Михал Корчемкин: Путин иска индивидуална игра, а не прозрачни правила за всички

Догодина може да има още по-страшна газова криза, опасява се анализаторът в East European Gas Analysis, САЩ

© ДневникД-р. Михаил Корчемкин е основател на независимия анализаторски институт East European Gas Analysis, базиран в САЩ. Опитът му с енергетиката идва от консултирането на енергийни проекти за енергийното министерство на бившия СССР. Преди да се заеме с консултантска кариера, Корчемкин е бил преподавател в Университета в Пенсилвания. Днес е консултант за множество финансови и енергийни компании, сред които Exxon Mobil, ABN Amro, Statoil, както и на Световната банка и е чест гост на водещи световни медии. "Дневник" го потърси за коментар на току-що приключилата газова криза между Русия и Украйна.

Очевидно е, че това бе Втора газова война. Кой и кога се подготви за битка и какво целеше?


- Мисля, че Русия има три главни цели. Първо, Владимир Путин вероятно е смятал, че е добър момент за "Газпром" да поеме транзитните газопроводи на една отслабена Украйна. Второ, тази газова война изглежда като опит за размразяване на енергийните пазари. В момента наистина има поскъпване на газьола и мазута в Европа, а на тези цени се базира и цената на природния газ. Затова очакваме увеличение на европейските цени за второто тримесечие на новата година. Трето, "Газпром" искаше да ускори процеса по получаване на разрешения за строежа на "Северен поток".
На пръв поглед изглежда сложно да се разбере кой спря газа. Кой е виновен според вас?
- Обясненията на "Нафтогаз" са по-логични и смислени, отколкото обвиненията на Владимир Путин и "Газпром". Руският премиер каза, че е наредил спиране на газа, понеже за първите шест дни на януари Украйна е откраднала 86 млн. куб. метра транзитен газ. Путин дори не спомена количествата от 1.4 млрд. куб. метра, стигнали до Европа през същия период.


Целият проблем е в несъгласието за произхода и количествата на газа за компресорните станции по трасето, без които горивото няма да се движи през територията на Украйна. Този спор за 40 млн. долара трябваше да отиде в съда. Една въпросна загуба на 86 млн. куб. метра газ (това е обемът, по който се изчисляват въпросните около 40 млн. долара) доведе в крайна сметка до загуби от 2 млрд. долара за "Газпром".


Изглежда, Путин е търсил начин за ограничаване на транзита през Украйна. От друга страна, мисля, че Путин не е очаквал Украйна да издържи толкова дълго на натиска на "Газпром".


Защо Украйна се чувстваше ощетена от условията на договора си? Защо пък "Газпром" се чувстваше ощетена?
- И двете страни нямаха оплаквания за условията на транзита, макар че Украйна искаше да увеличи тарифата с около 6 на сто. Това не можеше да накара "Газпром" да се чувства измамен. Украинската транзитна такса е 1.70 долара за 1000 кубични метра газ за 100 километра и това е


най-ниската цена в Европа. Украинският транзитен бизнес е така организиран, че "Газпром" получава всички ползи - авансово плащане за газа, продаван на Украйна през лятото, а и допълнителен капацитет на тръбите за доставки до Европа през зимата. Украйна пък поема всички разходи - "Нафтогаз" купува повече през лятото, отколкото през зимата, складира го в подземни резервоари и го пласира на вътрешния пазар през студения сезон.


Как ще коментирате мненията, че "Газпром" има политически цели, а не само бизнес интереси? Имате известен вътрешен поглед върху руската политика - щеше ли да се случило нещо, ако Владимир Путин не се беше заел лично с проблема?
- Както вече казах, "Газпром" се нуждаеше от конфликт, за да подчертае колко са необходими двата експортни проекта - "Северен поток" и "Южен поток". Мисля, че тези проекти са 100 процента политически. Двата газопровода имат за цел да заобиколят предишните трасета, без да увеличат руския износ или да подобрят газовата сигурност на Европа.


Напротив, проектите могат само да намалят енергийната сигурност на Беларус и членки на Европейския съюз като Германия, Полша, Унгария, Румъния, България и Гърция.


Русия ще може да изключва газоподаването към всяка от тези страни, без да намалява другия си износ.


Как ще отговори "Газпром" на искове за нарушаване на договорите?
- Най-вероятно ще заведе дела срещу Украйна.


Има гледни точки, че Владимир Путин "убива" "Газпром" с политиката си. Как кризата ще се отрази на бизнеса на газовия гигант?
- Наистина е така, Путин намалява бъдещите експортни приходи на компанията. Неговата заповед да спре износа за Европа вече причини директна загуба от над 2 млрд. долара за "Газпром". От друга страна, в Русия компанията се радва на най-ниски данъци за целия сектор и получава правителствена помощ при придобивания на активи на други компании. В момента "Газпром" получава помощ от бюджета.


През годините "Газпром" успя да изгради силна политическа мрежа в Европа и да си спечели лоялност в страни от Централна и Източна Европа, особено България и Унгария. Това по-скоро част от проблема ли е или от решението?
- Путин смята, че индивидуалните преференции и двустранните сделки са по-добри, отколкото прозрачните правила за всички играчи.


Как икономиките на Украйна и Русия, разклатени от световната криза, ще понесат и газовата война?
- Русия и Украйна са сред малкото страни с нарастващи цени на енергията. Това още повече затруднява всички индустриални сектори в условията на криза. В Русия цената на газа за индустриални клиенти скочи с 11-15 на сто от 1 януари, а още едно увеличение се чака от 1 април и така всяко тримесечие.


Как оценявате реакцията на Европа? Възможно ли е да има обща позиция, след като големи страни като Германия, Италия и Франция имат тесни бизнес взаимоотношения с "Газпром", докато други като Великобритания са независими от руския газ?
- Мисля, че всичко това беше прекалено дори за Германия и Италия. Всъщност, ако германското правителство направи нещо, което не се хареса на Кремъл, "Северен поток" няма да помогне. Путин току-що показа, че за да постигнат целите си, руските лидери са готови на големи финансови щети и загуба на репутация. Един подписан договор не е застрахователна полица. Например видяхме как работят договорките за добив в Сахалин.


В дългосрочен план какви решения виждате на подобни кризи? Кои са най-обещаващите проекти за газопроводи?
- За намаляване на газовите кризи се предвижда прилагане на Газовата директива и европейския план за енергийна сигурност и солидарност. "Газпром" иска да купи целия газ, добиван близо до Европа, и да го използва за свои цели. Това не е злонамерен план, просто бизнес план, какъвто и Джон Рокфелер е имал за своята Stanford Oil Company. През 1911 г. американският Върховен съд извади този вид бизнес извън закона. ЕС трябва да намери свой правен начин да се бори срещу картели и монополи.


Проектите за втечнен природен газ са добри опции за допълнителен внос. Газопроводът "Набуко" определено е по-добър от всеки проект на "Газпром", понеже ще означава истинска диверсификация на вноса. "Набуко" е и най-късото трасе за азербайджански и туркменистански газ до Европа. Проектът ще е два пъти по-евтин от "Южен поток", така че газоизнасящите компании ще имат по-голяма печалба.


Виждате ли опасност за Русия да отблъсне партньорите си като ненадежден доставчик?
- Руската енергийна доктрина все повече заприличва на тази на Иран. Надявам се това да е временно положение.


Какви са очакванията ви за пазара на петрол и как той ще повлияе на цените на природния газ? Коментирахте, че цените на руския газ могат да паднат до 180-250 долара.
- Ако средната цена на петрола сорт брент остане около 45 долара за барел, тогава очаквам цени за Европа от 250 долара за 1000 куб. метра през второто тримесечие и 170-180 долара през второто полугодие. Руският президент Дмитрий Медведев каза, че до края на тази година цената може да е повече от два пъти по-ниска от сегашната. Съгласен съм с него.


Как виждате енергийната карта на Европа след пет години? След 10?
- Не виждам готов "Южен поток" след 5 или 10 години. Русия ще изнася за Европа през Турция по 175-190 млрд. куб. метра газ годишно. Това означава, че "Газпром" няма да се нуждае и от "Северен поток".


Всички петролни и газови компании в момента отлагат проектите си. Единствено "Газпром" иска експанзия на износния си капацитет във време на падащи цени и свито търсене. Мисля, че рискът е доста висок.


Какви други наблюдения имате за газовата криза?
- До края на април "Газпром" и Украйна ще се изправят пред нов сериозен проблем - складираният газ. Няма да има никакъв смисъл "Нафтогаз" да купува скъпо гориво през второто тримесечие и да го складира, ако е ясно, че цената през третото и четвъртото ще е много по-ниска.


Но без изпомпването от украинските хранилища "Газпром" няма да може да изпълни договорните си задължения през зимата, когато Европа потребява повече. Затова "Газпром" трябва да насърчи Украйна добре да се запаси с газ. Мисля, че добра цена за тази цел ще е 100 долара за 1000 куб. метра. Двете компании трябва бързо да се договорят за летните складирани доставки, иначе Европа ще пострада от много по-дълга и тежка енергийна криза следващата зима.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moriaka
  Moriaka
  Рейтинг: 8 Гневно

  Д-р. Михаил Корчемкин е основател на независимия анализаторски институт East European Gas Analysis, базиран в САЩ.

  поредния помияр

 2. 5 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Мдаа, Влади изкърти мивките - типичен коментар за заблуден човек, който бърка реалността с фантазиите и отказва да повярва, че на Раша-мама, а Запада са най-развитата и богата част от човечеството. Сънувайте Южен поток ребята. Газпром няма пари да си плати дълговете, ще строи скъпи газопроводи. Това беше като петролът стана $150 - сега вече няма как да стане.

 3. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 32 Профил на Moriaka
  Moriaka
  Рейтинг: 8 Весело

  Като 4ета "Капитан", "Стамболов" .. ми е ясни 4е не само Кор4емкин е помияр. Там долу .. на Балканския полуостров .. в Булгаристан .. има о6те такива малоумници

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах