Франция и Германия предлагат най-много работа за имигранти

Списъкът с броя на свободните работни места за имигранти в страните от ЕС и в европейското икономическо пространство, публикуван вчера на сайта EURES, поставя на първо място сред страните с дефицит на работна ръка Великобритания, която се показа най-уплашена от прилива на работници от новите членки, пише днес румънският вестник "Котидианул", цитиран от БТА. Според EURES във Великобритания има над 260 000 свободни работни места.


В. "Евениментул зилей" допълва, че общо в ЕС свободните работни места са около 740 000.


На второ място в списъка, публикуван от EURES, се намира Германия, с над 190 000 свободни места, следвана на голяма дистанция от Чехия с девет процента от общия брой на офертите, Франция (седем процента) и страни, като Белгия, Австрия и Финландия. Най-малко свободни места за работа има в Естония, Литва, Малта, Полша и Словакия.
В страните, които наложиха ограничения за достъпа до пазара на труда, румънците не могат да заемат свободните работни места по друг начин освен въз основа на двустранните споразумения, които Румъния е сключила с тези страни, посочва "Евениментул зилей".


Вестникът съобщава още, че Австрия се отказва от част от ограниченията. Новото коалиционно правителство в Австрия подготвя списък с професии, до които ще имат достъп чуждестранни работници, като акцентът ще падне върху техническите сфери, в които се регистрира дефицит на работна сила, пише "Евениментул зилей".

Коментари (44)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах