Галина Тонева, зам.-главен прокурор: Ще стигнем и до лична отговорност на прокурорите при системни пропуски и грешки

Галина Тонева - заместник главен прокурор

© Юлия Лазарова

Галина Тонева - заместник главен прокурорГалина Тонева е заместник-главен прокурор от 2009 г. Дотогава е заместник-председател на Софийски апелативен съд и ръководител на наказателното му отделение. Преди това е била заместник районен прокурор в V-та районна прокуратура София, съдия последователно в Софийския районен съд, Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. Тя отговаряше за "международна дейност" и контактите с Европейската комисия.


Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4515 Неутрално

  кога ще пипнат прокурора по делото на Фандъкова за убитите от кучетата хора !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1780 Разстроено

  Госпожата казва: "Моето убеждение е, че към периода, в който инкриминираните деяния са извършени – 2002 – 2004 г., българското законодателство все още не предвиждаше такива конкретни текстове в нашия Наказателен кодекс, които да бъдат адекватни на новите отношения, настъпващи в страната ни като част от Европейския съюз."

  Това означава ли, че след 2004 г. всички инкриминирани деяния са внесени от Прокуратурата в Съда и от там са излезли с ефективни осъдителни присъди??? Какво стана, например с Калинката, която се подигра на България и Германия по най-арогантен начин? Равни ли сме всички пред Закона? Какво е доверието на обикновените хора в Прокуратурата и Съда? Това са все въпроси, на които ние и европейските ни партньори чакаме отговори!!!!

 3. 3 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 750 Неутрално

  От цялото интервю е видно, че когато каже нещо вярно, веднага пояснява, че не е искала да каже това!
  Абсолютно конюктурна личност, която е склонна да обслужва всеки полъх на вятъра, независимо от посоката му!

  Путинофилите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 4. 4 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 488 Неутрално

  какво да каже прокурор Тонева, като много добре и е известно, че матриалът в прокуратурата като е назначен шуробаджанашки, не може да произведе по-добър резултат. Над много прокурори има чадъри, политически, роднински, гилдийни, а до момента няма търсене на персонална отговорност за делата им. А докато пресата продължава да пише "прокуратурата направи това и онова", а не започне д апише Прокуро Иванов, наблюдаващ дело еди и кое си направи това" нищо няма д асе промени. Трябва търсене на лична отговорност. прокурорите са публични фигури както и съдиите използвайте имената им, а не удобната сянка на институцията Прокуратура. Когато изгърмят двама трима за некадърност и другите ще се стреснат.

 5. 5 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Обществото дори няма вече големи очаквания, като знае какви
  абсурди сътвори тази система

 6. 6 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 593 Неутрално

  А до адвокатите и прокурорите, тези радетели на правото, дето заплашват хората с убийства кога ще стигнете?

 7. 7 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Всякакви кусури могат да бъдат открити в думите на г-жа Тонева, но за момента е единственият читав кандидат за нов главен прокурор, особено на фона на милиционерските фаворити.
  Дори и сама защото:
  - била е в прокуратата и вече я познава отвътре, но пък е била твърде малко време, за да попие свинщината на блатото;
  - била е съдия и има поглед и от другата страна;
  - като съдия беше от хората, които си позволяваха публично да изказват смислени и критични мнения;
  - има познания в европейска перспектива.

  За съжаление, вероятно именно защото е най-читавият кандидат, надали ще бъде избрана тя...

 8. 8 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 534 Неутрално

  И ТОВА КОГА ДА ГО ОЧАКВАМЕ ???
  СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЛИ ???
  МОЖЕ БИ ПРИ НЯКОЕ ДРУГО УПРАВЛЕНИЕ ???

 9. 9 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Толкова дълго интервю, а нищо конкректно не казва. Само локуми.

 10. 10 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Ще стигнете....след 100ина години...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  Ще стигнете? Нима? И кога това? Някой друг път?

 12. 12 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Сигурно ще стигнете, в някой друг живот!

 13. 13 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 456 Весело

  Така е! Ето, започнаха с това да накажат пасивността на главния прокурор с произвеждането му в конституционен съдия! Горкинкият!

 14. 14 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  "Аз не ги обяснявам със слаб професионализъм."
  Аз пък ги обяснявам освен със слаб професионализъм, и с умишлено несъбиране и затриване на вече събрани доказателства.


  "Излиза, че прокурорите са се старали да отговорят на определени очаквания с обвиненията, които повдигат."
  Това е факт.

  Без паника!
 15. 15 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Ще стигнете като си изчистите задника. Моля модератора да не трие това, защото приложеният имидж във формат джипег илюстрира прекрасно за какво говоря - по същество и по темата:
  http://i1181.photobucket.com/albums/x422/neon_goat/--5.jpg

  Коментари нужни ли са?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1262 Любопитно

  В България анархията и безотговорността се радват на по-голяма почит от Христос , Аллах , Буда , Яхве и всички останали божества и религии за които се сетите!!!! Главна вина за това носи българската правосъдна система в лицето на следствието , прокуратурата и корумпирания български съд!!! На магистратите с хотелите мястото им е в затвора , а не на съдийските , прокурорските и следователски банки!!!

 17. 17 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 1198 Любопитно

  При тази безформеност,
  как ли е успяла да се стегне за снимката?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 18. 18 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Ако г-жата е наистина читав човек и прокурор, то тя няма шанс да стане главен прокурор. Прокуратурата е най-голямата смрад в системата и би било опасно да ги оглави човек, който после да не може да бъде предложен от Президента за КС.

 19. 19 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 491 Любопитно

  в кой живот, пардон, мандат ще случи това?

  mak1951
 20. 20 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1262 Любопитно

  До #7-forza- "...Тонева е за момента динствения читав кандидат за главен прокурор..."

  Многократно съм заявявал , че бългрските юридически дипломи трябва да се анулират!!! Да се забрани на завършили право в България , да заемат магистратски и разследващи длъжности!!! Да се приемат германските НК и НПК 1:1 !!!! Да се внесат у нас юристи за магистрати от Германия и Австрия с помощта на европейския парламент в Страсбург!!! Българските политици да не ни занимават референдум за АЕЦ "Белене" , ами да седопитат до българите , съгласни ли са да се откажат от частичен суверенитет в Правосъдната ни система!!!

 21. 21 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Женицата е част от статуквото.
  А то е напълно неприемливо!

 22. 22 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Галина Тонева, зам.-главен прокурор: Ще стигнем и до лична отговорност на прокурорите при системни пропуски и грешки?
  Кога ще стигнете и до лична отговорност на прокурорите при системни пропуски и грешки? След дъжд качулка, след сватба булка?
  "Бих приел безрезервно кандидатурата на г-жа Галина Тонева за главен прокурор. Тя е запозната със структурната реформа в прокуратурата и би могла да продължи започнатото." Това заяви шефът на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов пред БНТ по повод предстоящия избор на нов главен прокурор и спрягането на името на заместник-главния прокурор Галина Тонева за поста. Сарафов бе категоричен, че наследникът на Борис Велчев трябва да бъде магистрат от кариерата – съдия или прокурор, да притежава много високи професионални и лични качества, а г-жа Галина Тонева отговаря на всички тези критерии. Той припомни, че Галина Тонева е била съдия, а преди няколко години бе назначена за заместник-главен прокурор.

  Галина Тонева-Дачева, беше заместник-шеф на Софийски апелативен съд, когато обвинител №1 я посочи 2009 г. за свой заместник.

 23. 23 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 825 Гневно

  Като юрист съм потресен от тези думи. Ако бяха казани от мен - иди-дойди, но това е заместникът на главния прокурор!??! Разбирате ли какво ни казва тя? Че "колегите" ѝ са били толкова некадърни, че са решили да образуват дело не за това, за което обвиняемите са можели да бъдат наказани, а за друго, за което са... невинни!!!! Защо са го сторили ли? За да замажат очите на Европейската култура, разбира се, а и може би за да се издигнат в кариерата си. Какво стана със съдията, който осъди обвиняемите на първа инстанция? А-а, да не е станал шеф на ВАС?
  "Тоест, от една страна, има законодателен проблем, а от друга - желанието да бъде наказано действително извършеното, е довело до опит да бъде квалифицирано по по-тежко наказуем състав на престъплението. Очевидно колегите са сметнали, че просто да инкриминират едни документни престъпления ще изглежда доста несериозно пред обществото. Затова се е стигнало до квалификация по по-тежък престъпен състав, който всъщност не би могъл да бъде доказан на базата на събраното като доказателства и в досъдебната, и в съдебната фаза на процеса."

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 24. 24 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":

  По времето на цар Крум не сме били членове на ЕС, но сме били напълно наясно кое деяние е престъпно и какво наказание заслужава: общо взето придържайки се към десетте божи заповеди.

 25. 25 Профил на МАТРЯЛОВ
  МАТРЯЛОВ
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Галинче,
  а имаше време, когато като се кажеше, че работата ще стигне до прокурор, чакащия го тази среща пускаше течност отпред!
  А сега хуква да търси пари!

  Неет блядь, МАТРЯЛ надо менять!
 26. 26 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#24] от "waterfall":

  Общо взето, ама някой друг път.

  България е древна и заслужава много повече!
 27. 27 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#23] от "Вени Марковски":

  Като колега мисля, че думата потресен е прекалено меко. Все едно да видиш как твой познат участва в оргия и да му кажеш, че другия път трябвало да вземат повече дрога.

  България е древна и заслужава много повече!
 28. 28 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 760 Неутрално

  "Ще те дам на прокурор" стана нещо като "Ще те дам на Торбалан". Много локуми и нищо конкретно. А по единствения казус с минираното дело по САПАРД се измъква по терлички с доста притеснителни аргументи. А дали МВР командва прокуратурата? Ако прокуратурата беше на място, изобщо нямаше да се поддаде на натиск да повдига обвинения по тотално съсипани и скалъпени дела.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 29. 29 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "А ми се иска по-нататък да стигнем и до възможността за реализиране на лична отговорност при системни пропуски и некачествено свършена работа".

  Шокиращо! Революционно! Радикално!!!

  Уф, ама не, това ще стане "по-нататък", сега още не сме готови за подобни революции, ще си караме както досега в блатото, няма виновни за нищо...

 30. 30 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#26] от "flagellumdei":

  Май обърках епохите,а?

 31. 31 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Амиии? Защо още не сте стигнали? Какво чакате?

  goblenka
 32. 32 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 642 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах