Бойко Василев, "Панорама": Българската журналистика е като филм на Гай Ричи

Бойко Василев

© Цветелина Белутова

Бойко Василев"Дневник" започна серия разговори с журналисти. В годината на постистината и в свят, в който фалшивите новини имат все по-голямо влияние, в обърканата българска медийна среда, сред скандали и атаки срещу журналисти, медии, собственици, говорим с автори и водещи доколко свободни са българските медии, какво е цензура, има ли автоцензура, прави ли опити властта да упражнява контрол над работата им, как, какво ги мотивира да продължат. Говорим за смисъла на журналистиката. Интервютата с Анна Цолова и Виктор Николаев може да прочетете тук, а със Светослав Иванов - тук.


Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 6475 Неутрално

  Ето тоя Бойко има уважението ми. За разлика от един друг (не става дума за Бойчо Огнянов!)...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  хм, интересен избор на интервюирани журналисти.
  всъщност всички дотук са "говорещи глави".
  и макар да не ги гледам, чета интервютата им тук и оставам с доста противоречиви мнения за всеки от тях...

 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1206 Весело

  Бойко, когато спреш с досадния навик да почваш всеки втори въпрос с "Ама не е ли..." и да седиш с вечно разперени ръце пред гостите, както и да задаваш интелигентни въпроси, а не такива от типа "лелка пред блока уж ти задава въпрос, но всъщност ти казва мнението си", тогава говори за журналистика.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  "Когато ме питат от какво зависи свободата, ще отговоря - в частните медии свободата стига дотам, докъдето позволят собствениците. "

  Запишете си го на стената, журналисти от частни медии.

 5. 5 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1806 Любопитно

  Интересен разговор, благодаря! Но поредактирайте, моля, граматичните и правописните грешки. Така например вашата турболенция е всъщност турбУленция. И благодаря за разговора отново!

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Каква може да бъде журналистиката в една мафиотска държава? Мафиотска, разбира се. Българската журналистика обслужва властващата мафия. Бойко Василев, който води популярно политическо предаване от дълго време и като такъв е известен журналист не прави изключение, защото в мафиотска среда изключения не се търпят. Те тутакси се свалят от екран. А в страни като Русия ги отстрелват. За Бойко Василев дори не бих казал, че е конформист. Той като , че ли си вярва че е полезен. Така поне иска да се представи в интервюто.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Личното ми мнение е, че Бойко Василев е добър журналист. Не знам колко им плащат в БНТ, но наистина в някаква степен там журналистите би трябвало и в Панорама като че ли, са една степен по-свободни от журналистите в частните медии.
  Съгласен съм и с това, че в голяма степен свободата зависи от избора на отделния журналист.
  Но как да разбирам следното:
  " Аз не давам препоръки, но не знам дали българската журналистика ще се оправи без обществото и държавата. Обществото да я подкрепи, като си я поиска; държавата, като майката от притчата на Цар Соломон, да я подкрепи, като се откаже от нея. "

  Освен за БНТ и БНР, където иска или не обществото, разбирай държавата подкрепя, в смисъл плаща той очаква или смята за правилно още ли медии да са на държавна издръжка или говори за някаква имагинерна обществена подръжка на тези две медии. Ако е последното, това какво означава, да ги гледаме/слушаме повече за сметка на другите ли? Но "гледането/слушането не е ли функция на наличие или отсъствие на качество на отделните предавания, а не някак така, от само себе си.
  Що се отнася до това, държавата да се "откаже", т.е. разбирай да не се меси в своя полза, това е много труден за решаване проблем. То ББ където стане или седне, говори в първо лице единствено число как е дал, дава или ще даде едни пари и човек който разсъждава в този дух, трудно ще разбере че независимо че (уж) дава на една медия пари, тя ще може да го критикува. И ако беше само ББ, щяхме да имаме повод да почерпим - за съжаление сред партиите и различните държавни институции, това мнение си е прието като истина от първа инстанция.
  И нека не забравяме и факта, че така или иначче, освен че пазара за българската журналистика е доста скромен, дори и сред въпросните няколко милиона наши сънародници, не са много тези които гледат и се интересуват от по-сериозните предавания, т.е. нещата стават още по-трудни, докато другите медии, особено като наблягат на всякакви развлекатлни, спортни, воайорски и чалга оредавания, с което привличат голям процент от макар и не от най-качествиния сегмент зрители.
  Затова си мисля, че отново опираме до продукта, който ни се предлага от журналистите - добър продукт-по-голяма гледаемост- по-голяма обествена и материална ( въпросните реклами) подкрепа.
  Другото е модела Пеевски, дето лъжеш/мажеш и пускаш всякакви жълтини, печелиш ( честно или не друг въпрос) рекламни договори, ама ...гледаемост, тиражи, посещения на страници, стремглаво падат.

 8. 8 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 4735 Неутрално

  "Въпросът е обаче иска ли българското общество истинска журналистика? Готово ли е да я разпознае и да я подкрепи? И готово ли е да поеме жертви заради нея?”

  На този етап не!

  I Want To Believe
 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Дали изобщо хората имат нужда от истината? Имат ли нужда от фактите? От безпристрастен сблъсък на мнения? Дали може въобще да понесат мнение, различно от тяхното?"
  Май нямат нужда от всичко това. Само като чета нашите постинги, виждам, че всеки държи на своето и никой не приема аргументите на другия. Този магарешки инат е характерен за българина, който изобщо не се съобразява с чуждото мнение и смята, че е винаги прав.

 10. 10 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2261 Весело

  Българската журналистика е като песен на сашка васева

 11. 11 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 749 Неутрално

  След Цолова и партньора й /забравих му името/, сега се изказва и този василев.
  Нищо и никаква личност, ама удобно удобен.
  Дано не повърна, когато Цеци Ризова бъде поканена в "дневник" като следващ експерт да се изкаже за журналистиката от пиедестала на високия професионализъм.

  .
 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#6] от "tacheaux":

  За Бойко Василев дори не бих казал, че е конформист. Той като , че ли си вярва че е полезен. Така поне иска да се представи в интервюто.
  —цитат от коментар 6 на tacheaux


  +++++

  В държавата на фасадната демокрация Бойко Василев е една от фасадите на журналистиката в тази държава.

  И аз мисля, че си вярва, че е полезен. Вживява се в някаква менторска, месианска роля, което го прави много удобен за мафията.  mutricata.blogspot.bg
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  говорим с автори и водещи доколко свободни са българските медии, какво е цензура, има ли автоцензура, прави ли опити властта да упражнява контрол над работата им
  ______________
  Е какво си говорите с тях???
  Щом са действащи "журналисти" значи чинно изпълняват директиви и даже и не си помислят да говорят за корупция с държавни поръчки,строителство в парковете и градинките на София , на морето и т.н.
  Най-много да кажат нещо съмненията във фирма КАТ или прокуратурата и то на ниските етажи без ясни обвинения към големите риби!

  Всъщност журналистите в майнстрийм медиите изпълняват функциите да раздухват свободно фалшиви и скалъпени новини!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1207 Разстроено

  фасадна демокрация и фасадна журналистика...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 15. 15 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Бойко е интелигентен човек, затова се снишава пред силните на деня

  I shave with Occam's razor
 16. 16 Профил на krumeto
  krumeto
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хубав разговор. Безкрайно уважение към г-н Василев. Следя Панорама от години - с Поли Златарева са класа.
  Силни цитати:
  "Макар че оптимизмът в България не е моден. И той няма бизнес модел, последователи няма. Йосиф Хербст казва: "Никому в угода, никому напук", много интересна и дълбока мисъл. Защото журналистиката в крайна сметка не е твоята лична битка срещу някого или в подкрепа на някого. Ти трябва да събереш фактите и да покажеш къде е истината."

  "Мога да кажа, че съм забелязал нещо много интересно. Има обратно пропорционална зависимост между журналистиката по икономическите въпроси и рекламните блокове. Колкото по-голям е рекламният блок, толкова по-тънка е журналистиката по икономически въпроси. От това губят всички."

 17. 17 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Журналистиката е като тъп виц, който ти се натрапва постоянно и вече дразни.

  Всеки може да е журналист в днешно време, защото не се иска акъл. Нито да пишеш (преписваш), нито да правиш друго.

 18. 18 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 673 Разстроено

  "Въпросът е обаче иска ли българското общество истинска журналистика? Готово ли е да я разпознае и да я подкрепи? И готово ли е да поеме жертви заради нея?"
  Изключително вярно. Съвсем спокойно можем да заменим думата "журналистика" с "политика" или "държава" и твърдението пак ще бъде вярно.

 19. 19 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Лошите стават добри, добрите стават лоши, Гай Ричи, едно-друго... Разбрах, че Бойко верва в катарзиса. Мадам В преживява катарзис... брррррррр.

 20. 20 Профил на chushka
  chushka
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Бойко Василев има недостатъци, но кой няма? Чел съм други негови интервюта, та той е наясно с повечето от тях и работи за собственото си развитие.
  Харесвам Панорама и заради стила на Бойко и защото дава среда на опияняващите репортажи на Поли Златарева.
  Намирам ги за едни от малкото центристи. Има и неща които не харесвам, но предпочитам да запазя вкуса от тези които харесвам.
  Жалко, че преобладаващите тук коментари/оценки на коментари са против Василев.
  Явно старата аудитория на Дневник се е пренесла другаде или троленето е успешно?

 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сахаров":

  Бойко е интелигентен човек, затова се снишава пред силните на деня
  —цитат от коментар 15 на Сахаров


  Бъркате интелигентост с подлизурщина.


  mutricata.blogspot.bg
 22. 22 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Бойко Василев е журналист, чиито предавания гледам с интерес, възхищавам му се за ерудицията, езиците и държанието. Единственото, което напоследък разваля удоволствието ми да го гледам е, че все по-често разговаря в Панорама с политици, видимо далеч под неговото ниво и една мисъл ме убива като камъче в обувка - вечно ли ще сме обречени да слушаме мълчанието на умните хора пред поредния Никодем Дизма ?...

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#22] от "wowbagger":

  За мен лично първата половина от "Панорама" е тотална скука, с изключение на някой репортаж по актуална тема, ако има такъв в този сегмент. Политиците нищо съществено няма да кажат, просто запълват ефирно време и покриват критериите за различните гледни точки на политическата класа. Във втората част, когато интервюира наистина интересните гости, тогава има какво да се чуе. Въпреки това от години не следя предаването, чат-пат напоследък гледах някои повторения в събота сутрин. Общо взето, доста ни е хилава публицистиката - и сутрешната, и следобедната, и обзорната в края на седмицата. Всъщност това, което прави едно предаване или репортаж готини, са хората в него. И същият е факторът, който го банализира до оглупяване на масите. Много са ми интересни проф. Иво Христов, Огнян Минчев, Петко Георгиев, Захари Карабашлиев, Милен Врабевски, Стефан Цанев и редица други изтъкнати личности от нашето общество, както и съвсем обикновени хора от улицата или от някое малко и забутено село, но природно интелигентни и мъдри. На политиците им знаем репертоара, така че колкото по-рядко ги канят, толкова по-добре ще бъде за публиката. Поне с тези политици на прехода до момента.

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Право куме в очи
  "Журналистиката не е да крещиш силно от едната страна срещу другите, които крещят от другата страна срещу теб. Това е Facebook."

  и да,
  "Парадоксално в ключови моменти ръцете на обществените медии се оказват по-развързани. Когато ме питат от какво зависи свободата, ще отговоря - в частните медии свободата стига дотам, докъдето позволят собствениците. В обществените медии обаче свободата стига дотам, докъдето позволят журналистите."

  Адмирации!

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9799 Неутрално

  Така е, българската журналистика е карикатура.
  Само, че защо не виждам промяна? Обяснението е единствено в това, че журналистиката не е искрена със себе си и със зрителите/читателите/слушателите.

 26. 26 Профил на shadydancer
  shadydancer
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Определено един от най-добрите действащи български журналисти. Много интелигентен, много начетен, владеещ 6 езика и макар да е част от държавна телевизия, притиска политиците от най-различни партии с възможно най-неудобни въпроси, но без това да минава границите на допустимото и да се превръща в атака. Много други, които се имат за топ-журналисти в България могат да си мечтая за неговото ниво.

 27. 27 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Че Гай Ричи има добри филми...

 28. 28 Профил на hrx24524395
  hrx24524395
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Тоя грантаджия да го разкарат незабавно от БНТ, разваля хубавата и неутрална иначе телевизия.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8057 Неутрално

  '' Въпросът е обаче иска ли българското общество истинска журналистика? Готово ли е да я разпознае и да я подкрепи? И готово ли е да поеме жертви заради нея?"
  Части от българското общество, не цялото. Само че, много малко журналисти са готови да се жертват за истината. Предпочитат да се продават и да заобикалят истината или направо да я изопачават, щом тези, които плащат добре им наредят. Медиите станаха собственост на олигарси, на хора без морал, на които въобще не им пука за България. На първо място са техните интереси. И журналистите имат не малка вина за това.

 31. 31 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  Така е.

 32. 32 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Журналистиката не е професия, а мисъл.Тя дава възможност за развитие и изява на собствените виждания.Но да погледнем нашата журналистика, свикнала на дадени поръчки от висшето ръковоство, се е отучила да мисли, което в първите години на демокрация беше присъщо на всички,заемащи такива и подобни длъжности. Трудно се пренасочва по новия път,защото да не мисли и да си получава заплата е по-лесно отколкото да полага усилия. Тук е въпрос да първите седем години и средата, която му е поставила основите. Някои все още мислят,че като завършат тази специалност вече са журналисти. Много искам да вярвам,че усъвършенстването в писането, не е само текст,а мисъл,извод и заключение. Едно време така по български ни казваха,че трябва да правим съчинение.А съчинението при журналистиката си играе с човешки съдби и не бива да се оправдават със заявителя,защото той може да не знае какво иска, а журналиста да не знае,че неговите заключения не са верни. Много пъти мери, а един път режи с твоите изводи, за да не срежеш още ненаправената дреха.

 33. 33 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Някой има ли представа каква е медийната среда в съседните държави? По никакъв начин не оправдавам нашите недъзи. Само допълвам с факти.
  1. Македония - там медиите са тотално купени. Поне 7-8 години. Правителството (Груевски) наливаше по 200-300 милиона на година в реклами на всички големи медии.
  2. Сърбия - там само по едно време имапе едно радио, което се водеше независимо (после и те се продадоха). Имаш държавна ТВ, която е рупор на правителството и олигархични медии тип "Братя Карич" - огромни мафиоти, които по едно време решиха да се правят на общественици/ политици.
  3. Турция?
  4. Гърция? Да каже някой който ги познава нещата, ама и за там не съм чувал много добри неща.
  5. Румъния? 90% като в България.
  Косово, броим ли го?
  То и в ЮК 90% от аудиторията не гледа ББС, а чете СЪН.

  Никола Йорданов
 34. 34 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Това наистина е страхотен анализ на един очевидно ерудиран професионалист! Поздравления и за Дневник, че все пак са го публикували, въпреки че развенчава точно техните елементарни тези (изразени в кометар №6 на ташото-tacheaux примерно).

  Струва си да се каже също, че всеки интелигентен човек отдавна сам е стигнал до същите изводи. Ще си позволя да ги обобщя:
  1. Българският медиен пазар има фундаментален проблем, независещ от никаква конюнктура, а именно, че е малък. Това позволява с малко пари да ставаш голяма бухалка. През 90-те просто никой не си го беше поставил за цел това. После Пеевски и Доган се усетиха и го постигнаха за нула време.
  2. Проблемите от морална гледна точка произтичат отдолу-нагоре - повечето у нас не можем да устояваме на сирените, така е и при журналистите, така е и при политиците. Няма лесно решение, това е наследството на атеистичния комунизъм.
  3. Държавните медии са най-независими и почтени, съответно решението е обществено-политическо - трябва да си плащаме за добра журналистика през данъците, няма друг начин

 35. 35 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Василев,колегите Ви от много години ползват думата "журналистика" като синоним на "ъзоблизане".

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 3695 Неутрално

  един от малкото Бг журналисти, които заглеждам.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 2099 Разстроено

  Журналистиката не е професия, а мисъл.
  —цитат от коментар 32 на Antoaneta Ardashes


  В момента в България няма журналистика, всяка медия защитава интереса на собственика си. А в международен план си е жива фейк нюз журналистика, настигнаха Гьобелс и дори го минаха!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 38. 38 Профил на LinkеdIn
  LinkеdIn
  Рейтинг: 67 Неутрално
 39. 39 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Като гладам понякога Панорама този Василев се държи, като зрител на някакво негово Аз. Подхвърля въпроси и придположения очаквайки събеседника да инициира активност и да се получи предаването. Никога не е поставял остро въпрос срещу престъпници, олигарси или политици когато е имал основание и възможност и сега оправдава това с някаква неутралност.
  Неутралността има граници, които трябва да бъдат нарушавани, когато се налага в полза на обществото или за изобличаване на враговете му.

 40. 40 Профил на hrx24524395
  hrx24524395
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#39] от "One Hour":

  Когато Плевнелиев му гостува и се беше разпищолил, изреждайки кои чужди държави се месели в нашата вътрешна политика, Бойко Василев можеше да му нацепи един неудобен и политнекоректен въпрос за САЩ и разните й посланици, фондации, протестъри и пр. Ама нали е грантаджийска мишка ...

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  Харесвах Бойко Василев.
  До вчерашното интервю с Т. Дончев, когато му позволи да се държи като опозиционер, който води "грандиозна" битка срещу статуквото, вече 3 мандат!

 42. 42 Профил на Ananas
  Ananas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изключително неприятен човек с толкова остарял модел на водене, че имам чувството, че всеки петък БНТ ни връщат в 90-те. Да не говорим, че винаги е удобен на управляващите

 43. 43 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 740 Неутрално


  Бойко Василев, "Панорама".....Грантолапач.....Това си казва всичко.

  Има и свестни журналисти ,ама точно тоя НЕ Е от тях ....Както вече казах ...Грантолапач!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какъв си!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах