Доц. Николай Младенов, анестезиолог: Лекарите отсрамиха България при атентата в Бургас

© Георги Кожухаров

Доц. Николай Младенов, ВМАДоц.  Николай Младенов е анестезиолог във Военно-медицинска академия (ВМА) и един от първите повикани лекари от столицата, които заминават по спешност за летището в Бургас два часа след взривяването на пълния с израелски туристи автобус. Той се занимава с теория и практика на терористичните атаки и методите за реакция на медиците при атентати и масови бедствия. Разработва и възможностите за прогнозиране на броя жертви в зависимост от ударната вълна.


Попитахме го какви са впечатленията му от действията на българските лекари, изненада ли беше експлозията на паркинга пред летището в Сарафово, какво е състоянието на тежко пострадалите и как би трябвало да се реагира при атентати?


Доц. Младенов, Вие бяхте сред лекарите, изпратени на бургаското летище. Каква е оценката Ви за реакцията на създавала се кризисна ситуация?- В колкото и гадни условия да работи българското здравеопазване, ако не беше медицината и лекарите от Бургас, то за тези хората нямаше да има никакъв шанс. Медицината отсрами България. Беше направено невъзможното тези хора да оживеят.


Силно впечатление направи солидарността между лекарите. Ние бяхме медици от ВМА, от Бургас, от Варна – тази солидарност и съпричастност на лекарите, когато става дума за болните, беше нещо много положително. Ние иначе в други условия сме като слонове в стъкларски магазин, но когато се отнася за човешки живот и да дадем от нас нещо, даваме максималното, за да бъде спасен животът.


Колкото и да плюем българския лекар, този път беше перфектно.


Как по принцип действат медиците при масов инцидент?


- При масов инцидент имаме 4 групи потърпевши – загинали на място, ходещи хора с леки травми, спешни случаи и отложени спешни. Спешната помощ се грижи за последните два вида ранени. Първото нещо, което се прави, е да се определят тези групи. Болните трябва да бъдат етикирани, да се обозначат от коя група са, така че като дойде бързата помощ да вземе тези, които са в тежко състояние, да бъдат максимално бързо транспортирани до болницата, където се подлагат на вторична оценка и се взимат решения за медицинското поведение.


Оттам-нататък се получава принципът на ветрилото – някои могат да бъдат поставени директно в реанимацията или в операционната, други могат да бъдат подложени на някаква образна диагностика или да бъдат третирани в шоковата зала, ако има такава. В България шокови зали няма.


Оттук започва медицинското поведение. Има също четири времеви интервала, които са много важни за хората. Първите десет минути са така наречените платинени десет минути – ако пациентът е понесъл тежко нараняване и е в критично състояние, от тези десет минути зависи накъде ще наклонят везните – към живота или към смъртта. Най-често това състояние се свързва с невъзможност на пациента да диша или запушване на дихателните пътища.


Следва т. нар. златен един час. Примерно, човекът може да е с ампутиран крайник и да има силно кървене – действията, свързани с кръвоспирането и трансферирането му до болницата са много важни за неговото оцеляване. След това са следващите четири часа – болният може да е вече в сравнително стабилно състояние, но да се наложат оперативни интервенции. Накрая са критичните 24 часа, в които може да има доуточняване на състоянието.


Много е важна адекватността на поведението на спешната помощ в тези времеви интервали.


Има ли значение къде е извършен атентатът?


- Да, възможните места са ултразатворени помещения, каквито са автобусите и колите, затворени помещения или отворени пространства.


Има допълнителни фактори, които влошават състоянието на пациента. Например, екранирането на ударната вълна – в момента, в който гръмне в метрото бомба, ударната вълна се отразява от бетона и може да нанесе много сериозни вторични поражения.

Снимки разпространени от МВР на взривените автобуси при атентата в Бургас


При взривните наранявания има четири основни вида травми. Първите са от ударната вълна – нараняват се всички органи, съдържащи въздух (тъпанчето, белият дроб и дебелото черво). Вторият вид травми са в резултат на някакви фрагменти – например стъкло. Едно парче стъкло може да се движи с 1800 метра в секунда и в момента, в който се забие някъде по тялото, предизвиква тежки поражения.


Третият вид травми са в резултат на ударната вълна, която отхвърля човека. И четвъртият вид са от други фактори – дим, изгаряния от топлинната вълна, и всичко това е в пъти по-изразено на затворени пространства. Ударната вълна е от три до шест пъти по-силна на затворени пространства.


Имате ли актуална информация за състоянието на тримата тежко пострадали, които първо бяха транспортирани от Бургас до София, след което израелската държава ги отведе с военни самолети обратно в родината?


- Момичето, което беше с разкъсан черен дроб, беше в стабилно, прекрасно състояние и израелците нямаха никакви претенции. Другото момиче също беше добре, но третият пациент замина в много тежко състояние. Той беше със 75% изгаряния по тялото. Но като знаем на какво ниво е израелската медицина... според мен тя е малко под нивото на американската, но над нивото на европейската, така че могат и чудеса да станат.


А не беше ли рисковано това транспортиране от България до Израел?


- Не знаете какви възможности имат израелците в това отношение – уникални транспортни системи.


В едно от интервю от 2010-та за "Дневник" казвате, че българските болници нямат подготовка за реакция при атентати и само "Господ ни пази". Потвърди ли се това?


- Нещата не са се променили много от тогава. Но благодарение на себеотрицанието на лекарите това не прерасна в масова трагедия при атентата.


Могат да станат обаче и по-тежки инциденти, с повече пострадали. Трябва да се създаде национална програма за действия при масови бедствия – тук влизат много неща – наводнения, земетресения, инциденти при масови прояви. Защото всичко се случва. И трябва да се знае конкретно как се действа,  кои екипи как ще реагират, има си специални системи за бърза кореспонденция – така наречените мнемонични системи.


Тази система използва само букви, като всяка буква означава различно нещо и на базата на това по съкратен начин се описва събитието. Едно от най-важните неща при такива случаи е информацията - има два потока, които текат –потокът за ранените и потокът информация. А целта на медицината е по-малко загинали и по-малко инвалиди. Затова винаги трябва да тече информация какво се случва с тях.


Въпрос на време ли беше подобен атентат да се случи и в България?


- Ние сме критична зона, а светът е полудял. Ние като буферна зона между арабските страни и Европа.  Неминуемо е да се превърнем в пропуск, който да контролира отварянето на тази врата. Това, което не мине оттатък вратата, ще остане тук. Затова според мен трябва съвсем сериозно да се погледне на националната ни сигурност и това по какъв начин да си гарантираме собствената сигурност.


Стига сме си заравяли главата в пясъка и сме чакали някой да ни пази и да милее за нас. И колкото по-добре си организираме къщата, колкото по-стопански и отговорно погледнем, толкова по-добре. Хората трябва да ни научат как да се пазим добре, но ние трябва да им покажем някаква организация, че действаме с разум.


В това отношение в момента България разчита на отделни хора, които могат да компенсират дефицити. Ние имаме нужда обаче от система, ние трябва непрекъснато да се учим. Например, от този инцидент какво трябва да се направи? Дотук ние сме направили каквото трябва, но оттук нататък трябва да започнем да разиграваме подобни ситуации, на базата на които да си изградим примерно поведение. Да знаем, ако такова нещо се случи какво се прави, кои линейки къде отиват, какви действия се предприемат.


Казвате, че в Европа действа "травма система"? Какво представлява тя?


- Това е принципът на ешелонното предаване на пациентите – целта е с достатъчно средства, с необходимия персонал и време да се обработи пострадалият, така че той да се прехвърли от едното място до крайната точка и да оживее.


Пациентът се прехвърля от звено в звено, като целта е по-малко инвалидност. В България такава система не работи, просто няма.


Тази структура би работила не само при бедствия, но и при обичаен травматизъм, но разликата е че тя по-бързо превключва на обороти, когато има екстремен случай. Израелците са великолепни в това отношение, защото те работят на военна основа. Екипите, които дойдоха тук, бяха военни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (145)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 2575 Весело

  Израелските медици бяха на същото мнение - браво!

 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1108 Весело

  Браво на всички медицински лица участвали в оказване помощ на пострадалите от взрива. Поздравление за професионализма.

  Лекарите от Военно-медицинска академия са едни от най-добрите в страната.

  Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си; достатъчно умен, за да спечели от тях и достатъчно силен, за да ги поправи. - Джон С. Максуел
 4. 4 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  От завист Цвинокио ей сега ще изкара някакви СРС-та и за тия лекари .

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 5. 5 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Хубава статия. Истината е казана за всичко, а това че медиците ни са положили всички усилия и получават похвали за това, може само да ни радва.

 6. 6 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 5072 Неутрално

  Според очевидци спешните екипи са реагирали мудно и „без загриженост“. Пожарът е бил гасен с два малки пожарогасителя, а пожарната на летището се е забавила с 15 минути.[15] Българските служби за сигурност за получили предупреждение от израелските власти за готвени терористични атаки още през януари.[16] Според непотвърдена информация посещението на шефа на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс в началото на юни е било с цел предупреждение на българските служби за сигурност за готвена терористична атака.[17] Сигнал за две бомби e получен в туроператорската фирма час преди взрива. Непознат мъж се е обадил по телефона и е казал, че „израелците ще бъдат посрещнати с бомби“.[18]

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD_%D0%B0%D0%BA%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5_%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4143 Неутрално

  Докато имаме добри и отдадени медицински кадри, страната ни има бъдеще. Без тях, ни ред, ни образование, ни култура - нищо не чини.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. | Горещо препоръчвам http://www.e-zona.bg - намаления на книги от 23-25%.
 8. 8 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  " В колкото и гадни условия да работи българското здравеопазване, ако не беше медицината и лекарите от Бургас, то за тези хората нямаше да има никакъв шанс."
  Точно такива работи четох в израелската преса. Хората разказваха учудени как е възможно в Европа да има такива условия в болниците. Българският лекар е герой за да може да лекува без лекарства и без технология ,която днес се смята за задължителна в болница.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на fire73
  fire73
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на лекарите, но първия коментар е много на място!!! ... А защо никой нищо не каза за пожарникарите!?!? ... Та те са били първи на място! ... и лекарите които толкова много ги хвалят и се хвалят /не без основание/, да не забравят, че ако не са били пожарникарите да извадят останалите хора и да изгасят огъня, да не е имало какво да спасяват!!!!!!!!!!!! Жалко, че никой нищо за тях не казва!!!! ...

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 2575 Разстроено

  Лошата новина е, че голяма част от българските лекари се готвят да емигрират...

 12. 12 Профил на fire73
  fire73
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Късно прочетох коментара за забавянето на пожарната - пълни глупости! Те са били първи там!!!!!!!!! Просто на всяко летище има осигурени екипи и е въпрос за 2-3 минути да стигнат!!!

 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Вярно е, че в чуждестранни коментари специално за лекарите има похвали.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Дори да са сътворили чудеса лекарите,с това тяхно самохвалство ОБЕЗЦЕНИХА труда си.

 15. 15 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#6] от "~":

  По отношение на спешните екипи, ако бяха реагирали "мудно и без загриженост"....какъв ли щеше да е резултата?
  В момент на паника, не вярвам на такива впечатления.

 16. 16 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Лекари няма - има търговци на човешката нужда и интересчии. Като им отърва - както в случая - лекуват ефикасно. Да.

 17. 17 Профил на Тони Шнайдера
  Тони Шнайдера
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Пациентът се прехвърля от звено в звено, като целта е по-малко инвалидност. В България такава система не работи, просто няма.

  Поклон пред всички български лекари, действали в тази форс-мажорна ситуация. Поклон и пред колегите им, които денонощно спасяват човешки животи, въпреки политическата дивотия и недоимъка. Гордея се с хора, като доцент Николай Младенов. Дано един ден ни управляват и такива държавници -с ясна и дългосрочна визия като него и железен професионализъм.

  Три пъти го режа и все е късо.
 18. 18 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "Медицината отсрами България."
  Колко кратко и колко съдържателно изречение - съдържащо и укор към герберската власт без нищо да казва ...

 19. 19 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  "Но като знаем на какво ниво е израелската медицина... според мен тя е малко под нивото на американската, но над нивото на европейската, така че могат и чудеса да станат."
  Затова и арабските шейхове идват да се оперират в Израел. Като опре до собствената им кожа забравят за омразните ционисти.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 20. 20 Профил на Тони Шнайдера
  Тони Шнайдера
  Рейтинг: 3089 Весело

  [quote#19:"magen_enoshi"]Като опре до собствената им кожа забравят за омразните ционисти.[/quote]

  Напротив братчед, - не забравят, а точно тогава се сещат за тях.

  Три пъти го режа и все е късо.
 21. 21 Профил на dobrushko
  dobrushko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#14:"deaf"]Дори да са сътворили чудеса лекарите,с това тяхно самохвалство ОБЕЗЦЕНИХА труда си. [/quote]

  А кой каза добра дума за това в медиите??? Цъфтито като се появи, и знам какво ще чуя, нещо от типа "в настоящия момент се вземат всички необходими мерки"... Евала на "Дневник" за това интервю!
  Между другото, някоя медия отрази ли онзи случай на наш лекар-специалист, който е бил на почивка по южното Черноморие и е отишъл да оперира? Защо ли няма такава информация???

 22. 22 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#12] от "fire73":

  Да първи бяха. От клипчето пуснато в интернет, почти веднага след взрива, на заден план имаше пожарникар разпъващ шланг от пожарен автомобил, най-вероятно от летището.

  Не е въпроса да се противопоставят пак едно съсловие на друго. И пожарникарите и медиците са си свършили работата!

  За разлика от управляващите! И службите за сигурност!

  Иначе статията е много добра, за поведение при такива случаи.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 23. 23 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абсолютно е прав доцента!
  Със същото не могат да се похвалят нито медиите, нито полициятя, нито ДАНС! Всички от тях са длъжници на обществото и трябва да се потрудят доста!

 24. 24 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Стига с това самохвалство, ами нали това ви е работата? Все едно един пилот да се хвали, че приземил самолета си. Само митове се създават в България. Медицината в една средноевропейска държава е на светлинни години от тази у нас. Идете в някоя болница в провинцията да видите за какво става дума. Не говоря само за мизерните условия, но и за пълното безхаберие и некадърност на лекарите. Само в София нещата са различни.

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 25. 25 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#14] от "deaf":

  Не! Ако си прочел внимателно статията, се говори за медицинския аспект на случилото се!

  "Дори да са сътворили чудеса лекарите,с това тяхно самохвалство ОБЕЗЦЕНИХА труда си."

  Не! Знаеш ли кои го направиха и то още вчера?
  "Тежката артилерия" на ГЕРБ- Десито и председателя на БЛС-Райчинов!?
  Хайде потърси и виж какви глупости са казали вчера!

  А доктора от статията е ЛЕКУВАЛ!
  "Той се занимава с теория и практика на терористичните атаки и методите за реакция на медиците при атентати и масови бедствия."

  Правиш ли разлика?
  Ако имаш някакви претенции, отправи ги към тях!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 26. 26 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#24] от "Gaetano Scirea":

  Те и тоя на принципа "едно си баба знае, едно си бае"!
  Поне прочети статията, най-малко!
  Ако имаш някакво медицинско образование, добре....ама по-скоро не е...

  Хайде по бавно, да обясня...
  Става въпрос за терористичен акт.
  В България такъв е нямало от атентата на гара г.Буново на 9 март 1985 г.
  Въпроса е как да действа системата при терористичните атаки и методите за реакция на медиците при атентати и масови бедствия!
  По ясно ли е?

  Не се говори за лечение на хронична болни, или реимбурсиране на лекарства от НЗОК за пенсионери!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 27. 27 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#26] от "drakar65":

  ++++++++++++++++++

 28. 28 Профил на hackum
  hackum
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Адмирации за доктора и колегите му.

 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#25] от "drakar65":

  Ама аз единствено медицинският аспект имах предвид. От баба ми съм запомнил,че когато направиш добро-не се хвали.
  Але-ле,обществото е забравило всякакво чувство за такт! За благородство да не говорим!
  Всеки се бие в гърдите...айде ще спра дотук,да не си развалям настроението.

 30. 30 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 659 Неутрално

  drakar65

  Дали е атентат, ужасна катастрофа или тежка авария във фабрика, лекарите трябва да реагират. ПРАВЯТ ГО ПО ЦЯЛ СВЯТ!!!!!!!!! В нормалните държави да превозват критичните случаи с хеликоптери е нещо обичайно, а тук ги дават по телевизията. Да си лекар е призвание и не е за всеки, но общо взето очакванията в съвременния свят са, че лекарите би трябвало да спасяват човешки животи. Или не си съгласен?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 31. 31 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 32. 32 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 450 Неутрално

  6,не преразказвам,а разказвам-израелците,доколкото са недоволни от реакцията е на многото униформени по летището-те не правят разлика между униформите на разните ни длъжностни лица-полицаи,гранични такива,митничари,туроператори,униформени от самото летище и т.н.От пожарникар или медик не са се оплакали.Друг въпрос,че в подобна ситуация българския полицай рядко пряко се хваща да помага,преди да дойдат медиците,въпреки,че уж има подготовка.Не го виня-в 99% от случаите е със станция на ухото и непрекъснато докладва нещо на вишестоящите.Полицейската работа си я върши,ама отстрани изглежда наистина незаинтересовано.

 33. 33 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#4] от "Pavlik Morozov":

  Поне един път замълчи!

  Аватара е Фото на рускиня с икона на Джугашвили
 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#26] от "drakar65":

  "Лекарите отсрамиха България."
  Представи си,че някой разузнавач каже същото относно лекарите,някой път.
  Работата на разузнавача е изключително сложна и с риск за живота. Дори и днес,въпреки шпионските сателити.

 35. 35 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#24] от "Gaetano Scirea":

  Всичко това става с МНОГО пари.Стига с твоите глупости.

  Аватара е Фото на рускиня с икона на Джугашвили
 36. 36 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#19] от "magen_enoshi":

  Е и какво искаш да кажеш?
  Прочети какви данъци се плащат в Израел!

  Аватара е Фото на рускиня с икона на Джугашвили
 37. 37 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#6] от "~":

  ... Една жена каза, че друга жена....

  Аватара е Фото на рускиня с икона на Джугашвили
 38. 38 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#35] от "Captain Shakespeare":


  За какви пари говориш бе смешко? Поясни какво имаш предвид

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 39. 39 Профил на kirilrz
  kirilrz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "BlueWater":

  безспорно.щом всички тежки и спешни случай отиват там и се оправят почти всички значи са едни от най-добрите.имай в предвид че ВМА-София се финансира директно от Министерството на Отбраната и там няма лабово с апаратура консумативи и каквото се сетиш дори и организация между отделните отделения

 40. 40 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#38] от "Gaetano Scirea":

  Щом и това не ти е ясно, явно си си с капаци на очите.

  Аватара е Фото на рускиня с икона на Джугашвили
 41. 41 Профил на ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!
  ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  [quote#7:"Читател"]Без тях, ни ред, ни образование, ни култура - нищо не чини. [/quote]
  Като цяло съм съгласен... но бе забравяй, че пък без образование не можеш да имаш медици!

 42. 42 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1959 Гневно

  До коментар [#24] от "Gaetano Scirea":

  Ти се регистрира специално за да се изплюеш ли?! Ако лекарите бяха некадърни, с техниката с която разполагат, щеше да има много повече загинали.
  Това че медицинското оборудване в Бг-то е такова каквото е, НЕ Е вина на лекарите. Следва някой друг да си посипе главата с пепел.
  А именно, който точи касата с по 8 милиона месечно.
  А иначе и Боко не е редно да се тупа в гърдите че управлява държавата като се е хванал, ма ей го на прави го.
  И ако се справяше с успеха на лекарите в Бургас, халал щеше да му е.


  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 43. 43 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Браво на лекарите!
  Защо, обаче, никой нищо не каза за служителите на летището, които са извадили пострадалите от автобуса? Герои, особено един от тях, който е... счетоводител!

 44. 44 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#14] от "deaf":

  Лелииии, ами ако хвалбите обезценяват труда, то значи Боковият (ако изобщо има някакъв) клони към минус безкрайност!

  До коментар [#29] от "deaf":

  А, значи лекарите стават само за плювалник! Да не би да се сети някой да каже добра дума за тях? Браво на колегата. И за резултатите и за интервюто.
  П.С. И верно спри, щото както си тръгнал , ако не си развалиш само настроението, ще ти го разваля аз.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 45. 45 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaf":
  [quote#29:"deaf"]От баба ми съм запомнил,че когато направиш добро-не се хвали. [/quote]
  Съгласен! Точно е!
  Дали заглавието е на медията или на лекаря, не ме интересува.
  Всеки си носи последствията.
  Мен ме интересува в случая чисто професионално как са действали екипите за оказване на първа помощ и как след това е действала логистиката!

  Кой какво е казал, за негова сметка си е!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#45] от "drakar65":

  Поздравления! Те са за позицията ти-честна и мъжкарска.

 47. 47 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  НИКОЙ, никога не е обезценявал и обезмислял труда на лекарите в България, колкото и както това стана от най-високата трибуна на Народното събрание, когато тази професионална гилдия бе заклеймена като НЕДОБРОСЪВЕСТНА И МАФИОТСКА.

  От министър на един кабинет, имащ същото отношение и към други професионални сдружения, като АДВОКАТИ, ЖУРНАЛИСТИ, АРХЕОЛОЗИ И ИСТОРИЦИ, УЧЕНИ от БАН и т. н...

  Та ЛЕКАРИТЕ и ЗЪБОЛЕКАРИТЕ са само една малка част от интелекта на нацията, който всячески и по-традиция трябва да бъде мачкан системно, осезателно показно и с цел.

  Цел толкова стара и прозрачна колкото бяха и са напъните да бъде осигурена някаква адекватност в заплащането на нуждаещите се от техните специализирани услуги.

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2233 Весело

  До коментар [#44] от "rapidfire":

  Може да ми развали настроението някой,когото ценя,поне малко. Ти си ми само боксова круша,за разгревка.

 49. 49 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#30] от "Gaetano Scirea":
  [quote#30:"Gaetano Scirea"]Дали е атентат, ужасна катастрофа или тежка авария във фабрика, лекарите трябва да реагират. ПРАВЯТ ГО ПО ЦЯЛ СВЯТ!!!!!!!!! [/quote]

  КАК!?
  [quote#30:"Gaetano Scirea"]В нормалните държави да превозват критичните случаи с хеликоптери е нещо обичайно, а тук ги дават по телевизията. [/quote]

  Да си виждал нормален реаномобил дори и в окръжните болници? Линейките са просто "медицинско такси"!

  ХЕЛИКОПТЕРИ!?
  То за пожарникарите нема, един пожар го гасиха цела седмица!

  И по твоята логика лекарите са длъжни да си закупят по един хеликоптер и да са на 24ч. разположение!?

  Нещо за държавна политика в сферата на здравеопазването да си чувал...

  Абе що се занимавам с amentibus...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 50. 50 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#42] от "rapidfire":

  Регистрирал съм се по същата причина по която и ти предполагам........... И никой не плюе лекарите, казвам само, че това им е работата и не е нужно да се хвалят с това което са направили. Иначе е факт, че като цяло, че откакто подобриха социалния си статус в последните години, съвсем заслужено и оправдано, станаха малко по-арогантни и нехайни. И търговци.....

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 51. 51 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#35] от "Captain Shakespeare":

  Не си прав, не са само парите. Знаеш ли, че има и много доброволци, специално подготвени. И към спешните служби, и към спасителните служби и към пожарната. Та не са парите основното. Никой не кара хората да се записват за доброволци, по собствено желание е. А знаеш ли колко лекари работят по Африка, Азия и Южна Америка? Пак на доброволни начала.

 52. 52 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 876 Любопитно

  Вижте сега, нека сме обективни.

  За едно виновно до доказване на противното съсловие лекарите са си свършили ужасно прилично работата, докато Туй пак сричаше по тв, а БамБам (да се свети името Му) долетя с хвърковатата си чета оставяйки държавата временно на автопилот.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 53. 53 Профил на vss77
  vss77
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Браво на докторите! Номер 1 са. НО колко здравно осигурени български граждани ще получат подобно отношение и въобще възможност за лечение във ВМА?

 54. 54 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#47] от "convince":

  Прочети Хипократовата клетва (на бар-плота у нас съм си сложил негова статуя,подарък ми е,и я гледам докато сръбвам "огнена вода",та къде в нея е споменат бога на търговията или парите.
  От момента в който се каза,че здравето е пари,всичко оттече в канала. Самата МИСЪЛ да плащаш за здравето си,поквари всичко.

 55. 55 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#16] от "pc_none":

  ТОВА е резултатът от внушенията. Само да не се искат повече пари, например колкото за МВР - 1 милиард годишно.

 56. 56 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Gaetano Scirea,само напомням,че без никой да ги е викал от цялото черноморие лекари,които са в отпуск,се изсипаха доброволно в бургаската болница,без никой да ги е викал,на собствени разноски.Някой с друга професия да го е направил?

 57. 57 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 662 Неутрално

  .. ето тези лекари държавата гони от тук.. с тъпата си политика към здравеопазването..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 58. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#54] от "deaf":

  НЕ ЗДРАВЕТО НЕ Е ПАРИ, то е нещо дадено безплатно, но неговата подръжка е скъпа.

  КОМУНОИДА това не го разбира, защото и тейко му и деда му не са гознаели, камо ли разбрали.

 59. 59 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#47] от "convince":

  Не е зле да се припомни:

  I swear by Apollo, the healer, Asclepius, Hygieia, and Panacea, and I take to witness all the gods, all the goddesses, to keep according to my ability and my judgment, the following Oath and agreement:

  To consider dear to me, as my parents, him who taught me this art; to live in common with him and, if necessary, to share my goods with him; To look upon his children as my own brothers, to teach them this art; and that by my teaching, I will impart a knowledge of this art to my own sons, and to my teacher's sons, and to disciples bound by an indenture and oath according to the medical laws, and no others.

  I will prescribe regimens for the good of my patients according to my ability and my judgment and never do harm to anyone.

  I will give no deadly medicine to any one if asked, nor suggest any such counsel; and similarly I will not give a woman a pessary to cause an abortion.

  But I will preserve the purity of my life and my arts.

  I will not cut for stone, even for patients in whom the disease is manifest; I will leave this operation to be performed by practitioners, specialists in this art.

  In every house where I come I will enter only for the good of my patients, keeping myself far from all intentional ill-doing and all seduction and especially from the pleasures of love with women or with men, be they free or slaves.

  All that may come to my knowledge in the exercise of my profession or in daily commerce with men, which ought not to be spread abroad, I will keep secret and will never reveal.

  If I keep this oath faithfully, may I enjoy my life and practice my art, respected by all humanity and in all times; but if I swerve from it or violate it, may the reverse be my life.}}

 60. 60 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  ЗА КАКВО ПОЛЗВА МВР единият милиард?

  Изглежда само за заплати!

 61. 61 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  Всеки аеропорт в света е строго охранявано място от 12 години, но у нас това не важи.

  Затова се наложи лекари да отсрамват, защото можеше и да не се стигне до там.

 62. 62 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#56] от "kukuf":

  Ами това е нормалната реакция мисля в случая. Браво на тях, но нека не го превръщаме в супергеройство. Хората които даряват кръв безвъзмездно какво трябва да говорят?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 63. 63 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  До коментар [#50] от "Gaetano Scirea":

  Ти на ТОВА ли казваш подобряване на социалния статус?!

  Началник клиника - 800 лв
  Началник отделение - 700 лв.
  Лекар с една специалност - 650 лв.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/07/18/1868295_po-visoki_zaplati_shte_ima_samo_za_personala_na/?ref=id#comment-3

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 64. 64 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#49] от "drakar65":

  Когато се заговорят общи приказки-изключвам. Този път ще включа. Мен пък ме интересува професионализмът на конкретният човек и проблемът,който (не) е разрешил.
  Сигурен ли си,че ако българските лекари имаха най-съвременната апаратура,нямаше да има пак горе-долу същите проблеми?
  И откъде да знаем (тези,които не разбираме от медицина),че лекарите наистина са се справили на "Сарафово"?
  Така и лекарите не трябва да твърдят,че службите са се провалили. Както при лекарите-така и в разузнаването може да стане "разузнаваческа грешка". Случва се.

 65. 65 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1323 Весело

  [quote#35:"Captain Shakespeare"]До коментар [#24] от "Gaetano Scirea":
  Всичко това става с МНОГО пари.Стига с твоите глупости. [/quote]
  [quote#36:"Captain Shakespeare"]До коментар [#19] от "magen_enoshi":
  Е и какво искаш да кажеш?
  Прочети какви данъци се плащат в Израел! [/quote]
  Арабите от СА, Кувейт и Емиратствата са бъкани с пари, държавите им също. Много повече от Израел. А медицината им-...леко различна, и поддържана от европейци и индийци/др' от Източна Азия. Май освен пари трябва и нещо другоСещаш ли се?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 66. 66 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#17:"Тони Шнайдера"]Поклон пред всички български лекари, действали в тази форс-мажорна ситуация. Поклон и пред колегите им, които денонощно спасяват човешки животи, въпреки политическата дивотия и недоимъка. Гордея се с хора, като доцент Николай Младенов. Дано един ден ни управляват и такива държавници -с ясна и дългосрочна визия като него и железен професионализъм.[/quote]
  100+
  Присъединявам се към мнението!

 67. 67 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#54] от "deaf":

  Оооо чел си батка, Хипократ, ама не си го дочел нещо.

  „Ако започнеш да говориш за възнаграждение, болният ще се убеди, че няма да го изоставиш. Ако не говориш по този въпрос, той може да си помисли, че го подценяваш. Трябва впрочем да знаеш, че болните по правило не познават благодарността. Болните в началото са почтителни и скромни, но по-късно хитри и неблагодарни. Колкото до богатите, когато са болни, се разтапят от обещания, а после се извиняват под претекст, че още не са придобили своите доходи.” Хипократ (420 г. преди н.е.)

  Както виждаш нещата между лечители и лекувани за около 2500 години не са се променили особено. Други въпроси?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 68. 68 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#59] от "plumpschi":

  +++

 69. 69 Профил на Музар ФИАСКОТО НА ДНЕВНИК
  Музар ФИАСКОТО НА ДНЕВНИК
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Предполагам, че и други съфорумци са видяли и отбелязали диагнозата, която поставя на държватата ни д-р Младенов. Все пак и аз ще я отбележа:

  [quote#0:"Д-р Младенов - статията"]В това отношение в момента България разчита на отделни хора, които могат да компенсират дефицити.[/quote]

  Да, у нас всичко зависи от самоотвержеността на отделни хора. В същото време държавата като система направо отсъства.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут."Бъдещето на една илюзия"Зигмунд Фройд
 70. 70 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#39:"kirilrz"]ВМА-София се финансира директно от Министерството на Отбраната и там няма лабово с апаратура консумативи и каквото се сетиш дори и организация между отделните отделения [/quote]
  Приятел си разби кратуната и попадна във ВМА. Трябваше да му нося от къщата му чаши за вода, еднократни прибори, лекарствата за хроничните му болежки (той си ги знае, ама му казали че въпреки че е здравно осигурен, да си ги донесе от къщи, те нямали да му ги дават). Та няма лабаво, казваш?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!


ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах