Инвеститор иска да строи 77-метрова сграда в София, върви по примера на "Парадайс тауър"

Изглед към булевард "България" от Витоша

© Антон Попов

Изглед към булевард "България" от ВитошаСедемдесет и седем метрова сграда може да се издигне до столичния булевард "България", близо до околовръстния път, и то в зона с ограничение на височината на строежите до 20 метра. За да постигне целта си, инвеститорът се позовава на членове и алинеи от устройствените закони, за чиято промяна главният архитект на София Здравко Здравков призовава повече от година. Заради непроменените текстове се наложи да бъде разрешен проектът за "Парадайс тауър" с височина 215 м.


За да построи сградата на обща площ 140 000 кв.м, и то на не повече от 15 метра от жилищен блок, инвеститорът се позовава на комбинация от 11 члена и 12 алинеи от устройствените закони.


Казусът предстои да бъде решаван от Столичния общински съвет, защото включва изграждане на улици и отчуждаване на имоти. Докладът трябваше да бъде гласуван на днешното заседание на Столичния общински съвет, но точката отпадна, защото тази седмица комисиите по градоустройство и екология отложиха разглеждането му и възложиха допълнителни указания на инвеститорите.


Три за един
Парцелът се намира на ъгъла между булевард "България" и улица "Борово", където в момента има мебелен магазин. Около имота има жилищни сгради, една от които ще бъде засенчена, ако 77-метровата сграда бъде изградена.


Собственик на имота от 2016 г. е "България Билдинг" ЕООД. В началото на 2017 г. дружеството внася до "Направление архитектура и градоустройство" искане за промяна на устройствения план на парцела, с която той да бъде разделен на три. С разделянето инвеститорите искат да се възползват от чл. 27 ал. 3 от Закона за устройство на територията, който ще им разреши исканото от тях застрояване. На базата на този член беше одобрена "Парадайс тауър", както и редица високи сгради в централната градска част.


"Това разделение на имота прави незаинтересована страна сградата, която ще бъде засенчена", каза Здравков по време на вчерашното обсъждане в комисията по градоустройство. Според закона единствено заинтересованите страни могат да обжалват измененията на устройствените планове.


"Според мен няма основания за одобряването на процедурата", каза още главният архитект на София.


За 57 метра повече


Според проекта за изменение във всяка от трите части ще могат да бъдат изградени офиси и сгради за обществено обслужване. Само за един от трите бъдещи парцела е посочено конкретно искане - апартаментен хотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа или 76.95 метра.


Максималната допустима височина на сградите в зоната, в която се намира имотът, е 20 метра. За да надскочат този праг с над 50 метра и сградата да бъде 4 пъти по-висока от допустимото, инвеститорите се основават на допълнителна разпоредба от Закона за устройство и застрояване на София. Според нея сгради за обществено ползване нямат ограничение на височината, ако попадат в градски центрове от първо до трето ниво. Според "България Билдинг" парцелът им попада именно третичен градски център. Според комисиите по градоустройтво и екология това тепърва трябва да бъде доказано.


Там е, не е там


По време на обсъждането в градоустройствената комисия бяха изказани противоположни мнения, за това дали имотът на "България Билдинг" попада в третичния градски център, което би означавало, че ограниченията за височината отпадат.


"Трябва да сме сигурни, че имотът попада в тази зона, тъй като в случая се ползват всички възможни изключения и вратички в законите", аргументира се Силвия Христова (ГЕРБ), председател на комисията по градоустройство.


"Докато разглеждах доклада, се опитвах да си увелича схемата на Общия устройствен план за този обект. Там тази яснота липсва. Не мога да разбера откъде инвеститорите вадят заключението, че имотът им попада в тази зона, каза Лорита Радева (ГЕРБ), която е председател на комисията по екология.


Според един от експертите към комисията по градоустройство - архитект Янка Сачкова, имотът не само попада в зоната, а тя е планирана именно за него. "Няма друг имот в тази зона, който да е за обществено ползване. Това значи, че зонирането от 2007 г., е правено точно за този парцел", каза Сачкова.


Съдружникът в "Джи Пи груп" като инвеститор


Собственик на "България Билдинг" е Георги Василев - показва справка в Търговския регистър. Пак там се вижда, че Василев е мажоритарен акционер в дружеството "Джи Пи груп". Същевременно двете дружества са регистрирани на един и същ адрес на бул. "Черни връх". С "Джи Пи груп" е свързван генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев, но той отрича тези твърдения. През 2016 г. започна строителството на хотел "Хаят", на мястото на кино "Сердика" до паметника на Васил Левски, което беше съборено. Инвеститор е Валентин Златев, а строежът се изпълнява от "Джи Пи груп".


Преди "България Билдинг" да купи парцела през 2016 г. той е бил собственост на две дружества - "Итърнити" с управител Георги Василев и "Евро травелс", управлявано от Владимир Лозанов. И двете дружества са собственост на юридически лица, регистрирани в Кипър. Владимир Лозанов пък е съдружник в "Джи Пи груп".

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  Щом за един може защо и за други да не става?

  Също така София ще я превръщаме ли в световен мегаполис или?

  П.С. Защо не добавиха настроение "Иронично"

 2. 2 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Стига с тия високи сгради, грозни са, не се вписват в града, няма инфрасруктура, земетръсна зона е, тъпата столична община се консултира със световноизвестни архитекти, които не одобряват такива сгради и анкетното проучване на софиянци показа, че искаме повече зелени площи. Имам чувството, че и с работеща съдебна система доникъде няма да стигнем, а с публично линчуване.

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 2033 Весело

  Ама как може високи сгради в София бе.
  Те в Сингапур почват вече да рушат небостъргачите, сгради над 3 етажа няма да има
  В Ню Йорк също, макар че отдавна вече не е града с най-много високи сгради.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Ами като гледам това не е до околовръстното, по-надолу е - на мястото на "Мартинели".
  По-близо до Витоша са Vertigo Building (67 м) и високата офис сграда на Bulgaria Mall (85 м).
  Но е истина че за разлика от другите 2 в района, евентуална нова сграда ще хвърля сянка на жилищни сгради.

 5. 5 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Хайде да цвъкаме ...... небостъргачи из София!

 6. 6 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 431 Неутрално

  тази статия прилича малко на "наръчник за заобикаляне на закона"... да се учим всички.
  е... можеше да е малко по-подробна, ама който го интересува ще се оправи.

 7. 7 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  И в двете дестинации има ограничено количество земя за ново строителство. В София на север има бол земя с невисока цена.

  И подражанието на някой не винаги е най-доброто решение

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  И на криминалните елементи в общината не им е лесно. Одобриха своя човек, сега как да откажат на другите???

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 9. 9 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 513 Неутрално

  В най-скоро време трябва да се вземат сериозни мерки срещу това, защото не може да има високи сгради разпръснати из целия град.

 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 965 Неутрално

  И на криминалните елементи в общината не им е лесно. Одобриха своя човек, сега как да откажат на другите???
  —цитат от коментар 8 на cinik


  Затова ще одобрят мега проектите на всички важни хора на правилните високи позиции. Пък и някой лев могат да изкарат.

  intergalactic
 11. 11 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 439 Неутрално

  "Заради непроменените текстове се наложи да бъде разрешен проектът за "Парадайс тауър" с височина 76.95 м."
  Парадайс тауър е с височина 220 метра

 12. 12 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  И тук ще стане както с моловете, прането на пари чрез строителство ще процъвтява.
  А дали има нужда, е друг въпрос.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9663 Неутрално

  Вратичките са всичко...

 14. 14 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1838 Весело

  мааалце сте объркале картинката... изгледа не е към българия, ми е към цар борис

  имам два президента - единия е самовлюбен токсичен пърдел, а другия подла рушняшка подлога...
 15. 15 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ей това строителство, голямо мрънкане бе, голямо мрънкане :)

 16. 16 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Безобразие да се строят небостъргачи в подстъпитеу към Витоша. И зашо се внушава, че Парадайз Тауър вече е одобрена?! Тази сграда на руската мафия не трябва да се допуска.

 17. 17 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#16] от "авторът":

  И защо да е безобразие?

 18. 18 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Пране на пари. Вижте на Цариградско до Експо Центъра. Всичките офис сгради са празни с малки изключения. Вижте бул.България, над Мол България е заселено до 5-6 етаж. По-нагоре по булеварда т.нар." Счупена сграда" е само до 2-рия. Безсмислено инвестиране но с крадени пари.

 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  До коментар [#2] от "nemeria":

  Много добър коментар !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Пране на пари. Вижте на Цариградско до Експо Центъра. Всичките офис сгради са празни с малки изключения. Вижте бул.България, над Мол България е заселено до 5-6 етаж. По-нагоре по булеварда т.нар." Счупена сграда" е само до 2-рия. Безсмислено инвестиране но с крадени пари.
  —цитат от коментар 18 на zbs44514268


  Пълни глупости, пълно е с чуждестранни фирми в сградата над мол България, дори като минавам в късните часове , доста от офисите светят

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8634 Неутрално

  Пипалата на октопода.

 22. 22 Профил на nikidimi
  nikidimi
  Рейтинг: 448 Неутрално

  На север от Централна Гара има буквално пустеещи земи, намиращи се на под 10 минути с метро (ако се построи). Та защо е да се строят сгради по хиляда етажа, като на броени минути от баш центъра няма абсолюнто нищо? Това е за градовете, където най-близката свободна площ е на 50 км от центъра на града

 23. 23 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Честно казано в тия небостъргачи най ме дразнят малоумните им именца. Какво пък ще й е парадайзното на тая мафиотска простотия?!

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Аман от "кукурузи" в различни части на София!По белите страни това се прави в един ,най-много два квартала ,където може да се сторят високи сгради!

 25. 25 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  На север от Централна Гара има буквално пустеещи земи, намиращи се на под 10 минути с метро (ако се построи). Та защо е да се строят сгради по хиляда етажа, като на броени минути от баш центъра няма абсолюнто нищо? Това е за градовете, където най-близката свободна площ е на 50 км от центъра на града
  —цитат от коментар 22 на nikidimi


  И аз съм се чудил за това.

  Изобщо не знам защо града не се развива повече на север.

 26. 26 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Каквото и да е, дано са по-хубави от тия грозотии:

  http://s17.postimg.org/vt06npc27/219890698499.jpg

 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 3744 Неутрално

  До коментар [#23] от "lechevalier": ''Честно казано в тия небостъргачи най ме дразнят малоумните им именца. Какво пък ще й е парадайзното на тая мафиотска простотия?!''

  И мене ме дразнят имената на побългарен английски, но не ме учудват. Защото не мога да очаквам размах на мисълта и фантазията от индивиди, които дори не могат да си измислят и по-оригинални начини за пране на пари.

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 3744 Неутрално

  Т'ва е положението - утрешните ''културни забележителности'' и ''културно наследство'' на България ще са молове и небостъргачи с пошли имена на сбъркан английски.
  Единствената ни надежда може да бъде, че ако съдим по качеството и стандарта на днешното строителство и използваните материали, тези ''чудеса'' на прехода няма да издържат прекалено дълго на ударите на времето и природните стихии.

 29. 29 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  ГЕРБ + ВМРО + Атака си гласуваха разрешителното за техните хора от Парадайса, а сега как наистина да откажат на следващия "инвеститор".

 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 3744 Неутрално

  До коментар [#24] от "bat_plamen": ''Аман от "кукурузи" в различни части на София!По белите страни това се прави в един ,най-много два квартала ,където може да се сторят високи сгради!''

  Тази сутрин гледах малко от едно предаване за Панама, където показаха ясното разграничаване между старата част на града с характерна старинна архитектура (грижливо и с любов реставрирана и поддържана) и новата част с не по-малко характерния силует от небостъргачите.

 31. 31 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Баси тъпата държава. Имам чувството, че живея в мутро-диктаторско общество. И повечето от свестните българи са в чужбина. Останаха 10% свестни и боклука. Не виждам как ще станат нещата...

 32. 32 Профил на supebo
  supebo
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#18] от "zbs44514268":

  Глупости, ама гледам ти вярват. Няма празен квадрарт около експо центъра. В момента цените на наемите там гонят 15 евро, ама Вие си пишете за агитката тук, явно е информирана.

  Една любов, една страна, една България
 33. 33 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Аз живея на същата улица, тия са идиоти ако им разрешат да вдигнат такова нещо. От толкова архитекти и общинари квартала прилича на Бейрут и не може да се ходи от коли по тротоарите. Да им отделят на всички "инвеститори" голям терен около София, да направят проект кой какво ще строи, да им пуснат ток и вода и да ги оставят 2 - 3 години да строят колкото искат, след това се нанасят и забрана за строителството. Осраха ни квартала такива "инвеститори", напълни се с миекащи силиконови джуки.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 34. 34 Профил на gabsokol
  gabsokol
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#18] от "zbs44514268":

  Работя в "Счупената сграда", етаж 14. Сградата е пълна.

 35. 35 Профил на Krasimir Yalamov
  Krasimir Yalamov
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  ЕДИННА ЕВРОПА

  Отщете го!

  "Инвеститор иска да строи 77-метрова сграда"

 36. 36 Профил на etv52306337
  etv52306337
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#33] от "dragozow":


  Аз живея на същата улица, тия са идиоти ако им разрешат да вдигнат такова нещо. От толкова архитекти и общинари квартала прилича на Бейрут и не може да се ходи от коли по тротоарите. Да им отделят на всички "инвеститори" голям терен около София, да направят проект кой какво ще строи, да им пуснат ток и вода и да ги оставят 2 - 3 години да строят колкото искат, след това се нанасят и забрана за строителството. Осраха ни квартала такива "инвеститори", напълни се с миекащи силиконови джуки.
  —цитат от коментар 33 на dragozow


  Не само това -Един от основните виновници за това там да заприлича на гето с елементи в стила си ала Хонк-Конг е по-предходния арх. Стоян Янев. Хвала и на него.

 37. 37 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 2125 Гневно

  Какво пък! Всичко е бизнес! Демокрацията иска жертиви! Да ни отнемат онова, което НЕ СЕ купува с пари-гледка към Витоша например! Далвераджиите си имат имена! И партии, от които са част!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Щом е Вальо Златев - може.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 39. 39 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Форума на Дневник се е превърнал в зелено-болшевишки трибунал, БЛЯ!

 40. 40 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Форума на Дневник се е превърнал в зелено-болшевишки трибунал, БЛЯ!
  —цитат от коментар 39 на OMUNVINGE

  +++
  Олевяване на масите, всички против всичко ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  БГ законите са сътворени така, че всяко ограничение е като врата в полето. Всъщност да погледнем последните години кои имат мнозинство в НС?
  ГЕРБ, БСП, ДПС.

 42. 42 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 736 Неутрално

  След "разфасофането" на "Кремиковци" се очакваше строителство на офиссгради и въобще активност в подножието на Стара планина. Където има простор за амбициозни проекти. Обърнати на юг. Но не. Натискат се в полите на Витоша. Буквално в подстъпите към планината. И то руснаци предимно. Небостъргачът до МОЛ "Парадайз" ще бъдел руско-грузински. Няма ли как да им се даде интифа да перат пари на север от София. В просторните свободни зони към Стара планина? Там да се оформи нещо като сити, като даун таун и пр. Защо се натискат в яката на Витоша? Претрупано е. Витоша засенчва юга и пр. Влезте в картата на Лос Анджелис и вижте къде е въпросното сити с небостъргачите. Дръпнато далеч, далеч от брега на океана. И далеч от хълмовете Бевърли хилс. Пазещи града откъм север.

 43. 43 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#18] от "zbs44514268":

  "до Експо Центъра. Всичките офис сгради са празни с малки изключения."

  Някои части от ски-шанцата не са запълнени и има лепенка For rent, обаче Крепостта на капитала е отдадена изцяло.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 44. 44 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#10] от "Индиана":

  всичко е далавера ,навсякъде по света във властта се влиза ,за да се прави далавера и пари , това го гледаме от всички филми вече

 45. 45 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 664 Неутрално

  нема страшно герберите заедно с атака ще пуснат и този проект както пуснаха и 215 м. кула на руските инвеститори. все пак са си комунета.

 46. 46 Профил на pimpf
  pimpf
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Аз пак да попитам - тези къде ще паркират? Ако отидете до тази сграда "Вериго" в работно време нещата са изключително грозни с паркираните коли, въпреки, че сградата има и подземен и надземен паркинг. И съм напълно съгласен, че е време София да се развива и към Стара Планина и Елин Пелин, където дори може да се изгради доста добра инфраструктура

 47. 47 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 695 Неутрално

  На север от Централна Гара има буквално пустеещи земи, намиращи се на под 10 минути с метро (ако се построи). Та защо е да се строят сгради по хиляда етажа, като на броени минути от баш центъра няма абсолюнто нищо? Това е за градовете, където най-близката свободна площ е на 50 км от центъра на града
  —цитат от коментар 22 на nikidimi


  Липсата на стратегическо мислене е проблемът. В София има няколко запустели индустриални зони на ключови места, които биха могли да се превърнат в място за небостъргачи, но всичко става н час по лъжичка и се строи там където инвеститорите са се докопали до място за строеж, а не там където е логично и добро за града!

 48. 48 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1393 Любопитно

  Ало, Дневник, като гледаме илюстрацията, къде е точно този "бул.България" и изгледа от коя точно "витоша" е сниман?
  . То вярно че София е гъсто застроена, ама автора Антон Попов, май е попрекалил с колажите и фотошопа?
  Въпросите ми да не се считат като подкрепа за нова висока сграда на бул. България!

  Отмяна или отлагане председателството на троянският кон!
 49. 49 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 526 Неутрално

  сгради над 3 етажа няма да имаВ Ню Йорк също, макар че отдавна вече не е града с най-много високи сгради.
  —цитат от коментар 3 на qwertqwert


  Ако имах власт, бих забранил да се строи повече от 5 етажа в София, 3 етажа в областен град и 2 етажа в други градове или села. Напълно сериозно го пиша и мисля това. Нямам времето и желанието да ви развия тезата.

  Не мисля, че си толкова глупав, че да не знаеш, защо се строи толкова високо в Сингапур и Ню Йорк.
  ,

 50. 50 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 526 Гневно

  От толкова архитекти и общинари квартала прилича на Бейрут и не може да се ходи от коли по тротоарите.
  Осраха ни квартала такива "инвеститори", напълни се с миекащи силиконови джуки.
  —цитат от коментар 33 на dragozow


  Със огорчение констатирам, че имаме същият проблем и в малкото забутано градче Момчилград. Все още не сме като Бейрут, но нещата отиват натам. Общината, разрешава масово уплътняване на сградите в града. Инвестори бол, разбира се.

  Само си нямаме още "силиконови джуки", каквото и да значи това.

 51. 51 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#25] от "Yard":

  Не е "престижно". Все пак, изпод ламените обувки на парвенютата, още намирисват цървулките

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах