Александър Кьосев: Младите владеят културните кодове по-добре от старите

Ръководител на катедра "История и теория на културата" в СУ "Св. Климент Охридски"

Александър Кьосев: Младите владеят културните кодове по-добре от старите

© Юлия ЛазароваКак ви звучи новината от социологическо проучване, че 40% от младите българи не четат, 20% не знаят стойността на числото Пи, а 70% знаят кой е Азис? Или както звучеше едно заглавие, "Азис би числото Пи в училище".


- Това не е новина, а поредната сензация, преоблечена като социологическо изследване. Когато съобщението за чалгата е направено по чалгаджийски начин, то не изпълнява своята функция. А и оплаквания от типа "младите стават все по-глупави" е имало още от времето на Теофраст. Всяко поколение се оплаква, че доброто старо време е отминало, че младите стават студени, неинтелигентни, незадълбочени, но това вечно хленчене не трябва да бъде обърквано с процесите, които текат в момента. А те са процеси бързи в исторически план и бавни в личен план. Затова нашата задача с вас е парадоксална - в една медия, каквато е вестникът, ние трябва да кажем нещо немедийно - че има бавни, но важни процеси, проблеми с друг ритъм и че за тях е необходимо стратегическо мислене.


Какви са тези процеси?
- Става въпрос за три едновременни залеза - залезът на гражданската активност, на либералния индивидуализъм и залезът на Гутенберговата галактика. Някакви фундаментални колони на демокрацията си отиват, което прави елитите все по-затворени и все по-монополизиращи взимането на решения, а обикновените граждани - все по-малко интересуващи се, все по-малко избиращи, превърнати в консуматори на медийна стока.


За да може гражданинът да извършва своите избори, той трябва да е тренирал вътрешната си гражданска автономия. За целта трябва да има време, период от живота, в който той по някакъв начин проиграва тази автономия в себе си - нещо като тренинг, като самообразоване на гражданското чувство и на способността за избор. За да направи това човек в млада възраст, той трябва да е открил едно вътрешно пространство, в което може да разиграва възможни ситуации. Това навремето е било култивирано през печатната култура, през медиите, философията и художествената култура. Сега четенето, както споделят и българските ученици, става скучно занимание. Един сръбски издател беше казал, че това е занимание за лузъри (losers). В някакъв смисъл той е прав - онези, които не са губещи, имат адски малко свободно време. То е невероятно интензифицирано и да си позволят да почетат книга за няколко часа, да потънат в нещо, което им създава чисто въображаемо удоволствие, предполагам, за тях е невероятен лукс. И когато подобни успешни хора не правят такива неща, то и онези, на които те са модели, ги правят още по-малко. Това поведение не носи в себе си образа на успеха, на примамливия живот, за който копнеят младите хора.


Интернет - интерактивното общуване, електронната демокрация, способността за бързо набавяне на информация са предимства, които никой не може да омаловажи. Не бива да забравяме колко различен, в негативния смисъл, беше светът преди тях. Заедно с това обаче субектът на избора бавно губи мотивация. Той е така включен в интензификацията на времето и на информацията, че колкото и да е активен външно, става все по-пасивен вътрешно. И това е един дългосрочен проблем - малко видим, но доста по-важен от проблема дали някой знае или не кой е Чарлз Дарвин. Ако някой младеж не знае кой е Дарвин, той може да научи това на следващата секунда в интернет. Защо да си претоварва главата със знания, които са налични, а достъпът до тях - мигновен.


При една друга подобна анкета, която често цитирам, една десетокласничка беше казала - "Аз не обичам да чета, защото авторът ми казва какво да мисля, а аз не мога да му отговоря". Когато Платон преди 25 века възразява срещу писмеността, която измества устната култура, той има сходни аргументи - че когато има някакъв писмен текст, сякаш жив човек ти говори, но ако го запиташ, той не може да ти отговори.


Защо четенето в интернет и четенето на книги се възприемат като толкова различни, дори взаимноизключващи се дейности?


- Думата "четене" е подвеждаща, тя е твърде многозначна. Според някои изследователи четене е и четенето на рекламите, и разчитането на морзовата азбука, на визуални и мирисни кодове, на телесно поведение, всякакъв вид декодиране е четене. Ако разширим понятието по този начин, четенето никога не може да има упадък, защото човекът е семиотично животно, той винаги и във всички ситуации ще декодира. В края на XVIII век обаче се създава особен вид четене, който има връзка със зараждащия се европейски индивидуализъм и автономията на гражданския субект. Четенето на философска, художествена и историческа литература, четенето в самота, във вглъбеност, с възможност за фантазна идентификация и проиграване на варианти и избори представлява уникален вид четене, различен от всеки друг вид декодиране. То култивира и възпитава индивида и неговата способност да бъде себе си, да бъде автономен. За разлика от това, когато човек чете в интернет, той непрекъснато е в интерактивен режим. Постоянно се нарушават границите на това, което четеш - кликваш тук и там, сърфираш, проверяваш други възможности. Човек се откъсва от онази вътрешна преданост, от онази спонтанна самодисциплина, с която се отдава на книгата.


Залезът на книгата обаче е бавен, което значи и трудно забележим. Всъщност в момента по света се регистрира увеличение на продажбите на книги. Това се дължи на диверсификацията на заглавия и автори и най-вече на популярните жанрове - визуална култура, ню ейдж, автотерапевтични техники, разни видове езотеризъм и т.н. Ако има читателски бумове, те се концентрират около фигури като Паулу Коелю, Стивън Кинг, Джоан Роулинг - популярна литература с високо качество и изключителен маркетингов усет. Тя обаче не предполага такъв тип четене, за какъвто аз говоря, а по-скоро четене, което е част от клубна принадлежност на феновете. Една колежка, Десислава Лилова, направи изключително добро изследване върху "Хари Потър" и многообразните виртуални общества около книгата - например български фенклуб, посветен на Виктор Крум или алтернативни романи, написани за него и Хърмаяни. Но това е по-скоро фенско общуване като на юношески купон, медиатизирано четене.


В тази интерактивна среда променя ли се идеята какво е грамотност и как се учи?


- Тя вече се промени. В някакъв смисъл ние живеем в общество, в което за първи път кодовете на културната грамотност се владеят повече от младите, отколкото от старите. Младите владеят повече компютър, интернет комуникация и английски. И за първи път в историята на човечеството според мен има ситуация, в която младите са по-компетентни по съвременните и доминиращи културни кодове, отколкото по-старото поколение. Това, което казвам, разбира се, е импровизация, хипотеза, интуиция - не мога да го докажа. Но ми се струва, че това вече е променило света радикално и по невидим начин.


Прогнозата ви звучи песимистично?


- Отива си нещо, но вероятно и нещо се ражда. Ние се намираме в началото на електронната епоха, когато нейните възможности не са се разгърнали. Предполагам, че Платон би говорил други неща за писмото, ако знаеше, че след него ще се появят Шекспир, Сервантес, Хегел, Гьоте, Достоевски и кой ли не още. Платон не е можел да знае как в един медиум, какъвто е писмеността, има скрит вътрешен потенциал, който ще компенсира дефектите, които той вижда. Ние сме сега в сходна ситуация. Можем да видим много съществени дефекти на интернет общуването, които вероятно електронната комуникация ще компенсира някак си. В далечен исторически план интернет мрежите са може би най-важната промяна, която се случва в последните 4-5 века, и предстоят съвсем нов тип културни отношения, които ние не можем да предвидим. От друга страна, виждаме как в момента се губи нещо съществено. Но ако нещо се губи и то трябва да бъде компенсирано, в последна сметка съпротивата срещу тези процеси ще бъде дело на самите индивиди. Няма да има организация, учреждения и държавни институции, които да се занимават с това.


Каква е вашата съпротива?


- Идеята, която подхвърлих на шега в българския брой на сп. Foreign policy, е да въведем "празни часове". Време, в което индивидът се насочва към себе си, към онова, което му е важно, към факта, че той самият е смъртен. Както навремето ходжата е издигал глас към небето или е биела християнската камбана, всички конкретни, ежедневни занимания са били прекратявани. Нуждаем се от такава цензура в профанното. Това може да стана не непременно през идеята за Бога, а през идеята, че твоят собствен живот е краен. Както е написал на своята колона хан Омуртаг - и добре да живееш, умираш и друг се ражда. И тогава какво правим с нашата свръхинтензивност? Необходимо е всекидневието да бъде пресечено от подобни паузи, в които човек има време да помисли за себе си, да се опита да се оцялости за малко, да извърши своята делнична "грижа за душата" по израза на Сократ. Мигове на бавно, лично време, които разсичат бързото време на капиталооборота.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  'Необходимо е всекидневието да бъде пресечено от подобни паузи, в които човек има време да помисли за себе си, да се опита да се оцялости за малко, да извърши своята делнична "грижа за душата"' - и аз пресичам всекидневието си с подобни паузи, но държавата иска да ме вкарва в затвора, че марихуаната била някакво чудовищно зло.

  gradinko.bg
 2. 2 Профил на maika na teenager
  maika na teenager
  Рейтинг: Неутрално

  Съгласна съм от личен опит - предлагам Ви едно доказателство на Вашата теза Роулинг отвори сина ми към четенето Последваха Толкин Хърбърт Гудкайнд неистово четене до сред нощ и в маршрутките - вероятно сте прав да го определяте като медиатизирано четене - код за общуване в групи по интереси но и не само Между тях внимателно поставях Ботев - ентусиазирано приет Хамлет и малко от Сервантес постепенно медиатизираното четене водеше до другото Напълно сте прав за владеенето на модерните кодове - но това се отнася само до една мъничка част от децата - бъдещите елити грешно ли е това - нямам препинателни знаци съжалявам

 3. 3 Профил на Много ви здраве
  Много ви здраве
  Рейтинг: Неутрално

  от Колю Колев -- социологическият Азис.

 4. 4 Профил на nikolavj
  nikolavj
  Рейтинг: Неутрално

  Да ви питам нещо: Болерото на Равел чалга ли е?

 5. 5 Профил на Васко Вагинев
  Васко Вагинев
  Рейтинг: Неутрално

  [quote]Съгласна съм от личен опит - предлагам Ви едно доказателство на Вашата теза Роулинг отвори сина ми към четенето Последваха Толкин Хърбърт Гудкайнд неистово четене до сред нощ и в маршрутките - вероятно сте прав да го определяте като медиатизирано четене - код за общуване в групи по интереси но и не само Между тях внимателно поставях Ботев - ентусиазирано приет Хамлет и малко от Сервантес постепенно медиатизираното четене водеше до другото Напълно сте прав за владеенето на модерните кодове - но това се отнася само до една мъничка част от децата - бъдещите елити грешно ли е това - нямам препинателни знаци съжалявам[/quote]
  Вие не сте "майка на тийнейджър", вие сте майка на сдуханяк. Вие не сте просто майка, вие сте майка - орлица. Много близо сте до едиповия смисъл на понятието. Разбиранията ви са амортизирани. За вас "елита" представляват хора с добро образование, практикуващи съответните професии - плод на собствените ви комплекси. Явно се изживявате като недооценена, прецакана от обществото, в което съществувате и периода, през който то преминава. Въпреки това го играете борбена личност, горда по свой начин и храните илюзията, че умеете да намирате пътя на общуването със сина си. Проблемите от това ще са първоначално негови, после ваши. Освен ако не е абсолютен путак.
  Що се отнася до автора на тази статия - дървен философ. Много думи, малко и недоизградени съждения. Дървен философ.

 6. 6 Профил на хамалин
  хамалин
  Рейтинг: Разстроено

  четенето е за избрани,генетично предопределено

 7. 7 Профил на сЕмиотик
  сЕмиотик
  Рейтинг: Неутрално

  Кьосев е човекът от някогашния в-к "Култура". Тогава той пишеше с този специфичен културологичен сленг и звучеше различно, вкусно, омайно и сексапилно ( в смисълът на мощно интелектуално привличане както фенерът привлича нощните мушици) Иначе Болерото е чалга ( в смисъл на приложна,телесна музика) защото Оги Радев от класическата гимназия го използваше да измерва времето,а също и да нагнетява атмосферата по време на своите контролни, точно по културология.Тезите в статията са ясни и съдържат умерено позитивен реализъм с елементи на оптимизъм.Те успокояват тревогите ни, че децата ни са безмозъчни дебили напълно под контрола на виртуалното. Тезите му ни дават надежда, че това от което се страхуваме е непроницаемото( за нас!) бъдеще, а то е безморално в смисъл, че не може да бъде оценено от гледна точка на някакъв сегашен или, още по-нелепо, от предишен морал. Моралът се отдръпва... Тогава идват паузите на събиране и самосъзерцание... И там някъде около пъпа, може би ще помръдне като плах чревен танезъм някакъв рудиментирал орган на морала. Някаккъв ню-апендицит... Но къде ми е скалпела?!

 8. 8 Профил на Врапчо
  Врапчо
  Рейтинг: Неутрално

  Herbert Marshall McLuhan CC (July 21, 1911 - December 31, 1980) - това е автора на "Гутенберговата галактика" например. Но едвали ще намеря време да прочета всичките му книги. За люзърите, има нещо такова, но трябва непрекъснато да се информираш, книгите са лукс, обаче и при двата случая трябва да се чете - като имаш свободно време книги, като нямаш между другото някаква бърза медиа. Познавам пробивни хора които непрекъснато се информират, познавам и такива които са чели много, но нямат никакъв опит и затова им е много трудно в живота. Навиците се възпитават, това е необходимо, иначе в бъдеще ще има само невежи консуматори, в каквито между другото се превърнаха мнозинството българи. Това не е здравословно нито за икономиката, нито за обществото.

 9. 9 Профил на Врапчо
  Врапчо
  Рейтинг: Неутрално

  Градинко, Марихуаната не ти помага да се погрижиш за душата си и да намериш себе си, а да се изгубиш по-бързо и преждевременно, понякога наистина е вери файн, но когто спрат да те разбират, ще разбереш, дано не разбереш че си изтървал съвсем влака на живота.

 10. 10 Профил на Михаела
  Михаела
  Рейтинг: Неутрално

  Авторът е най-авторитетния ни културолог и не е за подценяване. Текстът е твърде кратък, за да бъде и системен каквато претенция има теорията за двете култури например на американския културолог Борислав Ботев.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 12. 12 Профил на Йонка
  Йонка
  Рейтинг: Неутрално

  "Както навремето ходжата е издигал глас към небето или е биела християнската камбана..."
  Ако става дума за призива към молитва в исляма - "езан" или "азан", "адан" -, който не е бил само на времето, но и днес, той се изпълнява не от "ходжата", ами от мюезина!
  Става дума за това:
  http://www.youtube.com/watch?v=8_QzEb4TEWI
  Тази елементарна работа трябва все пак да се знае от учен, който се явява ръководител на поне няколко проекта в областта на балканската културна история. Освен това, тази информация наистина я има в "уикипедия", а и в "ютюб"!

 13. 13 Профил на Бонка до Йонка
  Бонка до Йонка
  Рейтинг: Неутрално

  Сметам да се добави, че "навремето", когато мюеззинът призовавал мюсюлманите на молитва, на християните не било позволено да вдигат шум с камбани, та ползвали дървени клепала. А на места и днес ги ползват.
  Но фактологията си е фактология, а колторологията си е колторология.

 14. 14 Профил на Анти-Бонка
  Анти-Бонка
  Рейтинг: Неутрално

  А бе, Бонке, не се изказвай неподготвена! Клепалото е познато дълго преди всякакви поробители агаряни, използва се и в Русия, където като цяло не се оплакват от "турско робство". Инфото от пети клас е добре, ама прочети и нещо повече. Например, в "ортодоксуики" (Александър Кьосев верно е прав за интернета!):
  http://bg.orthodoxwiki.org/%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8

 15. 15 Профил на Борислав Борисов
  Борислав Борисов
  Рейтинг: Неутрално

  Как бързо му лепнахте на проф. Кьосев етикет "човек от някогашния в-к "Култура"..." Да му лепнем още? Човек от "Синтез" харесва ли ви? Или въобще не сте в час? Да облепим с етикети всичко, което ни превъзхожда интелектуално, духом и другояче. Ама то няма да спре да ни превъзхожда. А интервюто е извънредно хубаво, мога само да аплодирам и авторката, и Кьосев.

 16. 16 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Младите не знаят ,какво е ляво, какво е дясно, така ги учиха бащите им цели 45-години,та и до момента.Каквито бощите им ,такива и синчетата им -необразовани ,неграмотни ,без всякаква мисия на този свят -за демократичните ценностти и достоен начин на живот,които трябва да отстояват ,да не говорим.Превърнати са в плужаци, щрауси и безмисловна сива маса .Така, както бащите им не са живяли достойнно цели 45-години и е било унижавано достойнтството им,такива са и те -безхарактерни и собствен мироглед и единтичност.Характерно е за държавите в състояние на посткомунизъм(обезличаванто) - и на бащите им, и семействата им ,като и личностна им индетификация (за ценостите, които би трябвало да отстояват да не говорим)- да се отрази и на децата им.В повечето случаи заедно с "образователната ни система (1944-1989 година, даже и до момента)" не са прави нищо да имат конкретна визия,основата на която се гради на демократичните ценности и идеали.Младите би трябвало да разберат ,че тази или нашата държава, наречена БГ ,не трябва да се управлява от бивши комунисти-агента Гоце ,агента Сава,агента.. еди кой си ..все "дунавски вълни"-(1994-1996),(1944-1989)и т.н.Достатъчно са им омърсени с кръв рацете им за да имат наглостта да управляват БГ в началото на 3-то хилядолетие-безбожници и нихилисти ,които 45- години унижаваха и духовонството ,и всякакви права и свободи,и идеалите ни.ОБЩО НАЦИОНАЛНА СТАЧКА.Щом като нямат морала да се покаят и подадат оставките си-това е другият начин да станем нормална и демократична държава и да заемем достойното си място в ЕС.Останалото е демагогия , евтин плурализъм,оправдания и т.н....за последиците да не говорим -факти от статистиката.Господ забавя ,но не забравя.Бихме им простили ,но си има условия и критерии.Иначе ,някои, знаят какви бедствия ,нещастия и стихии сполетяха БГ.Който не живее в БГ, той не знае ,че тази държава се управлява от сътрудници на ДС и други марално нечистоплътни хора от вида на онези, които дойдоха на власт през 1944 година,които трябва да си подат оставките.Време е.Не бързаме.Нещастници и болшевики.Аман от тях.

 17. 17 Профил на ЕКСПЕРТ
  ЕКСПЕРТ
  Рейтинг: Неутрално
 18. 18 Профил на Недоволен
  Недоволен
  Рейтинг: Неутрално

  Авторът е преминал от интернационализма (разбирай комунизма) към глобализма (разбирай новото господство). По отношение на либерализма му препоръчвам да прочете Хайек. Ама той дали изобщо чете или само сърфира из Интернет за да си копира текстчета от достъпни статии, за да пише своите (разбирай да плагиатства).

 19. 19 Профил на Недоволен
  Недоволен
  Рейтинг: Неутрално

  За да ти повярват г-н професоре си публикувай биографията, но без да я фризираш. Ще ти дам един пример - един измислен професор Димитър Йончев обеча да набляга на военнотехническото си образование на млади години и високата си днешна компетентност в областта на националната сигурност. Пропуска обаче да спомене, че е бил политически офицер, преподавател по марксизъм-ленинизъм и началник на канцеларията (кабинета) на Генералния секретар на ЦК на БКП Александър Лилов след 14 конгрес на партията.

 20. 20 Профил на Аврааам
  Аврааам
  Рейтинг: Неутрално

  Те пък една култура владеят младите ... Да им се не нагледаш.
  Това е, обаче, естествено - бурените винаги унищовават културните растения, ако някой не се грижи за тях. С други думи казано, простотията винаги надделява, когато й се даде свобода.

 21. 21 Профил на Людмил
  Людмил
  Рейтинг: Неутрално

  Не приемайте тези неща като чиста монета. Какво значи 70%? Провели са анкета сред 300-400 тинейдцъри в няколко града и после ви казват -- "младежите в цяла България слушат Азис"..... Това е манипулация на общественото мнение!

  Вестниците всеки ден бълват по нас черни статистики, негативни новини. Нима наистина вярвате, че в България и по света стават единствено убийства, бедствия, трагедии, измами? Нищо подобно, всеки ден по света стават милион прекрасни неща. Но тях не ги виждате по телевизията и вестниците. Медиите са заети да копаят най-низкото и мерзкото и да ни заливат ежедневно с тази помия. Ще ви дам само един пример:

  Преди време във Враца се откри асамблея "ЗНАМЕ НА МИРА". Там бе осветена и първата камбана, която за пръв път се изнася извън София. Тя бе поставена в центъра на града. Показаха се ретроспективна изложба на детски рисунки от Златния фонд на Асамблеята. Всички знаем, че Асамблеята "Знаме на Мира" е едно светло, красиво явление, което сбра деца от всички нации, неповторимо по рода си в световен мащаб, нещо с което България с право може да се гордее.

  Но това събитие така и не се отрази в медиите. Не бе дори упоменато в рубриката за българска култура. И кой ли сякаш се опитва да скрие умишлено от съзнанието на българина красотата и достойнството му? В същия ден обаче пресата изобилстваше от заглавия като
  "Цистерна с киселина се обърна заради куче", "86-годишна жена пропадна в изкоп".

  Нито дума за асамблеятя.

  Нима ще се оставим така лесно да ни убеждават ден след ден, че у нас нищо красиво не се случва? Вижте само заглавията -- цигани, престъпност, трупове... НЕ!

  Всеки един ден в България стават чудесни неща, всеки ден някой самороден талант сътворява изпод ръцете си красота, композитор композира хубава мелодия, някой неизвестен човек прави благородна саможерва... Ала за тях никога не чуваме, защото дирижираните ни медии хвърлят усилията си да се ровят в живота ни за нечистото, обезверяващото и ни го представят като единствената сива реалност.

  По този повод беше излъчено открито писмо от общото събрание на БАН:

  "Стига национален нихилизъм
  От членовете на Общото събрание на БАН

  В последно време българската общественост е подложена на сериозен медиен натиск, който води до усилване на напрежението в социалния и обществено-политическия живот. Вместо обективна информация и разумни обяснения, в част от медийното пространство се насажда национален нихилизъм, недостатъчно отразяване на положителни достижения, като в замяна на това се акцентира върху единични негативни явления. Типичен пример в това отношение е разразилата се медийна истерия във връзка с една лична семейна трагедия.

  “България уби дете" на цяла първа страница в един български всекидневник е груба клевета и очерняне на Република България, на нейния трудолюбив и дълбоко хуманен народ. Това очерня България не само в нашите собствени очи, но и в очите на света.

  Българската академия на науките като национална институция е отговорна, съгласно закона и традициите за развитието на много духовни аспекти в страната, за чистотата на българския език и литература, за българската история и култура, за хуманитарните и природните науки.

  Учените от БАН призовават всички обществено отговорни личности към толерантност, съблюдаване на истината, спазване на законите и съхраняване на националното достойнство.

  Националното достойнство на България трябва да стои над всичко. Българският национален възрожденски дух е показвал завидна устойчивост и сила в тежки ситуации.

  Да пазим чисто и свято името на България! "

 22. 22 Профил на Петър Канев
  Петър Канев
  Рейтинг: Неутрално

  Изключително приятно съм изненадан от възможността да прочета такъв хубав и точен и истински текст в медия. Поздравявам г-н Кьосев. Както за текста и за мисълта му, но още повече за неговата позиция.

  Петър Канев

 23. 23 Профил на Митов
  Митов
  Рейтинг: Неутрално

  Отличен текст и културологичен анализ на г-н Кьосев, който ни кара поне за малко да спрем и помислим, забавяйки за кратко "капиталооборота" на прагматичното ни ежедневие. Приятно съм изненадан, че все още в България има хора с такова ниво на мислене и разбиране на света, неговите посоки и многопластие. Разбира се, неговите разсъждения са доста над нивото на много от словоблудстващите маргинали из форума и отнасят традиционната помия. Все пак поздравления за Дневник, който остава едно от малкото места, където могат да се прочетат и такива текстове освен новини за поскъпнали патладжани, стачки, фолкзвезди и агенти Гоце...

 24. 24 Профил на faith no more
  faith no more
  Рейтинг: Неутрално

  Интервюто е чудесно, точно и ясно. Езикът ни (писменият) трябва да се приспособи към бързината. Малцина зная които го правят добре. Един може би е Пол Остър, които пише пестеливо и образно. Харуки Мураками е друг. Някой чел ли е български автор, които да пише с темпото на ежедневието? Книгата на Румен Аврамов Комуналният капитализъм ме хвърли във възторг... вечер колкото и да съм уморен чета от нея. Този вид пътуване, гмуркане, не може да бъде заменен с друго. Може би сравним единствено със самотни спортове като планински, или плуване, гимнастика?

 25. 25 Профил на Ъхъм
  Ъхъм
  Рейтинг: Неутрално

  Да въведем Сабат-а, бракя! Да дойдат хазарите! - Както е добре известно, последните първи от нашите предци приемат религията на книгата и... за три поколения изчезват безследно. Убеден съм, че "празните часове" са нещо дълбоко лично - terra incognita, no mans land, останалото е тоталитарен ресентимент и скъпцане със зъби.

 26. 26 Профил на blag009
  blag009
  Рейтинг: Неутрално

  "Някакви фундаментални колони на демокрацията си отиват, което прави елитите все по-затворени и все по-монополизиращи взимането на решения, а обикновените граждани - все по-малко интересуващи се, все по-малко избиращи, превърнати в консуматори на медийна стока".
  Господи , амче да си върнеме чичко Джо, защо ни е тая димукрация балабар с интернета????Който проявява интерес - с експреса в Сибир , Белене и т.н.
  Кво да кажа на nikolavj № 4 -"Да ви питам нещо: Болерото на Равел чалга ли е? "
  Хехехе питай Кабаиванска , шъ ти окне че той е за я има , я не 100 000 души от над 6.6 млрд.души !!!!!
  В интере на истината отидох на Гуглето написах "Населението на земята" и веднага ми показа цифрата + възрастови групи и т.н.!!!
  Така, че има нещо вярно в туй дето пише чиляка !!!!

 27. 27 Профил на Професора
  Професора
  Рейтинг: Неутрално

  Нумеризираната информация е полезна. Това обаче не означава, че трябва да се пренебрегва езика. Защото, за да намериш това, което те интересува, трябва да притежаваш богата езикова култура. Само тя може да ти даде ключовите думи към проблема, който те интересува. В нея влиза и умението да се пише вярно. Езиковите навици се придобиват чрез пълно потопяване в езиковата тъкан. Това включва: четене, писане, слушане и повтаряне. Компютърът помага, но защо трябва да пълним интернетпространството с грешки и недомислия. Модерното е хубаво, но то става прекрасно, когато е в лоното на традицията.

 28. 28 Профил на Пенка
  Пенка
  Рейтинг: Неутрално

  Професоре, много си прав! Научи и ти правописа, за да не пълниш "интернетпространството с грешки" като:
  "Това обаче не означава, че трябва да се пренебрегва езика."
  "ЕзикЪТ" е подлог в случая, моля!

 29. 29 Профил на Студентът
  Студентът
  Рейтинг: Неутрално

  Браво, Пенке. Натри носа на профисора.

 30. 30 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Айде ,айде и други са работили към БАН и знаем как е било.Като изобретиш нещо за мизерната си заплата ,като науч.сътрудник и т.н. към БАН,непремерно трябваше да фигурират имената на двама ,трима членове на БКП и партийните им секретари ,заедно с името на изобретателя.Колко ли пари на данъкоплатците в БГ са потрошили за халтурки от вида на "Знаме на мира"?Като знам по времето на комунизма ,какви пари отиваха към този и други проекти ..ми е съвсем ясно какво става и днес.и за какво ще им е тази камбана -за да оповестява за градушки или други такива?И какво по -точно желаят някои халтуражии да кажат с отвореното си-задръстено писмо?Може би желаят да бъде ограничено свободата на словото и т.н.,така ,че никой да не знае, какви пари падат от различни видове халтури, а и не само в тази насока,както беше по времето на комунизма?Личат си отдалече личенките и гнидите на бюджетни заплати.Най малко такива ,като тях може да употребяват някои изрази от вида на: "Да запазим чисто и свято името на България".Как-... като укриваме истината,като се прикриват престъпления,и т.н.."Пари -нема ,ифлация- нема,поскъпване на цените -нема"("радиация -нема ,след чебнобилдката авария-яжте,пийте и се веселете" и т.н.???Айде стига ..и ние сме от село.. ама пък ,чак толкова.

 31. 31 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: Неутрално

  Интервюто е великолепно. Истинско удоволствие е да се чете Кьосев, който е много добър анализатор. Не съм обаче сигурен дали "празните часове" биха обогатили бедните духом, които биха ги запълнили с клюки или онанизъм. Училището трябва да изисква повече четене, а държавата (с 2 млрд лв излишък) - да намали данъците за книгата.
  .
  Що се отнася до "Знаме на мира", това е окултна идея на движението на Рьорих, по което беше луднала Людмила Живкова.

  ---

  http://blog.360.yahoo.com/pavel_st_georgiev/

 32. 32 Профил на В.А.
  В.А.
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на Дневник. Чудесно интервю на знаменит българин. Който е разбрал, ще си мисли, който не - ще пише глупости и ще ругае (Ами от къде да се научи като не е чел...)
  Всъщност времето за "увиране" в главата на огромната информация, ни липсва както и техниката да го правим. Ами младите учат по бързо. А моралът - той се възпитава...
  Благодаря г-н Кьосев

 33. 33 Профил на Иванка Гръбчева
  Иванка Гръбчева
  Рейтинг: Неутрално

  Отличен текст на интелигентен и мислещ автор с позиция.Моите почитания към Александър Кьосев и вестник "Дневник"

 34. 34 Профил на Люси, мила...
  Люси, мила...
  Рейтинг: Неутрално

  ... или си сбъркала времето, или се сбъркала държавата. Вече няма място са социлистическите ти приумици, вяма и кой да ти дава пари за тях, че да се правиш на индуска принцеса. Така че бягай в Китай и там си прави селските асамблейки.

 35. 35 Профил на Maika na teenager
  Maika na teenager
  Рейтинг: Неутрално

  До Васко - възможно е но как да бъдем добри майки на тези деца които вече са далеч пред нас с модерните кодове а ние сме расли и поели и друга атмосфера- защо няма повече постинги на тази тема нали статията е за младите а не да обсъждаме качествата на автора - темата е важна според мен Огромен е проблемът как родители които са от другото социалистическо поколение да не бъдат едновременно орлици и да оставят достатъчната свобода на децата и едновременно с това да им покажат и старите кодове които имат значение в модерните времена Връзката между поколенията е също изтъркана тема но има значение за всяко поколение Синът ми не беше сдуханяк но приемам това което пишете защото Той ме научи на много неща вкл на модерните кодове вкл= език Връзката трябва да е двупосочна и да можем да вземаме от днешните млади повече а не да се стремим да им налагаме нашите модели Ако се научим на това - повече канали за въздействие на младите дори децата върху обществото - това е за мен истината

 36. 36 Профил на hud
  hud
  Рейтинг: Неутрално

  Павлик Морозов, изработва ценности без чужда помощ, млати по клавиатурата и е много ценен и за обществото и за себе си, и е сам и е лузерясал пъпчасал и дебел, но модерен.
  Г-н Кьосев да не се измъква, а да каже дали могат младите между които се движи да се научат да общуват на живо, темата е голяма и на преумния Кьосев е голяма.

 37. 37 Профил на hud
  hud
  Рейтинг: Неутрално

  Мама, кликнети в гугала и питайте как да сте добра майка, там ще ви кажат всичко

 38. 38 Профил на vworld
  vworld
  Рейтинг: Любопитно
 39. 39 Профил на Rrrr
  Rrrr
  Рейтинг: Неутрално

  Наистина много добро интервю! Поздравления за г-н Кьосев, умен човек е, ще го запомня.

 40. 40 Профил на Дилмана
  Дилмана
  Рейтинг: Неутрално

  "Когато Платон преди 25 века възразява срещу писмеността, която измества устната култура, той има сходни аргументи - че когато има някакъв писмен текст, сякаш жив човек ти говори, но ако го запиташ, той не може да ти отговори."
  Ето че интернет ни дава право да си кажем мнението под един писмен(е,добре- записан) текст,а ако авторът благоволи - дори може и да отговори.
  Беше ми приятно да прочета интервюто със Сашо Кьосев. Едно уточнение за "празните часове". Те отдавна са въведени в някои западни страни,където хората много бачкат,но са се научили да спиират и да си поемат въздух. Известни са като: "вземи време за себе си".
  Когато преди 17 години дойдох в Холандия,много им се чудех на акъла на холандците,които планираха предварително време(дълги уикенди да речем,но и не само),за да правели нещо гот,нещо за себе си. Е,как така? -чудех се, -как ще планиращ,че след 2 седмици ще правиш нещо готино? Ами ако точно тогава нямаш настроение?
  Не може да нямаш.Планирано е - ще се кефиш или ще разпускаш,или каквото там обичаш да правиш.
  Е,къде остана спонтанността? Как може всичко да се планира? Оказа се,че не е трябвало да им се чудя на акъла,а да вземам акъл от тях. Защото работата край няма и ако сам не си дадеш пауза,ако не си "вземеш време за себе си",просто ще си останеш затрупан под анганжиментите и ще ти гръмнат бушоните от стрес. Що се отнася до младите - не е вярно общоприетото мнение,че не четат. Четат и още как! Но четат неща,които родителите им често не разбират. Всъщност,вкусът към четене също се възпитава,но това е отделна тема.

 41. 41 Профил на Платон ми е скъп,
  Платон ми е скъп,
  Рейтинг: Неутрално

  но истината ми е по-скъпа.
  Интервюто е добро и като цяло съм съгласен с Александър Кьосев, но имам една-две забележки:

  1. "Ако някой младеж не знае кой е Дарвин, той може да научи това на следващата секунда в интернет. Защо да си претоварва главата със знания, които са налични, а достъпът до тях - мигновен."
  Ако беше така, цялото образование би могло да се сведе до изучаване на азбуката (с предимство на латиницата) и някои основни умения за работа с компютър.
  В действителност, за да провери в нета кой е Дарвин ученикът трябва поне малко да си има хабер кой е Дарвин и с какво е известен. Не можеш да търсиш нещо, което не знаеш какво е.
  Без отговор остава и въпросът ако всички станат потребители на знание в интернет (за да не си обременяват излишно главите със знания), откъде ще се вземе това знание в нета – Господ и ще го вкара там?
  Точно затова е училището – независимо дали след време ученикът ще стане музикант, лекар, или автотенекеджия, но да има един спомен в главата, че някога имало един човек с голяма брада – Дарвин, който създал еволюционната теория за произхода на видовете и че повече за него и неговата теория може да се прочете тук и тук.

  2. “При една друга подобна анкета, която често цитирам, една десетокласничка беше казала - "Аз не обичам да чета, защото авторът ми казва какво да мисля, а аз не мога да му отговоря".
  Винаги съм смятал, че книги се четат за да разберем какво мисли автора по въпроса, а не за да ни каже някой какво мислим.
  Аз също обичам общуването с живи хора и сега с радост се ползвам от възможността да поспоря с непознати. Но ако не беше писменото слово, ако не бяха стотиците старателни преписвачи, то споменът за Платон и неговите идеи щеше да е загубен още преди векове.

 42. 42 Профил на dilovsky.net
  dilovsky.net
  Рейтинг: Неутрално

  С едната ръка да дялаш чекии, а с другата да цъкаш някаква картинка на фотошопа. С алт и таб превключваш на режим комуникация. Като ти писне просто не отговаряш на съобщенията, но си винаги конектед. Кой идиот е изключил латиницата - моята втора азбука. Дами, господа и автори ползващи хартията готови ли сте за културния шок който роботизираното екс-поколение излива в неуправляемата мрежа преследвайки с хладен хъс свеж капитал и контакти. Тук в мрежата всеки е автор и всеки автор може да бъде сборен, оспорен и ограмотен, няма значение колко е (не)велик. Поне тук в мултиканалната, многопластова и хиперглобализирана (подигравам се)джунгла най-добрия печели, без значение от публикациите, кинтите и местенцето му в \"реалния\" живот. Защото тук всичко може да бъде пласирано и всичко е въпрос на брой кликове. Една голяма агора на която евтиният полуидиот има шанса да нареди на майка всеки ерудит, защото има такава възможност той, както би казал Йода. Културата срещу комуникацията. Ще свикнете.

 43. 43 Профил на na hrst maika mu
  na hrst maika mu
  Рейтинг: Неутрално

  Относно залеза на гражданската активност: еко-активността напоследък е формата на упражняване на гражданско общество. По не съвсем ясни причини, тя не се интерпретира като проява на будно гражданско присъствие. "Зелената идея" не е нова, но в момента, като че ли за пръв път носи със себе си и други теми, политически и социални...които са въведени от самите еко-активисти.

 44. 44 Профил на Alex
  Alex
  Рейтинг: Гневно

  Имам чувството, че този понеже не може да се изрази по-ясно облича своите мисли в този сложен, на моменти неясен, но за сметка на това при първо прочитане ефектен начин на изразяване... От моите преподаватели по философия съм останал с впечатлението, че между философите (явно и между културолозите) има някакво негласно съревнование. То е в това, кой ще успее да "кодира" своите мисли, по най-зашеметяващ начин. Колкото се изразяваш по-неясно и с използване на различни термини, кодове на културата, препратки съм философски тези и мисли, толкова отиваш към първото място. Абе ей професори културолози, защо не вземете да почетете малко и западна литература (научна да речем). Ммммм да! Ще останете фраснати по челото от факта, че световни величия пишат все едно за първолаци. Пак повтарям научна литература... 90% от това което е казал г-на в интервюто са пълни глупости. Истината е, че у нас растат поколения, които въпреки своето образование (включително висше) не стават за нищо повече от това да са обслужващ персонал... Друга истина е, че на днешните деца не им се учи, те не разбират философията на образованието. Не схващат идеята, че то има мисията да отсява можещите от неможещите. За тях то е пречка пред това да бъдат големи и да правят каквото искат. Искат всичко наготово. Е наготово и без пари ядене се е дава само на две места - в Библията и червения кръст.
  Драги ми професоре, какъвто и културолог да сте май не Ви е ясно, че обществото винаги е било общество на знанието и информацията. Който ги притежава в повече, печели на бойното поле на живота. Останалите биват изяждани, експлоатирани и унижавани. Това е! Днешните деца, просто нямат нищо в главите си... И този ръководител на катедра ще ми говори за дрън-дрън, книгата така, книгата онака. Айде да си взема титлите и да си ходи при тези, които са го накарали да напише тези думи!!!!

 45. 45 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: Неутрално

  Alex, това, че не разбираш дълги изречения стана ясно. Не стана ясно само защо това е повод да критикуваш тези, които ги използват. Както знаеш, хората са различно умни.

 46. 46 Профил на nataly
  nataly
  Рейтинг: Весело

  трябва да се четат статии от смислени хора - това не се случва често и за мене общуването с този текст беше истински празник

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах