хвърлят живота на вятъра за вашата родина

 66. 66 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#61] от "sqrt":

  О ама и мен ме дразнят комунистите и пенсионерите които гласуват за тях, но младите трябва да са тук и да се борят за по-доброто бъдеще, а не да бягат.

 67. 67 Профил на Лосион Бояришник
  Лосион Бояришник
  Рейтинг: 1654 Весело

  [quote#51:"Каишков - Гласът на Америка"]В Париж кило евтина кайма е над 30 евро, в хубавите магазини - 60 евро.[/quote]

  Другарю , времето в което агитпропчика обясняваше как Запада пие кръвта на деца мина! В коя страна е тоя Париж , за който говориш ? Понеже аз бях в един , дето се намира във Франция и там е съвсем различно - кило белени картофи 1.79 , кило пушена шунка(От месо!!!111 омг) - 9.00 , кило портокали 1.00 , риба тон на промоция 1.50 3 кутии по 10 яйца за 5.89.

  КЪДЕ Е ТОЯ ПАРИЖ С КАЙМА ОТ 60 ЕВРО

  http://catalogue.carrefour.fr/hypermarche-promo-1_0114_629itEpR/v01

  Въведи двуцифрен код - за да разгледаш - 29, 95 , 92 , 75 и т.н.

  Fidel Castro’s legacy is one of firing squads, theft, unimaginable suffering, poverty and the denial - D.Trump
 68. 68 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#66] от "npiatanasov":

  Ми то на вас не ви тряват млади а свестни, то и сега има останали млади ама повечето освен за групов секс за друго не стават. Вижте никой няма да стои у нас докато царува простотията и некадърността. Няма как да не пропадне страна в която уважават крадците, които са окрали завод, сринали са го и са го продали за скрап и викат на учителите прост даскал. Никой не иска да става курбан за такива прости и алчни хора като вас.

 69. 69 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#66] от "npiatanasov":

  Какви комунисти бе лольо? То у нас има само крадци и далаверажии преоблечени като разни партийки. И 99% прост матрял като теб.

 70. 70 Профил на Лосион Бояришник
  Лосион Бояришник
  Рейтинг: 1654 Любопитно

  [quote#56:"npiatanasov"]Едно време младите българи са умирали за родината[/quote]

  Едно време старите българи са умирали за родината си ,а сега се чудят как да изгонят младите за да му дадат 2 лева повече на пенсийката в замяна

  Fidel Castro’s legacy is one of firing squads, theft, unimaginable suffering, poverty and the denial - D.Trump


още



За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах