Ердоган в Берлин: ЕС зависи и се нуждае от Турция

Ердоган в Берлин: ЕС зависи и се нуждае от Турция

© Reuters

Европейският съюз зависи от Турция. Не само Турция се нуждае от ЕС, но и ЕС има нужда от Турция, заяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган при посещението си в Берлин днес. В речта си в Германския институт за външна политика той заяви, че турската икономика е нараствала постоянно, доходите и износът са се увеличили четири пъти, а безработицата е намаляла. С население от почти 77 милиона души би било невъзможно да си представим 21 век без Турция, каза премиерът, цитиран от германския всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. По-късно през деня той трябва да се срещне лично с канцлера Ангела Меркел.


Изданието припомня, че страната има статут на кандидат от 1999 г., преговорите текат от 2005 г., но напредват много неубедително. През последно време критиката към Анкара се увеличи заради чистката в полицията и съдебната система, последвала разследването за корупция. Предполага се, че зад тези ходове стоят задкулисни битки между Ердоган и влиятелния духовник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ.


По време на днешната визита на Ердоган в Берлин стана ясно, че Гюлен е обвинил турския премиер в обида и клевета. Гюлен иска 30 000 евро обезщетение, съобщи адвокатът му Нурулах Албайрак.




В друг свой материал Frankfurter Allgemeine Zeitung отбелязва, че 2013 година е приключила зле за Ердоган и 2014 г., изглежда, не започва по-добре. Изданието пише, че два месеца преди местните избори в Турция Ердоган с всички сили опитва да противодейства на разследването срещу близки до него политици и бизнесмени.


Списание "Шпигел" също съобщи, че докато опитва да даде нова сила на присъединителния процес на Турция, Ердоган ще се изправи срещу съпротива. "Очакванията от визитата на Ердоган в Берлин са високи – правозащитници настояват турският премиер да се извини за арменския геноцид, представители на турската общност в Германия искат редовни срещи между правителствата на двете държави по въпроса за двойното гражданство, а парламентарната група на Християндемократите в Будестага държи Турция да се придържа към демокрацията и свободата на вероизповедание", пише "Шпигел". Изданието допълва, че самият Ердоган иска от властите в Берлин подкрепа за еврочленството на Турция. Според всекидневника "Ди Велт" с посещението си в Германия Ердоган води битка на два фронта – присъединяването към ЕС и кампанията за изборите в Турция.


Всичко, което трябва да знаете за: