Саша Безуханова, MoveBG: Няма да станем партия, създаваме нещо много по-голямо от партия

© Георги Кожухаров

Саша БезухановаСаша Безуханова, която до края на август е директор на направление "Публична администрация" в "Хюлет-Пакард" за Централна и Източна Европа, обяви през юли създаването на интернет платформата "България може" (MoveBG) за споделяне на идеи за бъдещото развитие на страната. В проекта се включиха един от създателите на Института за развитие към Софийския университет "Св. Климент Охридски" Кирил Петков, преподавателят по право Христо Христев, Асен Асенов от платформата "Едно" и ученият по физика и химия Николай Денков. Вече е факт и първият дебат на платформата - да има ли избори сега. За развитието на платформата, ще прерасне ли тя в партия и за това как ще променя средата разговаряме със Саша Безуханова.


- Г-жо Безуханова, преди месец обявихте платформата MoveBG. Как се развива тя, каква е идеята й?


- MoveBG e фабрика за идеи, която произвежда решения за развитието на България. Създаваме общност, основана на споделени ценности, отвъд партийна, професионална и социална принадлежност. MoveBG е инструмент, който позволява на всеки да се включи в изработването на идеите за бъдещето на България.Днес България няма ясна национална доктрина, няма и дългосрочна визия за икономическото ни развитие, не е програмирано как образованието и науката подкрепят процеса на устойчиво развитие на държавата. Липсват ясни механизми за осигуряване на добро качество на живот на хората ни. Няма национално съгласие и разбиране за това каква е ролята на държавата ни в ЕС, какво означава да бъдем европейски граждани и граждани на света. Работата по осмислянето ни като градивна нация трябва да се извърши. Тя изисква добросъвестност, прозрачност и системни усилия. Това е мисията, която MoveBG си поставя.


Подобни идеи могат да се реализират чрез участие в политиката. Обмисляте ли фабриката да се превърне в партия?


- Нямаме за цел да създаваме политическа партия и мислим, че продуктът на MoveBG е нещо много по-голямо и по-важно от партията. Ние формулираме политики. Партиите са инструмент за реализиране на такъв тип политики. Окуражена съм, че протестите и новият разговор за това къде е България и коя е България вече стимулират процес на реорганизация и в партиите вляво и вдясно. Вярвам, че той ще доведе до нова зрялост в политическата ни среда, която да осигури мъдрост и приемственост в управлението.


Партиите са добре дошли на терена на MoveBG, за да срещат своите гледни точки за формулиране и реализиране на национални ни цели, ако са свободни да направят този избор, а не са подвластни на частни или корпоративни интереси.


Означава ли това, че има партии, с които не бихте си партнирали?


- Всички партии, които приемат моралните принципи, на които стъпва MoveBG, са потенциалните ни партньори. Платформата ни има за цел да възпита и развие нова култура на обществено присъствие, на обществено включване и на обществена отговорност. Единствената задача, която си поставяме, е просперитетът на България.


Къде бихте позиционирали идеите си - ляво, дясно или център?


- В началото на 21-ви век, в глобално свързания свят, в който живеем, в страна член на Европейския съюз, в условия на продължаваща световна криза понятия като ляво и дясно са условни. Важното е като демократична държава ние да следваме ценностите на либерализма за лична свобода и социален прогрес, да осигурим механизмите на ефективна пазарна икономика и прозрачност на управлението заедно с подкрепени и защитени граждански права, свободата на печата, свобода на обмена на идеи в обществото.


Левият или десен прочит на тази концепция за обществено развитие са въпрос на идеологическа идентификация, но не и на разлики в конкретните правителствени мерки, провеждани в България през последните години. Да припомня, че плоският данък беше въведен от доминирано от социалисти управление.


Досега политиките се правят лабораторно, в затворени кръгове, които обслужват конкретни партийни интереси и това води до краткосрочност и до липса на устойчивост в развитието на държавата.


MoveBG създава нов формат за правене на политики – с експертност, дългосрочност и широко гражданско участие.


Обединихте ли се вече около някои национални приоритети?


- Ако посетите сайта ни www.movebg.com, ще се убедите, че са включени всички важни аспекти на държавното управление и устойчивото развитие на страната ни. Важно е всички тези политики да се гледат заедно, защото светът живее и функционира пълноценно в единна цялост. Крайният продукт е определянето на приоритетни за развитието ни области, които ще гарантират конкурентност на държавата ни и по-добро качество на живот на хората тук.


Кое би било успех за MoveBG?


- Целта ни е да се създаде интелигентна, дългосрочна обединяваща визия за устойчиво развитие на България.


Успехът ще се измерва в това дефинираните от нас политики да бъдат обществено осмислени и приети и да са онзи формат, с който ще се съобразяват управляващите в дългосрочен порядък.


Най-важната ни задача днес е да обединим почтените и компетентни българи, милеещи за България. Ние събираме качествен граждански и експертен ресурс, с който да променим страната.


Убедени сме, че MoveBG е успешната формула и получаваме много окуражителни знаци за това. Имаме много писма от хора, които виждат в този формат нова линия за гарантиране на развитието на държавата ни по демократичен и ценностен път.


Как ще привличате нови хора?


- Платформата ни е достъпна online, отворена е за всеки припознал ценностите ни. Вече имаме 10 000 последователи, което е обективна оценка за интереса към идеите ни дори и в разгара на летния сезон. Живеем в интернет и това прави дебатите и дискусиите на MoveBG достъпни за всеки, който иска участва в тях. Това е основният канал, по който хората ни виждат и разпознават.


Как ще се финансира начинанието Ви?


- До момента всички дейности, свързани с работата на MoveBG, са извършвани с доброволчески принос на много хора, които стоят зад идеята. Например сайтът е изработен и поддържан безплатно от млади предприемачи в областта на web маркетинга, съдържателната и административна работа се осигурява от талантливи младежи на подобен принцип. Ние всички, създателите на MoveBG, сме хора, които имат своя солидна експертна биография и история за работа в обществена полза и приемаме работата по проекта като кауза. Няма как да излезем от зависимостите и ограниченията на средата ни днес, ако нямаме тази вътрешна потребност и не вярваме, че трябва да участваме и не допринасяме лично за промяната.


В момента сме в процес на регистриране на организацията, за да осигурим  административен инструмент за опериране с финансови средства. Аз ще направя лично дарение за старта. Приносът на всеки, който е дарил пари, време, интелект ще бъде отразен в сайта на фондацията.


Защо толкова бягате от партийността? Правя аналогия с поведението на Меглена Кунева, която дълго отричаше партиите като дискредитирани и изчерпани, залагаше на гражданските експерти, но в крайна сметка основа политическа формация.


- Както вече казах, ние мислим, че правим нещо много по-голямо от партия. Трябва да се научим да правим разлика между партийната политика, която обслужва конкретни групови интереси и дефинирането на политиките, които допринасят за добър живот на всички.


Политиките са интелектуален продукт, който изразява обществения интерес за развитие на средата. Големият дефицит тук и сега е на дългосрочни политики. България не страда от дефицит на политици и на партии, страда обаче от дефицит на качествени политики. MoveBG е съвсем различна и нова роля на гражданско действие и има за цел да промени средата, в която се прави политика. Това е мисията ни, тя е различна от тази на партиите.


Готови ли сте да водите диалог със сегашните управляващи?


- Готови сме да говорим с всеки, който споделя ценностите на свобода, справедливост, прозрачност, общо действие, публичност, почтенност и отговорност. Не правим самоцелно политики, те се създават в името на това България да просперира и да върви напред.


Настоящето правителство не даде достатъчно знаци, че води управление на градивност, на растеж, на работа в полза на обществото, а по-скоро работи в полза на конкретен частен интерес. И дори социалните мерки, които лансира кабинетът, изглеждат като опит за политически Пи Ар и подготовка за следващи избори, отколкото като системна работа за подобряване на средата в България.


Какво Ви изкуши да изоставите бизнес кариерата си и да се насочите към политиката?


- Имам 25-годишна изключително успешна бизнес кариера. Целият ми живот е белязан от значими професионални достижения в България и в чужбина - като генерален директор постигнах с екипа си устойчиви лидерски позиции на "Хюлет-Пакард" на българския пазар, утвърдих България като водещ световен център на компанията с 5000 високопрофилни специалисти, работещи тук днес, в международната си работа през последните 5 години развих и внедрих модерни управленски концепции за растящите пазари в световен план. Постигнала съм моите професионални мечти.


Идва един момент, в който човек избира да работи за развитие на обществото, да служи на хората. Това е друга потребност и друг личен избор. И ако това в България изглежда екстравагантно, нетипично, по света е практика. Например Бил Гейтс, който управляваше една от най-влиятелните компании, преди 3 години излезе от своята роля на главен изпълнителен директор и се посвети на решаването на големите проблеми на човечеството - проблемите на глада, на промените в климата и отделя целия си интелектуален ресурс в подкрепа на конкретни изследователски програми.


Далеч съм от това да се сравнявам с Бил Гейтс, но принципите на алтруизма са едни и същи навсякъде по света. Моят избор е да работя за просперитета на България. Това е служене на обществена кауза, не служба.


България днес има нужда от съюз на качествени хора, които са готови да отделят време и интелект, за развитие на държавата ни. Средата ни боледува от системно недобросъвестно управление и от липса на експертност в този процес. Има смисъл хора да се посветят на това.


Как се отразява на бизнеса случващото се в страната?


- Бизнесът е големият губещ от факта, че държавата не работи, администрацията на практика е спряла и доверието в България е изключително ниско. Това кара външните ни партньори и потенциални инвеститори да бъдат скептични за предприемане на значими стъпки у нас, както и отдръпване на настоящи инвеститори заради ограничена перспектива и непрозрачност в инвестиционната среда у нас.


Кредитните условия за българските компании се повлияват негативно, което създава допълнителни затруднения пред българските предприемачи, и отнема от конкурентността им и възможностите за модернизиране и развитие. Ограниченият ресурс на свободен капитал на пазара задълбочава процесът на концентрация и рискът от зависимости от непрозрачни играчи.


Настоящето управление не успя да формулира ясни мерки за подкрепа на индустриалната среда. По-скоро се акцентира върху палеативни социални мерки, които постигат краткосрочно политическо влияние, а не трайно подобрение живота на хората.


Една от целите на актуализацията на бюджета за тази година, според правителството, е именно за разплащане с бизнеса.


- В актуализираната бюджетна рамка се предвижда правителството да изплати на бизнеса допълнително 160 млн. лева, но няма програма за реформа и мерки за бъдещо облекчаване на аминстративните режими за работа, както и за преодоляване на недоверието към България. За сметка на това се програмира ресурс от 555 млн. лева за покриване на риска от несъбираемост на данъци, акцизи и мита без да се предвиждат управленски мерки за подобряване на този процес.


Тежестта на нов бюджетен дефицит пада върху бизнеса, без да подпомага развитието му.


Подкрепяте ли в такъв случай решението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето?


- Правителството не представи убедителни аргументи за актуализация на бюджета с 1 млрд. лева. Предвижда се значим ресурс за покриване на рискове в приходната част при липса на мерки за подобрението й, финансиране на социален пакет на кредит и близо 500 млн. лв. допълнителни средства, които не са свързани с покриване на текущия дефицит. Официално се съобщава, че тези пари биха потрябвали за началото на 2014 г., но стои въпросът защо правителството решава да ги вземе на заем половин година по-рано – 6 месеца, през които ще плаща допълнителни лихви върху този огромен заем. Изглежда, че правителството не е уверено, че ще се справи с финансовите държавни задължения и иска да има резерв, който отново непрозрачно и без мандат от обществото да бъде използван.


Разбираемо е президентът да постави вето върху предвидената ревизия на бюджета и да стимулира допълнително обсъждане на предвидените мерки. Правителството и парламентът го дължат на обществото, което плаща цената.


Как ще отговорите на слуховете, които свързват вашия проект с президента Росен Плевнелиев?


- MoveBG е самостоятелен проект, роден от идеята да се подобри средата в България. Много бих се радвала да престанем да търсим втори план и конспирация зад всяко ново обществено начинание. Както вече коментирахме, ние формулираме идеи и решения, които променят перспективата за българите. Правим го с широко обществено участие, водени от разбирането, че няма нищо по-силно от добре информирания гражданин, въоръжен с идеи и работещ в мрежа.


Имате ли обяснение защо протестите са основно в София?


- В столиците са концентрирани повече хора и в протеста си те са по-видими и окуражени заедно. Вярвам, че протестите са знак за ново пробуждане на българите и ясна декларация, че не са готови да живеят в среда на управление, обслужваща частни интереси.


Важно е също да разбираме, че  в много от градовете в страната все още има страх у хората да не загубят работата си. Когато икономиката е зависима от малко на брой икономически играчи, те могат през работодателските си механизми да държат в подчинение хората. Това е допълнителен аргумент да се борим за нови възможности в икономиката, образование на хората и създаване на среда за свобода на изборите.


В този ред на мисли, каква е според вас разликата между богатите хора и олигарсите?


- Няма нищо по-естествено от това човек с труда си, с таланта си и с последователната си работа да има нормален доход и да живее пълноценно. Трябва да бъде стимулирано уважението към хората, които печелят почтено, плащат данъците си и отделят ресурс за общественото развитие.


Олигархията създава инструменти, които не по този системен и прозрачен начин осигуряват икономическо влияние през зависимости, през концентрация на икономически, медийни, финансови и платени политически инструменти, за да влияят и ръководят общественото развитие за лична изгода. Това е друг процес, който не е на растеж и градеж, а напротив - спира развитието на средата. Затова е много важно да се осветлява тази разграничителна линия и да се създават условия за стимулиране на честното предприемачество и подобряване на социалния статус на хората. Тук ролята на медиите и лидерството е важна тези добри примери и практики да се поощряват и показват.


Една от целите на MoveBG е да работи за ограничаване на възможностите олигархията да определя дневния ред на държавата ни.


Макар и да отричате формирането на партията, така или иначе се включвате в политиката и общественото внимание е насочено към Вас. Има ли нещо, от което се притеснявате, преди два дни комисията по досиетата обяви, че Вашият брат е бил агент на бившата Държавна сигурност?


- Аз съм много щастлива, че съм израснала в семейството, което имам. Имам прекрасни отношения с близките си. Нямам никакви основания и безпокойства да считам, че има сянка в живота ми, защото всички хора в семейството ми са били изключително почтени в работата и гражданската си роля. Това важи и за брат ми. Всеки човек има свой личен път, спрямо който трябва да бъде оценяван, всеки може да носи отговорност единствено за себе си - моят винаги е бил прозрачен и видим и мога да говоря по всички въпроси, свързани с моята биография и кариера.


Големият въпрос в България обаче е защо за 23 години не се проведе докрай разговорът за ролята на Държавна сигурност и кои сътрудници са променяли съдби със своите доноси, кой е бил принуждаван със заплахи, че близките му или той ще пострадат, да става част от този процес и кой е работил почтено за държавата. След 23 години е удобно в шейкъра да се вкарат всички заедно, периодично да се вадят имена и това да се използва като механизъм за политическо и обществено изнудване на всички хора, които имат интерес да играят роля в обществото.


Присвояването на правото за "издаване на присъди" е част от големите проблеми на днешна България. Може би си спомняте в кой парламент и с чие мнозинство бе приет Закона за досиетата… Истината обаче винаги побеждава. Умните и честните хора разбират всичко, защото това, което се прави с любов и мисъл за хората, е разпознаваемо и то бива подкрепено. То е, което затвърждава убедеността ми да работя за нова и по-добра за българите България днес.

Ключови думи към статията:

Коментари (325)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 450 Весело

  симпатяга

  що да не направи партия.........

  матрял бол , пари бол..........къде е проблема ?

  сега се произвеждат новите освободители ,
  които ще ни оправят.......пак

  защото така ни харесва

 2. 2 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Сашке, Сашке, хайде сега, както са те активирали отгоре в точното време и място, вземи самичка да се деактивираш, като признак на воля.

  А, забравих, куклите на конци нямат такива способности.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Чакам другарите да излязат на амбразурата, с кал в ръцете. Много ги страхува всичко различно от БСП-ДПС идеологията.

 5. 5 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#2] от "sir_matt":

  Сашка, може и нищо да не направи, но главната кукла на конци - Орешарски - ще ни направи услуга ако се деактивира.

 6. 6 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Сашке, проекта ти хич не ми е интересен. Я по-добре разкажи какмъжати има фирца за съвместими тонери а ти печелиш на гърба на HP чрез твоята подставена фирма Cnsys? Я разкажи и за по-големият ти брат кой е и какъв е? Поредният спасител на хоризонта.

 7. 7 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Едно по едно нещата си идват на мястото! Това, което не става с пари, става с много пари! Далаверата, начело на държавата, явно е мнооооого тлъста, за да се "поддържат" тези "вувузели и свирки" по площадите! Жалка картина! И като видя "лицата на протеста" картината ми се затваря напълно! На площадите са хора с много пари, на които им "дръпнаха шалтера" малко или много! На площадите са "калинките" на ГЕРБ и техните поддръжници! Към площадите се присъединиха и виделите втори, поправителен шанс от т.н. Реформаторски блок! Съвсем открито се афишира принадлежността на отговорни фигури във властта, визирам президента, към определени партии и му лъсва лицето и от новосъздадени такива! Тайно се правят срещи с турски отговорни лица, от същите тези организатори и лица по протестите, гонейки най-нагло българските журналисти! За мен специално изводът е един - всичко това ме кара още повече да подкрепям това управление!

 8. 8 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Тя, брат и-агентът на ДС, Цветелинка ,презедентшата ,блогъра-кришна и др. знаюни и незнайни герои...

 9. 9 Профил на Савов
  Савов
  Рейтинг: 475 Любопитно

  Лекичко да и е неудобно на тази дама...
  При тройната коалиция малко беше продала едни принтери дето бяха с броячи и лекичко цъкаха по 4 лв. на копие !!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Поредният кьорфишек.

  Бях блокиран 63 пъти: 27-28.02; 30.1-6.2; 29.12-29.1; 28.11-28.12; 24.10-24.11; 19.09-19.10; 8-15.09; 28.7-28.8; 20-27.7; 4-11.7; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "MoveBG e фабрика за идеи"

  Ще строим завод,

  огромен завод,

  със яки

  бетонни стени!

  Мъже и жени,

  народ,

  ще строим завод

  за живота!

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 13. 13 Профил на ...slideshow...
  ...slideshow...
  Рейтинг: 351 Любопитно

  Не партия, а новите морални устои на човечеството...гледайте и се учете, неморални грозници !

 14. 14 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Няма да им се получи, уж не са партия пък национални приоритети и тн. , издиша...

 15. 15 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#7] от "danakoplatec":

  Тая мантра не ти ли омръзна да я бръщолевиш! Разбрахме за платените по целия свят, Пашата много силен се оказа. Дори с посланиците се сдуши.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  Ох, милата, и нея я сложиха на пързалката. Ама така е, като не може да откаже, ... сега ще прави нещо много по-голямо от партия !!! дай Боже да го видим в действие.

 18. 18 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#12] от "marquis":
  Малко запустял ми се струва сайта им, не знам !

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 19. 19 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 614 Весело

  [quote#13:"...slideshow..."]Не партия, а новите морални устои на човечеството...[/quote]
  Тя и Пръмовица казваше че нямало да прави партия, пък...стана к'вато стана
  До коментар [#13] от "...slideshow...":

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 3202 Весело

  До коментар [#12] от "marquis":

  Саша Безуханова не е Вапцаров, завод няма да строи.... на нея й стига зърнопроизводството и туризъма..... патриархално така да се каже, като на "На нивата!" А.Страшимиров, лихвички нещо да прекапе....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 5472 Неутрално

  [quote#14:"kilmer"]Няма да им се получи, уж не са партия пък национални приоритети и тн. , издиша... [/quote]
  Издишаш ти!
  Да си чувал за някакви политически проекти преди освобождението?
  НО! Пак са говорели за национални интереси и приоритети.

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 22. 22 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#15] от "gogo2011":

  Стига с тези посланици, че станахте смешни! Не ме интересуват никакви посланици, на които думите им се преиначават, както е угодно за медиите! Аз съм българин, живея в тази държава и за мен това е действителността и няма да спра да го повтарям! Действителността в държавата, действията на висшепоставени органи, различни олигархични кръгове, продали се за жълти стотинки подскачащи и грачещи, задкулисни договорки на организатори и участници в цирк "България" - всичко това е гнусно и отвратително!

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  Кукувица със комунистическа закваска.

  М И С Л Е Н Е му е майката!
 24. 24 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#20:"boby1945"]лихвички нещо да прекапе.... [/quote]

  "Довелие" да си остане тяхна..и д други златни жили.

 25. 25 Профил на ... und keine Eier!
  ... und keine Eier!
  Рейтинг: 670 Весело

  По-добре да не го бяхте правили това интервю - вместо да изпишете вежди ....

  #killwhitey
 26. 26 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  много ме е страх ,като започнат да ме убеждават как почват нещо много голямо и в полза на всички хора ,които изобщо не съм ги чувал ,нито виждал ,общо взето в 99% се касае за някаква измама

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#10] от "badjanak":

  Интересна статияПоне за някой който не е бил в България през описания период, като мен.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 620 Неутрално

  по-голямо от партия=коалиция

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 469 Неутрално

  "Някой" винаги се опитва да командва протестите на недоволните. Всъщност ясно кой - заинтересованите да не излезе нищо от тези протести. Всички дебелаци - срещу останалите. Имената нямат значение. Въпросът е къде са "останалите" - кой надделява? Засега май ония. :sm71: Чакалите остават, заемът минава, робите са в миманса. Успяват да ги излъжат и отстранят с поредни лъже-протести. :sm47: Кой е верния път? И тук...отсъства идея. /не че няма <a target="_blank" href="http://edname4ta.dir.bg/_wm/library/?df=8"> /

 31. 31 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1134 Весело

  Не ми се чете,но заглавието ме разсмя от сърце.

  Някои индивиди от нашия Северозападен край,според Йордан Радичков,лека му пръст,по подобен начин твърдяли че вътре в земното кълбо имало едно друго земно кълбо,по-голямо от това.

 32. 32 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#22] от "danakoplatec":

  Странна логика - Пеевски приемаш, Безуханова - не.
  Да те питам нещо, на което един друг форумен активист не пожела да отговори, на инструктажа с Кутев ви казват какво точно да говорите или просто изказват правилните тези, а вие ги подхващате побеже сляпо вярвате в истинността им? Ако е първото - добре, пари искаш да изкараш, ще правиш каквото ти кажат. Но ако е второто - вече е притеснително.

 33. 33 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#26] от "tur671":

  Нито чувал, нито виждал? Излез от гората тогава.
  Но дори и да ги знаеш, какво щеше да кажеш - вероятно, че са компрометирани и не стават.

 34. 34 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мойше. Толкоз!":

  Човек трябва да знае фактите, те са камъчета, от които се нарежда мозайка, за съжаление нищо не знаем, или знаем много малко.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 35. 35 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Прилично изглежда, добре говори, шеф от високо ниво на световно известна фирма, от 25 години в бизнеса, европейско излъчване, всички комуната във форумето наскачаха като ужилени да я омаскаряват... Хм, всичко това дава надежди....желая успех на нея и на новата формация.

 36. 36 Профил на 1452
  1452
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Баси мършата е тоя народ, честно - ревлив, прост и мързелив. Каквото и да си говорите - Безуханова е жената, която докара 5000 работни места за висококвалифицирани специалисти в България. За мен тази жена е поне класа над Станишев с първи работен ден "Министър председател" или от Бойко - мутрата. Поне 70% от випуска ми в СУ работят за HP и са доволни. Срещу фактите е хубаво троловете да мълчат.

  И не - не работя за HP!

 37. 37 Профил на vivaldi
  vivaldi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Естествено, че ще е нещо повече от партия! Политическите организации по презумция се формират с идеята да спечелят доверието на хората и да влязат в управлението. Тези "доброволци'' целят единствено облаги.

 38. 38 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ох, стига вече. Верно бившите слуги стават най-противните господари.
  Сега какво се очаква от нас да скандираме? Може би нещо от сорта
  Де-Се, Бе-Ка-Пе! Де-Се, Бе-Ка-Пе!!!
  Щеше да е смешно, ако не беше толкова нагло.
  "Защо винаги става така, че като свалиш маската на българското „дясно” и под нея веднага се озъбва грозното лице на ДС".

  Прокопиеви, Безуханови, Карагьозова (Бориславова)... Чак бесепарите започват да ми стават симпатични. Те поне не се крият.

 39. 39 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#34:"badjanak"]Човек трябва да знае фактите, [/quote]


  Кажи ми какви са приятелите ,да ти кажа какъв си ти...

  Факт ,че брат-агент от ДС е източил една банка

  Факт е генезисът и забогатяването на Цветелинка...

  Факт е Прокопиевия бизнес...

  За Асен Генов има много информация, включително и от него...

  Факт са някои общи фирми и тяхната дейност...

  Кръстев е умен човек , които печели добре...

  и прочие

 40. 40 Профил на бориславов
  бориславов
  Рейтинг: Неутрално

  сашка е наше момиче,гласувайте за нея

 41. 41 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#37] от "vivaldi":

  Сигурно и за Левски, Ботев и Раковски едно време са казвали, че целят само облаги. Пък то видиш ли, имало и хора патриоти. Дали тези са такива не е ясно, но очевидно българинът не смята, че ближният му може да има и добри намерения.

 42. 42 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мoni56":

  Много избирателно поднасяш Фактите. Продължавай със списъка и не пропускай БСП-ДПС функционерите и приближените им бизнес кръгове.

 43. 43 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Мдаа,продавачка на черна техника ще прави нов социален строй...България,страна на чудесата,всеки тук е роден политик,всеки тук е непризнат гений!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 44. 44 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Отново много слабо за Безуханова. Блудкаво, заучено, безцветно. Мениджърският жаргон в политиката не само не стимулира пораждането на идеи, но напълно изпразва от съдържание и досега наличните.

 45. 45 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 814 Гневно

  До коментар [#7] от "danakoplatec":
  Ето от такива подкрепящи като тебе 2 милиарда Българи напуснаха родина от такива подкрепящи като тебе ще напусне и останалата мислеща и можеща част от нашето общество. Пък като си останат пенсионерите в България ще си внесат матрял от близкия о по далечния изток за да си го управляват и за да им изплаща пенсииките и да мълчи пред кражбите им

  jolly monck
 46. 46 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#36:"nikolaydimov83"]5000 работни места за висококвалифицирани специалисти в България.[/quote]

  Преби ме от смях с това изказване!

 47. 47 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Идеята за нещо като мозъчен тръст, който да провокира дебат и създава визия за развитие на България е много добра. В повечето развити страни е пълно с мозъчни тръстове, които се занимават с подобна дейност.
  В България има няколко подобия, които са със спорно финансиране и до момента са защитавали интересите точно на олигархията. Видни техни представители са Красен Станчев, разни кръжащи псевдо-експерти като Каролев, Хърсев и сие. При всеки по-сериозен дебат за икономика и финанси неизвестно, или по-скоро известно защо, те цъфват в телевизиите да ръсят мозък, при положение, че у нас има много по-успешни и безспорни личности, които могат да коментират темата. Добрите експерти, разбира се, не присъстват в телевизиите, защото и те самите се захранват от олигархичния модел и активно го промотират.
  При г-жа Безуханова притеснително изглежда свързването и на няколко пъти с Цветелина Бориславова, която няма нищо общо с ценностите на законност, прозрачност и честно правене на бизнес. Така че е по-добре не с общи фрази, а директно да се изясни има ли нещо общо тази видна мутреса с този проект или е злонамерена информация с цел дискредитирането му.

 48. 48 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Само към допълнение на темата, още една заявка:

  Бареков: Плевнелиев е палячо, а Борисов е смешник
  Аз съм много силен като журналист, а като политик няма да крада, обеща управителят на ТВ7

 49. 49 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Сашка си е сложила интересен лак на ноктите, следователно нещото много по-голямо от партия ще й се получи.

  Само се колебая дали ще е секта, тинк-танк, нова религия, или нещо още по-голямо... А скромното самосравнение с Бил Гейтс е меко казано нахално - др. Бил-Уйлям Гейтс III няма и 4 дни прекарани като ратай в отдалечен клон на фирма, разликите не свършват там.
  Иначе - успех!

 50. 50 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  всъщност звучи интересно.

  защо толкова плюене? все нещо трябва да се роди тия дни ...

  https://www.facebook.com/%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B1%D1%83%D0%BD%D0%B0-1456279664692451/
 51. 51 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  [quote#36:"nikolaydimov83"]Баси мършата е тоя народ[/quote]

  а ти от кой народ си?

  https://www.facebook.com/%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B1%D1%83%D0%BD%D0%B0-1456279664692451/
 52. 52 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#34] от "badjanak":
  Човек трябва да знае фактите, те са камъчета, от които се нарежда мозайка, за съжаление нищо не знаем, или знаем много малко. "

  -Или това,което ни обясняват не е самата истина.
  Отговори на ЛС,ако обичаш.

 53. 53 Профил на Avaaz
  Avaaz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на Саша Безуханова. След началото на спонтанните и интелигентни протести на хората от началото на лятото, виждам и реалните стъпки за практическа реализация на европейска политическа философия. В обществото, след един мъчителен преход, се чувства дефицит на този тип политическо мислене и поведение. България има нужда от такива хора и те ще бъдат подкрепени.

 54. 54 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 658 Неутрално


  Как соросоидите забогатяват от реклами?

  https://bivol.bg/sorosoidi-reklami.html

 55. 55 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Като гледам сайта, "Фабриката за идеи" изглежа се свежда до няколко фейсбук дискусии. По този начин генерираните идеи ще зависят от модераторите. Нито е демократично, нито прозрачно, нито ефективно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 56. 56 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 395 Неутрално

  53-ти,на колко години си?Имам чувството,че си на поне 100,точно така са говорили и касапите на болшевишката революция ,1917.Нищо лично,не искам да засягам никой.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 57. 57 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 616 Неутрално
 58. 58 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 463 Неутрално

  А срещу мафията ще се бори ли ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ехееее...поредната соросоидна кукла на конци...Дерзай лелче, все някой ша се фане и на твоята въдица.....То не беха царе...тикви ...та на теб ли нема да ти излезе късмета...

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 62. 62 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#61] от "ARRI":

  С тиквите се приключи!

 63. 63 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  Само не разбрах, защо у нас всеки бизнесмен реши, че може и да е политик? Явно това, че изкарваш пари дава достатъчно самочувствие да мислиш, че разбираш от политика... а иначе бизнеса намесен в политиката досега е дал такива чудесни резултати, че нямам думи...

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 64. 64 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#60] от "umbeliadelfin":

  По рейтинга ти съдя,че си нов платен драскач!Обикновено така става.Ражда се нова тиква и по форумите малки тиквички с рейтинг О.

 65. 65 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1532 Любопитно

  "Поредният Сороски експеримент" - Новият проект на "Икономедия"?

  И сега шалтерно мислещата преобладаваща част от форума, така старателно отглеждани през последните две години, ще ни обявят за комунета и това ще е достатъчно за тях. Защото не могат и мразят да мислят с главите си.

  И нека терорът във форумът започне още сега! - Както на времето, когато подведените започнахме да се усещаме колко противно може да бъде управлението на ГЕРБ!

  Хитростта пречи на мисълта!
 66. 66 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#63] от "lol":

  У нас няма по-голям бизнес от политиката!Всъщност у нас много милиардната корпорация "бг" се управлява от кретени и всеки нов кретен си мисли ,че ще е по-добър от предния.Често това е така.

 67. 67 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 540 Весело

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1532 Весело

  [quote#64:"jelev_jelqzko"]По рейтинга ти съдя,че си нов платен драскач![/quote]

  О не му съди по рейтинга,който се прави от модераторите.
  Я погледни орденоносците и водещите по рейтинг, мислиш* ли че това а нормални хора а не платени тролове?

  * стига да искаш и да можеш.

  Хитростта пречи на мисълта!
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах