Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
22 дек 2016, 19:12

Цветан Цветанов: Ще поемем държавата след предсрочните избори

От Георги А. Ангелов, Велислава Попова Всички статии на автора
Последна промяна в 12:16 на 23 дек 2016, 16597 прочитания, 75 коментара
Цветан Цветанов е заместник-председател на ГЕРБ и председател на парламентарната група. Министър на вътрешните работи в първият кабинет на Бойко Борисов. "Дневник" разговаря с него в сряда след провала на преговорите за съставяне на кабинет и влизането в нова предизборна кампания.

Г-н Цветанов, преговорите за съставяне на кабинет в рамките на този кабинет завършиха безуспешно. Пенсиите ли се се оказаха единствената спънка или имаше и други неразрешени проблеми в управленската програма, която трябваше да бъде преподписана?

- Всяка от преговарящите партии имаше различно виждане за това как да продължи мандата на 43-ия парламент и какви да са приоритетите на новото правителство. На финала остана нерешен единствено проблема за размера на пенсиите. Този проблем не можахме да изчистим в разговорите, които водихме с финансовия министър Владислав Горанов.

А другите теми, като "антикорупцията", по всички ли стигнахте до общ извод?

- Ставаше въпрос за няколко секторни политики –конвенционалната престъпност, бежанците... По тези теми разработихме детайлно всичко и имахме само редакционни корекции, беше въпрос на половин час да бъдат изчистени и приети от всички. Имаше абсолютно пълен консенсус. Патриотите имаха изискване в програмата за
саниране да има някаква споделена солидарност от самите собственици на жилища. В момента програмата 100% се финансира от държавата, те искаха 20 % да идват от собствениците на жилищата. Очакваха това да даде възможност да се осигури финансов ресурс за пенсиите.

На дневен ред бе поставена и темата за облекчаване на административните процедури за малкия и средния бизнес. Административната тежест е налице, когато всеки трябва да минава през няколко администрации за да събере необходимия набор от документи, които да бъдат внесени. Това трябва да става само с една декларация, в която да пишеш, че носиш наказателна отговорност, ако декларираш нещо невярно. Същевременно с тази декларация да даваш съгласие съответните институции да могат да правят проверки на всички документи.

Кой е бил против това?

- Нямаше против, всички бяха "за". Този модул беше разработен от Делян Добрев. Говореше се и за това да продължи реформата в енергетиката. Добрев беше човека, който настояваше най-много да се предложи вариант, който да удовлетворява всички. По антикорупционното законодателство Патриотите и Реформаторите имаха
свои виждания, но в крайна сметка всичко беше съгласувано и в понеделник, когато направихме първата официална работна среща, г-жа Кунева и Патриотичния фронт казаха, че тези различия са преодолени.

Тоест всичко се развали на края?

- Във вторник сутринта бяхме при премиера в осем и половина. Тогава говорихме за пенсиите, защото възможността, която се откри е минималната пенсия от 161 да стане 180 лева. На годишна база, това щеше да струва около 133 млн. лв. От Патриотичния фронт в неделя, когато водихме неформалните разговори, дадоха принципно съгласие, като Красимир Каракачанов каза, че трябва да запознае ПФ с подобен подход, защото те си имат определени изисквания. В понеделник той заяви, че минимална пенсия от 180 лв. за тях е неприемлива и трябва да се разглежда въпроса за 200 лева минимална пенсия, и прогресивно нарастване за всички останали пенсионери. Това щеше да струва на бюджета за година около 1,3 млрд. лв., което няма как да бъде прието. Във вчерашния ден (вторник б.а.), когато разговаряхме, дилемата беше дали минималната пенсия да бъде 180 лв. или да бъде 200 лв. без прогресивно нарастване. Влади Горанов заяви, че той не би искал да бъде финансов министър при създалата се ситуация. Според него това, че променяме пенсионния модел, който приехме само преди година означава, че се връщаме назад и не правим нищо, което да даде значими резултати след 5-10-15 г. Влади Горанов каза, че най-лесно е да трупаш дефицит на една система, но в един момент някой трябва да го разплати. За нас по-важно е, че той заяви, че би търсил някакви финансови средства, които да водят до икономически растеж, защото отделянето на пари за пенсии по никакъв начин няма да способства за повишаване на доходите и оттук за икономически растеж. Знаем, че в страната има икономически растеж от около 3,1%, но по-важното е това да бъде затвърдено в настоящата година и в следващата, за да може за 2017 г. да има увеличаване на заплатите на българските учители. Също искаме да има увеличаване на доходите и в други сектори, но настояваме това да става на база на икономически ръст, а не чрез изкуствено повишаване на доходите да създаваме условия на нестабилност и липса на инвеститорски интерес към страната.

Валери Симеонов свърза това отстъпване на Владислав Горанов с Борисов, който е играл през него и е спъвал съставянето на правителство и добави, че вие сте настоявал най-много. Даже каза "Цветанов се разката да го има това правителство". Защо искахте толкова много да има правителство?

- През последните четири дни, до вторник включително, положихме максимални усилия и всеки, който участваше в дебатите даде всичко от себе си. Искам да благодаря на колегите, които бяха с мен - на Делян Добрев, на Дани Кирилов, на Милена Дамянова. Имахме възможност със съответните експерти по ресори да посочим и предложим онова, което е изпълнимо и което не излиза от рамката на сегашното управление. Защото сами разбирате, че философията на една дясна политика е, че трябва да бъде да харчиш толкова, колкото изкарваш, а не да задлъжняваш държавата с финансови ресурси, които не са изработени. Ние нямаме съответния икономически ръст, който да позволява да увеличаваме пенсиите по този начин.

Моето усещане е, че днес нямаме политическа криза. Нямаме ситуация с поредица от протести, които да желаят прекратяване мандата на това правителство и този парламент. Ние в момента имаме един тренд на икономически и финансово добри показатели, спрямо миналата година. От тази гледна точка смятам, че отговорност на всеки политик е да подпомага пътя към стабилност, а не да се върви към поредица от избори. Още повече, че нови избори могат да доведат и до резултата, който вече имаме. Ако приемем хипотетично, че в следващия парламент мнозинство отново ще се формира от тези партии, които формират това мнозинство сега, тогава ще задавате въпроса – "защо тогава беше необходимо 4 или 5 месеца да има един вакум". Знаете, че началото на годината е много важно. Ние сме предвидили в бюджета за 2017 г. около 3,2 млрд. лв. повече разходи. Планирали сме обаче и повече приходи – около 2,1 млрд. лв.

- Да. Но ние сме в тази ситуация, заради решението на премиера Борисов. Избори не биха били нужни, ако той не беше предприел този ход с оставката и не бяхте загубили президентските избори?

- От дистанцията на времето можем да отчитаме, дали това е било грешка или не. Премиерът изпълни своя морален ангажимент. Той го направи и с връчването на оставката на 43-тия парламент, не беше етично и щеше да бъде възприето много недобре от обществото, ако беше се беше възползвал от мандата си. За това и върнахме мандата.

Страх ли, че ви е, че възможно ли е ГЕРБ да не е първа политическа сила на изборите?

– Не можем да говорим за страх. Това, което е най-важно в момента е да направим пълна мобилизация на електората си и да мотивираме избирателите си. Не съм прекъсвал и за ден срещите си с избирателите на ГЕРБ в страната. Мога да кажа, че структурите ще могат да се подготвят много добре за предстоящите избори. Убеден съм, че когато сме искрени към хората, може да получим тяхното доверие, защото за нас не е самоцел оставането на власт. Властта е отговорност. За някои властта е изкушение и удоволствие. Когато БСП е упражнявала властта, тя никога не е стигнала до добри финансови показатели за страната. Нека да си припомним какви бяха показателите, когато ГЕРБ взе първия мандат, нека да видим какви бяха показателите, когато ГЕРБ излезе от властта през 2013 г. Само година и половина по-късно, с какви показатели ГЕРБ прие управлението при втория мандат на кабинета Борисов? Дефицитът беше висок, а абсолютно всички оперативни програми бяха спрени.

Каква ви е прогнозата за предстоящите избори? Как ще се представи ГЕРБ и кои партии ще влязат в парламента? Вероятно имате социологически проучвания?

- В навечерието на коледните и новогодишните празници масовите настроения не са същите, които социолозите могат да регистрират в навечерието на избори. Смятам, че изследванията могат да бъдат по-обективни в началото на февруари, когато хората ще бъдат с някаква политическа настройка и всеки ще може да е формирал своето мнение кого да подкрепи. Не крия, че се стремим към спечелване на изборите и формиране на кабинет с мандат на ГЕРБ. Надявам се, че за тези 4 месеца в които ще управлява служебен кабинет няма да се "изтърве" ситуацията.

Може ли да се твърди, че Борисов вече губи умението си да печели, че хората са разочаровани по едни или други причини? Каква става неговата тежест за влиянието и успеха на ГЕРБ?

- ГЕРБ успя да се изгради, като партия през последните години и мога да кажа, че в ГЕРБ има много достойни хора.

Без Борисов бихте ли могли да отидете на избори?

- В ГЕРБ има екипност, която може би в другите партии не съществува. Ние дискутираме по всяка една тема. Премиерът постоянно обсъжда с министрите, когато трябва да се взимат важните решения. Когато трябва да се вземат законодателни решения, ние дискутираме, както с премиера, така и с министрите. От тази гледна точка, не смятам, че трябва да се върви към персонализиране на някаква вина на премиера. Всички, които участваме в политическия живот на една партия, сме съпричастни, както към победата, така и към неуспеха.

Има някои слабости, които няма да бъдат допускани в бъдещо време. За президентската кампания ние много късно обявихме кандидата си. Положихме максимални усилия, защото когато беше обявена Цецка Цачева в едно социологическо изследване се видя, че около 65% от нашите членове са с нагласата да гласуват за нашия кандидат. Нашите членове и симпатизанти са към 1 млн., което означава, че това са около 650 000 гласа. За
мен беше изключително важно да мобилизирам структурите. Това го изпълнихме и в изследванията, които имахме през последната седмица на кампанията, около 86% от нашите избиратели твърдяха, че ще гласуват за г-жа Цачева. Ако съпоставим с 2015 г, с изборите за общински съветници, то ние тогава имахме 890 000 гласа.
На втори тур на тези избори имаме 1,25 млн., да приемем, че към 150 хил. са били от Реформаторския блок. Убеден съм, че ако на предстоящите избори повторим този резултат или го увеличим, това ще бъде първи резултат и ще можем да получим мандат за съставяне на правителство. Аз искам да пожелая успех на всички политици и партии, които са център-дясно на предстоящите избори.

Какво разбирате под "център-дясно"?

- Да започнем с Реформаторския блок на първо място, те са част от ЕНП. Тук въпросът е, какви ще бъдат и другите политически субекти, които биха се появили с подобни ценности.

Очаквате ли политически проект на Слави Трифонов? Още повече, че всички партии в момента използват темата за референдума...

- Това е решение, което ще вземе Слави Трифонов. За мен е хубаво всички тези, които заявяват намерение за влизане в политиката да го направят. Когато влизаш в политиката и в един парламент в който има 8 парламентарни групи, и от нито една група не може да се реши един проблем самостоятелно, това означава, че трябва да бъдеш с протегната ръка към всички останали. Към настоящия момент това разнообразие от партии има различна представителност сред различни слоеве на обществото. За последните две години, аз самият съзнавам, че се промених. Разбрах, че дори да си представител на най-силния политически субект, ти винаги трябва бъдеш с протегната ръка към останалите по важните национални приоритети и да си готов винаги да казваш "ние".

Като казахте "протегната ръка" с Пеевски стиснахте ли си ръцете?

- Не. Протегнатата ръка е за политики. В политиката трябва да разглеждаш ангажимента си, като държавник, а не като човек, който иска да решава лични проблеми. Най-важното в политиката, а и в живота е да не се държиш високомерно.

До къде се простират вашите политически амбиции?

- В момента се надявам да бъда номиниран за народен представител и да вляза в 44-тия парламент. Но не смятам, че трябва да се фиксира човек в една идея, особено когато става дума за сферата на политиката.

Вие очаквате, че ще има пак коалиционно правителство и след следващите избори?

- Надали ще има партия, която ще може да постигне мнозинство.

От участието на Веселин Марешки на президентските избори какви изводи си извадихте?

- За политик, който няма партия, Марешки е с висок резултат. Висок резултат постигнаха и Патриотите.

Той отне ли гласове от ГЕРБ?

- Не мога да определя, но смятам, че е успял да отклони избиратели от всички политически формации, в това число и от ГЕРБ. Давам пример с Варна. Ние там сега имаме много по-нисък резултат от преди. Не че не сме участвали в кметска надпревара срещу Марешки. Марешки във Варненска област сега успя да вземе гласове от всички. Той там се очерта като лидер.

Той си е местен

-Предполагам, че в населените места където е отворил бензиностанции, той получи сравнително добър резултат.

Има ли време за промяна на изборните правила? ГЕРБ сте най-голям поддръжник на въвеждането на резултатите от референдума във закон.

- Нека да бъдем реалисти. Избирателната система не може да бъде променяна толкова радикално в такъв кратък период от време.

Ако няма промяна в изборните правила е ясно, че "Шоуто на Слави" ще вдига много шум, но на кой друг ще даде предимство това?

- Всички политически партии са отговорни за това, което се случи.

Президентът няма да състави служебен кабинет...

- В тази ситуация, това е добро държавническо решение, защото за две седмици да се опознаваш с администрация и с проблемите, които трябва да решаваш и да носиш отговорност е нереалистично. Тук отговорността трябва да се поеме от новоизбрания президент, който ще встъпи в длъжност на 22 януари. Много е важно да има отговорно поведение при формирането на кабинет и с оглед на политиките, които трябва се правят.

Вие срещали ли сте се генерал Решетников, този така популярен герой?

- Преди няколко дни потърсих в Гугъл да видя как изглежда, ако все пак някъде го срещна да знам, че е той.

Той каза, че ГЕРБ е по-искрен партньор на Русия от БСП...

- И за Русия е важно да има искрени отношения с държавите по света, а не да влезеш в една лъжа, да говориш едно с Русия, както го правеше Орешарски, да говориш друго в Брюксел и накрая Брюксел да ни санкционира. От тази гледна точка, може би това е имал предвид.

Доколко националната сигурност на България зависи от Турция, като пазач спиращ мигрантския поток и до колко трябва да се съобразяваме с тяхната вътрешна политика? Говоря за казуса с "гюленистите" върнати на Турция в нарушение на човешки права и закони на България.

- Мога да кажа, че двустранните отношения с нашите съседи трябва да бъдат максимално добри. Особено с Турция, която има над 3 млн. бежанци. Ние трябва да се придържаме към европейската позиция, да работим в полза на европейската солидарност. Както и в случая със санкциите на Русия, България не ги прие едностранно. Само да кажа, че при правителството на Борисов увеличихме потока на руските туристи и всичко това се случва на фона на продължаващи военни конфликти и несигурност в държави като Египет и Тунис. Разбира се и това, което е в Турция. Що се касае до Турция, решенията, които са взимани са в синхрон с мненията на специалните служби и разбира се не без експертизата на Външно министерство.
  • Зарче
Етикети